als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Voici, een versgebottelde Slurp met een uit de hand gelopen boekpresentatie, een onvermoeibare bedgenote en een 'Adresse' waar je voor nog geen drie tientjes de sterren van de hemel eet.

Allez, on y va!

 
In deze Slurp!
Le printemps est arrivé!
Zilveren medailles op de Vinalies
Dossier Château Fatale
Movie trailer Château Fatale
Vin du Patron
 


Le Printemps est arrivé!

chateau

De hut staat er mooi bij. Ofschoon april startte met een wat koele binnenkomer, werden we daarna verwend met hartverwarmende zonnedagen.


buiten

Hier en daar maakt de gedachte aan een likje verf zich kenbaar, maar ach, zoals ze dat in Frankrijk zo mooi zeggen: 'Ça presse pas...'


vignes

De wijngaard ontwaakt uit haar winterslaap. Juichend van verlangen strekken de wijnstokken hun ontluikende blaadjes naar de hemel.

 

Als je goed kijkt, zie je de bloemknopjes al zitten. Eind mei komen de bloemetjes uit; daarna veranderen ze in kleine trosjes babydruifjes.


madeliefjes

In het kasteelpark zingen de vogels de godganse dag alsof het niks kost. Beneden hen draaien de madeliefjes hun gezichtjes genietend naar de zon. Laat ze maar fluiten, die druktemakers, hoor je ze denken.


mehari

In zijn vrije uitloophokje staat de wijnboerenmobiel hoefschrapend te wachten. Volgende maand mag hij weer ten strijde; zes spetterverse afleveringen van 'Gort à la Carte' popelen om opgenomen te worden!Zilver op het belangrijkste wijnconcours van Frankrijk

medailles

Het hele jaar door vinden er wijnconcoursen plaats. Alleen al in Frankrijk zijn dat er enkele tientallen. Naast de Franse festivals, kan de ambitieuze wijnboer zijn liefdesbaby's ook nog blootstellen aan Belgische, Duitse, Engelse, Amerikaanse of Chinese wijnwedstrijden.

 

Nou, daar doen wij niet aan mee. We sturen onze wijnen slechts naar drie wijnconcoursen. De Vinalies is daarvan in onze ogen de belangrijkste omdat die wordt gejureerd door vooraanstaande Franse oenologen (winemakers).


chateauwijnen

Nu winnen wij natuurlijk het liefste goud, maar in dit geval zijn we met zilver voor onze 2012, die nu bij Appie ligt, om het woord trots te vermijden, heel tevreden.
Cliquez ici.


lijn
dossier

DOSSIER CHÂTEAU FATALE, met deze keer:

Spraakmakende boekenparty bij Lebowski
Paagman
Alles wat je nodig hebt

 

Movie trailer
Blijf op de hoogte
Boekhandeltour


lijn
Spraakmakend boekenbal bij Lebowski Publishers

Bij de publicatie van een nieuw boek is het niet ongebruikelijk dat de uitgeverij een bescheiden feestje organiseert. Ter ere van het verschijnen van de thriller Château Fatale, stelde Oscar van Gelderen van Lebowski Publishers ruimhartig zijn bedrijfskantine ter beschikking.

 

In aanwezigheid van een select aantal hoogwaardigheidsbekleders uit de beau monde van de 'Haut litérature' greep hier de presentatie plaats. Hieronder een verslag.


strip

strip2

3

4

Voor de diehards: cliquez ici voor een sfeerimpressie.

 

Het bleef nog lang rustig in de stad.


lijn
Paagman
arjanpeters

De illustere boekhandel Paagman in Den Haag had een speciale Château Fatale-middag georganiseerd.
Het werd een eclatant succes. Voor een uitverkocht huis overtrof Volkskrant literatuurredacteur Arjan Peters zichzelf in een hilarische duopresentatie met de wijnboer.

 

Tussen de boeken welde de wijn als water uit de rotsen en de 200 man/vrouw publiek wilde nooit meer naar huis.

Cliquez ici voor een live verslag.

Pics: Frank Hopman


lijn
Alles wat je nodig hebt is focus en een onvermoeibare bedgenoot

schoolwerk

Het wilde maar niet lukken toen de wijnboer nog een wijnboertje was.
Op de lagere school haalde hij voor het onderdeel 'Uit het raam kijken' een tien met een griffel, maar het schrijven daarentegen ging de kleine dromer aanzienlijk minder goed af.

