als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header
focus


Allô, allô, Bonjour!

Het recht op Geluk is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar daarmee komt Geluk nog niet zomaar je leven inwaaien.
In deze Slurp! enkele tips.

Geluk, lieve vriendinnen en vrienden, is Focus. Denk aan een kind dat met z'n tong uit z'n mond van inspanning een tekening maakt. Als je iets geconcentreerd doet, ben je gelukkig. Lees deze Slurp dus met aandacht en je voelt je gelukkig worden.

Allez, à l'attaque!

 
 


In deze Slurp!

Focus

Slurpen en spugen

Mise en Bouteille au Château

Filmimpressie


 


Focus

Dit vastgesteld hebbende, kunnen we aan de slag: wederom Focus!
Maar nu op onze eigen ambitie. Heb je die niet? Zoek er dan een. Wat vind je leuk?

alles
Uitje kweken? Taarten bakken? Naar muziek luisteren? Een boek tikken?
In al deze dingen - en veel meer - kun je uitblinken. Je kunt er zelfs succesvol je beroep van maken.
Het maakt namelijk niet uit wat je doet. Als je het maar uit volle overtuiging doet. Dan word je gelukkig.

Zelf moesten wij de afgelopen maand verschillende malen ernstig in de Focus.
Te beginnen met de 'Mise en Bouteille', het vangen van een wijnjaar in een fles.


Slurpen en spugen

Deze maand moest onze wijn gebotteld; op een wijnchateau de op één na belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Twee jaar lang zijn de wijnen van onze 32 afzonderlijke miniwijngaardjes apart vertroeteld. Nu de botteling nadert, worden die wijnen van hun eikenhouten bedjes gelicht en moeten de 32 verschillende smaken in de mooiste en lekkerste verhouding worden samengevoegd tot één Millésime: 'Château la Tulipe de la Garde 2011'.

flessen

Dat samenvoegen is een vorm van alchemie. Door alleen de allerbeste vaten te selecteren en in de melange te variëren in houtlagering, type barrique en cépageverhouding proberen we goud te maken. Zoals te zien in Slurp 53 is dat vorige maand vergeefs geprobeerd. Dus begonnen we opnieuw. We offerden onze zorgvuldig gekoesterde topcuvée 'Troismille' op en assembleerden 11 verschillende wijngezichten.

 

Voilà, uit deze elf kanshebbers moet een winnaar opstaan - de nieuwe jaargang 2011. Om er zeker van te zijn dat we niet discrimineren, wordt er anoniem geproefd. Teneinde niet elke wijn te omschrijven als 'Lekker, maar met een hint van Dubro', riskeren oenologen Paul en Bruno hun zwaar beproefde neuzen en onderwerpen de lege glazen aan een genadeloze geurtest.


glazen
Glanzend van begeerte trachten de elf vedettes ons te verleiden, maar nog altijd mogen we geen wijn drinken: teneinde ook maar het geringste spoortje keukenlucht, vaatwasmeur of kastmuf te elimineren, worden de glazen eerst gespoeld. Natuurlijk met wijn.

afzonderen
Een pretje is dit overigens allemaal niet. Professioneel wijnproeven is een asociale bezigheid. Voor een optimale Focus dient de besluitvorming tot stand te komen in autistische apathie.   Elkaar de rug toe draaien, fronsend weglopen, verstoord een straal wijn in het grind spetteren, het hoort er allemaal bij.

tikken
Je neemt een slok wijn en probeert de vlinderwolk van complexe, tegenstrijdige sensaties die je doorwoelt te beschrijven. Daar is natuurlijk geen beginnen aan. Wijn omschrijven is onder de douche een glibberig stuk zeep proberen op te rapen. Of geblinddoekt een nachtvlinder vangen. Na elke slok 'wel lekker' roepen, daar krijg je ook niet echt duidelijkheid mee. Zo snel als je kan je bevindigen optikken is dus van levensbelang. Paul maakt van dit zwakke moment van de wijnboer gebruik om zijn favoriete assemblage te pluggen.   Maar de wijnboer laat zich niet derailleren. Als mitrailleurvuur ratelt hij zijn emoties in zijn digitale bijhoofd.

spugen
Een strakke Focus valt overigens niet mee als je wordt omsingeld door zo'n woest in het rondspugende horde beroepsslurpers.   Op het nippertje ontsnapt de wijnboer aan een krachtige straal afgekeurde assemblage.

