als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

In deze Slurp een smeekbede voor wijnrespect, en een verslag van de wijnboerencapriolen in de zonovergoten Provence voor opnames van de televisieserie 'Gort à la Carte'.

Allez, on y va!

 
In deze Slurp!
L'Amour. Toujours l'Amour.
Slurpmovie: De geboorte van een wijn
Herbes de Provence
Uitzendschema Gort à la Carte
Online WijnproeverijL'Amour. Toujours l'Amour.

haard

Hmmm.... Heerlijk: samen bij het vuur met een fles lekkere wijn. Wat mij betreft het leukste wat je kunt doen met je kleren aan. Gelukkig besef je op zo'n moment niet wat het allemaal vergt om die fles daar te krijgen.

nacht

Terwijl de kasteelheer zich nog eens behaaglijk omdraait onder zijn baldakijn, wordt het werk in de wijngaard gedaan door een kaboutertje.


yvette

Of toch niet? Nee, dit is wijntijgeres Yvette, die op een onmenselijk uur met de snoeischaar in de vuist de wijngaard intrekt om de weerbarstige druiventwijgen een kopje kleiner te maken. Maar met liefde. Altijd met liefde.


frederic

Snoeien, gaten graven, nieuwe palen slaan, ijzerdraad spannen, het moet allemaal met de hand. Weer of geen weer.
Daarom, lieve slurpers, doe me 'n lol en slik NOOIT een slok wijn gedachteloos door. Alvast Santé!filmpje Cliquez ici om de geboorte van een wijn te bekijken
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici


Herbes de Provence

Mijn vriend Christophe is een jonge, doch bevlogen 'Maître-Cuisinier'. In een bergdorpje in de Provence drijft hij een betoverend mooi restaurant, waar hij de sterren naar de hemel kookt.

 

Als ik bel dat we met de cameracrew langs willen komen voor een opname van Gort à la Carte is hij blij verrast. 'Neem wat verse laurier voor me mee!' roept hij op de valreep.


rad

In de Vaucluse houdt de film-equipe halt bij L'Isle-sur-la-Sorgue om Christophes bestelling te scoren.


rivier

Maar ofschoon het stadje is voorzien van al het schoons dat de Provence te bieden heeft, is verse laurier nergens te vinden.


fontein

Dan ontdekt de wijnboer op een vergeten pleintje een kraampje met Herbes de Provence.
'Voilà!' roept hij verheugd naar zijn cameracrew. 'Draaien, mannen! Verse Laurier!' En verliest zich prompt in een onbegrijpelijke uitleg over dit culinaire groeisel.


opnames

Tevergeefs tracht regisseur Richard de opgewonden presentator het verschil tussen lavendel en laurier uit te leggen.
Dan vertrekt de crew onverrichterzake naar een volgende locatie. Dit keer is de hoop gevestigd op Lourmarin, op een uur gaans.

 

Achteruitlopend probeert de wijnboer aan de kijkers de aard van zijn missie duidelijk te maken: 'Laurier! De parel in de kroon van de Cuisine Provençale!'
'Trouvé!' roept de culinaire expert even later trots: 'Verse laurier!'


lunch

'Cut!' blaft regisseur Richard. 'Niet uit een potje! Daar hebben we geen zak aan!' Hoofdschuddend last hij dan maar een lunch in. 'Time out! Na tweeën draaien we verder!'


mehari

Maar de ruim voorziene lunch heeft geen dempende werking op het gemoed van de eigenzinnige presentator. Integendeel. 'We halen die laurier zelf wel! In de auto, mannen! We karren gewoon het bos in! Dat spul groeit hier overal!'


mehari

Omdat het stoffige voorruitje van de wijnboerenmobiel vrijwel geheel ondoorzichtig is, zoekt camerabeest Joost een creatieve oplossing in het filmen van het voorbijsnellende aardoppervlak.

 

Maar als zelfs de oude filmtruc, reinigen met een natte Franse krant, niet helpt, besluit regisseur Richard tot een laatste redmiddel.


gopro

'De GoPro leg ik hier naast deze steen,' instrueert regisseur Richard zijn pupil. 'En dan rij jij daar heel voorzichtig langs. Dat wordt een prachtig shot. OK. Daar gaan we. Camera klaar? Actie!'

 

'En? En?' wil de wijnboer weten nadat hij met verpletterend geweld over de kostbare camera is heengereden. Maar de GoPro is nergens meer te vinden. Na een zoektocht met veel onderdrukt gevloek vindt de wijnboerenminnares een klein spintertje plastic terug.


picknick

Moedeloos last regisseur Richard dan maar een lunch in. 'Time out! Na vieren draaien we verder!'


telefoon

Een wanhopig telefoontje naar het productiekantoor brengt redding. Drie dorpen verderop is een laurierkwekerij gespot!

