als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Buongiorno!

Voilà, Voilà, hier vast een vooruitblik over wat je te wachten staat in aflevering 3 van Gort over de Grens in Italië! Vrijdag 12 mei om 20.25 bij Avrotros op NPO2.

Andiamo!

 
In deze Slurp!
Afl 3: 'La Vita Eterna', Het Eeuwige Leven
Het eeuwige leven: Rome
De schervenberg
Montepulciano: Vin Santo
Rino, the king of Paparazzi
Een dorp van honderdjarigen
Kaart
Uitzenddata
Teruglezen en terugkijken



Rome: Het eeuwige leven

Op zoek naar het eeuwige leven reisden we naar de 'Città Eterna', de eeuwige stad. De hoofdstad van het Romeinse keizerrijk, dat zo'n beetje de halve wereld besloeg. Gesticht 753 jaar vóór onze jaartelling en nog altijd bruisend van leven.

pantheo

Dat Romeinse keizerrijk is, via de eerste Christelijke keizer Constantijn, sluipenderwijs overgegaan in de rijke roomskatholieke kerk, waarbij de paus de functie van de keizer heeft ingenomen.

 

Daardoor is Rome, dankzij de invloed van het Vaticaan, nog altijd een van de machtigste steden ter wereld. Begrijpelijk, want via de katholieke kerk kun je het Eeuwige Leven deelachtig worden. En ja, wie wil dat nou niet?


kerk

Hoewel niet religieus opgevoed, was ik onder de indruk van de mis in de Sacristia via Pigna. Een handjevol verdoolden, verspreid over de rijen lege kerkbanken.

 

De boodschap van de mis ging grotendeels aan mij voorbij, maar ik vroeg priester Don Giovanni of hij mij het eeuwige leven kon doen geworden. Dat kon, maar daar moest ik wel iets voor doen...




De schervenberg
schervenberg

Tweeduizend jaar geleden draaide de Romeinse economie op olijfolie. Het werd gebruikt voor de verlichting met olielampen en voor de dagelijkse maaltijd. Rome had toen al een miljoen inwoners en in de haven arriveerden dagelijks scheepsladingen olijfolie. Die werd vervoerd in grote vazen van aardewerk, amforen.

 

Om hygiënische redenen kon je die maar één keer gebruiken. Duizenden jaren lang werden die olijfkruiken daarom na gebruik met een grote zwaai kapot gegooid. Zo ontstond er midden in Rome een heuse berg van scherven: de Monte Testaccio. Ik ging er heen en vond scherven die een eeuwig leven hadden.




Montepulciano: Vin Santo

vinsanto

Vin Santo, de heilige wijn, is een exclusieve Toscaanse dessertwijn. Net als de Amarone wordt zij gemaakt van druiven die na de oogst niet worden geperst, maar te drogen gelegd op stromatten.
Als na drie maanden de gedroogde druiven worden gevinifieerd, wordt de gisting op gang gebracht met most van de oogst van het jaar daarvoor. De drab met de gistcultuur die achterblijft op de bodem van het vat, geeft zo elk jaar nieuw leven en is dus eigenlijk onsterfelijk.

 

Voor rijke mensen in Toscane is het de gewoonte om hun amandelkoekjes, Cantucci, in de Vin Santo te soppen. Maar als je Vin Santo drinkt, mag dat alleen maar met hele kleine muizenslokjes.





Rino, the king of Paparazzi

dolce

La Dolce Vita, de wereldberoemde film uit 1960 die nog altijd wordt beoordeeld als Federico Fellini's beste, staat symbool voor de tijdgeest in Rome na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het kon niet op. De bomen groeiden tot in de hemel. Italië vierde feest. En niet zo'n beetje. Velen uit die tijd zijn inmiddels niet meer onder ons.

 

Maar de paparazzo, de fotograaf die dat allemaal van dichtbij vastlegde met zijn zwartwit camera, leeft nog. Ik bezoek hem in zijn appartement aan de Piazza Navona dat volgepakt staat met schatten uit de glorietijd van Italië.


rino

Rino is een paparazzo in hart en nieren. Nog altijd wil hij alles wat hij belangrijk vindt, vastleggen voor de eeuwigheid.



Een dorp van honderdjarigen

campo

Diep in het Parco Naturale dei Monti Aurunci in Midden-Italië, rij ik over allerlei slecht onderhouden weggetjes steeds hoger de bergen in. Daar, in the middle of nowhere, bevindt zich een bijzonder dorpje. De bewoners worden er onwaarschijnlijk oud.



maria

 

Ik ga op bezoek bij een van de jeugdigste bewoners, Maria, een jonge blom van 86. Zij laat zien hoe je Pasta di Fave maakt.
Op de foto zie je Maria denken: 'Wat moet ik met die rare snorremans in mijn keuken?'


maria

Maar Maria slaat zich moedig door de opnames heen. Als we later samen de pasta eten haal ik een flesje kostbare Vin Santo uit m'n rugzak. 'Wilt u een glaasje wijn?'

 

Nou, dat wil Maria wel. In één slok glijdt het waterglas vol Vin Santo van 30 euro naar binnen. Haar pretoogjes glimmen nog meer dan tevoren. Ze veegt haar mond af en lacht: 'Lekker wijntje!'




De route
kaart

Uitzenddata
uitzenddata


Teruglezen en terugkijken

Alle uitzendingen van Gort over de Grens zijn na afloop terug te kijken via Uitzending Gemist. De bijbehorende SlurpSpecials kan je ook teruglezen. Cliquez hieronder.

piemonte

Over Barolo; de oudste vrouw Emma Morano; Gianfranco, de tuinman die de cipres van de Boromeos in leven heeft gehouden; de geheimen van de ultieme cappuccino in Turijn, truffeljagen in Monchiero en truffelpasta eten bij Marco.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 1.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 1.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.


piemonte

Naar de kapper in Milaan; Amarone drinken in Valpolicella; op zoek bij de rooie koeien waar de beste parmezaanse kaas van wordt gemaakt en pasta Bolognese koken met Maria in Parma.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 1.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 2.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.



  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!



  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante





stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

 
mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

 
volg ons
FByoutube
twittertwitter