DWDD |
Âllo, âllo, Bonjour! De lente is weliswaar in aantocht, maar februari is toch niet bepaald De Wijngaard Draait Door. Trending topics deze maand zijn: slapende wijn, een lekkend dak en cake-etende vogels. |
Nieuwe wijn in nieuwe vaten |
De wijn van de oogst 2009 en 2010 slaapt rustig in haar nieuwe barriques van Frans eikenhout. De oude tonnen staan klaar om te worden opgehaald. Elk jaar vernieuwen we 30% van onze vaten en verkopen de oude. |
|
Mannen van ijzer, harten van goud |
Zo'n interbellum in de wijnstrijd biedt de gelegenheid het oog eens elders te richten. Op een reeds lang lekkende trekkerschuur bijvoorbeeld. Onze mannen Frédérick en Philippe doen daar niet moeilijk over: die sjouwen gewoon alle dakpannen eraf en rossen er een nieuw dak op. Nadat zijn pogingen tot assistentie vriendelijk doch beslist zijn afgewimpeld, blijft er voor de wijnboer weinig anders over dan heen te gaan. Een mooie gelegenheid om een gouden tip na te trekken: een eiland waar de lekkerste wijn ter wereld te vinden zou zijn. Allez, on y va! |
Op zoek naar de lekkerste wijn ter wereld |
Vergeleken bij de leeftijd van de Aarde is onze reisbestemming nog jong. Zij ontstond uit een magmabron in de zeebodem voor de kust van Noord-Afrika, die miljoenen jaren lang kolkende lava bleef uitbraken en zo een roodgloeiende berg schiep. Relatief onlangs, pas 5000 jaar geleden, kwam die vulkaan tot rust. 2000 jaar later voeren de eerste vastelandbewoners over en zetten voorzichtig voet op het nog lauwwarme land. |
Door een mirakel bleef het eiland daarna eeuwenlang onontdekt. Terwijl in Europa niemand meer opkeek van een gepoederde pruik, de boekdrukkunst, of het buskruit, leefden de vulkaaneilandbewoners afgescheiden van de rest van de wereld nog steeds in grotten, knagend op een knol, zich traag krabbend met een potscherf. Pas in de 15e eeuw werd het eiland door de Spanjaarden ontdekt. Zij noemden het Gran Canaria, aka 'Het eiland van de eeuwige lente'. |
Op deze molshoop versteende lava van 1500 km2, net een maatje groter dan de provincie Utrecht, heerst volgens de Nasa het 'Beste klimaat ter wereld'. Vandaar misschien, |
Tweeduizend jaar evolutionaire achterstand wreekt zich het eerst in de keuken; de lokale cuisine is nog steeds op holbewonerniveau. Een der populairste gerechten bestaat uit een bord aardknollen bedekt onder vulkaankleurige derrie. Maar ai ai ai caramba! Wat is dat lippensmakkend lekker! | De Spaanse keuken is als het land zelf: ruig, bonkig en onbeholpen, maar van een verrukkelijke aardsheid. Zeker met een fles stoere rioja erbij. Bij wijze van voorgerecht konden we gebit en maagwand torture-testen middels rauwe knoflook, kogelharde tomaten en droog brood, te soppen in een mollige smeer die 'Mojo', spreek uit 'Moggo', wordt genoemd. Ook deze schaal ging schoon leeg. De avond gleed voorbij als een schaduw over het water. |
In de sixties arriveerde op Gran Canaria de beschaving. Die opende de mogelijkheid tot de consumptie van een 'Breakfast'; een reeks vette happen waarvan de gemiddelde cardioloog een acute hartaanval krijgt. | Vandaag de dag wordt het eiland bevolkt door toeristen. Eigenaardig genoeg nemen die de gewoonten van de holbewoners weer over, hetgeen zich toont in de dresscode;
|
Voor de onderzijde van het lichaam wordt daarentegen geopteerd voor de aangeklede ventilatieschoen. |
De leeftijd van de meeste overwinteraars moeten wij nog maar zien te halen. Op de plaatselijke markt manifesteert zich dat in een veelsoortig aanbod Nordick walkingsticks, de sportieve wandelstok die het flaneren over de boulevard zo vergemakkelijkt. |
Op dit eiland is Hollands ergste vrees bewaarheid geworden: een bezetter die niet meer vertrekt. De voertaal is hier dan ook niet Spaans, maar inderdaad: de taal die klinkt alsof je een hap roestige scheermesjes probeert door te slikken. |
Maar goed, de wijnboer offert zich wel weer op. Onder een parasol eten we een bord gefrituurde inktvisjes, een berg rauwe uien, met knoflook ingesmeerde broodjes en een bak Moggo. Buitengewoon smakelijk weg te spoelen met een halfje Marqués de Cáceres blanco. Daarna zetten wij ons, met een energie als hadden wij een staaf krypton opgegeten, aan de arbeid. |
Met gepast leedvermaak (de krant duidt het weer in Nederland aan met de K van Kloteweer), huren we een eenvoudig onderkomen en beginnen onze zoektocht naar de lekkerste wijn ter wereld. |
|
Cliquez ici voor het vervolg en een filmpje |
Omkoping, nestdrift en dronkenschap |
De gestage volumegroei van het aantal te bestellen kurken, schroefdoppen, etiketten en andere wijngarnituren, maakt de wijnboer tot een aantrekkelijke prooi voor toeleveranciers. Afgelopen kerst materialiseerde zich dit in een tot tevredenheid stemmende hoeveelheid relatiegeschenken. Maar wat te doen met de omkoop-Panettone die we van een Siciliaanse flessenboer ontvingen!? |
Als altijd begaan met het lot van alles dat kruipt, wemelt, of vliegt, fabriekt de wijnboer met een wijnkistdekseltje en 2 ijzerdraadjes een 'Ile volante' en offert de smeerpanettone aan zijn vliegende chateaugenootjes. |
Dat bleef niet lang zonder gevolg. Al snel deden met name de Franse Mésanges charbonnières zich vrolijk kwetterend tegoed aan deze Grand Cru onder de vetbollen. |
Een der bon vivants bleek zich er zelfs 'En permance' in te willen vestigen. Toen de diertjes na verloop van tijd een wat fladderende vlucht begonnen te vertonen, googelden we het Panettone-recept. Tot onze schrik bleken de zo gretig opgepikte krenten uit de cake langdurig geweekt in de Grappa. Dat wilden we onze koolmezen niet aandoen! Snel namen we ons kerstgeschenk van haar plankje. |
Maar dat viel niet in goede aarde. Verontwaardigd roffelde een van de brutaalste fladderaars voor het kasteelraam. 'Panettone! Panettone!' leek hij te twitteren. Maar dat kan verbeelding zijn geweest. |
Tiësto maakt remix |
Vanaf vandaag: de spiksplinternieuwe re-mix van het luisterboek 'Leven als Gort in Frankrijk', de door de wijnboerzelf ingesproken schelmenroman over zijn eerste wankele schreden op het Franse pad. Cliquez ici voor de digitale versie. Wil je liever de cd's: ga dan naar de SlurpShop. |
La Tulipe Premium voor de restaurants |
SlurpShop | Au secours! | ||
Meer weten over La Tulipe Premium: Cliquez ici |
Wil je een handgesigneerd exemplaar van een van de zes wijnboerenboeken? Pas de problême! Cliquez ici |
Deze roekeloos charitatieve actie loopt tot 31 maart, dus je kan nog steeds meedoen. We leggen de kurkentrekker vast klaar. Cliquez ici |
Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine! |
Slurp! 2 |
Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig
zein. |