 

'Dus dit is laurier?' Weifelend betast de televisieprins het schamele kruidenbosje. Kan hij daar mee aankomen bij zijn vriend Maître-Cuisinier Christophe? Dan herkrijgt hij zijn bekende daadkracht.
'Vrouwen! Breng mij naar uw plantage!' sommeert hij de Provençaalse groenwroeters.


laurier

'Hier kan ik tenminste mee binnenkomen!' lacht hij, en gevolgd door de verbaasde kruidenkweesters draagt hij zijn laurieroogst naar de wijnboerenmobiel.


lopen

In het bergdorpje Seguret groeien de bomen tot in de hemel. Maar als de televisiester na een lange klim bij Christophes restaurant arriveert, wacht hem een teleurstelling.


terras

Het terras zit afgeladen vol.
'Met die teringherrie kunnen we hier niet draaien,' beslist regisseur Richard.

 

Hij besluit in een afgezonderd hoekje wat ruimte te maken. Maar dan gooit camerabeest Joost de kont tegen de krib: 'Impossible! Met dit keiharde zonlicht kan ik niks.'


uitzicht

'Daar!' wijst de wijnboer. 'Dat uitzicht! Daar moeten we draaien. Jaag jij die mensen even weg, Richard?'


wachten

Er zit niets anders op. Zoals Zsa Zsa Gabor al zei: 'Filmen is wachten.' De crew moet geduld oefenen tot de laatste lunchgast is vertrokken en de zon ter kimme neigt.


wachten

'Ik neem vast een glaasje wijn,' bromt de presentator.
'Nééé!' roept regisseur Richard geschrokken, maar het is al te laat: de wijnboer heeft zich een forse bel Côtes de Provence ingeschonken.

 

Christophe heeft braaf al die tijd staan wachten, maar dan wordt het hem teveel.
'Gaan we nog wat doen of niet?!' roept hij naar de wijnslurpende televisieboer. 'Mijn Cotelettes d'Agneau aux Herbes de Provence zijn inmiddels steenkoud!'

lamsvlees

christophe

'Merci beaucoup voor de laurier,' grinnikt Christophe terwijl hij de 'touche finale' geeft. 'Ik gebruik gemiddeld tien blaadjes per week, dus nu heb ik genoeg voor de komende honderd jaar .'

  'Let op,' instrueert regisseur Richard het kijkcijferkanon, 'we gaan nu filmen hoe jij dit opeet. Maar dat moet natuurlijk weer tig keer over, dus ik snij hier achter deze laurierblaadjes een klein stukje af, en dat eet jij dan steeds opnieuw weer op. Dus niet doorslikken, hè?'

mike

Maar de rondborstige rode Provencewijn heeft zijn werk al gedaan, en bij take 22 is er nog geen millimeter bruikbaar materiaal gedraaid.
'Kunnen we niet een andere presentator inhuren?' moppert soundman Mike als de wijnboer even toiletwaarts is. 'Ik krijg een lamme arm van dat gehengel.'

  'Ik zal het even voor je opschrijven,' zegt regisseur Richard alvorens take 23 te starten. 'Die kruiden heten dus Herbes de Provence. Denk je dat je dat kunt onthouden?'

joost

Zelfs camerabeest Joost heeft een hard hoofd in een goede afloop, maar regisseur Richard houdt vol.

 

'Even een nieuwe fles wijn en een schoon glas!' roept hij naar Christophe. 'Camera klaar? Actie! Take 24!'


opschrijven

Maar helaas, ook die opname heeft niet het gewenste resultaat. 'Ik zal de tekst in blokletters voor je uitschrijven,' biedt de immer goedgemutste regisseur aan. 'Die kruiden heten dus HERBES en ze komen uit de PROVENCE. Denk je dat je dat kunt oplezen?'


wter

Zelfs soundman Mike, gehard in vuurgevaarlijke oorlogsgebieden, zit er nu doorheen.
'Ik geef het op,' zucht hij terwijl hij zijn mobiele soundunit afgespt en met een pijnlijk gekreun zijn rug masseert.
Maar filmbeest Joost hoort hem niet. Met zijn hoofd tegen de camera is hij in slaap gevallen.

 

Nu verliest ook regisseur Richard zijn geduld en hij besluit tot de meest draconische maatregel uit zijn regie-ransel: Een Algeheel Wijnverbod.

Mede hierdoor konden de opnames tegen het vallen van de nacht worden afgerond.


Gort à la Carte - Herhaling seizoen 2015

Vorige zomer zijn zes nieuwe afleveringen van Gort à la Carte opgenomen die vanaf 9 april te zien zullen zijn. Voorafgaand aan de nieuwe serie worden alle afleveringen van seizoen 2015 herhaald, te beginnen met bovenstaande 'Herbes de Provence': op zaterdag 12 maart, 16.05 uur op NPO2.


wter


parker


wijnproeverij

Samen met Ilja Gort slurpt u zijn wijnen en praat met hem live via het internet. Op deze interactieve online wijnproeverij/ wijnworkshop vertelt Ilja over zijn wijn, over zijn chateau en geeft hij een kijkje achter de schermen van het wijnmaken.

 

We proeven live de La Tulipe Merlot en La Tulipe Sauvignon Blanc. Haal ze vast in huis en proef mee (ze zijn t/m 28 februari in de bonus bij AH).  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
twitter insta
gs