header

Âllo, âllo, Bonjour!

Hartelijk Bonjour, hier een gehandschoende handvol nieuwtjes uit een ongebruikelijk fris Frankrijk.
Veel gebeuren doet er hier niet in dit seizoen, weshalve deze nieuwsbrief vrijwel geen nieuws bevat. Nochtans is er van alles te vertellen. Allez, on y va...



Eeuwig zonde

Vaten

Van onze tien tonnen liefdeswijn met de handontsteelde druiven, zijn er inmiddels nog maar zes over (zie Slurp! 14). Om de tijdens de gisting vrijkomende gassen te ontluchten, sluiten we de vaten niet helemaal luchtdicht af. De sponning wordt niet IN het vat geslagen, zoals we normaliter doen, maar losjes op het gat gezet. Helaas zijn die gistbacillen door het warme weer volledig uit hun bol gegaan en zijn zo heftig feest gaan vieren dat er uit elk vat ook een flinke plens kostbare wijn is gegolft. Eeuwig zonde!

Vaten

Als een boosaardige octopus in een plas bloed, kijkt de glazen sponning ons aan: 'Dit is MIJN wijn! Kom er eens aan als je durft...'
Hij heeft gelijk; we moeten nog 14 maanden geduld hebben.


Timing is everything

Mooiweer

Zoals iedereen weet is het in Frankrijk altijd mooi weer. Zo lunchten wij op tweede kerstdag nog buiten.
Dat kon ook makkelijk, bij een middagtemperatuur van 19 graden.

Snoeien

Nadeel was dat dit mooie weer ideaal is om de snoei te voltooien, zodat we hondsvroeg ons mandje uit moesten. Deze maand moeten er namelijk honderdduizend druivenstokken gekortwiekt.
Maar dat doen we graag. Want wat een genoegen om zo'n druivenstruik juichend zijn schoongeknipte armpjes hemelwaarts te zien heffen. Ik hoor hem denken: 'Hoera! Ik mag weer druifjes laten groeien, om al die lieve Hollanders volgend jaar weer van lekkere Tulipewijn te voorzien!'

Zonsondergang

Daarom valt het werk, hoewel inspannend, niet zwaar. En snoeien wij zingend door tot de zon ter kimme neigt.

Cliquez ici
voor techno info.

Chateau in sneeuw

De volgende ochtend evenwel, is het mis. De zon lijkt niet te willen opkomen. De hele dag blijft het somber en donker. Het is bitterkoud en sneeuwstormen huilen rond de muren van het oude kasteel.

Sneeuw

Helaas moeten ook bij dít weer die klotendruiven gesnoeid. Met gezonde tegenzin tijgen wij wijngaardwaarts.
Wat blijkt!? Die duizenden twijgen die we er gisteren hebben afgeknipt, zijn er vannacht allemaal weer aangegroeid! Merde!

Haard

Maar goed, aan het einde van de dag is het leed geleden. We gooien een boom op het vuur, trekken een flesje eigengemaakte slurp open en het leven lacht ons weer toe!

Toch maakt dit keiharde wijnboerenleed ons niet minder ontvankelijk voor wijsgerige gedachten.
Derhalve hoeven wij voor wijze levenslessen niet naar de loopbaanconsulente, de mentalcoach of de haptodokter.
Het echte leven speelt zich immers vlak onder onze schoenzool af? Onderstaande foto's bewijzen maar weer eens hoe belangrijk het inschatten van het juiste momentum is. Een idee kan nog zo geweldig zijn, maar de timing, daar gaat het om. Hoe vaak hebben we niet iets gedaan wat in beginsel klopte, maar nét te laat, of nét te vroeg was. Dat kan een uitvinding betreffen, maar ook een idee, een opmerking, of een initiatief, zoals hieronder schrijnend bewezen wordt.
Sneeuwklokjes

'Ha!' Dacht dit sneeuwklokje. 'Lekker weer! Ik peer 'm. Naar boven! Wég uit die kouwe grond.'
En wat gebeurt er? Nog geen dag staat hij zelfverzekerd met zijn frêle bloemblaadjes te kingen in het prille zonlicht, of páts! Duizend kilo ijskouwe sneeuw over z'n treiter.
Maar goed, niks aan de poot. Geen giro 555. Hij vouwt gewoon zijn bloemblaadjes dicht en wacht met gebogen hoofd op betere tijden. En die gaan zeker komen.


