Slurpen mode d'emploi

Met een cirkelende beweging van de pols de wijn in het glas laten ronddraaien. Blijf draaien tot de wijn met mooie regelmatige slagen door het glas walst. Door de centrifugale krachten gaan de smaak- en geurmoleculen een verbinding aan met zuurstof en het aroma komt vrij, zodat we de wijn veel beter kunnen besnuffelen. walsen3  

Neem nu een slok.

Nee, niet doorslikken, maar hou de wijn in je mond.

drinken  

Tuit je lippen en zuig zachtjes lucht door de wijn heen naar binnen. Zo assimileert de wijn met zuurstof en ontploffen de aromamoleculen als kleine smaakbommetjes in je mond. Geur en smaak komen vrij en je proeft de wijn zoals je ’m nog nooit hebt geproefd.
lucht  

Laat de slok wijn door je hele mond vloeien om de smaaknuances langs zo veel mogelijk smaakpapillen te jagen.
Spoel hem om je tong heen, als zeewater langs een koraalrif en kauw de wijn. Kauw hem als een appel.

Pas wanneer al deze handelingen verricht zijn, slik je de wijn bedachtzaam en zwijgend door.

En beloof me, nóóit mooie wijn drinken zonder ervan te genieten.
En vieze wijn, tja, die drinken we natuurlijk niet, daarvoor is het leven te kort.Hartelijk Santé.

 

lekker  

Oefening
1. Hou je glas wijn tegen het licht en bekijk de kleur
2. Wals de wijn in je glas zodat het aroma loskomt
3. Steek je neus in het glas en snuif de geur op
4. Neem een slok maar slik die niet door
5. Tuit je lippen alsof je wilt gaan fluiten
6. Zuig nu door de slok wijn zachtjes lucht naar binnen
7. Doe dit een paar keer, zodat je hele mondholte gevuld wordt met wijnsmaak
8. Slik de wijn langzaam en genietend door.


Waarom slurpen?
Bij het produktieproces van wijn wordt contact tussen druiven en zuurstof zoveel mogelijk vermeden teneinde voortijdige oxydatie van de wijn te voorkomen. Dat betekent dat de wijn soms wel een jaar is afgesloten van zuurstof. Maar ook na de botteling wordt de wijn nog steeds vacuum bewaard, in een fles. Dat betekent dat wanneer de fles geopend wordt, de wijn soort van dood onder de kurk vandaan komt; de smaakmoleculen en de aroma's liggen in coma.

Om van wijn optimaal te kunnen genieten is er dus, nadat de fles is geopend, reactie met zuurstof nodig. Walsen, met een cirkelende beweging van de pols de wijn in het glas laten ronddraaien, zorgt ervoor dat de vluchtige stoffen uit de wijn ontsnappen en zuurstof uit de lucht de wijn kan binnendringen.

Bij het slurpen krijgt de wijn in de mond een soort versnelde rijping. Door de snelle assimilatie van de wijn met zuurstof ontstaat een reactie die de smaak- en geurmoleculen van de wijn versterkt waardoor de aroma's loskomen. Anders gezegd: door het bubbelbad in de mond ontploffen de smaakbommetjes in de wijn.

Techno info

Louis Pasteur, door Napoleon in 1863 gevraagd om 'ziekten van de wijn' te bestuderen', ontdekte de centrale rol van zuurstof. "Zuurstof máákt de wijn: onder invloed van zuurstof rijpt de wijn, zuurstof modificeert het wrange begin van een nieuwe wijn en laat de slechte smaak verdwijnen." Pasteur bewees waarom het vat en de fles elk op hun eigen manier onmisbaar zijn voor een goede wijn: "Het vat verschaft de zuurstof die de jonge wijn helpt rijpen, de luchtdichte fles houdt zuurstof uit de buurt van gerijpte wijn, zodat hij geconserveerd wordt".

napoleon

Cliquez ici om terug te gaan naar Slurp! 27.