als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Âllo, âllo, Bonjour!

De winter nadert, maar de houtschuren zitten vol, dus de kasteelhaarden kunnen onbekommerd vlammen. Binnen, in het oude château, wordt gewerkt aan de restauratie van een vermolmde steunbalk, een splinternieuw boek en 80.000 flessen prachtige wijn. Was de millésime 2009 een topjaar en een 'Année sacré'; volgens bedrijfsleider Paul en oenoloog Michel is de 2010 nog beter. We houden ons hart vast, allez on y va!Ondeugd, Onwetendheid en de Leugen

regenboog
Zoals iedereen weet is het in Frankrijk altijd mooi weer. En is het dat heel even niet, dan is het toch nog mooi weer. Van het ene moment op het andere kan het zwerk een totale gedaanteverwisseling ondergaan: een krijtblauwe hemel vult zich plotsklaps met inktzwarte luchten, of donderend onweer. Om vervolgens weer een stralende zon te voorschijn te toveren, of een magische regenboog.

bladje
In de wijngaard gebeurt momenteel niet veel. Een laatste, door de herfst tot Haribo-kleuren veroordeeld druivenblaadje, hangt te wachten tot de wind hem van zijn takje blaast.

fontijn

Derhalve kunnen we met een gerust hart even naar Bordeaux, een half uur gaans van hier. Daar wordt het 12 hectare grote plein achter de Quinconces momenteel in beslag genomen door de 'Marché aux puces'. Naast de woest waterspuitende paarden die de in La Revolution gesneefde Girondins verzinnebeelden, verrijst een torenhoge zuil met standbeelden van de filosoof Montaigne en de rechtsgeleerde Montesquieu. Dit monument symboliseert de harmonie van Ondeugd, Onwetendheid en de Leugen. De perfecte lokatie dus voor een rommelmarkt, want zelden werd de essentie deze handel zo treffend samengevat.

Cliquez ici voor een live-verslag.


Chez Dominique

mimi
In het hart van de Place de Quinconces treffen we 'Chez Mimi', naar eigen zeggen de nummer 1 van de Charentaise mosselen. (Heeft de hele wereld het over 'Snackbar', in Frankrijk, waar alles altijd andersom gaat, heet dat een: 'Bar Snack'.)

torens
Maar het grootste plein van Europa herbergt meer gastronomische uitdagingen. De twee majesteitelijke zuilen, waarvan de linker 'Handel' symboliseert en de andere 'Navigatie', vormen de toegang tot een onooglijk bouwsel.

buiten
Een demontabel restaurant. Al ontelbare keren opgebouwd en weer ingeklapt, oogt het alsof het twee wereldoorlogen heeft overleefd. De letters van de woorden 'Bar' en 'Restaurant' zijn reeds lang verdwenen; wellicht ooit gejat en als artefact verkocht op deze zelfde rommelmarkt.

binnen
Maar binnen in deze 'Brasserie, Limonaderie, Restaurant' roezemoest het van gezelligheid.

soep
In tegenstelling tot de meeste restaurants wordt autonomie van de clientèle op prijs gesteld: voorgerecht zelf samenstellen, plakken beenham zelf uitsnijden, kommen soep zelf volscheppen.

kwartel
De 'Carte des Vins' heeft het formaat van een inentingskaart en biedt een rustgevende selectie wijnen. We hoeven uit slechts 4 wijnen te kiezen: blanc, rosé, rouge table of rouge bordeaux.   'Hoera!' roept de gebraden kwartel en wentelt zich genietend in de champignonsaus, de salade en de huisgemaakte dikke frieten.

dessert
Het dessert is naar keuze, maar ook dit dient men zelf uit de koelie te nemen en eigenhandig te voorzien van slagroom en chocoladesaus.

kaas
Ook de Plateau de Fromages is naar eigen inzicht leeg te scholven.   Dit alles voor de prijs van een alpinopet.

Cliquez ici voor een uitsmijter.


In Frankrijk schijnt altijd de zon. Ook als dat niet zo is.

Volgens Wikipedia is "Ontkenning een psychologisch afweermechanisme. Het verschijnsel treedt op als iemand wordt geconfronteerd met gevoelens of emoties die moeilijk of helemaal niet te accepteren zijn. De persoon spreekt dan de feiten tegen om het negatieve gevoel niet te hoeven confronteren."
In het verlengde van Ontkennen ligt Weigeren. Zo is er bijvoorbeeld het Dienstweigeren, het Werkweigeren en waarschuwt het platform voor borstvoeding voor het zogeheten 'Flesjeweigeren'.
Op dit laatste zul je een Fransman niet snel betrappen. Maar dat niet alleen. De Bordelais 'Ontkent' simpelweg het bestaan van zoiets als slecht weer en 'Weigert' dan ook om daaraan mee te doen.

donker
Langs de kade van de Garonne vindt elke zondag een biologische markt plaats. Wijnboeren, kaasvrouwen, groentemannen, oesterkwekers, paddenstoelenzoekers, vissers, jagers en slagers bieden hier hun producten ter verkoop aan. Maar ondanks dat onverhoedse buien het tentdoek van de kramen met regenwater doen bollen, is er niemand die moppert of klaagt.

parasols
Parasols dienen als parapluies en op de terrassen worden schalen met oesters, mosselen, en garnalen geserveerd.   Als de regen even stopt, schuift men de zon in met een glaasje frisse Entre Deux Mers.

