als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Voilà, heet nieuws uit een koud maar hemelsblauw Frankrijk. We kraken een levensvraag en gooien een wijngaard vol bejaarden op de schop.

Allez, à l'attaque!

 
In deze Slurp!
Kip of ei
Slurpmovie: Never give up
Kip uit Bresse
Oeuf Cocotte à la Grand-Mère
Een wijngaard vol bejaardenKip of ei?

Op Château la Tulipe zijn wij gezegend met een kudde kippen bestaande uit één (1) die elke dag een ei legt. Al snel rijst dan de vraag: wat was er eerder? De kip of het ei?

kuiken

  Dit is een schier onoplosbare breinkraker, waar de mens al eeuwenlang mee worstelt. Men kwam er niet uit.
Totdat, 350 jaar voor Christus, Aristoteles kwam met het verlossende antwoord: 'Zowel de kip als het ei zijn er altijd al geweest.'
Ja, zo kan ik het ook.

Nee, dan Stephen Hawking: 'Het DNA van de kip is identiek aan dat van het ei waar ze uitkomt, maar het DNA van de kip en van het ei dat ze legt niet. Het ei was er dus het eerst.'

Klopt! De kip komt uit een ei dat bol staat van genetisch restmateriaal van de Gastornis, een eierenlegster die 60 miljoen jaar ouder is.

dinos

Gastornis zijn vliegensvlugge reuzenkippen die het Paleoceen onveilig maakten. Met hun levensgevaarlijke snavel en oersterke poten vingen zij paardachtigen en andere hoefdieren en peuzelden die met smaak op.


adolf

In de loop van de geschiedenis zijn allerlei mooie, sterke, en bijdehante dieren ontstaan en ook weer uitgestorven. Maar de kip, de lulligste vogel on the planet, scharrelt nog altijd vrolijk rond.
How can that? zou je zeggen, want zo'n kip is een smakelijk hapje en tamelijk weerloos, zo zonder hoorns, gifstekels of pepperspray.

 

Welnu, lieve vriendinnen en vrienden, om te overleven geldt voor zowel kip als mens eenzelfde leefregel:

GEEF NOOIT OP!
filmpje Cliquez ici om te zien hoe een kip dat flikt
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici


Kip uit Bresse

Voor nieuwe afleveringen van de televisieserie Gort à la Carte reisden we naar de Franse provincie Bresse, tussen de Bourgogne en de Jura. Daar maakten we o.a. een programma over de lekkerste kip ter wereld, de Poule de Bresse.
(Uitzendingen beginnen eind maart)


bresse

Tijdens de opnames raakte de wijnboer dermate verkikkerd op zijn tegenspeelster dat hij de boer vroeg of hij haar mee naar huis mocht nemen.

  Dit had tot gevolg dat de reis moest worden voortgezet met een sterk meurende huisvogel in de achterbak.

crew

Hetgeen weer leidde tot muiterij onder de crewleden die krachtig aandrongen om de fitnesslunch waarop de wijnboerenminnares hen dagelijks trakteerde, te verrijken met de nieuwe reisgenoot in gegrilde vorm.

  Maar de wijnboer en zijn minnares stonden pal en wisten hun protégé, inmiddels Babette genaamd, ongedeerd uit de gevarenzone te loodsen. Omdat kippen dat soort dingen aanvoelen, beloonde Babette haar twee weldoeners met een spontaan gelegd reisei.

babette

Onder krachtig klaroengeschal arriveerde de duurste kip van Frankrijk ten kastele.


kip

Dit echter niet tot vreugde van alle chateaubewoners. Kasteelkip Adolf logde onmiddellijk in op het intranet van de NSA en lichtte het dossier van zijn nieuwe concullega.

  Daarna nodigde Adolf de nieuwkomster uit om zich te vestigen op de locatie die hij voor haar het meest geschikt achtte: de barbecue.

caro

Na een indringend functioneringsgesprek weet de wijnboerenminnares Adolf te overreden zijn leven te beteren. Berouwvol stelt hij zijn buitenverblijf ter beschikking, opdat de nieuwkomster in alle rust haar eerste kasteelei ter wereld kan brengen.


eitjes

En warempel, Babette laat er geen gras over groeien: Bresse-kasteelei nr. 00001 is een feit!

