Âllo, âllo, Bonjour! |
Hier zijn we weer met warm nieuws uit het hete Frankrijk. De zomeroogst zit erop en de druiven hangen er nog aan, maar er is veel gebeurd! Allez, on y va! |
La Tulipe Zomeroogst 2010 |
Als je echt goede wijn wilt maken, zul je offers moeten brengen; zoals halverwege de groei genadeloos de helft van je druiven afknippen. Alleen zó kun je een wijn maken die na de eerste slok je smaakpapillen een koprol van vreugde laat maken. |
Autonomie |
Het zware leven van een wijnboer houdt onder andere in dat hij regelmatig uit Frankrijk naar Nederland moet karren en vice versa. De restaurants langs de Autoroute evenwel, vormen niet de ideale ambiance voor een woest romantisch middagmaal. Het voedsel is van bedenkelijke kwaliteit en stuitend duur en het is er ongezond druk met een hoge tokkiecoëfficient. |
Een beetje wijnboer gaat derhalve niet voor een bordje junkfood in de rij staan. Die zwiept zijn kar de snelweg af en geniet in de rust der natuur van een lekkere, gezonde lunch die vrijwel niets kost. |
Neem tegen de tijd dat je maag knorrende geluiden begint te produceren een willekeurige afslag. |
Klap tafel en stoelen uit en plaats attributen op tafel. Benodigdheden: |
Eerst het belangrijkste: de wijn. Drink een flesje water leeg en snij dat doormidden. | Draai een halfje rosé open (handig schroefdopje) en vul de zojuist zelfgesneden glaasjes. |
Ontsteek het gasje, vlei 'n paar bammetjes in de pan en giet daar wat olijfolie bij. Schil een teentje knof en wrijf daar de gebakken broodjes mee in. Et voila, meer heeft een mens niet nodig: rust, prettig gezelschap en een knapperig broodje met olie en verse knoflook en een goed glas wijn. |
Beknof een tweede bammetje voor vrouw, vriendin, vriend of huisdier (of voor alle vier) en je hebt: PS |
Houten schoenen |
Waarom in Godesnaam, zou iemand om zes uur s' ochtends een klompendans uitvoeren in een hotelkamer. Omdat hij/zij weet dat in de kamer eronder een wijnboer de slaap der onschuldigen ligt te knorren? Of was het de goed geboende parketvloer die zich dusdanig aanlokkelijk glanzend onder de voeten uitstrekte dat er geen weerstand aan te bieden viel? Hoe dan ook, moet je in Bourg-en-Bresse wezen, wat ik persoonlijk zou afraden, want het is een van de lelijkste stadjes van Frankrijk en er is geen ruk te doen, maar goed, moet je daar wezen, neem dan je intrek in Hotel de France en maak kans op een originele Bressanse klompendans. |
In de romantisch ingerichte chambre van Hotel de France worden de gasten verwelkomd door een gul gevulde ijskast die uit lijkt te nodigen tot een dolle avond. Onder het genot van een zakje Nico classique chips kun je een aperitiefje dégusteren van JB Whisky, een Smirnoffje en een Hennesy cognacje toe. Om daarna met een halfje Pommery heerlijk aan de Toblerone te beginnen. |
Het klassiek/modern vormgegeven schrijfbureau doet een schier onbedwingbare lust ontwaken tot het opstarten van een bloemrijke correspondentie, of het schrijven van een meesterwerk. |
Hoe we het ook probeerden, we kwamen er maar niet achter hoe de gratis ter beschikking gestelde videocamera werkte... | ... dus genoten we maar van het gratis uitzicht over de hangende tuinen van Bourg-en-Bresse. |
Vanuit het sfeervolle liefdesledikant kun je genieten van je eigen al dan niet activiteiten, dan wel van die van de bovenburen. | De volgende ochtend om zes uur was het weer party in de kamer boven ons... |
Waarom gaat een zinnig mens naar Bourg-en-Bresse Cliquez ici voor zo'n brief. Een prachtige instelling dus, die waakt over de kwaliteit van onze wijn. Een veilig idee; dat zouden ze meer moeten doen, denk je dan. Nou, dat doen ze ook: die malle Fransen controleren niet alleen hun wijn, maar ook de rest van wat er zoal ter tafel komt. Kaas, vlees, olijven, olijfolie, honing, noten, tot aan Spaanse pepers toe wordt alles streng gecontroleerd en van een keurmerk voorzien. En dát is waarom wij op doorreis in het onzalige Bourg-en-Bresse zijn gestopt: want wie scharrelt hier rond? |
De lekkerste kip ter wereld! |
Wat opvalt is dat men hier ter plaatse nogal gek is van die kip. Reeds in de hal van het hotel worden wij overstelpt met kip-promotiemateriaal. Kippenfolders, kippenkaarten en kippenstickers. | Zelfs de bakker heeft een kip op zijn gevel laten aanbrengen. |
Om niet al te zeer op te vallen, huren wij de juiste kleding en tijgen vol verwachting naar L'Auberge Bressane, het beste restaurant van Bourg-en-Bresse waar men zich al dertig jaar specialiseert in de bereiding van 's werelds populairste huisvogel; hedenavond zullen we de lekkerste kip on the planet gaan eten! |
