Slurpheader8

Âllo âllo, Bonjour!

Dit keer een bewaarnummer met ooggetuigenverslagen van huiveringwekkende avonturen op het gastronomische en vineuze vlak. Riemen vast!

Het went nooit

Hijgend kwam tractoriste Régis op me af rennen. 'Monsieur Gort! Het is zover!"
Ik had geen idee wat hij bedoelde. Was hij zwanger? Zijn postuur geeft soms aanleiding tot dit vermoeden.
'Le Véraison!' riep hij opgewonden. 'Het is begonnen!'

Al vierduizend jaar gebeurt het. Elk jaar opnieuw. Elk jaar op grofweg dezelfde dag.
En elk jaar opnieuw zijn alle wijnboeren er
ondersteboven van.

Maar eigenlijk is dat best te begrijpen:

Druifs

Het ene moment zijn de druiven nog kneitergroen... en opeens worden ze paars.
Van de ene dag op de andere.

VendangeVerteLR

Reden tot vreugde, maar anderzijds ook tot droefenis. Want diezelfde Véraison betekent dat we de pluksters moeten vragen om van onze 100.000 wijnstruiken meedogenloos de helft van de druiven af te cutten.

 

Door de helft van onze oogst weg te knippen, worden de overgebleven druiven resistenter tegen ziektes en geconcentreerder van smaak. Zo verhogen we de kwaliteit van onze wijn zonder chemische troep te gebruiken.
Maar elke keer als ik een tros gezonde druiven moet afknippen, voelt het alsof ik m'n eigen kloten afknip.
En dat went nooit.


Het vergeten huwelijk

Merde!!! We waren er nog wel speciaal voor teruggekomen van vakantie: Samedi 18 juillet! De mariage van Julie, dochter van burgemeester Alain, en Jérôme, wijnboerenzoon uit Saint-Émilion. Deze Jour de fête stond natuurlijk in chocoladeletters in m'n agenda, maar dat ik had toegezegd dat de huwelijksfoto's gemaakt mochten worden op ons château, was ik straal vergeten.

Trouwen

Terwijl wij ons gehaast omkleden, stroomt het gazon vol met zo ongeveer het hele dorp in zondagse pak.

ElfjesXL
Bruiloft2
Nadat met enige moeite een paar ontsnapte wijnboeren-elfjes gevangen zijn...   ... kunnen de groepsfoto's gemaakt.
VinHonneur
Duizend foto's later, werd op de Vin d'Honneur in de salle des fêtes een gedegen bodem gelegd voor het nimmer eindigende Gallische everzwijnendiner dat daarna zou losbarsten.

Wijnboer

Collega Jean-Marie, vanwege zijn verbazingwekkende wijnabsorptievermogen bijgenaamd 'Le trou', complimenteerde ons met de Tulipe-rosé die wij gesponsord hadden: "Mooi apéritiefje," raspte hij bij zijn vierde glas.

 

 

Pas ver na het ochtendkrieken verstomde het gezang en keerde de rust in het slaperige wijnboerendorpje terug.


De Engelenhond

We bezochten een vriend die zich had teruggetrokken ergens in het uitgestrekte platteland van Midden-Frankrijk. Halverwege verlieten we, opgeschrikt door het knorren van onze maag, de snelweg. Op nog geen steenworp van de autoroute belandden we op een andere planeet: het troosteloze niemandsland dat wel La France profonde wordt genoemd, een mistroostig oord waar het altijd regent en waar iedereen weg wil.

Leegstaan

Tevergeefs wapperen de feestvlaggen in de verlaten straten. Alle huizen staan leeg. Iedereen is gevlucht.

Leegstaan2

Slagerijleeg

Voor een habbekrats kun je er een hele slagerij kopen.

AubergeBuitenx

De bij de afrit vermelde Auberge oogde niet erg uitnodigend, maar we hadden geen keus: het was het enige niet-dichtgespijkerde restaurant voor kilometers in de omtrek.

AubergeBuiten4

De haveloze parkeerplaats beloofde weinig goeds. Het feit dat er geen enkele vrachtwagen stond bijvoorbeeld, had ons moeten waarschuwen.

 

Na enig zoeken vonden we de ingang...

Interieur
...die had beter ongevonden kunnen blijven; we betraden het smerigste restaurant dat we ooit hadden gezien. Een bedompt, lauwwarm zaaltje, beheerst door zoemende vliegen. Alles kleefde en plakte, er hing de weeë rottingsgeur van lang gekookte ingewanden. Op de deur naar de keuken was een bordje 'Verboden toegang' bevestigd.
VliegenBrood

Het leek de serveuse niet te hinderen dat zij was bedekt met vliegen. Lichtelijk verveeld nam zij de bestelling op en plaatste met een routineus gebaar een mandje brood op tafel.

 

Maar de vliegen waren er sneller bij dan wij. Bedremmeld moesten we toezien hoe zij zich meester maakten van het ons toebedeelde brood.

eten2

Het gerecht dat werd geserveerd, was zelfs een door het buitenleven geharde wijnboer teveel.
In verbijsterd afgrijzen wendde hij de blik af.