  Braaf ligt de gezamenlijke eieroogst te wachten voor de test, met als tussenstand een keiharde 2-1 voorsprong voor Adolf.

ei

Voorlopig blijft Adolf titelhouder. Door zijn veelzijdige eetpatroon (Rode wijn, regenwormen en croissants) en uit respect voor de nationaliteit van zijn beide weldoeners, produceert hij eieren met een dooier in de familiekleur van ons koningshuis.

  De smaak van Babettes legsel (links op het bord) is uitnemend en doet slechts marginaal onder voor die van haar opponent, maar aan de kleur moet nog even gewerkt worden.

Bravo, Adolf & Bon courage, Babette!

Oeuf Cocotte à la Grand-Mère
cocotte

Heb je één keer een echte Franse 'Oeuf cocotte' gegeten, dan wil je nooit meer anders. Niettemin zijn slechts weinigen op de hoogte hoe je dit verslavend lekkere gerecht maakt, terwijl het toch zo simpel is. Eitje, zou ik bijna zeggen...
Allez, on y va:

  Oeuf Cocotte à la Grand-Mère pour quatre personnes
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem 4 ovenschaaltjes en doe in elk schaaltje wat boter en wat crème fraîche. Breek in elk schaaltje een ei en bestrooi dat met wat z & p. Rasp er wat kaas overheen en daarna weer wat crème fraîche.
Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul die met kokend water zodat ze tot de helft onderstaan. Schuif de schaal in de oven en laat de eieren 10 min. garen. Het eiwit moet hard zijn en het eigeel zacht.

Knip wat bieslook erover. Serveren met licht geroosterd volkorenbrood, een koel glas rosé la Tulipe en een kamerbrede glimlach.


Een wijngaard vol bejaarden

druifs

Wijn wordt gemaakt van druiven.

  Druiven groeien aan wijnstokken.   Wijnstokken vormen samen een wijngaard.

stokken

In de winter nadat de wijnstokken ons hun druiven hebben afgestaan, worden zij gesnoeid. Bovenstaande oude knakkers hebben dat al zo vaak ondergaan dat ze de tel zijn kwijtgeraakt. Toch zijn het deze knoestige stammen die ons de lekkerste wijn schenken.

  Maar door hun hoge leeftijd zien deze honderdjarigen steeds meer op tegen dat meedogenloze amputeren van hun ledematen en zij verzetten zich dan ook met hand en tand.

stam

Maar hoe liefdevol we onze dierbare oudgedienden ook tegemoet treden, de een na de ander geeft de geest. Totdat we op een dag niet langer kunnen wegkijken; we moeten de waarheid onder ogen zien: de luttele druppels die deze grijsaards nog uit de aarde weten te zuigen, lonen de moeite niet meer.

  De oude wijngaard, de Vielle vigne, is aan het einde gekomen van haar levenscyclus. Zij moet gerooid.

vigne

Waar eens vogels nestelden, waar bijen zoemden, waar reeën scholen tussen 't struweel,
gaapt nu stil en leeg het strijdtoneel.


haard

Als een gebroken man sloft de wijnboer kasteelwaarts. Natuurlijk, in het voorjaar zal de kaalslag opnieuw worden beplant met jonge babydruifjes. Maar toch... Maar toch...

  Even aarzelt 's wijnboerens hand
om een der oudste stammen.
Moet deze wijnstok, na zoveel zomers trouwe dienst,
tot voedsel dienen voor de vlammen?

keuken

Met een zucht schuift de kasteelheer achter zijn schrijfgerei en zet zich in de behaaglijk warme kasteelkeuken aan het dichten van een vers over de vergankelijkheid van het bestaan.Wat was er eerder: De Wijnsurvivalgids of Leven als Gort in Frankrijk?

adv

Welnu dat maakt geen reet uit: beide boeken staan garant voor urenlang leesplezier.
Bestel nu in de GortShop een speciaal gesigneerd exemplaar van het Wijnboek van het Jaar (!) en een nog specialer gesigneerd exemplaar van de bestseller 'Leven als Gort in Frankrijk', om zelf bij weg te dromen, of om een potentiële Frankrijkganger uit de droom te helpen.

 

Cliquez ici voor een gesigneerd exemplaar van De Nieuwe Wijnsurvivalgids (totaal herziene editie).

Cliquez ici voor een nog gesigneerder exemplaar van Leven als Gort in Frankrijk.

Of koop ze in de winkel.Allerhande Kerstfestival
team

De winnaar m/v van onze Allerhande Kerstwedstrijd 'Win je gewicht in wijn' wordt in de volgende Slurp bekend gemaakt.  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
 

gs