als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô allô, Bonjour!

De spanning giert ons door de keel: gaan we dit jaar een schat binnenhalen? Of ruïneert een voortijdige plons regen de vrucht van een jaar lang hard werken. Hoe dan ook, de dood of de gladiolen, eerst nog een update via deze Slurp nr. 34. Met als trending topic een interview met de meest beminde vrouw van Nederland.


Allez, on y'f!

 
 

Dubbeldik vakantienummer:
met Yvon Jaspers en
de leermeester van El Bulli

Kip eten bij driesterrenchef Georges Blanc
INCLUSIEF FILMPJE

Illustere Slurpers, afl. 2: Yvon Jaspers
INCLUSIEF FILMPJE


Vakantie!

Begin augustus zaten de vendanges vertes erop. De Hollandse pluksters en plukkers repatrieerden naar de Pays Bas en de rust op het chateau was wedergekeerd. Er restte weinig anders dan wachten op de grote oogst, die deze aanstaande maandag 19 september om 8.00 uur losbarst. Derhalve konden we er even tussenuit. Maar een beetje wijnboer laat zijn wijngaard niet alleen, dus laadden wij onze Vieille Vignes in de bedrijfseend en vertrokken richting Pyreneeën voor een wandelvakantie.

2cv

Wat doe ik op vakantie, Mode d'Emploi

tijm
1. Snij een plastic fles tot wijnkoeler, schep water uit de beek en zet de wijn koud.   2. Loop, nadat de tent is opgezet, de luchtbedden opgeblazen en de boodschappen gedaan, een berg op en snij een bos wilde tijm.

krekel
3. Vang een lichtverteerbaar voorgerechtje.   4. Groenten wassen in de beek; snijden en bakken.

kip
5. Koop in het dorpswinkeltje een boerenkip. Maak incisies in haar vel en wurm daar schijfjes verse knof, dunne plakjes citroen en wilde tijm in. Vul haar eierlanceerbuis met een flinke bos tijm en plug die af met een citroen. Maak een vuurtje en rooster de kip knapperig bruin. Laat haar vervolgens een half uurtje nagaren in zilverfolie.   Wat dan gaat gebeuren kent haar gelijke niet: deze vakantiekip smaakt zo genadeloos lekker, dat je leven kantelt en nimmer meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu zul je elk restaurant dat kip op de kaart heeft, teleurgesteld verlaten. Nooit meer zul je, waar dan ook ter wereld, een kip eten die zo lekker smaakt als deze.

Cliquez ici voor het vervolg:

Opnieuw kip eten, maar dan bij driesterrenchef Georges Blanc!

iljageorge


Het wijnjaar 2011

druifjes
Het is een mooie zomer geweest met een prachtige, zonnige nazomer. Al wekenlang geen regen waardoor die stijfkoppige druivenplanten het schaarse water, ipv omhoog naar de druiven te stuwen, nu vasthouden in hun wortels. Hierdoor blijven de druiven klein en hebben we dus minder wijn. (Sorry Rabobank.) Maar goed, de smaak is verrukkelijk: donker, geconcentreerd en niet teveel alcohol. Als het weer zo blijft, gaat 2011 mooie zachte wijn opleveren.

Voorbereiding voor de oogst 2011
Volgende week arriveren de eerste 30 Hollandse plukkers. De week daarop volgt de tweede ploeg. Wijnmaken is oorlog. In de wijnkelder wordt het rollend materieel schoongemaakt en in gereedheid gebracht voor de ontvangst van de druiven.

Vaten desinfecteren, pompen proefdraaien, rails timmeren voor de barriques tbv van 'vinification integrale'. Hard werken; de 'Putains' en de 'Merdes' zijn niet van de lucht. De spanning is voelbaar.

schrikken
Plotseling verscheurt een kreet van afgrijzen de arbeidsrust. Wijnreus Régis, bezig met het reinigen van de opvangbak van de wijnpers, springt plotseling achteruit. Verlamd van angst blijft hij in de bak staren alsof de dood hem van daaruit aankijkt.

scrhikken
Phlippe kijkt verschrikt op van deze door merg en been dringende oerkreet en zelfs Frédéric komt met de zaag in de aanslag poolshoote nemen.

spin
Een spin! Oké, het betreft een vrij fors exemplaar, maar dan nog: deze oersterke wijngigant, bang voor zo'n beestje? Dan lijkt de vreeswekkende tractorist een besluit te nemen en vastbesloten beent hij naar zijn tractor. 'Régis!', roept een verontruste Frédéric hem na. 'Wat ga je doen!?'

