als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Âllo, âllo, Bonjour!

Ici vers slurpnieuws uit het Zuid-westen van La Douce France. 'Quoi de neuf?'
Nou, veel. Nieuwe wijn, ouwe stokken, maar vooral: nieuwe inzichten!
Allez on y va!Ontbijt op bed
mannetje

sarmants

Alle druivenstruiken zijn gesnoeid en de twijgen liggen klaar om opgeruimd te worden; voor al die lekkere grillades die we dit jaar van plan zijn.

De Vieilles Vignes zijn met hun twee overgebleven armpjes vastgebonden aan het ijzerdraad en staan zich af te vragen wat voor wijnjaar 2011 zal worden.
wijnjaar

hoes
Het is mooi weer, maar de nachten kunnen nog fris zijn dus de babymerlootjes krijgen een pyjamaatje aan.

dauw
Elke ochtend brengt Moeder Natuur onze ouwe knakkers allemaal ontbijt op bed met een overvloed aan heerlijke verse dauwdruppels. Maar het is niet alleen water waarvan onze dierbare wijnstokken worden voorzien.   We plaatsen ons mobiele kantoor in de zon om eens op een rijtje te tikken wat onze druiven wel niet allemaal over zich heen krijgen.


Wij maken biologische wijn

Velen blazen tegenwoordig de trompet over Biologische wijn. Maar weinigen beseffen welke gruwelen daar bij komen kijken. En dat is maar goed ook, want het wildlife dat zich afspeelt in de wijngaard, stop je uiteindelijk in je mond. Wijnliefhebbers met een zwakke maag raden wij daarom aan, om vanaf dit punt af te haken; ga iets anders doen. Voor de harde kern van heavy duty wijntijgers volgt hieronder een opsomming van wat er allemaal plaatsgrijpt in onze wijngaard. Nightmare on Elmstreet.

terroir
Het terroir. Miljoenen jaren geleden golfde op deze plek de Atlantische oceaan. Onze wijnstokken staan dus met hun voeten in een fossiele zeebodem en voeden zich uit de versteende resten van dode vissen, ammonieten en andere gesneefde schaaldieren.   Kinderen die de hele dag chips-etend op de bank zitten, worden dik en lui. Druiven ook. Daarom zaaien we gras tussen de druivenstruiken. Zo krijgen de druivenwortels concurrentie van het gras, en moeten ze actiever werken om aan voedsel te komen. Daar worden ze sterker van en resistenter tegen ziektes. En dat is hard nodig, want om hen heen is niet weinig gaande!   In het begin van de lente verandert dat wijngaardgras in een rivier van madeliefjes,
... plus nog een hele rits andere bloemetjes, waarvan wij overigens geen idee hebben hoe ze allemaal heten.

slakken
Maar niet alleen bloemetjes maken deel uit van ons terroir, ook kruiden zoals de citroenplant, wilde knoflook en munt, groeien in grote bossen tussen de wijnstokken en doneren hun geur en smaak aan de druiven.   Wijngaardslakken doen niets liever dan 's nachts een beetje groepsseksen en overdags lekker uitpuffen in de schaduw van een ouwe wijnstok. Na hun dood worden hun huisjes opgenomen in de grond en komen terug in het karakter van onze wijn.

beestjes
Andere wijngaardbewoners, zoals vossen, herten, reeën of deze lézard, doen af een toe een klein plasje tegen een wijnstok.   Dan is er nog de verfijnde smaak van over de rand van het nest uitgeklopte babymussenluiers.


oesters
Gelukkig verschijnt op gezette tijden de uil die de musjes en de muisjes opeet en hun gebeente verspreidt tussen de druivenstokken.   Maar de druiven worden niet alleen bemest door levende en dode dieren, ook bemesten zij zichzelf. Als wij in de zomer de overtollige druiven wegsnoeien, laten we de afgeknipte trossen liggen als natuurlijke voeding voor de plant. Samen overigens met de oesterschelpen die wij met gulle hand rondstrooien (de gympen niet; die zijn van de wijnboer).

dassen
De konijnen dragen ook hun keuteltje bij aan de natuurlijke bemesting; niet alleen langs de wijngaarden, maar ook netjes rond de stam van de wijnstok.   Om de smaak van onze wijn compleet te maken, verschijnt dan 's nachts de das, die de pitten van de uit onze boomgaard geroofde pruimen uitpoept tussen de druivenplanten.

kankker

Dat allemaal wordt door de wijnplant uit de grond gezogen en door zijn kromme oude stronk naar boven gepompt. En al die fossiele mineralen, bloemetjes, kruiden, slakkenhuizen, dooie muizen, pasgeboren musjes, hagedissenzweet, konijnenkeutels en dassendrollen, ballen zich samen in dikke trossen paarse druiven.

inschenken
En daar maken wij dan wijn van.
Hartelijk santé.


Een vlezig karakter

Gelukkig zijn wij niet de enigen die al dat lekkers in onze wijn proeven. Onderstaand een tastingnote die een Britse wijnjournalist onlangs publiceerde over onze wijn.

notitie


Hoe word ik gelukkig?

marmer


Slurpen is in

slurpen   Steeds meer mensen beseffen dat je van slurpen gelukkig wordt. Zo vormt zich een hecht netwerk van gelukkige slurpers over de hele wereld.
Inmiddels is slurpen dusdanig populair dat zelfs in de tekst van Het Woord Gods de term 'zuipen' is vervangen door 'slurpen.' In de oude Statenbijbelvertaling staat in Job 39:33 een regel die gaat over een valk en een arend: 'ook zuipen zijn jongen bloed.' Dat is nu veranderd in: 'zijn jongen slurpen bloed'. Dus ook God Zelf slurpt nu lekker met ons mee. Een veilige gedachte.


Is slurpen een manier van een leven?

Ja. Slurpen is meer dan alleen de juiste wijze om wijn goed te proeven: het is ook een manier van kijken en een manier van leven. Geestelijk slurpen is een staat van verhoogd bewustzijn, van optimaal genieten. Door het leven niet achteloos naar binnen te kieperen, maar door het genietend te slurpen, kun je het bijzondere herkennen in het gewone. En als je daarin slaagt, kun je opeens veel meer slurpen dan wijn alleen. Dan kun je ook kleuren slurpen en licht. Je kunt mensen slurpen en steden en landschappen. Ja, hele bergruggen en oceanen kun je 'Zacht slobberend opdrinken'.

slurples


Slurpen? Prima. Maar dan wel goed!

help   Nee, niet op die knop klikken!

(daaronder bevindt zich een hele reut techno info over slurpen die je helemaal niet wilt weten).


Slurpen underground

Eigenlijk hebben wij geen wijnkelder. In de rotsen onder ons château is ooit wel een kelder uitgehouwen, maar die diende ter opslag voor de privé wijnvoorraad van de kasteelheer. De vinificatie en de rijping van de chateauwijnen vindt al eeuwenlang plaats in onze 'Chai', wat volgens het wijnwoordenboek een 'bovengrondse kelder' is. Begrijpelijk, want uit het oogpunt van hygiëne, botteling en transport is een kelder niet handig. Vandaar dat de meeste wijnchateaus vinifiëren in een chai. Niettemin vervult het betreden een echte wijnkelder mij met een opwinding, vergelijkbaar met die van een vogelspotter die een reuzencondor in het oog krijgt. Gelukkigerwijs ben ik gezegend met een vriend die een wijnkelder bezit, zo mooi, dat je er nooit meer weg zou willen. Dus toen hij me vroeg of ik zin had om zijn nieuwste aanwinst te komen bekijken, had ik al 'Oui' gezegd voordat hij uitgesproken was.
stemilion
Het château van mijn vriend Alain ligt verscholen in de heuvels rond het middeleeuwse wijnstadje Saint-Émilion.

ausone
Omdat je bij een wijnboer moeilijk aan kunt komen met een kratje bier in feestverpakking, wil ik bij de plaatselijke wijnwinkel een flesje wijn voor hem meenemen. Tot mijn grote schrik zie ik daar Alains eigen wijn staan, voor 1500 euro per fles!   Met de schrik in de benen slenter ik even later Alains oprijlaan op. Hij zit achter zijn bureau te bellen. Ter begroeting steekt hij me een sleutel toe waarmee zo te zien Judas Iskariot nog is opgesloten en fluistert: 'Ga maar vast naar de kelder, ik zie je zo!'