klaar  

Geheel tegen Franse gewoonte in zijn we pas ver na de aanvang van het Repas de midi gereed. Maar, om Michelangelo te parafraseren: 'Het beeld is bevrijd uit de steen'; de winnende assemblage is gevonden. De Mise en Bouteille kan aanvangen!Mise en Bouteille au Château

Bovenstaande kwalificatie op een etiket wekt de indruk dat het bewuste château over een eigen bottelinglijn beschikt. Maar een dergelijke luxe is alleen Grand Cru's gegeven. Zo'n peperdure installatie, slechts één keer per jaar in gebruik, is voor een kleine wijnboer geen vruchtbare investering. De meeste wijnchateaus werken met een rijdende bottelfabriek.

wagen
Op de ochtend van de 3e juni, om 07.02 wordt het château bezet door een pantserdivisie van Embouteillage Baylet. Het oude kasteel wordt geheel aan het oog onttrokken door een uitklapbare wijnfabriek en een torenhoge muur van lege flessen.

caro
Bottelkolonnes rukken op kasteelwaarts, maar ondanks het vroege uur staat wijnboerenminnares Caroline paraat. Onbevreesd begeeft zij zich in het zenuwcentrum van de binnenvallers om hun manoeuvres haarscherp vast te leggen.

slangen
Slangen worden uitgerold en vastgekoppeld aan de Cuves waarin onze winnende liefdesbaby wacht.

dozen
Om 8.49 is de mobiele botteleenheid aanvalsgereed. Nu is het wachten op de komst van divisiegeneraal Jean-Claude.   In het prille zonlicht reikhalzen de lege flessen zich verwachtingsvol uit hun verpakking. 'Mogen wij al vol?'
Hier en daar heeft zich een lege doos uit de massa naar voren gebigd: "'Mag ik eerst?'


heftruck
Als de knikkebollende vorkheftruckchauffeur Luigi op het punt staat in slaap te vallen, knerpt het kasteelgrind onder de banden van bottelcommandant Jean-Claude. Onder zijn manschappen gaat een aarzelend applausje op.

start
'À l'Attaque!' Jean-Claude geeft het signaal voor de aanval. Hij is belast met het vullen van de eerste tranche flessen. Die moet gesteld zijn in het grondtal van het hexadecimale talstelsel dat, naast het binaire talstelsel, ook een grote rol speelt in de technische informatica.

kapot
Maar helaas. Meteen na de eerste 16 flessen klinkt er een alarmkreet. Stop! Het palletje van het nippeltje van het schroefje van het dozendoorrolsysteem blijkt uitgelubberd.

vrowu
Flessenpoester Martine vindt het niet erg; kan ze tenminste even lekker genieten van Johnny Halliday op haar earphones.   Wrevelig blikt Jean-Claude neer op zijn geknielde collega's. 'Kunnen we nou eindelijk?!'

flessen
De machine slaat aan, de vertrouwde rammelsymfonie begint. Maar niet voor lang. 230 flessen later begeeft het ringetje van het moertje van het schroefje van de plakbandrolverdeler het.

wachten
Dromerig uitkijkend over de weidse tuin van het middeleeuwse sprookjeskasteel, neuriet Martine mee met de muziek. 'Pour moi la vie va commencer...' Maar is dat eigenlijk wel zo?   De zakken met kasteelkurken zijn in slaap gevallen. Boven hun hoofd staan de flessen bevroren in hun beweging.

capsules
'Ha!' denken de capsules. 'Nog even snel een kleurtje op doen!' en wentelen zich behaaglijk naar de zon.   De technische ploeg schroeft naarstig door. Volgens het Franse principe dat de een zegt hoe het moet en de ander dat vervolgens niet doet.

heftruck
Vorkheftruckchauffeur Luigi begint aan zijn 3478e spelletje Angry Birds.   Angstvallig klemt de wijnboer fles nr. 000001 tegen zijn borst, als een moeder haar eerstgeborene.
Niettemin duurt het wachten lang.

druk
Dan kondigt een donderend gebrul de komst van bedrijfsleider Paul aan. 'Is de flesdruk al gemeten?' buldert hij terwijl hij met grote stappen het strijdtoneel op banjert.   Sidderend van angst toont botteladjudant Jean-Marie de uitkomst: een druk van 11.9.

kurk
'Dat zegt me niks!' blaft de vertoornde châteaumanager. 'Minimaal twaalf flessen wil ik zien! En vlug een beetje!'   De flesdruk blijkt in orde. Maar juist als de bottelmachine op het punt staat gereactiveerd te worden, slaakt de wijnboer een kreet van ontzetting. 'Het wapen op de kurk! De châteaunaam staat er niet in!!!'

ilja paul
Terwijl de wijnboer de tranen van zijn verweerde wangen veegt, belt een bezorgde Paul in vloeiend Portugees met de gazastrook van de Eurozone.   De volgende dag reeds arriveren 86.827 kakelverse kurken. Nu moeten de kartonnen dozen wijken voor een spoedopdracht van de Wijnbeurs. Om 9.00 arriveert een goed getrainde SWAT wijnkistdichttimmerdivisie.

stuk
Helaas kan er niet worden aangevangen. Het warteltje van het schijfje van het boortje van de kistdichtspijkermachine lijkt weigerachtig. Via een directe straalverbinding met het hoofdkwartier voert wijnkistgynaecoloog Jean-François een kijkoperatie uit.   'Ça Marche!' brult Jean-Claude na anderhalf uur. 'Alle hens aan de band!' Maar voordat hij op de rode knop kan drukken, schiet de wijnboer naar voren. 'De inlegkaarten!' hijgt hij beangst. 'Ik zie geen inlegkaarten!'

bellen
'Die hadden hier een maand geleden al zullen zijn! Waar hebben we die ook alweer laten drukken?' Haastig belt Maître de chai Philippe met de drukker.

kaarten
Anderhalf uur later heeft de drukker het drukwerk persoonlijk en per Deux Cheveaux aangeleverd.
We kunnen beginnen.
  De machine wordt gestart en omzichtig worden de kisten gevuld met perfect geslaagde flessen Château la Tulipe de Garde 2011.

dicht
Inclusief per Lelijke Eend aangeleverde inlegkaarten.

pallet
Juist als de wijnboer tevreden vaststelt dat zijn wijnkelder zich niet onaardig begint te vullen, klinkt er een oorsplijtende Tarzankreet.   'Les Etiquettes!!!'
Andermaal valt de machine stil. Hoofdschuddend halen Eline en Joëlle een aantal reeds geëtiketteerde flessen terug van de band. Er is verschil geconstateerd tussen de opplakhoogte van de achteretiketten ten opzichte van het vooretiket.

etikets
Etikettendeskundoloog Jean-François regelt het loopwerk van de draaibankrol opnieuw in. Een precies en langdurig klusje.
Uit verveling geeft vorkheftruckchauffeur Luigi een demonstratie blind achteruitrijden op twee wielen.

af
Maar als de zon aan haar reis terug begint, is de flessenmuur geslecht. De laatste 600 worden gevuld en gekist.

pad
Alsof de duivel hen op de wielen zit, pakt de bottelkolonne zijn biezen. Elkaar op het hobbelige kasteelpad nog levensgevaarlijk inhalend, racen zij huiswaarts.

klaar
Eindelijk. Iedereen is weg. Er valt een stilte over het kasteel alsof duizend vogels tegelijk zwijgen.

P+i
'Hoera!' juicht Philippe. 'Kijk 'ns: precies genoeg kurken besteld. We hebben er maar vier over!'   Gesloopt en gebroken duwt de wijnboer de kasteelpoort achter zich in het slot. De taak is volbracht. De oogst is gebotteld, de wijn zit in de fles. Nu kan de wijnboer zijn Focus verleggen. Met een gerust hart richt hij de gebundelde straal van zijn ambities op een nieuw doel: een lekker ijskoud biertje.filmpje Cliquez ici voor een geromantiseerde versie van de Mise en Bouteille
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici

medailles
Onze wijnen hebben dit jaar negen medailles gewonnen op diverse internationale wijnconcoursen.
Cliquez ici voor een line-up.


 

Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!

   Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
santeNieuw binnen

Slurp Bistro Blend

2010

shirt slurpBB LG

Dit is geen shirt maar een statement!

Draag dit exclusieve shirt
en iedereen ziet direct dat
hij te maken heeft met een
intelligent en doortastend persoon.

Slurp Bistro Blend
Gevinifieerd met onze star-winemaker
Michel Rolland.
Een sappige rode Cabernet Sauvignon,
een fruitige witte Sauvignon Blanc,
een spetterverse rosé Grenache.

Liefhebbers van het betere restaurant,
let op!
Cliquez ici voor een lijst met restaurants met Slurp Bistro Blend en/of
La Tulipe Premiumop de kaart
.

Château la Tulipe
de la Garde 2010

NU leverbaar!

bestel hier Horecaondernemers,
hier
bestellen
bestel hier


lgbdr3000tulipeslurpBBpremium
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFB
youtube
SlurpShop