La Tulipe Zomeroogst 2010

Bij het krieken van de maandagochtend trok de equipe monter de vignes in.
'Dit wordt niks, Ilja!' fluisterde mijn doorgaans optimistisch gestemde bedrijfsleider Paul me toe. 'Dit is werk voor vakmensen. Die Hollandais snappen hier niks van. Dit is iets anders dan koeien melken...'

Met lood in de schoenen begon hij aan zijn zware taak: het uitleggen van de precaire snoeiwerkzaamheden aan een troupe ongeoefende Hollanders. Ik begreep zijn zorg. Na de vruchtzetting in april brak er een periode van plotselinge kou aan. Hierdoor hebben veel vruchtbeginseltjes het niet gehaald. Hetgeen tot gevolg heeft gehad dat er treurigstemmend weinig druiven aan de struiken hangen. Overigens niet ondenkbaar dat dit in heel Bordeaux zo is, hetgeen betekent dat er in 2010 weinig Bordeaux op de markt zal komen.

Evenals Paul was ik derhalve niet op mijn gemak: het is niet denkbeeldig dat deze ongetrainde Hollanders mijn volledige wijngaard kaalknippen. Het is het immer terugkerende dilemma kwaliteit of kwantiteit: veel druiven, dus veel wijn met een dunne smaak, of weinig druiven en weinig wijn met een volle smaak. Wij gaan voor een Grand cru, dus moeten die druiven eraf. Niettemin voelt het bij elke tros die ik afknip, alsof ik mijn eigen scrotum afknip.

Maar toen de troupe na een lange hete ochtend terugkeerde op het château, waren zowel Paul als ik gerustgesteld; les Hollandais hebben het perfect gedaan. Blaadjes voor de druiven wegghaald en precies de juiste hoeveelheid druiven weggeknipt.

ilja

 

Aan het eind van de week was de helft van de Vendanges vertes gedaan. Bedrijfsleider Paul is enthousiast: 'Dit is de beste equipe die we ooit hebben gehad'. Hij heeft gelijk; het werk is met veel meer liefde gedaan dan de slechts zijdelings geïnteresseerde dagloners die dit gewoonlijk doen. Bovendien kreeg ik van een kok-plukker les hoe je mosselen moet grillen, legde een monteur-plukker me uit hoe ik de nietstartende kasteelméhari weer aan de praat kon krijgen en gaf een Fiod-inspecteur-plukker me tips hoe ik inkomsten aan de Franse fiscus kan onttrekken.

Nadat de wijngaarden al wekenlang geen druppel water hebben, begint het halverwege de tweede week op 21 juli eindelijk te regenen. Maar onze Hollandse bikkels zijn 100 procent waterproof. Geen gelul, gewoon die vignes in. Om acht uur 's ochtends hullen onze druivenhelden zich in regencapes, plastic tassen en opengknipte vuilniszakken en trekken de vignes in. Want er wordt gewoon doorgewerkt. Weer of geen weer. Keihard en kletsnat. Zonder zich ook maar een moment te storen aan de zware hoosbuien, hebben de Hollandse wijntijgers doorgewerkt, zodat we uiteindelijk twee dagen eerder dan verwacht helemaal klaar waren.
Grand Merci Héros!

Het waren twee vruchtbare weken.


Tot zover het oogst-mini-verslag. Cliquez ici voor het volledige verslag van de Vendanges vertes Tulipe 2010.
En om terug te gaan naar Slurp! 21, cliquez ici.