kelder
Alains kelder is een paar eeuwen na Christus door de Romeinen uitgehakt in de rotsen. Opgewonden dool ik door de mysterieuze gangen. Helemaal alleen in een kelder vol Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé 'A'. Het water loopt me door de mond. Opeens zie ik in het schijnsel van flikkerende lampjes aan half doorgeroeste koperdraadjes dat een van de vaten een beetje lekt.

kelder
'Een glas! Een glas! Een koninkrijk voor een glas!' Dit is een unieke kans, want Alain verzoeken om een glaasje te proeven, zou op z'n zachtst gezegd 'pas polis' zijn. Dat kun je niet vragen bij een wijn waarvan het aankoopbedrag de goudprijs schier te boven gaat.   Dan verschijnt Alain. Vriendelijk stelt hij voor om, tijdens het wachten op de keldermeester die het lek komt dichten, een glaasje Ausone 2009 te proeven. Ik weet een luchtsprong te onderdrukken.

kelder
Hij neemt twee glanzend gepoetste glazen uit een gereedstaand kistje, trekt de stop van een wijnvat en steekt een pipet in de sponning.

proosten

In het zwakke lichtschijnsel vloeit een purperrode straal Ausone 2009 in de kelken. Na enig beschaafd gesnuffel en geslurp concludeert Alain met een milde glimlach: 'Uitstekend sapje.' Overweldigd door een explosie van fruit, concentratie en élégance kan ik weinig anders dan peristaltische geluiden produceren. Want uitspugen doe je zo'n godendrank niet. Dat zou blasfemie zijn.

Professionals,
knop


Slurp bescheiden, maar slurp goed

Zelf slurpen wij vele levens tegelijk. Dat houden wij vol omdat we alle dingen die we niet begrijpen, of waarvan we even niet meer weten wat ermee moeten, met een brede zwaai op onze rommelzolder flikkeren. Maar deze maand gaat er verbouwd worden. En onvermijdelijkerwijs moet nu de zooi van de rommel gescheiden.

rommel
Verwezen als een bleke geest waart de wijnboer door bergen herinneringen aan zijn vele dubbellevens.
Hier ligt wel voor tien koninginnedagen tegelijk!

kaart
Dan opeens treft zijn slurpend oog een 'Disque de Contrôle'. Een prachtig stukje bureaucratie waar de Fransen zo dol op zijn: veel stempels, veel leeuwen en alles 'réglementé'.
De bedoeling is dat de parkeerder zijn 'heure d'arrivée' voor het gaatje draait, waarna in het belendende venstertje automatiquement in dikke rode cijfers het tijdstip verschijnt waarop hij dient op te zouten.
De afzender van deze parkeerautomaat avant la lettre is 'Het syndicaat van initiatief', oftewel de kamer van koophandel van Bordeaux.
Maar wat zien wij als we de disque omdraaien van de middagkant naar de morgenzijde? Hoe wordt de automobilist in Bordeaux gestimuleerd om zijn ochtend in te richten?


kaart
"Drink bescheiden, drink goed, drink Bordeaux".

Kleur je eigen rosé
kleur   Grand merci, iedereen.
Dank voor jullie inspirerende bijdragen aan de tot stand koming van de kleur van de Tulipe Rosé 2010.
Alle deskundige hulp ten spijt, konden we echter nog steeds niet kiezen. Dus hebben we besloten dit jaar niet 1, maar 2 rosé's te maken.

Een mooie volle roze (nr.2) voor Albert Heijn en een 'rosé de Provence' (nr.4) voor de restaurants. Wordt vervolgd.


Tulipe Premium   SlurpShop   Au secours!
eti   shop   actie
  Wil je weten hoe La Tulipe Premium voor de restaurants smaakt? Cliquez ici   Wil je een handgesigneerd exemplaar van een van de zes wijnboerenboeken? Pas de problême! Cliquez ici   Doe me een lol en neem deel aan deze actie. Anders zitten wij straks misschien een weekend lang met een stel Tokkies opgescheept!
Cliquez ici


Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

flessen

Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden
slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici