header

Âllo, âllo, Bonjour!

Hier zijn we weer met warm nieuws uit het hete Frankrijk. De zomeroogst zit erop en de druiven hangen er nog aan, maar er is veel gebeurd! Allez, on y va!


La Tulipe Zomeroogst 2010

Als je echt goede wijn wilt maken, zul je offers moeten brengen; zoals halverwege de groei genadeloos de helft van je druiven afknippen. Alleen zó kun je een wijn maken die na de eerste slok je smaakpapillen een koprol van vreugde laat maken.
Begin juli arriveerden dertig Hollanders wiens enige overeenkomst is dat ze wijnliefhebber zijn, op ons Château la Tulipe de la Garde. Zij waren bereid rug en vingers op het spel zetten voor onze jaarlijkse druivencastratie: de 'Vendanges Vertes'.

Cliquez iciAutonomie

Het zware leven van een wijnboer houdt onder andere in dat hij regelmatig uit Frankrijk naar Nederland moet karren en vice versa. De restaurants langs de Autoroute evenwel, vormen niet de ideale ambiance voor een woest romantisch middagmaal. Het voedsel is van bedenkelijke kwaliteit en stuitend duur en het is er ongezond druk met een hoge tokkiecoëfficient.

resto
resto
Een beetje wijnboer gaat derhalve niet voor een bordje junkfood in de rij staan. Die zwiept zijn kar de snelweg af en geniet in de rust der natuur van een lekkere, gezonde lunch die vrijwel niets kost.


Piquenique

Neem tegen de tijd dat je maag knorrende geluiden begint te produceren een willekeurige afslag.
Rij een stukje het land in en zoek een rustig, schaduwrijk plekje, het liefst aan een watertje.
Dat kan even zoeken zijn, maar in het mooie Frankrijk is altijd wel een prettig plekje te vinden.

meertje

Klap tafel en stoelen uit en plaats attributen op tafel.

Benodigdheden:
Mooi weer (gratis)
1 rommelmarkttafeltje (€5)
2 Xenos stoeltjes (€5)
1 teentje knoflook (€0,02)
1 volkorenbrood (€1,15)
beetje olijfolie (€0,30)
1 halfje wijn (€3,50 bij AH)

Verder meenemen: broodplank, mes, campinggasje en flesje water.

  tafel
inschenklen
Eerst het belangrijkste: de wijn. Drink een flesje water leeg en snij dat doormidden.  

Draai een halfje rosé open (handig schroefdopje) en vul de zojuist zelfgesneden glaasjes.
Je kunt natuurlijk ook wijnglazen meenemen.

brood

Ontsteek het gasje, vlei 'n paar bammetjes in de pan en giet daar wat olijfolie bij.
Schil een teentje knof en wrijf daar de gebakken broodjes mee in. Et voila, meer heeft een mens niet nodig: rust, prettig gezelschap en een knapperig broodje met olie en verse knoflook en een goed glas wijn.

proost

Beknof een tweede bammetje voor vrouw, vriendin, vriend of huisdier (of voor alle vier) en je hebt:
1. geheel zelfstandig je eigen levenswandel bepaald,
2. lekker en gezond gegeten,
3. uitgerust, naar de vogels geluisterd en van het uitzicht genoten.
Je kunt dus sans problême weer een paar uur karren.

PS
Zeker met kinderen is zo'n piquenique veel leuker dan dat gedrang om niks in zo'n prutrestaurant. De kids hebben het avontuur van een plekje zoeken en in het wild eten, en zo'n eerlijke wijnboerenmaaltijd is veel gezonder dan die vette doorgekookte meuk in een wegresto. Bovendien kan het opgroeiende nageslacht in de natuur leuk uit een boom tuimelen, door een spannend insect gestoken worden, of in het water vallen, wat altijd nog beter is dan onderuitgezakt in een plastic stoeltje friet met verbrande braadworst eten.


Houten schoenen
hotel   Waarom in Godesnaam, zou iemand om zes uur s' ochtends een klompendans uitvoeren in een hotelkamer. Omdat hij/zij weet dat in de kamer eronder een wijnboer de slaap der onschuldigen ligt te knorren? Of was het de goed geboende parketvloer die zich dusdanig aanlokkelijk glanzend onder de voeten uitstrekte dat er geen weerstand aan te bieden viel?