 

Dagelijks kreeg hij op zijn flikker van juffrouw van de Broek.
'Slecht werk!', 'Puinhoop!' en 'Sneller werken!', waren nog maar de minste verwijten waarmee de strenge meesteres haar prille pupil dagelijks geselde.

bed

 


Maar als je hard doorbuffelt en nooit stopt (behalve om wijn te drinken, te eten en lief te hebben) kan het goed komen.
Niet in de laatste plaats dankzij de onvermoeibare wijnboerenminnares die in bed de laatste correcties op Château Fatale uitvoerde.

Meteen de eerste week na haar verschijning rolde Château Fatale met stip de bestsellerlijst binnen. Merci beaucoup, juffrouw van de Broek!
Merci beaucoup, lieve wijnboerenminnares!


lijn


filmpje Cliquez ici voor de trailer van Château Fatale
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici
lijn

Blijf op de hoogte

www

Voor het eerste hoofdstuk, recensies, de agenda, the making of, ga naar www.chateaufatale.nl

lijn

Boekhandeltour

vrijdag 15 mei, 16.00 uur, Bruna Heerhugowaard
zaterdag 16 mei, 16.30 uur, Dominicanen Maastricht
vrijdag 22 mei, 19.00 uur, Boekhandel Stevens in Hoofddorp
zaterdag 23 mei, 16.30 uur, boekhandel Stumpel in Hoorn

Hou de agenda op chateaufatale.nl in de gaten voor meer data en updates.

lijn

Moederdagcadeau

top

Château Fatale kwam eind april uit en schoot dezelfde week de CPNB-bestsellerlijst binnen op nr. 47.
Uitgever Lebowski is nu halsoverkop aan het bijdrukken want de 1e druk van 5000 exemplaren was meteen uitverkocht.
Gelukkig beschikt de GortShop nog over een aantal exclusieve, eerste drukken.
Cliquez ici
voor een door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar.

 

Wil je zeker weten dat je 'm voor Moederdag in huis hebt, bestel dan bij bol.com, libris.nl, bruna.nl of ako.nl.
Zij leveren allemaal zonder verzendkosten.


Vin du Patron

buiten

De ervaren Frankrijktrotter herkent het direct, zo'n geheime plek waar liefhebbers van de cuisine Française zich voor een habbekrats tegoed kunnen doen: een zogeheten 'Adresse'.

 

In dit geval 'tant mieux', want er is sprake van een noodsituatie: reeds tien minuten geleden heeft het twaalfde uur geslagen! De wijnboerenminnares, getergd door het onderaardse gerommel uit haar maagstreek, gooit dan ook abrupt het stuur om.


parking

Dat ziet er veelbelovend uit: alleen de clientèle van het restaurant mag zich hier stationeren. Nou, die laten zich dat geen twee keer zeggen. De parkeerplaats staat afgestampt vol.


gevel

Aan het exterieur is geen cent verspild. Een goed teken, want dan gaat de winst naar de cuisine in plaats van naar verf en beton.

 

Ook de trap naar het sanitair geeft blijk van de door ons zo gewaardeerde robuuste levensvisie.


binnen

Binnen roezemoest het erop los. Een meer dan levensgroot tv-scherm stelt de bunkerende clientèle in staat van minuut tot minuut de bereiding van hun bestelling in de keuken te volgen.


bediening

In het harde-kern-gedeelte is helaas geen plaats meer; de wijnboer en zijn minnares worden doorgesluisd naar de 'Salle'. Ook hier rent de bediening met volle borden af en aan, maar de sfeer is er, hoe zal ik het zeggen, 'anders'.


Niet echt een uitzinnige orgie der lusten, maar anderzijds is dat begrijpelijk: alle concentratiezeilen worden hier bijgezet voor het verorberen van de maaltijd. Hier wordt professioneel gegeten, zoveel is wel duidelijk.


reserveren

Het meubilair is vervaardigd op het huisvesten van gewichtige gasten en de tafelschikking is sober.
Nochtans is reserveren hier aangeraden.


stoel

Doordat de tafelruimte met chirurgische precisie is ingemeten, is het uitzicht beperkt.

 

Gelukkig kan door het vensterglas worden genoten van een rijk natuurpanorama.


buffet

In dit soort gelegenheden stelt 'Le buffet' niet zelden weinig voor: een paar bakken vette kledder en zure zooi en dat is het. Zo niet hier!

 

Bij La Bascule kan men het bordje naar max laadvermogen optasten met salade Piedmontaise, verse rodekoolsla, olijven zwart en groen, Italiaanse tomatensalade en meer. Zelfs 'Bulots', de in bouillon gekookte zeeslakken, liggen voor het opscheppen.


traan

Maar dan gaat het mis. Ongeacht de voorkeur van de gast zijn alle tafels op voorhand voorzien van slechts één soort wijn: een uniforme karaf met niet nader omschreven 'Vin du Patron'.
Consumptie hiervan staat evenwel driedubbel haaks op les 1 uit de door de wijnboerzelf geschreven Wijnsurvivalgids: 'Drink jamais de Vin du Patron'.

