header

Âllo, âllo, Bonjour!

Zo, de oogst 2010 zit erop. De wijngaarden zijn van hun druivenvracht ontdaan; de wijn zit veilig in de vaten. Maar nieuwe uitdagingen lachen ons al weer toe. Houdt het dan nooit op? Nee, het houdt nooit op.
Allez, on y va....Wat wordt 2010 voor een jaar?

Nadat de aanvangsdatum van de oogst 3 keer was verschoven en 3 keer weer teruggeschoven, begonnen we op een zonovergoten maandagochtend 27 september om 8.00 uur.

meidendied
Maar een dag daarvoor hadden de eerste pluklustige Hollanders zich al op klapstoelen voor de kasteelpoort geïnstalleerd.
Één van de opgetrommelde wijnliefhebbers was zelfs zó enthousiast, dat hij vanuit Den Haag naar Bordeaux kwam fietsen om de eerste merlotdruiven van de struiken te knippen. Lichte schaduwzijde aan deze buitenissige transportkeuze was, dat hij, wegens zekere blaren op zekere plaats, niet zittend aan het welkomstdiner kon deelnemen.

weinig
De voorspellingen waren slecht tot desastreus geweest: door een vroege vruchtzetting, had in het voorjaar een onverwachts invallende koudegolf een groot aantal babydruifjes meedogenloos geaborteerd. Volgens de specialisten zouden we daardoor dit jaar zo'n 30% minder druiven oogsten. Omdat wij onze wijn op biologische wijze produceren, werden die schaarse druiven dan ook nog eens opgegeten daar allerlei haar- en veerwild.

emmer
Op sommige plekken leverde een kwartier oogsten slechts een half emmertje druiven op.   Maar onze mannen in het veld wisten wel beter. 'Niks aan de poot. Dit wordt une belle recolte,' verzekerde wijnreus Régis ons. En hij had gelijk.

druifs
Door de prachtige, vrijwel regenloze, nazomer waren de druiven weliswaar kleiner dan anders; een dikke schil en weinig sap, maar ze waren donker, bijna zwart van kleur en superrijp. Ze smaakten zoet als honing, alsof de zomerzon op je lippen landde.

caromannen
Bovendien bleek in een aantal percelen van schaarste in het geheel geen sprake. Zodat de plukkratten opeens niet aan te slepen waren en onze Grape Angels extra baantjes moesten trekken.

paul
Bedrijfsleider en steun & toeverlaat Paul kon dan ook tevreden lachend met de boekhouder bellen.   Biologisch boeren heeft nadelen (zeker volgens voornoemde boekhouder) maar ook voordelen: eten en drinken tegelijk! Rode bordeaux met verse wijngaardslakken.

tonnen
Door deze voorspoedige ontwikkeling konden we ook weer verder met de vinification intégrale, het experiment van onze oenologue Michel Rolland.
Nadat de druiven handmatig zijn ontsteeld en van ongerechtigheden ontdaan, gaan zij in een vat van nieuw Frans eikenhout. Teneinde zoveel mogelijk fruit in de smaak van de wijn te concentreren, wordt het gistingsproces door middel van droogijs uitgesteld.

Voor techno-info over droogijs, cliquez ici.

table
Als het vat is volgedruifd, gaat het lid erop.

philippe
Vervolgens wordt de deksel vastgeklonken door maître de chai Philippe, die zich heeft ontwikkeld tot een bekwaam privé-tonnelier.

zwemmen
Als de dag ten einde liep, restte er, alvorens het apéro aanving, nog voldoende tijd voor culturele activiteiten.

spit
Kasteelkok Bernard bereidde zijn specialiteit: vegetarisch lam aan het spit.

eten
De diners waren welvoorzien en vanzelfsprekenderwijs besprenkeld met een bescheiden flesje wijn.

feest

Toen de boeren in de omliggende wijndorpjes reeds lang op een oor lagen, dansten, lachten en zongen de Nederlandse plukkers en pluksters onder de sterren tot het bleke licht van de maan vervaagde en de vogels hun eerste voorzichtige ochtendriedels lieten horen. Cliquez ici voor een filmpje.

Cliquez ici voor een dag-tot-dagverslag van deze twee weken vendanges.


