als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Voici een knisperverse Slurp! met uitsluitend goed nieuws uit het meest Franse stukje van Frankrijk.

Allez, alvast Santé!


 
In deze Slurp!
Het wijnjaar 2017
Trouwen op Château la Tulipe
Op bezoek bij Château la Tulipe?
Chateaukoken
De Vulkaan
Televizierring


Het wijnjaar 2017

chateau

Aan de vooravond van de druivenpluk 2017 staan de wijngaarden er gezond bij. Onverwacht, want dit wijnjaar begon dramatisch slecht: een plotselinge vorstgolf verwoestte eind april zo'n 30% van de druivenbloesems.
Omdat wij natuurwijn maken, is ons wijnmaakproces sowieso al risicovoller, zonder de ondersteuning van gewasbeschermende middelen, maar gelukkig zijn de druivenstokken door onze biologische manier van werken sterker geworden, en hebben ze zich wonderlijk goed hersteld van de vorstaanval.

 

Juli en augustus hadden precies het goede aantal zonuren. Dat is mooi, want druiven zijn net mensen, ze zitten liever in het zonnetje dan dat ze natte voeten hebben.
Die lekkere, warme zomer heeft het oogstverlies door de vorst, in de lente, voor een flink deel gecompenseerd en de rijping van de druiven kon zich stabiel ontwikkelen.
Daardoor hoefden we dit jaar ook geen vendanges vertes te doen, de groene oogst waarbij we overtollige druiven afknippen, want die klus had Moeder Natuur dus al voor ons gedaan.
Het bewijst dat onze biologische wijnbouwmethode vrucht begint af te werpen; niet alleen won onze La Tulipe wijn een gouden medaille op het Internationale Wijnconcours van Bordeaux, ook de wijngaard zelf wordt steeds krachtiger en resistenter tegen ziektes.


veraison

In vier weken tijd zagen we hoe een miljoen groene zure bessen tegelijk veranderden in zoete paarse druiven. De foliage, de bladstand, is prachtig in balans en vanachter het gebladerte lachen kerngezonde druiven ons toe.

 

Door de mooie, gelijkmatige rijping hebben de gistcellen op de schilletjes zich ongestoord kunnen ontwikkelen. Zij zullen zorgen voor spannende, veelbelovende smaken in de nieuwe wijn.


drufs

De druivenpluk zal dit jaar waarschijnlijk vroeger van start gaan dan normaal, maar als er de komende weken geen rare dingen gebeuren, zou 2017 wel eens een heel goed wijnjaar kunnen worden.


werken

Ofschoon onze druivenboom het deze zomer prima deed, was het 's ochtends soms nog wat fris en moesten we binnen werken in de salle des vendangeurs, de oude eetzaal van de druivenplukkers.


wijn kaas

's Middags was de temperatuur meestentijds zo hoog opgelopen dat de Franse kaas spontaan van tafel afliep.


chateau

De hut staat er onberispelijk bij, dus konden we ons volledig storten op het maken van de nieuwe wijnen.


moby

Maar een beetje wijnboer doet ook zijn duit in het huishoudzakje. Zoals nog net op tijd de laatste baguette scoren en na een ruim besprenkelde lunch even naar de glasbak tuffen.


iljaklaas

Hier en daar moesten er wat luiken worden geschilderd en een wijntje gepromoot.


gazon

Maar gelukkig bleef er genoeg tijd over om een beetje te relaxen.


broeken

En dat is nodig, want we gaan er weer op uit. De wijnboerenminnares is al druk doende met het op orde brengen van het tenue de ville van de wijnboer: de nieuwe televisieopnames voor Gort over de Grens gaan deze maand van start!


kip

Geroerd nemen we afscheid van kasteelkip Marie-Antoinette (een getrainde schootkip, die met haar snavel feilloos kan aanwijzen welke wijn er gedronken moet worden). Nieuwe avonturen zijn aanstaande!
Trouwen op Château La Tulipe

kerk

Als er één ding is wat Fransen goed kunnen, dan is het wachten.
Zoals in dit geval, wachten in de schaduw van de bomen rond het dorpspleintje, op de komst van bruid Melissa en bruidegom Bruce LaGarde, zoon van onze Maître de Chai, Philippe.
Wachten. En nog meer wachten.
Behalve dat de zon elke minuut heter wordt, vindt er niets plaats.
Men praat met lang niet geziene familie ('Ça va?' - 'Oui, ça va.') en wacht. Niemand lijkt er een probleem mee te hebben.


dress

Père & fils kijken hun ogen uit. Hadden zij de dresscode wel goed ingeschat?


auto

Met woest getoeter arriveert de lang verwachte bruid. Zij wordt gechaperonneerd door haar vader die haar straks officieel zal weggeven aan de bruidegom.

 

Ze worden voorafgegaan door de tweejarige hartendief Louis, zoontje van bruid en bruidegom. Onder klaterend applaus doet hij een speciaal ingestudeerde Moondance.


alain

Burgemeester/wijnboer Alain arriveert (zoals het hoort een uur te laat) samen met stadhuissecretaresse Marie-Thé, moeder van de bruidegom en vrouw van Maître de Chai Philippe.

