als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allo, allo, Bonjour!

Zondagmiddag 10 juli arriveerden 22 amateurzangers van hooguit badkamerniveau op Chateau la Tulipe de la Garde. In deze Slurp een verslag hoe koordirigent Edwin Schimscheimer en een spontaan aangewaaide starvocalist Mathilde Santing, 22 bevlogen amateurs lieten uitgroeien tot een hoogwaardig koor dat binnen enkele dagen de sterren van de hemel zong.

Allez, on y va!

 
 


In deze Slurp! o.a.

Alles over de Chateau Sing-along

Druivenplukkers gevraagd
voor de
oogst in september

LiefdeshotelWeek 1: De Chateau Sing-along 2011

   
Nog onvast ter been van alle doorstane emoties, in deze Slurp een verslag van onze vendanges vertes chantants, de Chateau Sing-along. Zoals zoveel hooggegrepen plannen, ontstond ook dit ideetje tijdens een maaltijd met een mooi glas wijn.
Het begon met de gezamenlijk verbazing van mijn vriend de componist Edwin Schimscheimer en mijzelf over het fenomeen koorzingen. Een intrigerend verschijnsel uit de schemer der tijden. Oermensen rond een vuur, gelovigen in de kerk, supporters tijdens een voetbalwedstrijd: samen zingen smeedt een band.
Bovendien heeft praten tegen planten een heilzaam effect, dus zingen voor de druiven zal hen zeker goed doen. We concludeerden dat het de aankomende zomeroogst aanzienlijk zou verlichten als we onze druiven zingend zouden plukken.
  shirt


Zondagmiddag 10 juli

parc
Wekenlang zijn we bezig geweest om zingende pluksters en plukkers te vinden voor ons druivenplukkerskoor. Dankzij een oproep in de Slurp, de Telegraaf en bij Ruud de Wild werden we overstelpt met reacties. Via YouTube deden we audities; we waren niet op zoek naar professionals, we wilden gewone mensen die houden van zingen en van wijn. Zondagmiddag 10 juli druppelen de koorleden binnen; vandaag zullen zij elkaar voor het eerst ontmoeten.   Langzaam vult het kasteelpark zich met tenten; waarbij het weggooi-uitfloep-model favoriet blijkt.
In tegenstelling tot eerdere equipes, die hun onderkomen wijd verspreid door het park opsloegen, is deze troupe vanaf het allereerste begin homogeen; hun tenten staan dicht bij elkaar.
Tegen apero-tijd is ons 22-koppige koor voltallig en klinkt het woestromantische openklikken der schroefdoppen.

Maandagochtend 11 juli

zangles
De plukkers hebben de wijnchansons die Edwin Schimscheimer en de wijnboer voor deze Chateau Sing-along schreven, tijdens de reis al flink geoefend, zodat er gisteravond vanaf het diner al enthousiast op los wordt gezongen. Edwin bespeurt hierbij zoveel latent talent, dat hij besluit ons koor niet 'gewoon liedjes te gaan leren', maar hen via een soort vocale commandotraining eerst naar een hoger niveau te drillen. Vanaf dat moment begint elke ochtend met speciale zangtechnische ochtendgymnastiek: een vogelnestje maken aan je stembanden en 30 x opdrukken met je tong.

cliquez op de foto voor een filmpje

filmpje
pijl

plukken
Daarna moet ons koor de wijngaard in: zingen voor de druiven en daarbij met zachte hand overtollige trossen afknippen. In aanvang gaat het aarzelend, maar onder de inspirerende leiding van een spontaan aangewaaide Mathilde Santing, galmen al snel de eerste wijnchansons door de druivenvelden en hangen de trossen te swingen van vreugde.

mathilde
Voordat de succesvolle Franse cuisinier Jean-Pierre Coffe een worteltje panklaar maakt, spreekt hij het eerst kalmerend toe: 'Wees maar niet bang, lief worteltje. Ik ga wel plakjes van je snijden, maar ik beloof je dat ik hele lekkere soep van je zal maken'.
Prince Charles schijnt zijn rozen toe te spreken alvorens ze te snoeien. Dus ja, waarom wortels of rozen wel en druiven niet? Na de botteling van deze jaargang, in juli 2013, zullen we proeven of de wijn door dat mooie zingen vrolijker van smaak is geworden.
  Ook de wijnboer zingt zijn partijtje mee. Maar zijn stem klinkt schor van emotie; treurig bestelt hij twee afgeknipte pasgeboren druiventrosjes ter aarde.