Hoe dan ook, moet je in Bourg-en-Bresse wezen, wat ik persoonlijk zou afraden, want het is een van de lelijkste stadjes van Frankrijk en er is geen ruk te doen, maar goed, moet je daar wezen, neem dan je intrek in Hotel de France en maak kans op een originele Bressanse klompendans.

bar
In de romantisch ingerichte chambre van Hotel de France worden de gasten verwelkomd door een gul gevulde ijskast die uit lijkt te nodigen tot een dolle avond.
Onder het genot van een zakje Nico classique chips kun je een aperitiefje dégusteren van JB Whisky, een Smirnoffje en een Hennesy cognacje toe. Om daarna met een halfje Pommery heerlijk aan de Toblerone te beginnen.
  Het klassiek/modern vormgegeven schrijfbureau doet een schier onbedwingbare lust ontwaken tot het opstarten van een bloemrijke correspondentie, of het schrijven van een meesterwerk.
camera
Hoe we het ook probeerden, we kwamen er maar niet achter hoe de gratis ter beschikking gestelde videocamera werkte...   ... dus genoten we maar van het gratis uitzicht over de hangende tuinen van Bourg-en-Bresse.
bed
Vanuit het sfeervolle liefdesledikant kun je genieten van je eigen al dan niet activiteiten, dan wel van die van de bovenburen.   De volgende ochtend om zes uur was het weer party in de kamer boven ons...

Waarom gaat een zinnig mens naar Bourg-en-Bresse
In Frankrijk hebben de betere wijnen een A.O.C., een Appellation d'Origine Contrôlée. Dat wil zeggen dat de herkomst van die wijn gecontroleerd wordt. Je kunt dus niet een plons Zuid-Afrikaanse meuk binnen laten containeren, dat in flessen stoppen, daar een Bordeaux-etiket opplakken en het voor de hoofdprijs verkopen. Dat mag niet en daar wordt opgelet.
Omdat de wijn die wij zelf maken, La Tulipe, een Bordeaux-wijn is, ontvangen wij met een zekere regelmaat brieven van de controlerende Bordeaux-wijn-instantie INAO. Zij sturen door de hele wereld spionnen, die in winkels anoniem flessen bordeaux kopen. Die worden geproefd, gekeurd en zonodig zelfs scheikundig geanalyseerd.
Als alles goed bevonden is, krijgt de wijnboer een deftig briefje dat ze zijn wijn geproefd hebben en dat die voldoet aan de eisen die de consument daaraan mag stellen.
Is dat niet zo, en wordt die wijn als niet te hachelen beoordeeld, dan krijgt de wijnboer een waarschuwing. En dat pakken ze goed aan, want drie van die waarschuwingen en je wordt uit de A.O.C. gekickt en mag je je wijn alleen nog als 'Vin de table' etiketteren.

Cliquez ici voor zo'n brief.

Een prachtige instelling dus, die waakt over de kwaliteit van onze wijn. Een veilig idee; dat zouden ze meer moeten doen, denk je dan. Nou, dat doen ze ook: die malle Fransen controleren niet alleen hun wijn, maar ook de rest van wat er zoal ter tafel komt. Kaas, vlees, olijven, olijfolie, honing, noten, tot aan Spaanse pepers toe wordt alles streng gecontroleerd en van een keurmerk voorzien. En dát is waarom wij op doorreis in het onzalige Bourg-en-Bresse zijn gestopt: want wie scharrelt hier rond?

De lekkerste kip ter wereld!
bresse
Wat opvalt is dat men hier ter plaatse nogal gek is van die kip. Reeds in de hal van het hotel worden wij overstelpt met kip-promotiemateriaal. Kippenfolders, kippenkaarten en kippenstickers.   Zelfs de bakker heeft een kip op zijn gevel laten aanbrengen.

pak
Om niet al te zeer op te vallen, huren wij de juiste kleding en tijgen vol verwachting naar L'Auberge Bressane, het beste restaurant van Bourg-en-Bresse waar men zich al dertig jaar specialiseert in de bereiding van 's werelds populairste huisvogel; hedenavond zullen we de lekkerste kip on the planet gaan eten!

auberge
Zoals te verwachten valt, draait in de L' Auberge Bressane alles om kip.
In een aanleunend pandje heeft de uitbater zelfs een complete winkel gewijd aan de kakelende mensenvriend.

kips
Onder zacht etalagelicht glanzen tientallen kippenafbeeldingen ons via kostbaar Limoges-porcelein toe.

kippen
Reeds bij het binnentreden schiet er een roodkoperen nepkip uit de plantenbak.   Maar ook binnen zijn we niet veilig.

kippen
Van alle kanten worden we gadegeslagen door de gallus domesticus in diverse verschijningsvormen.

wijn
Voor de schrik besluiten we tot een Aloxe-Corton Premier Cru uit 2002 van Louis Latour.
Dat hadden we niet moeten doen; ondanks dat hij sierlijk werd ingeschonken door een schat van een baby-ober, bleek het een tamelijk karakterloze, nogal alcoholische wijn, wiens toekomst duidelijk achter zich lag. Het zette onze bankrekening bovendien terug met een bedrag waarvoor wij zelf minimaal 2 x 77 flessen wijn moeten verkopen.

keuken   Als altijd begaan met het lot van alle schepselen der natuur, informeert de wijnboer bij Patron-cuisinier en kipkampioen Jean-Pierre Vullin naar de wijze waarop de gevederde vrienden worden geëuthanaseert.

