als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Broeva! Haro! De honderste Slurp!
Maar waarom heet die nieuwsbrief eigenlijk 'Slurp'?

Allez, on y va!

 
In deze Slurp! nr 100
Waarom heet de Slurp 'Slurp'?
Het wijnjaar 2018: lief en leed
Nieuwe afleveringen Gorts Wijnkwartier


Waarom heet de Slurp 'Slurp'?

Professioneel wijnproeven doe je slurpend. Op die manier decanteer je de wijn als het ware in je mond, zij vermengt zich met zuurstof en zo proef je de smaak optimaal.
Maar niet alleen wijn laat zich slurpen, ook grote en kleine gebeurtenissen in het leven kun je 'zacht slobberend opdrinken'.

 

Voor onze Slurp-nieuwsbrief slurpen wij ons eigen leven. Ons snoeiharde en fluweelzachte bestaan op een wijnchateau in het land van een onbegrijpelijk volk van levensgenieters die zich niet of nauwelijks blootgeven. Omringd door deze Galliërs slurpen wij momenten, situaties en mensen. En natuurlijk wijn, de mooiste drank op Aarde.
Want een dag niet geslurpt, is een dag niet geleefd.


Ben je dan na 100 Slurps niet 'ns uitgeslurpt?
Nee. Want je blijft je verbazen over die malle Fransen in hun wonderschone sprookjesland.
Zo erg, dat je alles zou willen fotograferen, filmen en opschrijven. En dat is precies wat we doen.
Overal en altijd. Een voortdurend slurpen dat nimmer verveelt.


chateau

Honderd Slurps lang maakten we verhalen, foto's en filmpjes van onze avonturen op het Château: kasteelkippen, bijenkorven, koolmeesnesten, hagelbuien en chateaubruiloften.


bezoek

We ontvingen Duitsers, Japanners, Italianen en Chinezen. We zochten verborgen wijn, Het Geluk en giftige paddenstoelen.


typisch frans

We doken diep in het Franse leven via de wetten van de jeu de boules, het oerfranse circus en, last but not least, het croissantzakje.


oogst

We beschreven vele, vele druivenoogsten, en gaven een kijkje achter de schermen van de wijngaard:
hoe werk je biologisch, hoe maak je volle rode wijn, hoe timmer je een wijnvat.


ass

...hoe krijg je de wijn in de fles, hoe snoei je een wijnstok en hoe koop je een wijngaard.


sting

We gingen op bezoek bij onbekende, kleine wijnboertjes, maar ook bij hun wereldberoemde collega's zoals Sting in Italië en Cliff Richard in Portugal.


adresse

Daarenboven stelden we ons hoogstpersoonlijk bloot aan tientallen 'Adresses:' restaurants waar je van heerlijk tot huiveringwekkend kan eten.
Dit alles en meer beschrijven we, omdat we het zo onbeschrijflijk leuk vinden....

Heerlijk om eens op je gemak terug te lezen; duik in het Slurparchief. Of bekijk de filmpjes op ons YouTube kanaal.Hoe wordt de Slurp gemaakt?

De Slurp is de vrucht van de kruisbestuiving tussen de wijnboer en zijn minnares: zij maakt de foto's, de filmpjes en verzorgt de digitale rompslomp; hij schrijft de teksten. De inspiratie voor dit alles doet zich, zoals wellicht bekend, uitsluitend voor op ongewenste momenten en locaties die daarvoor niet geschikt zijn.
Hieronder een bescheiden inkijkje in het genadeloze bestaan van twee gepassioneerde liefdesslurpers.


buiten
paard
caro
werken
auto
vak


Het wijnjaar 2018: Lief en leed in de wijngaard

De Fransen, ofschoon stug als een kluisdeur, zijn romantici tot in hun teennagels. Voor elk onderdeel van de wijngaardcyclus hebben ze een benaming waar menig dichter zijn pen bij aflikt.


knopjes

Bourgeons dans le coton (Bladknopjes in katoen)
Hiermee wordt het moment bedoeld dat er, nauwelijks zichtbaar, poezelige bladknopjes aan de ogenschijnlijk dode twijgen verschijnen. Dit wondertje voltrok zich dit jaar op 14 maart.


bladje

Premier feuille (Het eerste blaadje)
Een paar weken later, op 10 april, gingen de knopjes open en ontvouwden zich de eerste prille Merlotblaadjes in het licht van de lentezon.


floraison

Boutons floraux agglomérés (Samenscholende bloemknopjes)
Een maandje later, op 14 mei, openden de eerste schuchtere Merlotbloempjes zich.