kijken
Even later keert de wijnreus terug, gehuld in twee hardblauwe gynaecologen-handschoenen. Omzichtig als moest hij een bermbom onschadelijk maken, onderzoekt hij de ijzeren bak op ongewenste bezoekers.   'Kijk jij 'ns,' vraagt Régis aan Philippe met afgewend gelaat. 'Is ie weg? Ik durf niet te kijken...' De keldermeester werpt een speurende blik in de bak en schudt zijn hoofd. 'Ik zie niks...'illustere slurpers

Wijndrinken kunnen we allemaal. Maar de wijze waarop, de emotie, de voor- en afkeuren en de beleving ervan verschillen sterk. Teneinde hierover meer aan de weet te komen, besloten we tot een serie interviews. Nu is vrijwel niets saaier dan een vraaggesprek tussen twee wijnkenners, dus togen we op survivaltocht in het hoofd van een aantal vooraanstaande Nederlanders die weinig met wijn uitstaande lijken te hebben; op zoek naar hun visie op de mooiste drank op aarde.

Aflevering 2: Yvon Jaspers

'Ik vind wijn heel erg vies'

Yvon Jaspers geeft een geheel nieuwe betekenis aan het woord kijkcijferkanon: een lieve, bescheiden meisjesvrouw die met haar meer dan vijf miljoen kijkers, televisiereus Matthijs van Nieuwkerk, Studio Sport en andere beeldbuisspierballen moeiteloos in de schaduw zet. De ogenschijnlijk natuurlijke terloopsheid van haar succes is evenwel gegrondvest op vakmanschap, ervaring en een gelauwerde carriere bij o.a. Klokhuis, Teleac, Rozengeur & Wodka Lime, Wonderen bestaan, Wie is de mol, Over mijn lijk, Ranking the Stars, Nederland te Koop en Boer zoekt vrouw. Ze won vier keer de Zilveren Televizier-Ster, voor de beste televisievrouw.

iljaYvon  

We hebben afgesproken in een eetcafé langs de rijksweg in Loenen aan de Vecht. Yvon zit al te wachten aan een tafeltje in de hoek.
Er volgt een begroeting, maar dan gebeurt er iets onverwachts: bij de eerste blik in de kobaltblauwe ogen van de presentatrice is de wijnboer op slag van slag. Hij wankelt onder een bombardement van associaties: zonovergoten bloementuinen, grasgroene weilanden, witte wolken jagend door een Hollandse hemel. Duizelend neemt hij tegenover haar plaats en weet met grote moeite een coherente vraag te stamelen.


Hou je van wijn?

 

Cliquez ici
voor het hele interview


cliquez op de foto voor de trailer

filmpje
pijl

 

Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez iciShoppen London-style
caro  

Op een wijnkasteel is de oogst een gekmakend hectische periode. Over een paar dagen druppelen hier 30 Nederlandse druivenplukkers binnen, dus besloot wijntijgeres Caroline om de digitale winkel zolang dicht te gooien.
Maar net als we ons gereedmaken voor een communicatief fotootje, knarst de kasteelpoort open.


caro paul
'Wat!' De Slurpshop fermé!?' bast bedrijfsleider Paul. 'Jamais! Weet je wel wat we deze maand allemaal nog moeten afbetalen!?'
'Maar...' piept de beduusde winkelierster, 'Philippe heeft geen tijd en ik ook niet en...'
'Onzin,' besluit de vastbesloten schatbewaarder. 'Allez! Nieuw bordje verven en leuk jurkje aantrekken. Dit moet er een beetje smakelijk uitzien allemaal...'
 

caro philippe  

Voilà: tijdens de verbouwing blijft de winkel open.
Ga dus gerust even rondsnuffelen en help jezelf aan een van de laatste dozen Château de la Garde Bout des Rangs 2003 of een uniek wijn-T-shirt.
Dit alles in London style, maar dan vanuit je chesterfield, zonder dat je daarvoor de ruiten hoeft in te slaan.

Ga naar www.slurpshop.nl of cliquez ici.

slurpshop


Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
sante
prestigelagardepremium

Horecaondernemers, cliquez ici voor La Tulipe Premium
Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden

slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!


stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons

twitterFBhyves
youtube
SlurpShop