 

 

 

 

 

 

 

Vieseten
gasten

Steeds beter begrepen we de functie van het bordje Verboden toegang op de keukendeur. Wat voor vreeswekkende taferelen speelden zich af achter de deur naar deze Hells kitchen?!

Opeens snapten we ook waarom de enige andere gasten die hier durfden te eten, vuilnismannen waren. Gewend aan de geur van verrotting en het gezoem van vliegenwolken voelden zij zich onweerstaanbaar tot deze locatie aangetrokken.
Het angstzweet brak me uit. Hoe kwamen wij hier ooit levend vandaan!? Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht ook maar één hap te eten in deze horrorzaak.

Plotseling fleemde er onder de tafel iets langs onze kuiten.

hondje

Daar stond hij. Als door engelen gezonden: de reddende tekkel.
Met handenvol tegelijk staken wij hem onder de tafel delen van onze maaltijd toe.

Hondje2

Kranig verorberde onze held hap na hap. Slechts bij het allerlaatste stukje vlees begon hij afweergedrag te vertonen. Maar toen had hij onze borden al schoon gegeten, zodat wij ongeschonden en met geheven hoofd het etablissement konden verlaten.

hotel

Oh ja, je kunt er ook slapen.

 

 

Voor hen met een wens tot levensbeëindiging hier het adres:

Hotel restaurant Le Tisson d'Or
Le Chargeas 87380 - St.Germain les Belles
Tel. 0033 555717983 Fax 0033 555787418


Vloedgolfliefde

Een berichtje in de Sud-Ouest meldde dat men op zaterdagavond om 18:45 uur getuige kon zijn van de 'Mascaret'; een natuurverschijnsel, karakteristiek voor het estuarium van de Gironde waarbij, gedreven door de getijdeverschillen, een metershoge golf die de gehele breedte van de rivier beslaat vanuit de oceaan landinwaarts rolt. Een donkerbruine muur van water, welks bulderend geweld zich dof rommelend, reeds lang voor zijn komst aankondigt
Omdat ik hier een paar jaar geleden een verhaal over had geschreven voor m'n boek Overleven als Gort in Frankrijk, spoedden wij ons ruim bijtijds naar onze buurgemeente, het dorpje Asques.

In slaperige schoonheid ligt Asques mooi te wezen aan de oever van de Dordogne. Een nietige samenklontering van kleine vissershuisjes met krijtblauwe, halfgesloten luiken, begroeid met klimplanten en bloeiende bloemen, aan een steil aflopend straatje dat eindigt in het water van de breed stromende rivier. In het piepkleine haventje dobberen een paar bootjes.
Maar vandaag wordt er niet gevist. De ronde netten van de garnalenvissers hangen onbeweeglijk in de hitte boven het riet op de modderige oever. Nu nog onschuldig stroomt het bruine water van de Dordogne rimpelloos naar zee.

Mascaret

In lichte staat van opwinding verdringt jong en oud zich met hun surfplanken op de scheepshelling; klaar om zich surfend op de aanstormende vloedgolf te storten.

Nét voordat het lange wachten in de schaduwloze hitte landerig begint te maken, ontstaat er rumoer. Opgewonden wordt er in de verte gewezen.
De 'metershoge golf die de gehele breedte van de rivier beslaat en vanuit de oceaan landinwaarts rolt, de donkerbruine muur van water, welks bulderend geweld zich dof rommelend, reeds lang voor zijn komst aankondigt', lijkt in zicht.

5Surfen

Evenals alle andere jaren komt er vanuit de bocht in de rivier een nauwelijks waarneembare verhoging over het doodstille water aanglijden. De surfers werpen zich in het water en peddelen erop af. Er wordt gejoeld en gejuicht.
‘Le mascaret! Le mascaret!’ klinkt het uit vele monden en onder bewonderend applaus rimpelt er een dertig centimeter hoog golfje door het water.

Liefdevol kijken de bezoekers het na. Net zolang tot het helemaal uit het zicht verdwenen is. Dan draait men zich om en dromt tevreden naar de buvette. Het was weer prachtig.
Tijd voor een wijntje.

6Mascaret


Schroefdop Tóp of Schroefdop Donderop?

Deze ogenschijnlijk onschuldige vraag heeft nogal wat losgemaakt en is ontaard in een gepassioneerde discussie tussen doppers en ploppers. Helaas blijken de doppers ruimschoots de overhand te hebben. Jammer voor de ploppers, maar nog jammerder voor mij, want een schroefdop is, hoe gek het ook klinkt, duurder dan een kurk.
Misschien dat we maar 'ns moeten beginnen met een voorzichtige start en alleen de Tulipe rosé en de Tulipe blanc moeten voorzien van een schroefdop. De Tulipe rouge niet, want rode wijn moet ploppen. Daar blijf ik bij.

kruk dop

Druivenplukkers gevraagd

Binnenkort nemen we live-contact op met degenen die zich hebben aangemeld als potentiële druivenplukker. Stand by!

Voor degenen die geïnteresseerd zijn: er is nog steeds plaats.

Info en inschrijven op www.slurp.nu/lasvammerug

lasvamme

Allez, Santé! Et à la prochaine!

sante

 

 

 

Tulipes