Zoals te verwachten valt, draait in de L' Auberge Bressane alles om kip. In een aanleunend pandje heeft de uitbater zelfs een complete winkel gewijd aan de kakelende mensenvriend. |
Onder zacht etalagelicht glanzen tientallen kippenafbeeldingen ons via kostbaar Limoges-porcelein toe. |
Reeds bij het binnentreden schiet er een roodkoperen nepkip uit de plantenbak. | Maar ook binnen zijn we niet veilig. |
Van alle kanten worden we gadegeslagen door de gallus domesticus in diverse verschijningsvormen. |
Voor de schrik besluiten we tot een Aloxe-Corton Premier Cru uit 2002 van Louis Latour. Dat hadden we niet moeten doen; ondanks dat hij sierlijk werd ingeschonken door een schat van een baby-ober, bleek het een tamelijk karakterloze, nogal alcoholische wijn, wiens toekomst duidelijk achter zich lag. Het zette onze bankrekening bovendien terug met een bedrag waarvoor wij zelf minimaal 2 x 77 flessen wijn moeten verkopen. |
Als altijd begaan met het lot van alle schepselen der natuur, informeert de wijnboer bij Patron-cuisinier en kipkampioen Jean-Pierre Vullin naar de wijze waarop de gevederde vrienden worden geëuthanaseert. 'Bij de slachterij doen ze dat met electriciteit,' legt de chef uit. 'Twee ijzerdraadjes tegen z'n nek, stroomstoot en hup, dood. Merken ze niks van.' |
'Maar hier doen we 't anders,' vervolgt de succesvolle cuisinier. Hij pakt een voorgeplukte Bresse-kip uit de kooi en voert het kakelende dier een schijfje truffel. 'Tot het allerlaatste moment blijven we voeren,' verklaart hij terwijl hij een tweede schijfje in de kippensnavel duwt. 'Dan voelt zo'n beest zich op zijn gemak en gaat het aroma van de truffel in het vlees zitten...' |
'Het is belangrijk voor de smaak dat zo’n beestje zich prettig voelt,' vervolgt de kok terwijl het met AOC-stickers volgeplakte dier op z'n rug op het roestvrijstalen keukenblad legt en zachtjes de buik masseert. |
Opeens pikt de kip hem venijnig in zijn vingers. | Maar daar kan de keukenprins slechts om glimlachen. 'Electriciteit is niet goed voor zo'n dier,' verklaart hij gedicideerd. 'Wij doen het op een diervriendelijke manier.' En met een welgemikte karateklap jaagt hij de kip naar de eeuwige graanvelden. |
Trots toont de kippenkeizer de zwaar beschermde weidevogel. 'Zó is ie...' |
'... en zó wordt ie!' |
De Maitre des Poules bereidt zijn kostbare erfvogels op vier manieren: 1. knapperig gebraden met verder geen gedoe behalve een paar lekkere paddootjes en gegratineerde aardappeltjes. En 2, 3 en 4 met allemaal dingen die je niet wilt onder een dikke smaakverhullende roomsaus. |
Teneinde een optimaal rendement aan onze kippen-pelgrimage te onttrekken, besloten we tot twee varianten. Door een ernstig misverstand werd hierbij de onfortuinlijke wijnboer opgezadeld met een onder saus bedolven kwart kip, waar bovendien karaktervreemde elementen als rivierkreeftjes in ronddreven. |
Terwijl de wijnboer zonder veel enthousiasme wat in zijn onder saus bedolven huisvogel prikt, verdwijnt aan de andere kant van de tafel, onder smakkend gegrom van verrukking, de lekkerste kip on the planet als sneeuw voor de zon van het bord. In nog geen vijf minuten rest er van het goudbruin knapperige gebraad slechts 1 afgekloven botje. |
De wijnboer kan geen kip meer zien. PS |
Dit is het adres. Een aanrader. In de volgende Slurp! het vervolg: De lekkerste kip Live! |
Things to try before you die De eerste twee weken van oktober gaat op Château la Tulipe de la Garde de oogst 2010 plaatsgrijpen. Voor deze lichamelijk zeer zware periode is ons plukkers-swatteam al volop in training, maar we hebben nog plaats voor enkele enthousiaste druivenplukkers. Doortastende die-hards die 8 uur per dag kunnen buffelen. cliquez ici voor het aanmeldingsformulier. |
Win je gewicht in wijn! In de september-Slurp maken we de winnaars bekend, begin maar vast met eten! Je kan nog meedoen want de enquête loopt tot 1 september. Win hiermee je eigen gewicht in wijn of 1 van de 20 gesigneerde Slurp!-boeken. |
La Tulipe Premium |
Samen met starwinemaker Michel Rolland vinifiëerden we een speciale lijn La Tulipewijn: La Tulipe Premium. Exclusief voor de betere restaurants. Cliquez ici voor foto. Horeca-ondernemers cliquez ici om te bestellen. Cliquez ici voor het overzicht van de medailleregen eerste helft 2010. |
Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
|
De nieuwe wijnsurvivalgids. |
Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig
zein. |