parasols
Eerst even langs de Bar Snack voor een bakje frites, of langs de oesterboer voor 12 Gillardeaus en dan aanschuiven bij de wijnboer voor een ochtendroseetje.

hond
Een spiesje vers gegrilde fruits de mer en een worstje voor de hond.

eten
Koud of niet, weer of geen weer, de Bordelais wil buiten eten en buiten op een bankje zijn krantje lezen.

jam
De markthandel laat zich evenmin van de wijs brengen. Het jamvrouwtje stapelt haar potjesmuur nog een rijtje hoger en het kaasvrouwtje, ingepakt als een Michelinmannetje, rolt met dikke vingers van de kou haar kaasjes voor je in een papiertje.

kaasjes

wijnboer
De wijnboer doet als altijd goede zaken, en bij de Volailler hangen de vers geschoten eenden, fazanten, patrijzen en wilde duiven nog na te fladderen in de wind.

wild
De hazen en konijnen waren uitverkocht; een goede reden om een ruigpootpatrijs in de pan te slingeren.

patrijs
Cliquez ici voor een uitsmijter.


Snoeiles

rook
De volgende ochtend vroeg dient er aangepakt: honderdduizend druivenstruiken wachten om gekortwiekt te worden. Teneinde deze verantwoordelijkheid niet op de schouders van Chef de Culture Régis alleen te laten drukken, heeft de wijnboer zijn assistentie aangeboden.
Een rookpluim die de dorpstoren aan het oog ontrekt wijst de weg en, zoals gewoonlijk weer veel te laat, arriveert de kasteelheer op de afgesproken plek in de wijngaard die 'La Murette' wordt genoemd.

regis
Geduldig legt wijnreus Régis uit wat een druivenstok is en op welke punten die gesnoeid dient.

regis
'Snoeien bepaalt de kwaliteit van de oogst,' waarschuwt de geharde druivenchef. 'Met twee foute knippen kun je een wijnstok dusdanig ruïneren, dat hij een jaar lang geen druiven geeft!'
Hij wijst op een roestig, half opengezaagd olievat dat op een kruiwagen is gefabriekt. 'De sarments verbrand je in deze Bruleur.'

Cliquez ici voor de noodlottige afloop


Naastenliefde, Christenplicht en Levensverbetering

Kerstcadeaus vormen een jaarlijks terugkerend ongemak. Uiteraard kun je de hele familie, zoals dat in Amerika wel gebeurd, voorzien van een vol-automatisch geweer. Maar gelukkig doet zich ook een andere mogelijkheid voor.

De Wijnbeurs laat weten dat zich bij hen een omwenteling heeft voltrokken: na jarenlange zakelijke bedrijfsvoering, zijn zij tot het inzicht gekomen dat er meer is dan alleen het slijk der aarde en dat willen zij ook uitdragen. Met de kerstdagen in zicht vloeit er een warme golfstroom naastenliefde door het eens zo koele wijnbeursgebouw.

Met aan roekeloosheid grenzende medemenselijkheid stellen zij de volgende kerstactie voor: een houten kist met twee flessen prijswinnende Château de la Garde 2007, plus een exemplaar van mijn eerste wijnroman 'Het Merlot Mysterie', plus een cadeauvoucher ter waarde van 15 euro.
Waar dit kerstpakket 60 euro zou moeten kosten, verstrekt de Wijnbeurs hiervoor een door de Europese Commissie goedgekeurde wijnsubsidie, zodat het geheel kant en klaar wordt thuisbezorgd voor nog geen 30 piek!

 

guns

kerst

 

Voilà, wees geen dief van je eigen portemonnee: gooi een blok op het vuur, zet een plank Franse kaas klaar en lees dat geweldige boek, met een glas van de daarin beschreven wijn onder handbereik. Droom weg in de zalige wetenschap dat je, in ieder geval een paar uur lang, de gelukkigste mens op aarde bent.

Cliquez ici

 

Wil je de prijswinnende Chateau la Tulipe de la Garde 2008? Dat kan ook. Cliquez ici om te bestellen en cliquez ici voor techno info.


Au Secours!

Voici, de drukproeven voor de neckhanger zoals die binnenkort om de flessen La Tulipe verschijnt. Een idioot soort kamikaze-actie, waartegen we (na afloop van een buitengewoon vrolijke wijnproeverij) JA hebben geroepen. Doe me een lol en neem deel aan deze actie. Anders zit ik straks misschien een weekend lang met een stel Tokkies opgescheept!


Cliquez ici om de actie te bekijken.

  neckhangers

La Tulipe Premium

Het gaat goed met de Tulipe Premium voor restaurants.
Wil je weten hoe die smaakt? Cliquez ici

 

  TulipePremium

Spetterverse Slurpshow

Ook in december pletteren wij de kasteelmobiel vol wijn en trekken het land in met een spetterverse Slurpshow.

Hieronder een voorlopig lijstje:

10 december Rotterdam
Selexyz Donner

14 december Breda
Boekhandel Van Kemenade & Hollaers

21 december Groningen
Selexyz Scholtens

  show

slurpshop
Goed nieuws! Wil je een handgesigneerd exemplaar van een van de zes wijnboerenboeken, met een persoonlijke opdracht, of een doos Château de la Garde 'Cuvée Prestige Signé' uit de geheime voorraad van de Wijnboerzelf? Dat kan! De flessen moeten nog even afgestoft worden, maar in de SlurpShop vind je nu reeds de boeken; na de feestdagen kun je daar ook wijn en andere zaken slurpen.

Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

lineup


Nog warm van de drukker:
Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden
slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici