Allô, allô, Bonjour! In deze Slurp een smeekbede voor wijnrespect, en een verslag van de wijnboerencapriolen in de zonovergoten Provence voor opnames van de televisieserie 'Gort à la Carte'. |
|
L'Amour. Toujours l'Amour. |
Hmmm.... Heerlijk: samen bij het vuur met een fles lekkere wijn. Wat mij betreft het leukste wat je kunt doen met je kleren aan. Gelukkig besef je op zo'n moment niet wat het allemaal vergt om die fles daar te krijgen. |
Terwijl de kasteelheer zich nog eens behaaglijk omdraait onder zijn baldakijn, wordt het werk in de wijngaard gedaan door een kaboutertje. |
Of toch niet? Nee, dit is wijntijgeres Yvette, die op een onmenselijk uur met de snoeischaar in de vuist de wijngaard intrekt om de weerbarstige druiventwijgen een kopje kleiner te maken. Maar met liefde. Altijd met liefde. |
Snoeien, gaten graven, nieuwe palen slaan, ijzerdraad spannen, het moet allemaal met de hand. Weer of geen weer. |
Cliquez ici om de geboorte van een wijn te bekijken (Cliquez op de foto hieronder) |
Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici |
Herbes de Provence |
Mijn vriend Christophe is een jonge, doch bevlogen 'Maître-Cuisinier'. In een bergdorpje in de Provence drijft hij een betoverend mooi restaurant, waar hij de sterren naar de hemel kookt. |
Als ik bel dat we met de cameracrew langs willen komen voor een opname van Gort à la Carte is hij blij verrast. 'Neem wat verse laurier voor me mee!' roept hij op de valreep. |
In de Vaucluse houdt de film-equipe halt bij L'Isle-sur-la-Sorgue om Christophes bestelling te scoren. |
Maar ofschoon het stadje is voorzien van al het schoons dat de Provence te bieden heeft, is verse laurier nergens te vinden. |
Dan ontdekt de wijnboer op een vergeten pleintje een kraampje met Herbes de Provence. |
Tevergeefs tracht regisseur Richard de opgewonden presentator het verschil tussen lavendel en laurier uit te leggen. |
Achteruitlopend probeert de wijnboer aan de kijkers de aard van zijn missie duidelijk te maken: 'Laurier! De parel in de kroon van de Cuisine Provençale!' |
'Cut!' blaft regisseur Richard. 'Niet uit een potje! Daar hebben we geen zak aan!' Hoofdschuddend last hij dan maar een lunch in. 'Time out! Na tweeën draaien we verder!' |
Maar de ruim voorziene lunch heeft geen dempende werking op het gemoed van de eigenzinnige presentator. Integendeel. 'We halen die laurier zelf wel! In de auto, mannen! We karren gewoon het bos in! Dat spul groeit hier overal!' |
Omdat het stoffige voorruitje van de wijnboerenmobiel vrijwel geheel ondoorzichtig is, zoekt camerabeest Joost een creatieve oplossing in het filmen van het voorbijsnellende aardoppervlak. |
Maar als zelfs de oude filmtruc, reinigen met een natte Franse krant, niet helpt, besluit regisseur Richard tot een laatste redmiddel. |
'De GoPro leg ik hier naast deze steen,' instrueert regisseur Richard zijn pupil. 'En dan rij jij daar heel voorzichtig langs. Dat wordt een prachtig shot. OK. Daar gaan we. Camera klaar? Actie!' |
'En? En?' wil de wijnboer weten nadat hij met verpletterend geweld over de kostbare camera is heengereden. Maar de GoPro is nergens meer te vinden. Na een zoektocht met veel onderdrukt gevloek vindt de wijnboerenminnares een klein spintertje plastic terug. |
Moedeloos last regisseur Richard dan maar een lunch in. 'Time out! Na vieren draaien we verder!' |
Een wanhopig telefoontje naar het productiekantoor brengt redding. Drie dorpen verderop is een laurierkwekerij gespot! |
