als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header


Allô, allô, Bonjour!

De vendanges vertes zitten erop, de rust is wedergekeerd. Een week lang hebben 25 Hollandse pluksters en plukkers gewerkt, gelachen, gehuild, gezongen, gegeten en wijn gedronken. Op het moment dat Frankrijk voor de 222e keer de dag vierde dat de guillotine overuren maakte, braken les Hollandais hun tenten op en werd het château weer bedekt onder haar gebruikelijke mantel van rust.

Allez, on y va!

 
 

In deze Slurp!

Ontroerd door een reus: de véraison

Ruzie met de weegschaal

Geen Hollandse oogstOntroerd door een reus

Opgewonden komt Régis me halen.
'Vlug! Kom kijken! De véraison is begonnen!' Even later sta ik met de wijnreus tussen de druiven.
'Hier is het! Ik heb de struik gemarkeerd met een sarment.' Hij wijst op een inderhaast om een piquet gefrommelde wijntwijg en beent voor me uit de wijngaard in. Voor een ogenschijnlijk willekeurige struik knielt hij neer. 'Deze is het!' Teder als was het een kostbaar ei omvaamt hij met zijn eeltige klauw een trosje druiven, dat plotseling heel klein lijkt. 'Kijk! De veraison...'
Ik kijk. Tja..., denk ik, een trosje druiven. Ze waren groen en nu worden ze rood. Het zou pas bijzonder zijn als dat andersom zou gebeuren... Maar ik beantwoord zijn enthousiasme en stoot verheugde klanken uit. 'Ja! Mooi! Goed! Geweldig!'

  IR
'Vier dagen eerder dan vorig jaar.' Régis weet het uit z'n hoofd. Hij zegt het met een trots alsof hij zojuist persoonlijk een gezonde tweeling heeft gebaard (een gedachte waar zijn postuur overigens wel aanleiding toe geeft). Toch ontroert hij me. Dat zo'n grote hork van een kerel zo emotioneel kan worden bij het zien van iets wat al eeuwenlang elk jaar opnieuw gebeurt. Dat is prachtig. Ik hurk naast hem neer. Samen buigen we ons over het blozende trosje. 'Elle est jolie...'
'Oui,' beaamt de geharde wijnreus, 'elle est très très jolie...'

wijngaard
Een onafzienbare zee van druivenstruiken. Onder hun bladerdak verbergen zij honderdduizenden trossen zure groene bessen.

druifs

En dan opeens, van de ene dag op de andere, is het zover. Bessen veranderen in druiven. De zomer kan beginnen. Santé...

PS. Véraison, alweer zo'n tegendraadse Franse uitdrukking. Je zou het vertalen als 'groenwording'. Maar het betreft de kleurverandering van groene druiven die rood worden. Rougaison zou dus gepaster zijn. Maar dan moet je niet in Frankrijk wezen; daar doet men immers alles altijd nèt even anders...Ruzie met de weegschaal

weg
We doen boodschappen op de markt in een naburig dorpje. Op de terugtocht verlaten we de bekende weg en doorkruisen onbekend Frans platteland. Rond lunchtijd dwingt een bordenconstructie ons tot keuze: gaan we bouteilles en vrac kopen, bezoeken we een biologische mini-expo, of schuiven we aan tafel in restaurant 'Bij de Verenigde Vrienden'. We besluiten tot het laatste.

straat
Een Frans dorpje, op zaterdagochtend twaalf uur. Perfect bruikbaar als metafoor: 'De kamer gonsde van het geroezemoes, maar toen Babette binnenkwam werd het zo stil als...' (zie boven).

mairie
Aan de 'Place des ancien combattants et les victimes de Guerre' staat de doodstille Mairie. Zelfs de vlag weigert te wapperen.   De Église wordt, aan de begroeiing te zien, alleen nog gebruikt in gevallen van urinatoire nood.

resto
Maar Bar Restaurant 'Les Amis Réunis' is ouvert. Er is zelfs leven! Achttien levens om precies te zijn.

plee
Bij de invulling van het tafelmeubilair is voor een helder concept gekozen.   Deze zelfde inzichtelijke denkstijl is doorgezet in de architectuur van het toilet. Het kleurenpalet werd in gedekte tinten gehouden en omdat de wc-klep in de hoek niet omhoog bleef staan, is daar met krachtige hand een stuk afgezaagd. Toen de bril eveneens weigerde een verticale positie te behouden, werd ook daar op doortastende wijze de zaag ingezet.

wijn
De wijn is alleszins betaalbaar, maar bovendien is in dit restaurant, geloofd zij de Heer, Allah, Shiva en wijzelf, een overtreding van de horecawet toegestaan waarmee men in menige Nederlandse uitspanning direct een levenslange intifada van de uitbater over zich afroept. Als je al niet meteen de tent wordt uitgeflikkerd.
Je mag hier je eigen wijn meenemen!!!
 

