als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Allô allô, Bonjour!
Hoera! Een Nouvelle Année! Een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Met name om te doen waar we vorig jaar niet aan toe kwamen. Zoals bijvoorbeeld minder werken en meer leven. Dat we gaan we dit jaar anders aanpakken.
Ons motto voor 2012 is: Minder, maar beter.
Geloof het of niet: twee foto's van dezelfde wijngaard. Vier maanden zit ertussen. Zo weinig tijd is er voor nodig om deze zonneweide vol wellustig rijpende zonnebaadsters te veranderen in een kaalgeslagen slagveld. Meedogenloos gaat momenteel de schaar erin. Maar over een maand of wat zijn de twijgen alweer aangegroeid en zullen zij doorbuigen onder het gewicht van de druiventrossen.
Het blijft een godswonder. Elk jaar opnieuw.
Sommigen van hen weten nog niet dat de sapstroom eigenlijk gestopt zou moeten zijn, en gaan nog door met het opzuigen van voedsel. Voor druiven die er al lang niet meer zijn. Deze zogeheten 'druiventranen' vangen we zorgvuldig op in kleine flesjes. Goed tegen rimpels, weemoed en andere winterkwaaltjes.
Binnenkort in de SlurpShop.
Wijnproeven: tasting La Tulipe wijnen 09.01.2011
Aanwezig: oenologue Michel Rolland, oenologue Bruno Lacoste, bedrijfsleider/oenologue Paul Bordes, chateaumanager Bence Nieland, maitre de chai Philippe laGarde en de Wijnboerzelf.
Tulipe blanc
Michel en Bruno: 'De verschillende cuves blanc hebben dit jaar minder uitschieters dan in 2010, ze zijn homogener en stabieler van kwaliteit dan vorig jaar.' Dat is goed nieuws, alleen de wijn die we vandaag moeten testen is piepjong, brut de cuve, ongefilterd en niet gestabiliseerd. Hierdoor heeft zij veel meer zuren dan de uiteindelijke versie. Dat is buitengewoon lastig proeven.
Maar als de eerst proeffles opengaat, ruik ik het bouquet op twee meter afstand; het fruit spat eruit.
Bedrijfsleider Paul barst los in gejubel: 'Accacia's, pêches blanches, ça casse le nez!' De wijnboer heeft moeite om zijn proefslokje uit te spugen: het is te lekker.
Unanieme conclusie: de algehele kwaliteit van de sauvignon blanc 2011 is beter dan 2010.
Tulipe rosé
De rosé is complexer dan vorig jaar, minder grenadine. Zij is vetter met nu al een complexe finale. Eén grote zoete zaligheid. De wijnboer weigert zijn rosé uit te spugen.
Tulipe rouge
Voor de merlot is het nog te vroeg om te proeven, zij moet nog wijn worden. Volgende maand worden alle wijnen opnieuw geproefd, dan is er ook merlot-nieuws.
Eten
De afgelopen feestdagen hebben we zoveel gegeten dat we niet meer wisten of we nu het vliegtuig of de auto moesten nemen om in Nederland te komen.
Veiligheidshalve besloten we tot een stopje in de lichtstad.
Voddenrapers & beurzensnijders
Een paar eeuwen geleden werd het woeste gebied buiten de stadsgrenzen van Parijs bevolkt door messenstekers, beurzensnijders, prostituees en voddenrapers. Overdag werden ze door de gendarmes de stad uit gejaagd, maar als de duisternis viel, kwamen ze terug. Maanvissers werden ze genoemd.
's Nachts slopen ze door de stad, zoekend tussen de weggesmeten rommel in de steegjes, scharrelend in de afvalbergen achter restaurants.
Ze vormden groepjes en bouwden hutjes net buiten de stadspoorten. Daar verkochten ze gebroken huisraad, vodden, of leeggegeten slakkenhuizen. Er ontstonden kroegjes; achter de stadgrenzen was de wijn belastingvrij en een glas guinget, een lokale zure witte wijn, kostte een paar cent. Je leven, en dat van je portemonnaie, was je er niet zeker.
Het leven van je portemonnaie is er nog immer onzeker, want ze zijn er nog steeds, de maanvissers. In Saint-Ouen, de grootste rommelmarkt ter wereld, uitgegroeid tot een doolhof van duizenden steegjes en straatjes.
Na tien minuten ben je volledig de weg kwijt bent, dus vergeet niet bij wijze van survivalrantsoen een opgerold stuk krant te laten vullen met gepofte kastanjes.
Het blijft leuk om van zo'n kraampje iets op te pakken, voorzichtig naar de prijs te informeren en te horen dat er voor iets dat je vorige week in de kliko hebt geflikkerd een bedrag wordt gevraagd waarvan je twee weken geheel verzorgd naar Bali had kunnen vliegen.
Een beetje wijnboer vreest zijn leven, noch zijn portemonnaie, dus gingen we een glas guinget drinken.
Dat kan nog steeds. Want als je goed zoekt, vind je diep verborgen in de rommelende mierenhoop van Saint-Ouen, 'Chez Louisette', de laatste Guinguette van Parijs. En we hadden geluk: Manuela trad op!
We zijn bijtijds, de guinguette is nog ledig. Ofschoon het chez Louisette altijd vol is; met de kerstversiering. Die blijft het hele jaar door hangen.
Manuela, wat gevulder dan op de buitenfoto, is nog niet in functie, evenals Marie-Belle (L), bijgenaamd Sitting Bull.
Het tweemans-orchestre is er klaar voor!
Een extra wervelend optreden van Manuela zal aanstonds losbarsten.
Als de eerste gasten binnenstromen, grijpt Manuela de mike. Omgeven door foto's van reeds lang overleden voorgangers, zingt zij hartverscheurend dat zij 'Nergens spijt van heeft'. Een geruststellende gedachte, als je ergens gaat eten.
Keyboardspeler Serge (L), is een fenomeen: ondanks dat het menselijk gelaat is bekabeld met meer dan 30 aangezichtsspieren, beschikt hij over slechts één gelaatsuitdrukking.
Let op het met bloemen afgezette mandje op de grond naast de beentjes van Manuela. Naar mate de lunch vordert, zal dit een dragende rol gaan spelen.
Maar een beetje wijnboer is ruimhartig; met gulle hand staat hij twee Auchan-winkelkarmuntjes af.
Maar als de microphone wordt overgenomen door de volgende artieste gaat het pas echt mis.
Suzie, een kruising tussen Dolf Lundgren en Mike Tyson, neemt geen genoegen met het tweetal losse broeksknopen waarmee de wijnboer zijn bijdrage denkt te kunnen voldoen.
'Des sous!', buldert ze met een stem als een brulboei. Krachtig schudt ze het mandje naast het gevoelige oor van de kasteelheer. 'Allez! Je veux des sous!!!'
Ontdaan vlucht de armlastige druivenridder naar het toilet. Daartoe dient hij het restaurant te verlaten en een onguur steegje te kruisen. Maar aangekomen in het kleinste kamertje, blijkt ook daar zijn beurs niet veilig.
Hij moet kiezen: of 1 piece van 50 cents, of 1 coins van 50 cents. Zekerheidshalve besluit hij tot allebei en brengt daarmee een verdiend offer aan Bacchus.
Een boom produceert per jaar voldoende zuurstof om twee personen ruim te laten ademhalen. Een beetje wijnboer houdt al gauw 100.000 wijnstruiken in de vaart. Genoeg om een middelgrote provinciestad het hele jaar van schone lucht te voorzien. Voilà: hoe meer wijn we drinken, hoe schoner de lucht. Wij redden de wereld door dagelijks een mooie bouteille te ontkurken.
Dit heuglijke nieuws wilden we uitdragen, dus gebruikten we de barre wintermaanden om de kasteelnaaimachines te laten snorren.
Vol trots toont de wijnboer het eerste Save the world-shirt.
Dit shirt is meer dan milieuvriendelijk; het is milieuverheffend. Hiermee straal je uit, dat je staat voor een betere wereld. Draag dit exclusieve wijnboerenshirt en iedereen ziet direct dat hij te maken heeft met een kleurrijk, hoogbegaafd en doortastend persoon.
Was-echt, loupezuiver en milieuverheffend.
Cliquez ici en je hebt er per kerende post een in de bus!
Er zijn slechts 20 van deze exclusieve shirts genaaid, dus wacht niet te lang.
Goede smaak
Een vriend ging verbouwen en kon een weekje zijn huis niet in.
'Jullie zijn zo vaak in Frankrijk, zouden wij zolang in jullie Nederlandse huisje kunnen?'
'Tuurlijk! Pas de problème!'
Toen we een maand later thuiskwamen, troffen we dit...
Maar kijk, daar naast dat pak Appelsientje, dat onderscheidt de ware levensgenieter: goede smaak!
Château de la Garde Bout des Rangs 2006
Door een houtworm in onze kasteelcomputer is er een ernstige fout opgetreden.
De Château de la Garde Bout des Rangs 2006 was niet per 1 doos van 6 te bestellen.
Die fout is nu hersteld. Cliquez ici en 1 doos van deze hooggekwalificeerde topwijn wordt nu bij je thuisbezorgd!
Maar attention: er zijn nog maar 11 dozen, dus wees snel (van de BDR 2003 zijn nog 9 dozen).
Bekijk hieronder het filmpje om nog eens te zien hoe de BDR gemaakt wordt.