Langs de rand van de afgrond

Als om twaalf uur pile de Franse economie krakend tot stilstand komt en overal in dat prachtige land de restaurantparkeerplaatsen volstromen met hongerigen, dát is het moment om extra op je qui vive te zijn. Waar staan de meeste vrachtwagens? Daar moeten we wezen!
Dit keer troffen we een adresse op hooguit een geweerschot afstand van ons eigen Château.
In het wijndorpje Fronsac, een paar deuren naast het indrukwekkende slagroomtaartenkasteel 'La Rivière', bevindt zich een restaurant voor hen die geen angst kennen. Een herberg voor die hards die er van houden het lot te tarten. En dat loont de moeite, want zoals de dichter schrijft: 'Langs de rand van de afgrond, groeien de mooiste bloemen'...

Straat
In Frankrijk wandelt men niet. Alles boven de vijftig meter wordt afgelegd per voiture. De ongebruikte trottoirs vormen derhalve een uitstekende parkeerplaats. Bovendien is het rond het vriespunt en dat is men in deze streek niet gewend, dus hoe dichter bij de deur, hoe beter.
Straat
De dichtgetimmerde luiken, de potten met dooie planten, het nooit binnengehaalde terrasmeubilair: alles aan dit restaurant duidt op een eigenzinnige uitbater, die zich er weinig aan gelegen laat liggen wat de buren van hem denken. Een goed teken.
Entree

Ter afschrikking van de clientèle heeft de eigenaar de ingang verborgen achter een agressieve stekende palm.
De overblijvende smalle doorgang heeft hij voor alle zekerheid geblokkeerd met zijn quatquat, zoals een fourwheeldrive hier heet.

 

Het klanten-ontmoedigingsbeleid wordt voortgezet door de buitenkok ostentatief de verkeerde kant op te laten wijzen.

Menu

Met een creatief opgehangen dooie hangplant wordt de menukaart zorgvuldig aan het oog onttrokken.

 

Een korte safari langs de stekende palm en de quatquat leert dat er hier sprake is van 'Verschillende menu's', maar als je zo nodig moet weten wát voor menu's, dan ga je maar binnen op het bord kijken.

Binnen

We duwen de deur open en opeens begrijpen we waarom de ingang zo goed verborgen is...
Alice in Wonderland! We stappen zó de middeleeuwen binnen. In de gelagkamer brandt een knapperend haardvuur, aan een meterslange tafel van massief eikenhout zitten grote mannen in geanimeerd gesprek. Gelach, getinkel van glazen en van bestek.
Een ouwe hond, die op een kussen voor het vuur ligt te suffen, kijkt even op als wij binnenkomen, legt dan zijn kop weer op zijn poten en gaat weer verder met in de vlammen staren.

VuurHond
 
Binnen
De feestdagen liggen alweer geruime tijd achter ons, maar daar heeft men hier schijt aan.
Hier is het nog volop kerst, en daar blijft het bij.
Meisjes

Twee gamende kinderen worden met zachte hand van een cafétafeltje verwijderd opdat wij er plaats kunnen nemen. Zonder hun spel te staken, verplaatsen zij zich naar een hoek van de kamer en laten zich geconcentreerd doorgamend op een vrije stoel zakken. Ze hebben waarschijnlijk niets van de verhuizing gemerkt.

Olieton

Teneinde de achterzijde van de cliënten die zich met de rug naar de deur bevinden ook van warmte te voorzien, is er naast een vat benzine een roodgloeiende straalkachel geplaatst.

Soep

Aan menukaarten doet men hier niet. Na een hartelijk welkom, wordt er een mand brood, een dampende schaal soep en een etiketloze literfles wijn op tafel gezet.
El Bulli gaat dicht, maar dat lijkt men hier niet als een gemis te ervaren.

Wijn

De wijn komt uit eigen vat en wordt geserveerd in een fles die aan de vorm te zien ooit Pélican Vulpeninkt bevatte. Helaas smaakt zij navenant.
Maar goed, dat dondert niet; gewoon laten staan. 's Middags rooie wijn wil nog wel eens zwaar vallen en bovendien is de soep zeer smakelijk.

