als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Buongiorno!

Voilà, een speciale Italië-Slurp vanwege de nieuwe televisieserie 'Gort over de Grens' waarvan vrijdag 28 april om 20.25 de eerste aflevering wordt uitgezonden bij Avrotros op NPO2.

 
In deze Slurp!
Gort over de Grens
Afl 1: La Pazienza
Trailer
Uitzenddata


Gort over de Grens
leven

Na vier jaar lang televisieprogramma's over Frankrijk verlaat ik voor deze nieuwe serie mijn geliefde Douce France, om mijn geluk te beproeven over de grens.
Ik ga op zoek naar het geheim van 'La Dolce Vita', het zoete leven, en ik ontdek een Italië waarvan ik niet wist dat het bestond. Vanaf vrijdag 28 april begint het weekend met oogstrelende Italiaanse beelden.

 

Ik wil er achter komen waarom de Italianen zoveel talent hebben om te genieten. Van lekker eten, van prachtige wijnen en van schoonheid.
Wat zegt al dat heerlijks over de Italiaanse ziel - en over het land? Wat is het geheim van La Dolce Vita?


Om het antwoord op die vragen te vinden maak ik een reis door Italië, van het hoge noorden tot het puntje van de hak van de laars.

kaart

Aflevering 1: La Pazienza

barolo  

In de eerste aflevering vallen we met de deur in huis: we slurpen de lekkerste wijn van Italië. Deze "Koning van de wijnen", zoals hij wordt genoemd, komt uit het minidorpje Barolo in Piemonte, de wijnstreek onder Turijn.
In dit wijnhuis wordt de wijn gevinifieerd door een vrouwelijke wijnmaker wat, ook in Italië, ongebruikelijk is.

emma

Om een beetje bij te komen gaan we daarna op bezoek bij een vrouw die het wat rustiger aan doet: Emma Morano, de oudste mens ter wereld.

 

Zij blijkt een levenslustige, pientere vrouw die, lekker eigenwijs, alle gangbare dieetadviezen vrolijk in de wind slaat en daar vervolgens honderdzeventien jaar oud mee wordt. Een indrukwekkende ontmoeting.


eiland

Daarna steek ik van wal naar een privé-eiland van de steenrijke familie Boromeo in het Lagio Maggiore. Daar ontmoet ik Gianfranco, een eigenzinnige tuinman die weigerde om een omgewaaide Tibetaanse tempel-cipres van tweehonderd jaar oud in stukken te zagen voor de open haard.

 

In plaats daarvan zette hij, met behulp van zeven hijskranen, de reusachtige boom weer overeind. Hij werd uitgelachen en voor gek verklaard maar nu, tien jaar later, staat die cipres fier overeind en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.


koffie

In Turijn onthult een ontroerend gepassioneerde koffie-fundamentalist het geheim van een echte goede Italiaanse cappuccino.


truffel

In de eikenbossen van Monchiero ga ik op truffeljacht met vader en zoon Bernardo en hun truffelhonden Lola en Dora. Lola had haar dag niet zo, maar Dora groef meteen in de eerste minuut al een joekel van een truffel op met een waarde van driehonderd euro.


pasta

Tot slot, ja helaas, er zit er niks anders op: ik moet naar mijn vriend sterrenchef Marco, die met de door Dora opgegraven truffel een verse 'Pasta al tartufo' maakt (waar ik nu, inmiddels een paar maanden later, nog steeds watertandend aan terugdenk).

filmpje Cliquez ici voor de trailer
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici


Uitzenddata
uitzenddata  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante

stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

 
volg ons
FByoutube
twittertwitter