Conclusie
Het is nog te vroeg, maar tot op heden laat het zich aanzien dat de millésime 2010 - in ieder geval op ons château - van een zelfde kwaliteit is als 2009; het jaar dat was uitgeroepen tot het beste jaar van dit decennium.Win je gewicht in wijn: de uitslag
dozen  

Vandaag wachtte de wijnboer een emotioneel zware dag: de winnaar of winnares van de wedstrijd 'Win je gewicht in wijn' was uitverkoren. Derhalve moest er een forse lijftocht La Tulipe in gereedheid worden gebracht.
Als winnende lot was getrokken: Hanneke Richardson uit Utrecht. Met bevend hart toog de wijnboer naar de plaats van afspraak. Hoe zou zij eruit zien? En belangrijker, welk onheilsgewicht zou hij moeten verzilveren in kostelijke Tulipe?!

dikkerds


hanneke
Maar tot zijn grote geruststelling bleek Hanneke een vlindergewicht: haar ranke gestalte deed de Oudewaterse heksenwaag slechts met een bescheiden 74,5 kilo doorbuigen.   Hetgeen, zelfs nadat de wijnboer een tiental meegesmokkelde bakstenen uit haar handtas had verwijderd, nog altijd neerkwam op een geruststellende 64,5 kilo wijn.

hanneke
Met een nog drukwarm exemplaar van Slurp 02, een welgemeende kus van de wijnboer en een forse wintervoorraad La Tulipe, kon de overgelukkige winnares de feestdagen in.Frankrijk blijft de norm
michel ilja

Onze nieuwe oenologue Michel Rolland uit Pomerol is een druk baasje. Begrijpelijk, want hij is niet alleen verantwoordelijk voor de wijn van ons Château la Tulipe de la Garde, maar ook voor de wijn van gerenommeerde Châteaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte. Verder vinifieert hij 'Grand vins' in een tiental nieuwe wereldlanden en heeft zelf ook nog verschillende wijndomeinen in de Bordeauxstreek. Michel Rolland wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment.

Voor een diepte-interview met dit wijnikoon, cliquez ici.Kom langs!
Wil je een weekendje bijkomen op ons château? Cliquez ici.


Hoera, hij is er!

De Château la Tulipe de la Garde 2008 is gebotteld. Je kunt je voorstellen dat zo'n wijn, die 15 maanden in eikenhouten vat heeft liggen dommelen en opeens in een fles gestopt wordt, daar even van moet bijkomen. Klopt. Flessenziek, wordt dat genoemd. Recent gebottelde wijn kun je derhalve maar beter niet drinken. Maar nu ligt de 'mise en bouteile' alweer drie maanden achter ons, dus hop: de kurkentrekker erin!

Cliquez ici om te bestellen.


Cliquez ici voor techno info.

 

  wijn

Slurpen onder de douche

Slurp! is meer dan alleen een aansporing om "vloeistof zacht slobberend op te drinken". Het is een welgemeend advies om je leven bewust genietend en met kleine slokjes tot je nemen.
Om de lezers optimaal te laten profiteren van de zonnige verhalen in het zojuist verschenen boek Slurp! 02, heeft uitgeverij Bruna een diepte-investering gedaan. Het boek is gedrukt op watervast papier, zodat het ook onder de douche gelezen kan worden!

 

Cliquez ici voor een preview.

  lezen


Het Mirakel
broodje   Als wij in Nederland zijn, wordt er 's avonds vaak laat doorgewerkt. Derhalve gaan we regelmatig uit eten bij een Italiaans restaurant tegenover onze woning. De eigenaar, Luciano, is een mirakel. Gordon Ramsay, het Engelse scheldkanon, is vergeleken bij hem een zedig kostschoolmeisje. Luciano raast en tiert tegen zijn personeel, heeft overal maling aan en is heerlijk politiek incorrect.
Koken evenwel, doet hij als de zonnegod. Met een schuimende passie voor kwaliteit werkt hij louter met de beste, meest verse spullen. We hebben hem eens een leverancier wiens vis hij niet vers achtte, zien achtervolgen tot in de laadruimte van zijn bestelbusje, hem dusdanig heftig uitfoeterend dat het voertuig schudde op zijn schokbrekers.

Het intrigeerde ons hoe het mogelijk was dat deze ontembare 'cuccinière' drie keer per week een verschillend driegangenmenu voor ons kookte, allemaal even verrukkelijk en niet één keer hetzelfde. Bovendien was het ons een raadsel hoe het kwam dat zowel gasten als personeel warme gevoelens koesterden voor deze hoogst explosieve keukenbeul. Om antwoord te vinden op deze vragen besloten we hem te volgen op een reis naar zijn geboorte-eiland.

Voor ontdekkingsreis naar de ziel van de aarde cliquez ici.


La Tulipe Premium

Het gaat goed met de Tulipe Premium voor restaurants.
Wil je weten hoe die smaakt? Cliquez ici

 

  TulipePremium

Spetterverse Slurpshow

Eind deze maand pletteren wij de kasteelmobiel vol wijn en trekken het land in met een spetterverse Slurpshow.

Hieronder een voorlopig lijstje:

24 november Amsterdam
Selexyz Scheltema

25 november Den Haag
Paagman

10 december Rotterdam
Selexyz Donner

21 december Groningen
Selexyz Scholtens

 

 

  uitverocht

Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

lineup


Nog warm van de drukker:
Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden
slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier.Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici