als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Was de vorige Slurp integraal gewijd aan ZEN, dit keer maken we een 180 graden ommezwaai. Geen ZEN, maar NEZ: Nu Eerst Zakkenvullen.
Niet lullen maar poetsen. Geen non-materialistisch gezweef, maar aanpakken en poen verdienen.
Ferrari, Rolex, Gucci, het ligt allemaal voor het grijpen.
Wil je rijk en beroemd worden? Hieronder staat hoe je dat doet.

Allez, à l'attaque!

 

lijn


 

In deze Slurp!

Focus

Focus

Focus

Focus

Focus

Talent? Het is een blok aan je been. Voordat je 't weet ben je van alles aan het proberen en blink je nergens in uit. Wilskracht. Daar heb je meer aan. Ook de tweede bouwsteen in de succesformule is niet talent. Dat is incasseringsvermogen, bijgenaamd: Geduld. Met Talent als goede derde, vormen deze drie componenten je Focus; de basis van elk welslagen.

Focus 2

Lente

caro
Geduldig wacht wijnboerenminnares Caroline tot de eerste dauwdruppels zich vormen op de bloesemblaadjes. Belast met het schieten van de foto's voor deze nieuwsbrief, staat zij al voor dag en dauw urenlang roerloos te wachten op het ideale shot.

muur

Onderwijl metselt Kasteelheld Frédéric onverstoorbaar door. Ook hij heeft een focus: een hele lange muur.   Nog geen vijf maanden geleden braken we de vervallen verdedigingswal rond de wijngaard tot de grond toe af.

muur af

Door gestaag voortbouwen verrijst daar nu alweer de solide basis voor een nagelnieuwe kasteelmuur. Op de kop af honderd meter lang gaat hij worden en twee meter hoog. Het lijkt wel of dit bouwwerk-met-eeuwigheidswaarde nog mooier wordt dan...
  ... het stenen kunstwerk rond de trekkerschuur, dat Frédéric vorig jaar bouwde.

lente

Echt, de Lente breekt door. Na drie maanden winterslaap, komt de wijngaard weer tot leven.
Een kwestie van Geduld.

solex

Op de markt in Bordeaux legt de boekverkoper zijn pet al terzijde...   ... gaan de narcissen uit de Pays Bas grif van de hand...

bikken

... en sta je bij de bakker in de rij met een bekertje ochtendbordeaux.   Als de avond valt, eten we bij ons favoriete restaurantje in de stad. Weliswaar met een jasje aan, maar toch buiten.

Focus 3

Hieronder een prachtvoorbeeld van Focus. Een combinatie van een stoot Wilskracht, een berg Geduld en een snufje Talent. Deze zeeduivel leeft in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Hij beschikt over een neusspriet die hij gebruikt als hengeltje om prooivisjes te vangen.


filmpje Cliquez ici
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici


Focus 4

Het leiden van een zegenrijk bestaan vergt, naast Wilskracht, Geduld en Talent, nog een vierde eigenschap. Het maken van de juiste Keuzes.

kruispunt

Halverwege de boulevard Montparnasse in Parijs bevindt zich een gastronomisch kruispunt waar je gevierendeeld wordt door vier satanisch smakelijke keuzes.
Het is je persoonlijkheid die bepaalt voor welke je kiest.

Keuzemogelijkheid 1

bar des huitres

Le Bar à Huitres
Als een zeeduivel met een hengeltje lokt dit flashy restaurant je haar muil in.
Bling, bling, glitter, glitter.

bar

Dit is de gerealiseerde droom van wonderkind Gary Dorr. Deze voormalige sous-chef van sterrenkok Alain Ducasse is nog maar 26 jaar oud en bezit een keten met vier van deze chique uitgaansgelegenheden. Alle vier gespecialiseerd in Fruits de Mer en dat kan hier niet gek genoeg zijn. Crisis? Nooit van gehoord.

voiturier

Modus operandi: laat je Hummer met draaiende motor voor de deur staan en vlinder ontspannen het restaurant binnen. Een geüniformeerde Voiturier ontfermt zich over je bolide.   Menukaarten zijn vervangen door iPads, gerechten worden opgediend in een rookgordijn en voor de prijs van een flesje wijn steek je je rondom in het nieuw bij H&M.
stop  

Helaas hebben wij zelf in ons leven niet altijd de juiste keuze gemaakt. Een loopbaan in de bankwereld, de drugshandel of de seksindustrie zou wellicht vrucht hebben afgeworpen. Maar nee hoor, wij moesten zo nodig wijn maken en boeken schrijven. Derhalve geldt ten aanzien van de Bar à Huitres voor ons het rode symbooltje in de rechterbovenhoek van de foto.