'Bij de slachterij doen ze dat met electriciteit,' legt de chef uit.
'Twee ijzerdraadjes tegen z'n nek, stroomstoot en hup, dood. Merken ze niks van.'


keuken
'Maar hier doen we 't anders,' vervolgt de succesvolle cuisinier.
Hij pakt een voorgeplukte Bresse-kip uit de kooi en voert het kakelende dier een schijfje truffel. 'Tot het allerlaatste moment blijven we voeren,' verklaart hij terwijl hij een tweede schijfje in de kippensnavel duwt. 'Dan voelt zo'n beest zich op zijn gemak en gaat het aroma van de truffel in het vlees zitten...'
  'Het is belangrijk voor de smaak dat zo’n beestje zich prettig voelt,' vervolgt de kok terwijl het met AOC-stickers volgeplakte dier op z'n rug op het roestvrijstalen keukenblad legt en zachtjes de buik masseert.

keuken
Opeens pikt de kip hem venijnig in zijn vingers.   Maar daar kan de keukenprins slechts om glimlachen. 'Electriciteit is niet goed voor zo'n dier,' verklaart hij gedicideerd. 'Wij doen het op een diervriendelijke manier.'
En met een welgemikte karateklap jaagt hij de kip naar de eeuwige graanvelden.

keuken
Trots toont de kippenkeizer de zwaar beschermde weidevogel.
'Zó is ie...'
  '... en zó wordt ie!'

kaart
De Maitre des Poules bereidt zijn kostbare erfvogels op vier manieren: 1. knapperig gebraden met verder geen gedoe behalve een paar lekkere paddootjes en gegratineerde aardappeltjes. En 2, 3 en 4 met allemaal dingen die je niet wilt onder een dikke smaakverhullende roomsaus.

kip
Teneinde een optimaal rendement aan onze kippen-pelgrimage te onttrekken, besloten we tot twee varianten. Door een ernstig misverstand werd hierbij de onfortuinlijke wijnboer opgezadeld met een onder saus bedolven kwart kip, waar bovendien karaktervreemde elementen als rivierkreeftjes in ronddreven.

eten
eten
Terwijl de wijnboer zonder veel enthousiasme wat in zijn onder saus bedolven huisvogel prikt, verdwijnt aan de andere kant van de tafel, onder smakkend gegrom van verrukking, de lekkerste kip on the planet als sneeuw voor de zon van het bord. In nog geen vijf minuten rest er van het goudbruin knapperige gebraad slechts 1 afgekloven botje.
ei  

De wijnboer kan geen kip meer zien.
En wát wordt hem als toetje geserveerd?
Een 'Oeuf à la neige', een toetje in de vorm van een kippenei!

PS
Alle gekheid op een stokje, je kunt er echt verrukkelijk eten en patron cuisiner JP Vullin is een schat van een man en een lieverd en die kippen op de foto's zijn natuuurlijk allang dood.
Later vroeg ik de chef wat hij nu eigenlijk zélf de lekkerste bereidingwijze achtte. Hij blikte even besmuikt om zich heen om te zien of niemand luisterde en fluisterde toen: 'Gewoon knapperig gebakken. Hooguit met wat paddootjes. Dat andere getreutel is allemaal onzin. Dat doe ik alleen omdat de mensen graag wat bijzonders willen. En daar verdien ik m'n geld mee.'


adres

Dit is het adres. Een aanrader.

In de volgende Slurp! het vervolg: De lekkerste kip Live!


Things to try before you die
Druivenplukkers gezocht

De eerste twee weken van oktober gaat op Château la Tulipe de la Garde de oogst 2010 plaatsgrijpen. Voor deze lichamelijk zeer zware periode is ons plukkers-swatteam al volop in training, maar we hebben nog plaats voor enkele enthousiaste druivenplukkers. Doortastende die-hards die 8 uur per dag kunnen buffelen.

cliquez ici voor het aanmeldingsformulier.

logo


Win je gewicht in wijn!

In de september-Slurp maken we de winnaars bekend, begin maar vast met eten!

Je kan nog meedoen want de enquête loopt tot 1 september.

Win hiermee je eigen gewicht in wijn of 1 van de 20 gesigneerde Slurp!-boeken.

Cliquez ici voor meer info.

 

dik]La Tulipe Premium

Samen met starwinemaker Michel Rolland vinifiëerden we een speciale lijn La Tulipewijn: La Tulipe Premium. Exclusief voor de betere restaurants. Cliquez ici voor foto.

Horeca-ondernemers cliquez ici om te bestellen.

Cliquez ici voor het overzicht van de medailleregen eerste helft 2010.


Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

flessen


De nieuwe wijnsurvivalgids.
Totaal herziene versie, voorzien van
nieuwe verhalen, nieuwe inzichten
en nieuwe wijnen.
wijnsurvivalgids
€ 10,- in de boekwinkel.
Of bestel hier.


Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici