header

Âllo, âllo, Bonjour!

Âllo, âllo, hier volop nieuws uit een ontluikend Saint-Romain-La-Virvée. De wijngaard is nog diep in winterslaap, maar de lente is aantocht!

Lente

Opscheppen

Gefeliciteerd met ons! Een gouden plak in Parijs voor de Tulipe Sauvignon Blanc 2009, en een bronzen voor de Tulipe Rosé 2009.
We hebben wel weer een biertje verdiend dus.

Telegraaf

Afknippen en vastbinden

Guyot

De afgelopen maanden zijn er 98.734 druivenstokken gesnoeid en vervolgens hebben we hun twijgen opgebonden in de Bordeauxspagaat Guyot simple dan wel Guyot double (cliquez ici voor techno info).
Maar van rust was nauwelijks sprake: toen we met trillende handen van al dat gesnoei naar de Grote Wijnstad stuurden voor een oestertje en een strak glas Entre Deux Mers op de zondagochtendmarkt, reden we bijna dit bord omver.

Bord

Circus Hart

Rij

Een circus! En nog wel in ons buurdorp! Stipt op de aanvangstijd waren we present. Al van verre zagen we de reuzentent tegen de horizon optorenen. Op dit verlaten parkeerterrein, waar de bebouwing vervaagt en de natuur begint, had de dorpsraad het risico van ontsnappende wilde dieren of andere natuurrampen kennelijk het kleinst bevonden.  

We waren niet de enige nieuwsgierigen. Een lange rij dorpelingen had zich opgesteld tussen de in alarmkleuren geschilderde vrachtwagens.

Omroeper

Terwijl we in de rij richting kassa schuifelden, bleef de stem van de directeur ons via de zelfgefabriekte geluidswagen trommelvliesscheurend toeschetteren. 'Nog Énkele Plaatsen! De Állerláátste Plaatsen! Venez Nombreux!'

In het vuur van ons enthousiasme is deze reportage nogal uitgebreid geraakt. Die-hards klikken ici voor het totaalverhaal.De kurk is door de kerk
schroefdop   Eindelijk, het is zover: de kurkentrekker kan naar de spullenhulp.

Om Wijndrinken 2.0 te waarborgen worden La Tulipe Rosé en La Tulipe Sauvignon Blanc vanaf 1 april uitgerust met een ultramoderne Alufoil-schroefdop vervaardigd uit hoogwaardig flinterdun Nasa-aluminium. Het op Cape Kennedy speciaal ontwikkelde, rechtsdraaiende 'Click-'n'-Slurp'-schroefsysteem staat garant voor een soepele inauguratie van iedere verse flacon tot ver buiten de dampkring.
Nooit meer trutten met die halfgammele kurkentrekker, die toch altijd al zoek was, maar met één soepele beweging van de losse pols, oog in oog met de stuivend fruitige inhoud van een fles verse La Tulipe.

Maar er is meer te winnen:

Win je gewicht in wijn!

Als eerste Nederlandse Bordeauxwijn hebben we besloten onze wijnen La Tulipe Rosé en La Tulipe Sauvignon Blanc te bottelen met een schroefdop.
Waarom? Omdat een schroefdop handig is en de wijn er lekker fris onder blijft.
Maar nu willen we weten of we goed bezig zijn.
Een schroefdop is namelijk kostbaarder dan een kurk, maar anderzijds, de kans dat een fles wijn een kurksmaak krijgt is nu uitgesloten. Maar ja, wat dan met het verlies van de romantiek, van het geluid van dat beloftenvolle plopje van de kurkentrekker?


Wat vind jij?
Beslis mee over de toekomst van de schroefdop en win wellicht je gewicht in wijn, of 1 van de 20 gesigneerde exemplaren van het boek Slurp!
Zorg dat je twintig kilo aankomt, cliquez ici, geef vrijmoedig je mening en win je volledige gewicht in wijn!

WinGewicht

Visleed & Wijnliefde

Bistrot_1

Als je uit eten gaat in de Bistro du Sommelier, dan ga je niet om het eten. Ook interieurarchitecten hoeven niet op bedevaart naar deze zaak; tenzij ter inspiratie voor de inrichting van een personeelskantine.

 

In deze vermaarde bistro in hartje Bordeaux speelt de kok de tweede viool. Hierheen ga je louter en alleen voor de wijn. Want hier voert men een wijnkaart langer dan je arm; een nimmer eindigende lijst verrukkelijke namen, een wijnwarande waarin het heerlijk mijmeren is. Een parelsnoer aan bekende en onbekende chateau's, die allen één ding gemeen hebben: ze zijn ingekocht met goede smaak en groot verstand van zaken. En de wijnen gaan niet vier keer over de kop; hier kun je voor 'n paar tientjes een topwijn drinken.


