als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Buongiorno!

Voilà, Gort over de Grens, aflevering 2: 'La Grande Bellezza', De Grote Schoonheid. Vrijdag 5 mei om 20.25 bij Avrotros op NPO2.

Ciao!


 
In deze Slurp!
Afl 2: La Grande Bellezza
Milaan
Valpolicella - Amarone
Parma - Parmigiano
Pasta di mamma
Kaart
Uitzenddata
Teruglezen en terugkijken


De ziel van een volk, proef je in de wijn
inschenken

Omdat ik die ziel wilde blootleggen, dronk ik de mooiste wijnen van Italië en ik dacht dat ik in de hemel was.
Tijdens het slurpen van een glas Barolo uit 2009 gaf wijnboer Marco gaf me een tip:

 

'Hier op het platteland maak je makkelijk contact, maar als je in de grote stad mensen wilt leren kennen, moet je naar de kapper.'
'Hoezo?'
'Let maar op! Bij de kapper raak je vanzelf in gesprek.'Milano - Arrivederci, snor...

scala
scheren

 

We reisden naar Milaan en ik maakte een afspraak bij de hofbarbier van het beroemdste operagebouw ter wereld, de Scala van Milaan.
Zijn schaar heeft de door duizenden vrouwen aanbeden lokken van Marcello Mastroianni gecoiffeerd.
Hij heeft zijn scheermes gezet op het zwaar verzekerde strottenhoofd van Luciano Pavarotti en ook zette hij zijn vlijmscherpe mes op de keel van de best beveiligde man van Italië: Silvio Berlusconi.
Dus tja, denk je dan, aan zo'n man kan ik mijn dierbare snor wel toevertrouwen...Valpolicella - Wat mensen allemaal niet doen voor een slok wijn

appas

 

In deze aflevering bezoeken we de streek Valpolicella, waar een zeer bijzondere wijn wordt gemaakt: Amarone.
De druiven worden tros voor tros aan de struik geselecteerd, dan voorzichtig afgeknipt en vervolgens niet geperst, maar naar een droogzolder gebracht waar ze drie maanden lang te drogen worden gelegd op matten van stro.
En daar laten die wijnboeren het niet bij, nee, die druiven moeten regelmatig tros voor tros worden omgedraaid. Een enorm karwei.

amarone

Al dat werk, die liefde en die toewijding voor een slok wijn! Ik raak daar geloof ik nooit over uitverbaasd. Maar goed, die Amarone is dan ook wel zo mensonterend lekker... Eén slok en je bent in de zevende hemel. En bij de tweede slok wil je eigenlijk je hele leven niets anders meer drinken dan Amarone.

 

Of zoals de Romeinse dichter Juvenalis zei: "Doorsteek me met sabels, kook me in olie, trek mij met zeven paarden in stukken, maar laat mijn laatste slok wijn, Amarone zijn."
Wijnmaker Andrea vertelt op hartverwarmende wijze over zijn Amarone, die volgens hem de beste van Italië is.


druifs

Cameraman Mladen kon zijn hart ophalen. Dit is pure druivenporno!Parma - Parmigiano van uitsluitend rode koeien
kaas

In de eeuwenoude stad Parma, de geboorteplaats van de Parmezaanse kaas, gaan we op zoek naar een bijzondere Parmigiano. Een speciale kaas die wordt gemaakt van de melk van uitsluitend rode koeien.
Deze gelukskoeien worden dagelijks getrakteerd op een flinke portie 'Luzerne', alpenkruiden met prachtige paarse bloemetjes, waarvan je de smaak, volgens boer Luigi, kunt terugproeven in de kaas.

 

Maar in de kaasmakerij blijkt dat er nog een andere smaakmaker aan de melk wordt toegevoegd. Een die wel heel onverwacht is...Pasta di Mamma
pasta

In Italië heb je wel duizend verschillende soorten pasta. Maar er is er één die alle andere overtreft: de Pasta di Mamma. Spaghetti zoals een liefhebbende mama die thuis maakt voor haar gezin.

 

Ik ga mee met Christina die me laat zien hoe zij haar dagelijkse pasta maakt. Hier krijg ik heel even een kijkje in de ziel van het echte Italië.De route
kaart

Uitzenddata
uitzenddata


Teruglezen en terugkijken

Alle uitzendingen van Gort over de Grens zijn na afloop terug te kijken via Uitzending Gemist. De bijbehorende SlurpSpecials kan je ook teruglezen. Cliquez hieronder.

piemonte

Over Barolo; de oudste vrouw Emma Morano; Gianfranco, de tuinman die de cipres van de Boromeos in leven heeft gehouden; de geheimen van de ultieme cappuccino in Turijn, truffeljagen in Monchiero en truffelpasta eten bij Marco.

Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 1.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 1.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

 
mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

 
volg ons
FByoutube
twittertwitter