 

Het bruiloftsgezelschap dromt massaal de Mairie binnen. Alains speeches zijn al berucht om hun Fidel Castro-achtige lengte, maar voor deze speciale gelegenheid (bruidegom Bruce is zijn neef) haalt hij, als iedereen gezeten is, een vreeswekkende stapel A-viertjes uit zijn binnenzak.


kerk

Later, veel later, het bruiloftsgezelschap heeft zich inmiddels verplaatst naar het 12e-eeuwse dorpskerkje, vangt de goddelijke inzegening van het huwelijk aan.


parc

Wanneer, met koorzang, dreunende orgeltonen en veel gesnif in kanten zakdoekjes, het huwelijk is voltrokken, kunnen de stropdassen los.
Maar niet voor lang, want de officiële bruidsfoto moet gemaakt. Opgelucht joelend verplaatst het gezelschap zich naar de kasteeltuin van Château la Tulipe.


foto

Staand op onze geleende huishoudtrap tracht de ingehuurde fotografe de uitgelaten feestgangers in het gareel te krijgen. "Alle koppels met hun kinderen bij elkaar!" buldert ze door haar megafoon.


trap

Als fotomoment 001 eindelijk naar tevredenheid is vastgelegd, blijkt er een lange wensenlijst afgewerkt te moeten worden. Alle mannen bij elkaar, daarna alle vrouwen, dan de neven, de nichten, etc. etc.


kinderen

De kinderen houden het al snel voor gezien en verspreiden zich bellenblazend door het kasteelpark.


feest

Pas als de zon ter kimme neigt, kunnen bruid en bruidegom zich even terugtrekken in het struweel. Maar niet voor lang, want La Grande Fête staat op punt om los te barsten!
Nog twee dagen lang bleef het héél gezellig op het Château...Op bezoek bij Château la Tulipe?

familie

Yes! That can! In de zomermaanden, als het rustig is, mogen leuke mensen bij ons langskomen op het Château. Je bent dan van harte welkom voor een rondleiding en een smakelijk slurpje.


visite

Maar attention, een rondleiding op Château la Tulipe is wel even wat anders dan de doorsnee 'Wine trips' die in de bordeauxstreek worden aangeboden (een gids met een microfoontje die je in ijltempo naar binnen en naar buiten jaagt en waarbij je niks te zien krijgt) dus bij ons moet je er wat extra tijd voor uit trekken.


salle

Bij ons kom je gewoon op visite. In de vatenkelder, in de plukkerszaal en in de wijnkelder. En als het meezit, slurpt de wijnboerzelf gezellig een glaasje mee. Even een mailtje naar [email protected] et voilà!

 

PS Neem gerust de kleintjes mee, want ook voor hen is er van alles te doen. Zoals bijvoorbeeld na afloop de zaal aanvegen.
Chateaukoken

eitjes

Als kasteelsecretaresse Dominique regelmatig de lekkerste dingen komt brengen, zoals vers geplukt eekhoorntjesbrood, en als de kasteelwerkster Joëlle de heerlijkste zelf gelegde eitjes meeneemt...


bo

... en als tractorist Régis wilde knoflook uit de wijngaard komt brengen, en als de rijpe appels uit de kasteelboomgaard zomaar in je mandje vallen...


caro

... en als je dan ook nog 'ns een godin bent in de keuken... Tja, dan moet je wel, dan zit er niks anders op...


ck

 

Dan schrijf je een kookboek.
Chateaukoken voor iedereen.

Met dit unieke kookboek van 352 pagina's vol rijk gedekte tafels, watertandend lekkere gerechten en recepten die je makkelijk thuis kan maken, woon in je zelf ook in een wijnchateau en geniet je van het Franse leven als Gort in Frankrijk.

Vanaf 1 november in de winkel.


ck
ck
ckDe Vulkaan, de nieuwste Frankrijkroman

vulkaan

 

Tijdens een weekje Italiaanse les in een geheim dorpje aan de Ligurische kust, maakten we voor deze gloednieuwe Frankrijkroman een promotiefilmpje dat grandioos de mist in ging.

Gelukkig had dit geen nadelige gevolgen, want de recensies waren zo positief dat we met een daverende knal in de bestsellerlijst belandden.

60filmpje Cliquez ici voor een stukje voorlezen
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici

louis

 

 

 

Nog geen twee maanden na verschijning konden we al met bescheiden ceremonieel het eerste exemplaar van de vierde druk overhandigen aan hartendief Louis, kleinzoon van Maitre de Chai Philippe, en inmiddels geroutineerd Moondancer.

 

Cliquez ici en bestel een fonkelnieuw exemplaar gesigneerd door de wijnboerzelf.Televizierring
ilja  

Vanaf 22 augustus kan er gestemd worden wie de nieuwe Televizierring aan zijn of haar vinger mag schuiven. Gort over de Grens is een van de kanshebbers.
Mocht je van mening zijn dat daar best wat meer afleveringen van op televisie mogen komen, cliquez dan ici en stem mee.

Alvast Hartelijk Santé!  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante

stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
twittertwitter
gs