Bediening

Terwijl aan de stamtafel weer een verse magnum rode wijn wordt ontkurkt, neemt de dame met het hoge haar ons servies in, voor de tweede gang.
Halverwege onderbreekt ze haar bezigheden om een vertrekkende gast nog even in een warme omhelzing te nemen.

Vooraf

De volgende gang is een Salade de carottes et tomates aux olives. Dat verzin ík hoor, want zelf lullen ze nergens over. Geen moeilijke namen, niks niet. Met een smeltende glimlach zet de dame met hoge haar de schaal op tafel en zingt: 'Bon appétit, mes enfants...' Versgeschaafde wortels, smakelijke tomaten en goeie olijfolie. Peper en zout, een stuk krakend stokbrood et voilà: wat wil en mens nog meer?
Er kwám nog meer. De salade ging vergezeld van een schaal Jambon om Vous tegen te zeggen.

Verwarming

De panden hier zijn gebouwd op mooi weer. Dubbel glas kent men niet en alles tocht en kiert. In een poging ook onze tafel van haardwarmte te voorzien, gooit een gast wat extra houtblokken op het vuur.
Even later komt de eigenaar ongevraagd met twee antiek ogende elektrische kachels aanzeulen die hij ter hoogte van onze onderbenen installeert. De rommelig gerepareerde verlengsnoeren liggen dwars over de tegelvloer in een plasje gesmolten sneeuw.

Vlees

De plat de résistance: steak vigneron en speklappen. Die laatste waren door mij in een vlaag van overmoed besteld, omdat ik niet wist dat 'Ventrêche' speklappen betekent. Hoewel zelf al jaren vegetariër, zo'n dampende schaal gebraad blijft een feestelijke aanblik.

Zooi

Voor een bezoek aan het toilet begeeft men zich door een spleet tussen twee vettige gordijnen. Daar achter bevindt zich een in onbruik geraakte eetzaal, waar kennelijk alles waar zo snel even geen bestemming voor is, op een hoop wordt geflikkerd. Verlichting is er niet, dus moet je op de tast je weg er doorheen zoeken. Weet je echter levend de overzijde te bereiken, dan is daar het sanitair. Ter beloning wordt aldaar de mogelijkheid geboden je kleding in de was te doen en te reinigen van eventueel opgelopen bloedspatten.

Terras

Naast het toilet verwijst een bord naar een Terasse ombragé. Nadere inspectie leert evenwel dat deze idyllische binnenplaats nog niet geheel zomerklaar lijkt.

Kaas

Nadat wij het eetzaalparcours levend hebben weten te doorkruisen, barsten we opgelucht door het cafégordijn; nog net op tijd voor de Plateau des fromages!

Galettes

Als dessert worden we verwend met diverse warme Gâteaux en koffie. Hierbij wordt met een gul gebaar een fles Armagnac op tafel geplaatst ('S'il vous plaît, van het huis!'). Naar eigen inzicht en absorptievermogen te ledigen.

 

  Armagnac
Nota

Het is niet zo dat men hier voor de koffie eerst een offerte maakt.
In dit geval wil 'offert' zeggen dat de koffie aangeboden is. Niet geheel onterecht overigens, want zij werd geschonken uit een ijzeren pot die al sinds vanochtend op een gloeiend heet fornuis heeft staan koken en smaakte alsof de eigenaar er zijn onderbroek in had gewassen.
Niettemin moge het duidelijk zijn dat dit een restaurant uit duizenden is. Voor 15 piek eet je hier een hartverwarmende vijf-gangen-maaltijd die is doorspekt met de kruidige smaak van echte liefde en middeleeuwse gezelligheid. Terwijl er zich om je heen, geheel gratis, taferelen afspelen waar een beetje schrijver een moord voor zou doen.

 

Voor durfkapitalisten met een dunne beurs, hierboven het adres.



Allez, een très bonne année, hartelijk Santé et à la prochaine!

LineUp

DaBook

Slurp! Het nieuwe wijnboerenboek,
(nou ja, nieuw, twee maanden)
€ 14,95. Nu in de boekwinkel of bestel ici.