'Dus dit is laurier?' Weifelend betast de televisieprins het schamele kruidenbosje. Kan hij daar mee aankomen bij zijn vriend Maître-Cuisinier Christophe? Dan herkrijgt hij zijn bekende daadkracht. |
'Hier kan ik tenminste mee binnenkomen!' lacht hij, en gevolgd door de verbaasde kruidenkweesters draagt hij zijn laurieroogst naar de wijnboerenmobiel. |
In het bergdorpje Seguret groeien de bomen tot in de hemel. Maar als de televisiester na een lange klim bij Christophes restaurant arriveert, wacht hem een teleurstelling. |
Het terras zit afgeladen vol. |
Hij besluit in een afgezonderd hoekje wat ruimte te maken. Maar dan gooit camerabeest Joost de kont tegen de krib: 'Impossible! Met dit keiharde zonlicht kan ik niks.' |
'Daar!' wijst de wijnboer. 'Dat uitzicht! Daar moeten we draaien. Jaag jij die mensen even weg, Richard?' |
Er zit niets anders op. Zoals Zsa Zsa Gabor al zei: 'Filmen is wachten.' De crew moet geduld oefenen tot de laatste lunchgast is vertrokken en de zon ter kimme neigt. |
'Ik neem vast een glaasje wijn,' bromt de presentator. |
Christophe heeft braaf al die tijd staan wachten, maar dan wordt het hem teveel. |
'Merci beaucoup voor de laurier,' grinnikt Christophe terwijl hij de 'touche finale' geeft. 'Ik gebruik gemiddeld tien blaadjes per week, dus nu heb ik genoeg voor de komende honderd jaar .' |
'Let op,' instrueert regisseur Richard het kijkcijferkanon, 'we gaan nu filmen hoe jij dit opeet. Maar dat moet natuurlijk weer tig keer over, dus ik snij hier achter deze laurierblaadjes een klein stukje af, en dat eet jij dan steeds opnieuw weer op. Dus niet doorslikken, hè?' |
Maar de rondborstige rode Provencewijn heeft zijn werk al gedaan, en bij take 22 is er nog geen millimeter bruikbaar materiaal gedraaid. |
'Ik zal het even voor je opschrijven,' zegt regisseur Richard alvorens take 23 te starten. 'Die kruiden heten dus Herbes de Provence. Denk je dat je dat kunt onthouden?' |
Zelfs camerabeest Joost heeft een hard hoofd in een goede afloop, maar regisseur Richard houdt vol. |
'Even een nieuwe fles wijn en een schoon glas!' roept hij naar Christophe. 'Camera klaar? Actie! Take 24!' |
Maar helaas, ook die opname heeft niet het gewenste resultaat. 'Ik zal de tekst in blokletters voor je uitschrijven,' biedt de immer goedgemutste regisseur aan. 'Die kruiden heten dus HERBES en ze komen uit de PROVENCE. Denk je dat je dat kunt oplezen?' |
Zelfs soundman Mike, gehard in vuurgevaarlijke oorlogsgebieden, zit er nu doorheen. |
Nu verliest ook regisseur Richard zijn geduld en hij besluit tot de meest draconische maatregel uit zijn regie-ransel: Een Algeheel Wijnverbod. |
Gort à la Carte - Herhaling seizoen 2015 |
Vorige zomer zijn zes nieuwe afleveringen van Gort à la Carte opgenomen die vanaf 9 april te zien zullen zijn. Voorafgaand aan de nieuwe serie worden alle afleveringen van seizoen 2015 herhaald, te beginnen met bovenstaande 'Herbes de Provence': op zaterdag 12 maart, 16.05 uur op NPO2. |
Samen met Ilja Gort slurpt u zijn wijnen en praat met hem live via het internet. Op deze interactieve online wijnproeverij/ wijnworkshop vertelt Ilja over zijn wijn, over zijn chateau en geeft hij een kijkje achter de schermen van het wijnmaken. |
We proeven live de La Tulipe Merlot en La Tulipe Sauvignon Blanc. Haal ze vast in huis en proef mee (ze zijn t/m 28 februari in de bonus bij AH). |
Deel deze Slurp! op Facebook |
Retweet deze Slurp! |
Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé! |
|
|
|
|
|
|
|
|