header
SlurpShopNieuws, december 2011


Uit de wijnkelder van de wijnboer

Af en toe treft de wijnboer bij een bevriende collega een wijn, zo lekker dat zijn smaakpapillen er accuut van gaan gangbangen. Op die momenten is hij zichzelf niet meer (of juist wel). Zijn ogen worden groter dan zijn keel en bij thuiskomst blijkt hij voor zijn wijnboeren privekelder te ruimhartig te hebben aangeschaft.

Met pijn in zijn hart moet hij dan afstand doen van enkele deze dierbare flacons.


Fiche technique Meursault Bitouzet-Prieur 2009




meursault
 


Terroir
De grondsoort in Meursault is overwegend klei-kalksteen.
De wijngaarden van Bitouzet liggen echter - binnen de aoc - net buiten het dorp.

vignes

De tamelijk zware kleiconcentratie op een rotsachtige ondergrond daar, geven deze Meursault een extreem volle smaak, een prachtige goudgele kleur en een watertandend lekker aroma.

ruiken


Vinificatie techniek

Net als bij ons op Chateau la Tulipe, worden de rijpe chardonnaydruiven van Bitouzet met de hand geplukt, in open plastic kratten gelegd en voorzichtig, om de druiven ongeschonden in de pers te krijgen, naar de wijnkelder vervoerd. Daar worden ze niet geperst, maar voorzichtig gekneusd met een pneumatische wijnpers.
De beide fermentiestadia, alcoholisch en malolactisch, vinden plaats in vaten van Frans eikenhout en in de gekoelde wijnkelder zodat smaak en aroma's optimaal bewaard blijven.
Dit is een stevige Meursault, want zij rijpt maar liefst 12 tot 15 maanden op eikenhout. Maar de wijn heeft genoeg fruit om dit te doorstaan; het hout domineert op geen enkele wijze, integendeel: als de wijn is uitgerijpt, ontplooit zij een prachtig versmolten karakter. Een plus een is hier meer dan drie.
Elk jaar wordt 20% van de vaten vervangen door nieuwe.


Tasting Notes volgens Hugh Johnson

"A golden yellow colour, with a slightly faint hue and greenish gold streaks. The nose features fresh fruit aromas (apple, pear) and hazelnut permeating from the barrel vinification. This wine may show lots of body and texture early on, but still ages extremely well. The colour will turn a deeper golden tone with ageing."
Fraai poezie maar een ding is zeker, dit is een van de mooiste Meursaults die ik ooit heb geproefd.
Serveertemperatuur 8 to 12?C.


Wijnspijs tips

Deze wijn is meervoudig onverzadigbaar lekker bij zo ongeveer alles; vis, kip, pasta's, salades, zelfs bij rood vlees. Drink haar echter te alle tijden met goed gezelschap en met liefde.

vis


Bestellen?


Dat kan in de SlurpShop, per fles of per doos van zes flessen.

1 fles: € 24,95
1 doos van 6 flessen: 6 x € 24,95 = € 149,70

Cliquez ici om te bestellen

Cliquez ici om terug te gaan naar Slurp 37.


gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici

volg ons

twitterFBhyves
youtube

SlurpShop