Cliquez ici voor de volledige reportage van de Chateau Sing-along!Week 2: De non-singing plukweek

In de week daarna ontvingen we een nieuwe equipe. Alles was weer gewoon. Hoewel, gewoon. Hoe gewoon is het eigenlijk om te ervaren dat 16 afzonderlinge individuen in een week tijd veranderen in vrienden en vriendinnen die samen lachen, eten, drinken, luieren, genieten en keihard werken.


cliquez op de foto en zie het gebeuren

filmpje
pijl
 

Druivenplukkers gezocht!
Oogst 2011 op Chateau la Tulipe de la Garde, september 2011

Onze druiven zullen geoogst worden in de laatste 2 weken van september (van 18 t/m 30). Voor deze heikele en tegelijk heerlijke taak zoeken we doortastende die-hards.

Functie-eisen: je houdt van hard werken, van goede wijn, van vrolijk gezelschap, van heerlijk eten en van prachtig weer.

Cliquez ici voor meer informatie en om je aan te melden.

 

logoEen verlaten plein en de geur van verse croissants

Niet zelden breken wij de 1100 autokilometers naar ons Chateau doormidden met een overnachtinkje.
Bij voorkeur niet in zo'n droevig snelweghotel met de gezelligheid van een penentiaire inrichting, maar in een lekker kneuterig Frans plattelandshotelletje.

hotel
Zo'n hotelletje dat hostellerie heet, waar alles een beetje piept en kraakt en waar je de binnenplaats oprijdt via een poort waar eeuwenlang postkoetsen doorheen hebben gerateld.

buiten
De tijd heeft hier sindsdien, nou ja, misschien niet helemaal stilgestaan, maar een jaartje of dertig valt er toch nog wel in te halen. Hoewel, wat ons betreft, eigenlijk maar liever niet...

Binnen
Binnen hangt de geur van boenwas en leer, wat in een geval als dit leder heet. Krakende parketvloeren, goudgerande schilderijen. Stemmig; dat is het juist woord. Maar attention: niet te veel wegdromen, want je moet nu even scherp blijven. Vraag naar een chambre in het hoofdgebouw. Dat is belangrijk, want anders hervind je jezelf in een van de recentelijk, onder de noemer 'volledig gemoderniseerd' naar de kloten geholpen kamers aan de binnenplaats.

wild
Ga naar de hal en passeer het al jaren naar de nooduitgang zoekende haarwild.

trap
Neem de krakende houten trap en betreed de schemerige, scheeflopende gangetjes.

nummers
De kamers zijn genummerd met bordjes van emaille en de deur doe je open, niet met een plastic kaartje, maar met een sleutel.

resto
Het ogenschijnlijk ledige restaurant vult zich snel en je wordt er aanbiddelijk bediend door mini-oberesjes.

vorken
De tafels zijn gedekt met linnen en zilver opdat...

menu
...de 'kippenkop' en de 'dunne kalfspoten cake' nog beter tot hun recht komen.

ochtend
De volgende ochtend sla je het slaapkamerraam open en kijk je uit over het met witte keien beklinkerde plein. Zo vroeg is het nog verlaten, maar je ruikt al de verse croissants van de bakker aan de overkant.

Hotel restaurant Ecu de Bretagne Place du Martroi 45190 Beaugency -
Telephone: +33 02 38 44 67 60 - Fax: +33 02 38 44 68 07, [email protected]

Cliquez ici voor meer informatie


shirt  

Je moet ze van je af slaan!

We ontvingen veel mail van vrouwelijke wijntijgers waarom er wel heren-, maar geen dameswijntijgershirts waren. Daarop hebben we ons terstond achter de naaimachine gezet en reeds deze week konden we de eerste nieuwe wijntijgerdames-T-shirts verwelkomen.

De shirts zijn uitgevoerd van extra zachte stof, met
V-hals en daarna geprepareerd met speciale feromonen waardoor iedere man binnen een straal van honderd meter als door een magneet naar de draagster zal worden aangetrokken.
Uitsluitend verkrijgbaar voor de Erkende Wijntijger.

www.slurpshop.nl


slurpshop


Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

sante


Horecaondernemers, cliquez ici voor La Tulipe Premium

tulipeprstigelagarde premium

 

Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden

slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!


stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons

twitterFBhyves
youtube
SlurpShop