En toen gebeurde het
Op 26 mei, 's avonds om 19.22, stak er een briesje op. Tot zover niks aan de hand. Maar binnen luttele minuten zwol dit aan tot een storm met loeiende rukwinden die de luiken bekans van de kasteelmuren scheurden. Het zwerk boven de wijngaard verduisterde, en angstaanjagende, zwarte wolkenmassa's pakten zich samen boven ons hoofd.

wolken

hagel

Om 19.38 barstte een goddeloze hagelbui los; een oorverdovend bombardement van miljoenen golfballen. Maar de bui trok vlak langs ons château en miste op een haar na onze wijngaarden.
Als door een godswonder bleven we gespaard. De prille druivenbloemsempjes, die hun kopjes 's ochtends nog naar de zon hadden gedraaid, zouden kansloos zijn geweest.


hagel
Onze buren in Saint-Emilion en in Bourg waren echter minder fortuinlijk: hun wijngaarden werden aan flinters geslagen en op sommige plaatsen werd de gehele oogst vernietigd.

En nu?
Op dit moment is het een goudgerande zomer, de druiven zijn gezond en het is party time tussen de druivenbladeren; vlinders, bijen, konijnen, hazen, eekhoorns, reeën, dassen en wilde zwijnen, allemaal genieten ze van het gras en de bloemen die we tussen de wijnranken zaaien en natuurlijk de sappige druiven waar ze zich af en toe aan te goed doen (dat mag, want dat scheelt ons weer in het uitdunnen van de trossen, de zogeheten 'Vendanges vertes').

dieren
dieren
dieren

water

Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren qua huid/beer, maar als wij de druifjes stiekem elke dag een beetje extra vertroetelen, dan zou 2018, met die eindeloze, zonovergoten zomer, wel eens een kwalitatief zeer goed wijnjaar kunnen worden.


Brekend! De véraison!
Op 26 juli besloten een paar honderdduizend groene druiven tegelijkertijd om paars te worden.


veraison

veraison


Nieuwe afleveringen Gorts Wijnkwartier

chateau

De zomerperiode tussen de 'Véraison' (het paars worden van de druiven) en de oogst, is het interbellum van het wijnjaar. De stilte voor de storm. Een heerlijke tijd waarin de voornaamste activiteit zich voordoet onder de aarde. Daar wringen de wijnstokken in het duister hun wortels steeds dieper tussen de spleten van het gesteente op zoek naar het schaarse water.

 

In dat tijdvak daalt een weldadige stilte neder over het wijnkasteel. Slechts het gezoem der bijen, het luie getjirp van de krekels en de kreet van een eenzame buizerd hoog in de hemel. Voor de wijnboer is er weinig meer te doen dan een nieuw boek schrijven. Maar plotsklaps werd deze introspectieve incubatie wreed aan flarden gerukt...


crew

De crew van Gorts Wijnkwartier stond voor de poort! Of er even een stelletje nieuwe afleveringen bij elkaar geslurpt kon worden.
Gelukkig zijn dit allen bedeesde, godvrezende ambachtslieden die in bescheiden onzichtbaarheid hun beroep uitoefenen, maar toch...


kaart

Met de wildheid van de ware wijntijger namen wij vijftien (15) bruisende episodes op. Waaronder een 'Tour de France du Vin', ofwel: waar komt welke wijn vandaan en is zij enigszins te hachelen?


iljaklaas

In een vlaag van teugelloze creativiteit hebben we een aantal buitengewoon komische onderwerpen toegevoegd, waaronder de spectaculaire tv-primeur: 'Wijnperikelen in het Restaurant'.

 

In deze reeks korte eenakters acteren de Wijnboer en zijn zoon de drama's die zich kunnen voordoen tijdens een restaurantbezoek. Met verrassend gevoel voor theater laten zij zien hoe je daarbij zegevierend uit de strijd komt.


iljacaro

Alles voor de kijkcijfers. De wijnboer stelt lichaam, ziel en zaligheid in de waagschaal door vóór de opnames alle wijnen persoonlijk voor te proeven. In het geval van de kneiterzure 'Château du Pisse', sloeg de wijnboerenminnares het aanbod minzaam af en opteerde voor 'Château de la Pompe'.


taarten

Een ander steigerend nieuw onderdeel in Gorts Wijnkwartier is 'Heel Bordeaux Bakt', waarin de wijnboerenminnares laat zien hoe je zelf thuis de lekkerste appeltaart bakt.

 

In het vuur van de opnames ontstond nog een gevaarlijke situatie toen de wijnboer in zijn zinderende enthousiasme niet zijn pet, maar de gloeiendheet verkoolde appeltaart op zijn hoofd zette.filmpje Cliquez ici als je het Château wilt bezoeken
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici


  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons


FByoutube
twittertwitter