Trots toonde Alain me zijn nieuwste aanwinst: om tijdens de oogst de druiven zo vers mogelijk binnen te halen, laat hij peperdure roestvrijstalen koeltanks de wijngaard inrijden. De geplukte druiven worden gekoeld naar de wijnkelder vervoerd en worden daar, niet met een pomp zoals bij de meeste wijnchateaus, maar met een kostbaar hefsysteem, van boven af in de cuves gelost.

Tijdens een etentje (met een uitstekende fles Lynch Moussas 2000) sprak ik erover met onze gezamenlijke winemaker Michel Rolland. 'Wat dat allemaal niet kóst! Zou je dat nou écht proeven?'
Rond Michels lippen plooide zich een wijze glimlach: 'Ach, het gaat om het in stand houden van het 'fantasme', de "mythe". Wijn moet een verhaal hebben.' Hij nam een slok Lynch Moussas, proefde die geconcentreerd en voegde er minzaam aan toe: 'En bovendien, Alain kan het zich permitteren...'
Dat klopt. Want anders dan wij, verkoopt Alain zijn wijn 'en primeur'. Een systeem waarbij de wijn een paar maanden na de oogst al wordt verkocht.
Zo ook dit jaar: in april is Alains millésime 2009, die nog minimaal een half jaar in het vat moet rijpen voordat hij de fles in kan, al integraal verkocht voor een bedrag van 750 euro per fles. En werd vermoedelijk nog diezelfde dag alweer doorverkocht voor 1000 euro per fles. Dat betekent dat Alains wijn straks op de markt ongeveer 1500 euro zal kosten. Zijn wijn is dus 1500 euro lekker. Onze wijn is ongeveer 15 euro lekker, dus dat maakt Alains wijn honderd keer zo lekker als de onze.

Een week later stond Michel Rolland in de deuropening; een fles van Alains wijn in zijn hand: 'Blindproefje doen?'
Die middag hebben we Alains 2009 en onze 2009 naast elkaar gedegusteerd. De vergelijking ging niet helemaal op, want onze cepage-verhouding is 85% merlot, 10% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc en die van Alain is 55% cabernet franc en 45% merlot. Maar helaas, ik moet het toegeven, het stond als een paal buiten kijf: de wijn van Alain was mooier, beter en lekkerder. Véél lekkerder. Maar geen honderd keer lekkerder; dus gaan we sparen voor roestvrijstalen koeltanks.

Kistje bestellen?
Château Ausone, Premier Grand Cru Classé A Alain Vauthier, 3330 Saint-Émilion T +33 557 2424 57


Cliquez ici om terug te gaan naar Slurp! 27