 

 


Keuzemogelijkheid 2

rotonde

La Rotonde
Schuin aan de overkant van de Bar à Huitres ligt La Rotonde. Tijdens het interbellum kwam hier een schier oneindige stoet beroemdheden een vorkje prikken. Picasso, Modigliani, Matisse, Jean Cocteau, Satie. Zelfs Lenin en Trotski kwamen regelmatig de boel op stelten zetten.

picasso

Men eet hier uitstekend en tegen (voor Parijse mores) redelijke prijzen. Zelf prefereren wij echter om na afloop van een elders genoten diner op dit terras plaats te nemen, een Tarte Tatin met twee vorkjes en twee Coups de Champagne te bestellen en heerlijk te genieten van Tout Paris dat gratis voorbij flaneert.
Foto rechts: Op het terras van La Rotonde toont Pablo Picasso zijn nieuwste krabbeltjes aan zijn geliefde Paquette.


Keuzemogelijkheid 3

dome
Recht tegenover La Rotonde staat het mythische restaurant Le Dôme. Evenals haar overbuur daterend uit het begin van de achttiende eeuw.

hem  

Picasso, Gaugain, Hemingway, Sartre en andere ikonen stonden op dezelfde culinaire kruising als wij en ook zij kwamen hier regelmatig een bordje van de fameuze Bouillabaisse slurpen.

Op de foto gemaakt door Jean Cocteau vlnr: Amedeo Modigliani, Pablo Picasso en Andre Salmon voor Le Dôme in 1916.

 

 

 


ecailleur
Le Dôme heeft een eigen Ecailleur, een oester-openmaker. De Plateaux de Fruits de Mer worden hier geserveerd zonder rookgordijn, maar zijn minstens zo goed als die van de flashy buurman.

viswinkel
Naast een Ecailleur bezit Le Dôme ook zijn eigen Poissonnerie. De vis is dus van spartelverse kwaliteit.

soep  

Nog altijd is het behaaglijk tafelen tussen het bordeauxrode fluweel, het witte damast en het blinkend gepoetste zilver. De bediening wordt omschreven als 'Een ballet der obers' en men eet hier opperbest.

Minpuntje: evenals het interieur is sinds 1930 ook de menukaart niet meer gewijzigd. De prijzen echter wel. Dineren in Le Dôme vergt een tot het randje opgeladen chipknip.

 

 


Keuzemogelijkheid 4

straat
Een beetje wijnboer maakt hier de juiste keuze. In een klein straatje verscholen achter voornoemde epische eetgelegenheden bevindt zich namelijk een van de lekkerste restaurants van Parijs.

binnen
Prettig gedempt licht, gemoedelijk geroezemoes en bij binnenkomst word je verwelkomd alsof je een winnend staatslot komt brengen.

obers
Obers zien er hier uit zoals obers eruit horen te zien. Onze favoriet is 'de Zweed' (rechts). Hij begrijpt dat er alvorens ook maar één vraag gesteld wordt, de gasten eerst ruimhartig van Quincy moeten worden voorzien.

wijn

Dusdanig ruimhartig dat we onze toevlucht moeten nemen tot het Oud Hollandse kroegslurpen. Maar pas de problème, welke Hollander heeft bezwaar tegen twee voor de prijs van één?

  Men voert hier een heerlijk overzichtelijke wijnkaart: alle wijnen zijn goed, gaan allemaal zowel per fles als per glas en kosten allemaal hetzelfde. Een geweldige manier om 'ns vreemd te gaan met een onbekend slurpje.

bord
En dan is er het Bord (links nog in ruststand op een stoel). Menu's, daar doet men hier niet aan, de gerechten worden elke dag vers op het Bord geschreven. En dat Bord gaat integraal op tafel, of er naast. 'Efficace', zoals de Fransen zeggen, want zo heeft de gast meteen de privacy om zich op zijn gemak te Focussen op de menukeuze.

zweed
De Zweed noemen wij de Zweed omdat hij een zweetlucht verspreidt zo sterk dat die, nadat hij zelf is vertrokken, nog enige tijd lijflijk aanwezig blijft. De rechter foto is een opname van louter zijn lichaamsgeur; de Zweed zelf is dan al weg.

mangeur
'Eten is meer dan alleen je darmen vullen,' verklaart stamgast Jean-Claude. 'Het is een serieuze zaak. Vandaar dat ik veiligheidshalve ook de belendende tafeltjes reserveer. Zo kan ik in alle rust Focussen op mijn maaltijd.'

borden
Wat je hier eet? Oceaanverse oesters, verrukkelijke Tartare de Dorade et Saumon of avontuurlijk gegrilde baby-inktvisjes die hier Encornets worden genoemd. Maar eigenlijk komen wij hier voor een gerecht zo liederlijk lekker, dat je tong je mond uit wil springen om overal te roepen hoe heerlijk hij het vindt.
En dat gerecht is....

zeeduivel
Zeeduivel.

bordvol
Dat zo'n lelijk beest zo lekker kan smaken is een godswonder. Omdat wij gezondheidsfreaks zijn, bakken wij alles in de olijfolie en garen wij groenten in stoompannetjes. Dat soort geneuzel. Maar als je dan een keer zo'n vol in de roomboter gebakken Zeeduivel krijgt voorgeschoteld, dan slaan alle smaakpapillen tegelijk aan het gangbangen.   De puree (met roomboter) is zo lekker dat je er stiekem je zakken mee wil volproppen. Voor thuis op een boterhammetje.

adres
De Zeeduivel smaakt uitstekend, bevat veel eetbare materie en heeft slechts één graat. Evolutionair gezien ben je dan, zoals dat onder biologen heet, de Lul. Maar dankzij Wilskracht, Geduld en Talent slaagt hij erin zich probleemloos te handhaven.
De Zeeduivel is onbedreigd.
  Als IETS een Adresse is, dan is het wel deze Parijse bistrot. We hebben lang geaarzeld om haar te delen, maar men eet hier te lekker. Dit Adresse nog langer voor onszelf houden, zou ronduit asociaal zijn. Dus, voilà, we geven haar prijs:
Le Bistrot du Dôme, 1 Rue Delambre 75014 Paris, Telephone +33 1 43 35 32 00

Niet verder vertellen: reserveer onder de naam 'Caroline d'Amsterdam' en je krijgt de beste tafel.filmpje Cliquez ici voor een inside job
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici

- advertentie -
vs  

De Vrouwenslagerij
Inmiddels is de derde druk van deze roman in voorbereiding.
Maar geen nood, voor de intelligentere Slurp-investeerder stelt de wijnboer nog een aantal originele eerste drukken uit zijn privécollectie beschikbaar. Gesigneerd met een persoonlijke boodschap.
Sla snel toe en cliquez ici.

Cliquez ici voor de eerste twee hoofdstukken uit De VrouwenslagerijWilskracht, Geduld en Talent
Laat onderstaand advies op de binnenzijde van je onderarm tatoeëren.
tattoo

Allez, Hartelijk Santé et à l'Attaque!
sante 

Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!

 


Slurp Bistro Blend

Trois Mille

2010

slurpBB 3000 LG

Slurp Bistro Blend
Pure eerlijke wijn van rijpe, biologisch geteelde druiven.
Geen toeters en bellen, gewoon lekkere sappige boerenwijn.
Gevinifieürd met onze star-winemaker Michel Rolland.
Een sappige rode Cabernet Sauvignon,
een fruitige witte Sauvignon Blanc,
een spetterverse rose Grenache.

Cuvée Trois Mille is een uiterst
zeldzame rode TOP-Bordeaux, van het mooiste jaar van het decennium: 2009.
Er zijn slechts 3000 flessen van
gemaakt onder supervisie van Michel Rolland, de beste wijnmaker ter wereld.
De naam is met 18 karaats goud rechtsreeks op de fles gedrukt.


Cliquez ici voor de Fiche Technique
en een filmpje.

Château la Tulipe
de la Garde 2010

Eindelijk,
de Château la Tulipe
de la Garde 2010
est arrivé.

NU leverbaar in
kist van 12 flessen!

Horecaondernemers,
hier
bestellen
bestel hier bestel hier

stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFBhyves
youtube
SlurpShop