Âllo, âllo, Bonjour! |
Âllo, âllo, hier volop nieuws uit een ontluikend Saint-Romain-La-Virvée. De wijngaard is nog diep in winterslaap, maar de lente is aantocht! |
Opscheppen |
Afknippen en vastbinden |
De afgelopen maanden zijn er 98.734 druivenstokken gesnoeid en vervolgens hebben we hun twijgen opgebonden in de Bordeauxspagaat Guyot simple dan wel Guyot double (cliquez ici voor techno info). |
Circus Hart |
|
Een circus! En nog wel in ons buurdorp! Stipt op de aanvangstijd waren we present. Al van verre zagen we de reuzentent tegen de horizon optorenen. Op dit verlaten parkeerterrein, waar de bebouwing vervaagt en de natuur begint, had de dorpsraad het risico van ontsnappende wilde dieren of andere natuurrampen kennelijk het kleinst bevonden. | We waren niet de enige nieuwsgierigen. Een lange rij dorpelingen had zich opgesteld tussen de in alarmkleuren geschilderde vrachtwagens. |
Terwijl we in de rij richting kassa schuifelden, bleef de stem van de directeur ons via de zelfgefabriekte geluidswagen trommelvliesscheurend toeschetteren. 'Nog Énkele Plaatsen! De Állerláátste Plaatsen! Venez Nombreux!' In het vuur van ons enthousiasme is deze reportage nogal uitgebreid geraakt. Die-hards klikken ici voor het totaalverhaal. |
De kurk is door de kerk |
Eindelijk, het is zover: de kurkentrekker kan naar de spullenhulp. Om Wijndrinken 2.0 te waarborgen worden La Tulipe Rosé en La Tulipe Sauvignon Blanc vanaf 1 april uitgerust met een ultramoderne Alufoil-schroefdop vervaardigd uit hoogwaardig flinterdun Nasa-aluminium. Het op Cape Kennedy speciaal ontwikkelde, rechtsdraaiende 'Click-'n'-Slurp'-schroefsysteem staat garant voor een soepele inauguratie van iedere verse flacon tot ver buiten de dampkring. Nooit meer trutten met die halfgammele kurkentrekker, die toch altijd al zoek was, maar met één soepele beweging van de losse pols, oog in oog met de stuivend fruitige inhoud van een fles verse La Tulipe. Maar er is meer te winnen: |
Win je gewicht in wijn! Als eerste Nederlandse Bordeauxwijn hebben we besloten onze wijnen La Tulipe Rosé en La Tulipe Sauvignon Blanc te bottelen met een schroefdop. |
Visleed & Wijnliefde |
Als je uit eten gaat in de Bistro du Sommelier, dan ga je niet om het eten. Ook interieurarchitecten hoeven niet op bedevaart naar deze zaak; tenzij ter inspiratie voor de inrichting van een personeelskantine. |
In deze vermaarde bistro in hartje Bordeaux speelt de kok de tweede viool. Hierheen ga je louter en alleen voor de wijn. Want hier voert men een wijnkaart langer dan je arm; een nimmer eindigende lijst verrukkelijke namen, een wijnwarande waarin het heerlijk mijmeren is. Een parelsnoer aan bekende en onbekende chateau's, die allen één ding gemeen hebben: ze zijn ingekocht met goede smaak en groot verstand van zaken. En de wijnen gaan niet vier keer over de kop; hier kun je voor 'n paar tientjes een topwijn drinken. |
Als indrinkertje een Grand Cru Classé. Château Carbonnieux 2007 Pessac Leognan, die wordt aangeboden voor een paar piek boven de inkoopprijs af boer. |
IJsgekoeld oestertje d'r bij, op een visworp afstand vers uit de oceaan geplukt en ach, wat kan het leven mooi zijn... |
Het menu. Tja... een mens moet wat eten. Treurig blikt de verbrande vis naar ons op. Alsof zij zeggen wil: 'Baasje, baasje, had mij toch lekker laten zwemmen...' En ze heeft gelijk. Dat ware beter geweest. |
Maar dit maritieme leed is snel vergeten als de hoofdwijn wordt geserveerd: Een Saint-Émilion Grand Cru uit het année sacré 2005: l'Hermitage Lescours. Nooit van gehoord? Mooi zo. En houwen zo. Er is namelijk veel te weinig van. Dat jaar slechts 9000 flessen en sinds deze onthutsende kennismaking is mijn nieuwe doel in het leven om die allemaal op te drinken. |
Je begrijpt, dit soort magistrale wijnen worden natuurlijk niet zo maar opgeslobberd en al leuterend doorgeslikt. Nee, terwijl wij ons in liggende positie ruggelings op de bank vlijen, schuift de sommelier voorzichtig een zilveren Bavarde tussen onze lippen. |
Daarna wordt het hemelse druivenconcentraat met grote omzichtigheid slokje voor slokje in onze mond gegoten. |
Begrijpelijkerwijs is er daarna voor de Profiterolles niet zo veel plaats meer en ook de overige desserts gaan vrijwel onaangeroerd retour cuisine. |
Dat de ober al geruime tijd onze aandacht tracht te trekken door uitbundig luchtgitaar te spelen met het pinapparaat, valt ons pas na de derde kop koffie op. |
Enigszins onvast verlaten wij de bistro. Wat nu te doen. Gaan wij het nachtelijke Bordeaux onveilig maken? Dreunende disco? Verschillende kleuren ecstasy? Woeste groepsseks? Messengevechten en nodeloze slooppartijen? Lees meer in de volgende Slurp! |
Le Bistro du Sommelier - 163 rue Georges Bonnac, 33000 Bordeaux |
Zomerplukkers gezocht |
Op Château de la Garde gaat alles altijd een beetje anders dan elders. Zo hebben we niet één keer een druivenoogst, maar twee keer. We plukken in oktober, als de druiven rijp zijn, maar ook in de zomer. Cliquez ici om je op te geven. |
Allez, hartelijk Santé et à la prochaine! |
|
Hoer! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet machtig zein. Noch nit allemal, mar we werken eran! Slurp! Het immer nieuwe wijnboerenboek, |