Maar tot zijn verbazing kan de wijnboer zijn ingebakken achterdocht ten aanzien van Vin du Patron opzij zetten. De bestelde pichet rosé Cote de Blaye is van onverdachte kwaliteit: sappig, fruitig en met een erotiserend zomerse kleur.


terras
Langzaam begint het terras zich te vullen. Onder de lommerrijke rietmatten klatert gelach en getinkel van bestek en glazen. Af en toe laat een loom zomerbriesje de parasolflapjes even wapperen. De poezen slapen onder de tafel.

bordnijd
Terwijl zonnevlekken over het papieren tafelkleed dansen, eten we gegrilde mosselen met knoflook, bieslook en peterselie, vergezeld van fruitige aardbeitjesrosé en krakend vers stokbrood. Op een doodgewoon binnenplaatsje in een doodgewoon dorpje. We ruilen er de hele Côte d'Azur zó voor in.   Even dreigt de sfeer aan tafel onherstelbaar te derailleren. Bij het zien van de Brochette de thon et saumon met bospaddestoelen en huisgemaakte Pommes dauphines, valt de wijnboer ten prooi aan acute bordnijd.

taart

Gelukkig vermag het dessert weer het begin van een glimlach over de verweerde wijnboerentrekken te toveren. De Flan de campagne mogen we volgens cheffeuse Bernadette niet missen. Maar dit oud-Franse streekgerecht op basis van vette melk, suiker en eieren heeft een calorische waarde voldoende om zeven poolwinters mee te overleven. Om Bernadette niet teleur te stellen, opteren we voor de een-met-twee-lepeltjes-variant. Helaas blijkt haar creatie dusdanig onbarmhartig lekker, dat we dit hierna nog twee keer herhalen.

Met een koffie, sterk genoeg om een lijk tot leven te brengen, en een vleug premature heimwee nemen we afscheid van Aux Amis Réunis.

Cliquez ici voor het recept van Bernadettes Flan de campagne


adresse
Totale schade: 39 euro, een losgesprongen broeksknoop en ruzie met de weegschaal.   Voilà, onmiskenbaar een 'Adresse'...Geen Hollandse oogst

oogst
Reeds nu staat het vast: 2012 is het grilligste wijnjaar van deze eeuw tot nu toe. Door de koude, natte lente die onverhoeds werd ingehaald door een loeihete zomer, waren de wijnstokken nauwelijks in toom te houden. Door deze extreme situatie is het nu niet mogelijk om op voorhand vast te stellen wanneer de druiven rijp zullen zijn.   Daarom hebben we besloten om dit jaar te wachten met het bepalen van de oogstdatum tot we meer weten. Wachten tot een week, of misschien zelfs wel tot 1 dag van tevoren.
Dat betekent dat we dit jaar niet met Nederlandse plukkers zullen kunnen werken. Een schier ondraaglijke tegenvaller, want juist met Les Hollandais hebben we de vrolijkste en de mooiste oogsten ooit binnengehaald. Maar het is niet anders en we kunnen niet anders: de druif regeert.
2012 wordt een Vendanges Français.


- Oproep -

casting

Voor de cover van De Vrouwenslagerij, mijn nieuwe roman, moet een foto gemaakt worden. Daarvoor zoeken we vier vrouwen. Geen professionele modellen, maar echte meiden.

1. Vrolijk rubenstype, halflang donker haar,
ca. 40 jaar

2. Klein pittig blond opdondertje,
ca. 30 jaar

3. Zacht, enigszins mysterieus type Amélie,
kort donker haar, ca. 25/30 jaar.

4. Absolute stoot, slank, lang blond haar,
ca. 30 jaar.
  Herken je jezelf in een van deze vier types, en wil je op de cover staan van de nieuwste wijnboerenroman en wereldberoemd in Nederland worden; wil je een doos verrukkelijke wijn krijgen en de eeuwigdurende dank van de wijnboerzelf?

Cliquez ici om je aan te melden.

Daarnaast is het mogelijk je live op te geven tijdens Manuscripta (de jaarlijkse opening van het boekenseizoen) op 1 september in Amsterdam waarbij de Wijnboerzelf aanwezig zal zijn.

Degenen die het meeste lijken op de characters uit het boek worden uitgenodigd voor de fotoshoot in de studio van de beroemde reclamefotograaf Steven van Kooijk op donderdag 25 september 2012 in Amersfoort.


- Advertentie -

Château de la Garde Bordeaux Supérieur 'Bout des Rangs' 2006

BDR
Deze exclusieve wijn vinifieerden we uit druiven van speciaal geselecteerde wijnstokken: de zogenaamde Bout des Rangs. Wijnstokken zijn geplant in rijen. De druiven op ieder zuideinde van de rij krijgen de meeste zon. Deze superrijpe druiven, die de hele zomer hebben kunnen zonnebaden, zijn met veel liefde en zorg geoogst en gedurende het hele wijnmaakproces apart behandeld.   Daarna onderging deze wijn een rijping van 18 maanden op barriques van nieuw Frans eikenhout en werd ongefilterd op fles gebracht. Van de Bout des Rangs 2006 zijn maar een beperkt aantal flessen gebotteld, louter bestemd voor familie, vrienden en, niet in de laatste plaats, voor de Wijnboerzelf. Maar nu moet de kelder leeg voor de nieuwe oogst. Er resten nog maar een paar dozen van 6. Wees snel en bestel een doos van deze privéwijn van de wijnboer.


 

Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!

 


Leuk boek

Lekkere wijn

Gaaf shirt

boek
slurp   shirt

Nu in de boekhandel,
of beter nog:
een door de
Wijnboerzelf gesigneerd
exemplaar!

Eindelijk een chardonnay die zo fris en fruitig is dat je er van gaat dansen. Puur natuur.
De rosé zou ik niet nemen.
Die is zo lekker dat je er laptops voor gaat stelen.

Dit is geen shirt maar een statement!

Draag dit exclusieve shirt
en iedereen ziet direct dat
hij te maken heeft met een
intelligent en doortastend persoon.

bestel hier Slurp! bestel hier


Horecaondernemers, cliquez ici voor La Tulipe PremiumAllez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
sante

LGLGGBDRtulipeslurppremiumstuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFBhyves
youtube
SlurpShop