Bistrot_2

Als indrinkertje een Grand Cru Classé. Château Carbonnieux 2007 Pessac Leognan, die wordt aangeboden voor een paar piek boven de inkoopprijs af boer.

 

IJsgekoeld oestertje d'r bij, op een visworp afstand vers uit de oceaan geplukt en ach, wat kan het leven mooi zijn...

 

Het menu. Tja... een mens moet wat eten. Treurig blikt de verbrande vis naar ons op. Alsof zij zeggen wil: 'Baasje, baasje, had mij toch lekker laten zwemmen...' En ze heeft gelijk. Dat ware beter geweest.

Bistrot_3

Maar dit maritieme leed is snel vergeten als de hoofdwijn wordt geserveerd: Een Saint-Émilion Grand Cru uit het année sacré 2005: l'Hermitage Lescours. Nooit van gehoord? Mooi zo. En houwen zo. Er is namelijk veel te weinig van. Dat jaar slechts 9000 flessen en sinds deze onthutsende kennismaking is mijn nieuwe doel in het leven om die allemaal op te drinken.
Wauw! Wát een overweldigend liefdesmonster.

 

Je begrijpt, dit soort magistrale wijnen worden natuurlijk niet zo maar opgeslobberd en al leuterend doorgeslikt. Nee, terwijl wij ons in liggende positie ruggelings op de bank vlijen, schuift de sommelier voorzichtig een zilveren Bavarde tussen onze lippen.

 

Daarna wordt het hemelse druivenconcentraat met grote omzichtigheid slokje voor slokje in onze mond gegoten.


Bistrot_4

Begrijpelijkerwijs is er daarna voor de Profiterolles niet zo veel plaats meer en ook de overige desserts gaan vrijwel onaangeroerd retour cuisine.

Bistrot_5

Dat de ober al geruime tijd onze aandacht tracht te trekken door uitbundig luchtgitaar te spelen met het pinapparaat, valt ons pas na de derde kop koffie op.

 

Enigszins onvast verlaten wij de bistro. Wat nu te doen. Gaan wij het nachtelijke Bordeaux onveilig maken? Dreunende disco? Verschillende kleuren ecstasy? Woeste groepsseks? Messengevechten en nodeloze slooppartijen? Lees meer in de volgende Slurp!

Le Bistro du Sommelier - 163 rue Georges Bonnac, 33000 Bordeaux
Téléphone: +33 5 56 96 71 78 - Fax: +33 5 56 24 52 36Zomerplukkers gezocht
Plukken

Op Château de la Garde gaat alles altijd een beetje anders dan elders. Zo hebben we niet één keer een druivenoogst, maar twee keer. We plukken in oktober, als de druiven rijp zijn, maar ook in de zomer.
Om te vermijden dat de wijnstokken teveel vruchten ontwikkelen, waardoor de kwaliteit van de wijn vermindert, knippen we in juli een deel van de druiven af. Les Vendenges Vertes.

Aangevuurd door het succes van de oogst 2009, waarin we met Hollandse druivenplukkers een tópoogst binnenhaalden, gaan we komende zomer opnieuw met een Nederlandse plukkersploeg aan de slag.
De tweede en derde week van juli
nodigen we hiervoor 20 aanpakkers m/v uit.
Je arriveert op zondagmiddag; we plukken 5 dagen en op zaterdagochtend zit het werk erop.
De betaling bestaat uit een verblijf in eigen tent of sleurhut in het kasteelpark, uit lasvanjerug en uit de eeuwigdurende dank van de Wijnboerzelf. Je wordt gevoed door driesterren-kasteelkok Bernard en gelaafd met de fijnste wijnen uit de privékelder van de Wijnboer.

Dit is het scenario: Bij het krieken van de dag trekken we onder uitbundige vogelzang de wijngaarden in om hard te werken tot midi. Dan kuieren we terug naar het château, waar driesterren-kasteelkok Bernard de lunch heeft voorbereid. Aan de lange tafel voor het Château gaan we uitgebreid heerlijk lunchen tot de druivenbel weer luidt.
Dan trekt de hele troupe weer zingend de vignobles in om nog een paar uur groene druiven te oogsten.
Daarna is het luieren, zwemmen en pleziermaken tot het tijd wordt voor het Grand Diner. Een keur aan heerlijke gerechten, begeleid door de fijnste wijnen zal ons deel zijn. Eten, drinken, lachen, dansen, zingen en beminnen tot de nacht haar mantel over de wijngaarden uitspreidt en wij, moe, voldaan en blozend van trots, onze bedjes opzoeken.

Cliquez ici om je op te geven.
Schrijf snel in, want het is juli voor je 't weet en we kunnen maar 20 plukkers per week hebben.


Allez, hartelijk Santé et à la prochaine!

LineUp

Hoer! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet machtig zein. Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici

DaBook

Slurp! Het immer nieuwe wijnboerenboek,
€ 14,95. Nu in de boekwinkel of bestel ici.