 

Wanhopig blikt de wijnheld in het rond. Als de serveuse op zijn vraag naar 'La carte des Vins' ontkennend haar hoofd schudt, valt met een droge tik een traan op het papieren damast.


wijn

Maar een beetje wijnboer weet in tijden van nood zijn grenzen te verleggen. Manmoedig droogt hij zijn tranen en voilà, daar reikt zijn trillende hand reeds naar het verboden vocht.

 

De zwaar verzekerde neus verdwijnt in het glas... De spanning stijgt...
De wijnboerenwangen bollen zich. Met geluiden die aan een vers ontstopt riool doen denken, laat de getrainde wijnkenner het rode vocht door zijn wangzakken spoelen. Plots krijgen zijn verweerde trekken een verraste uitdrukking.
'Hartstikke lekker!' prijst hij. 'Sappig! Fruitig!' Dan velt de befaamde vinoloog zijn meestersoordeel: 'Geen twijfel mogelijk. Dit is een Beaujolais. En een goeie ook!'


vragen

Voor zijn doen opmerkelijk vief, veert de beroepsslurper van zijn stoel: 'Madame, s'ils vous plaît,' houdt hij de geschrokken dienstmaagd staande. 'Wat is dat voor wijn?'
'Dat is rode wijn, monsieur.'
Maar de opdringerige flessentrekker houdt aan.
'Wat voor soort wijn? Is het Beaujolais?'
Niet begrijpend kijkt het zwaar onderbetaalde werkneemstertje op naar de druivenfluisteraar.
'Ik weet niet wat u bedoelt...'

 

Even aarzelt ze. 'Nou ja,' zucht ze vermoeid, 'gaat u dan maar even mee naar de kelder. Dan kunt u het zelf zien.'
In de gewelven onder het restaurant wijst zij op een stapel kartonnen dozen.
'Daar zit de wijn in.' Ze gebaart naar een machine die de wijnboer onbekend voorkomt: 'Die dozen gooien we daarin leeg. Dan wordt het gemixt...'


kelder

'...Daarna vullen we de dozen weer en koppelen ze aan deze installatie.'


kabels

'Maar wat IS het voor wijn?' wil de leergierige druivenruiter opnieuw weten.
Weifelend betast de kleine kelneres een der anonieme kartonnen. 'Tja...'
Even blijft het stil. Dan herneemt zij monter. 'In ieder geval gaat het door deze slangen naar boven en dan... Komt u maar mee!'

 

'Kijk, dan haal ik dit hendeltje over en voilà, daar is onze Vin du Patron! Handig, he?'


borden

Na het 'Entrée du buffet' volgt de 'Poisson avec des legumes'.


friet

De poisson ontpopt zich als een 'Saumon farci', een met kabeljauw en kruiden gevulde zalm in een zachte roomsaus. Verrukkelijk.
Maar over de bijgeleverde 'legumes' ontstaat discussie.

 

'In Frankrijk wordt patat gezien als groente, hoor!' kirt de wijnboerenminnares verheugd en begint begerig haar vork vol frietjes te prikken. Dan grijpt de wijnboer hard in.


tellen

Na spijkerharde onderhandelingen waarbij zowel de wijnboer als zijn minnares een geen-stap-terug-beleid voeren, worden de verhitte tortelduifjes het eens: vijf frietjes. En geen kruimeltje meer.


suiker

Tot slot biedt de ondernemende uitbater zijn gasten een extra service. Omdat oordeelvorming over zijn cuisine niet zelden tot meningsverschillen leidt, neemt hij zijn clientèle die zorg uit handen en recenseert zijn eigen restaurant middels het suikerstripje.


betalen

Om 12.00 uur sharp valt Frankrijk stil; 66 miljoen Fransen knopen tegelijkertijd het servet om.
Precies twee uur later willen diezelfde 66 miljoen Fransen allemaal tegelijk afrekenen.
Dat bekomt de wijnboer slecht. Achteraan aansluiten! Wachten! Ongeduldig bigt de flessentrekker zich door de menigte en steekt zijn plastic geldzwaard richting kassier.

 

Maar die is niet onder de indruk. 'Ho ho, meneertje wijnboer, dat doen we hier niet. Die mensen voor u moeten allemaal eerst nog hun cheque uitschrijven.'


cheque

Geamuseerd slaan de vaste jongens aan de zinc de polderlandse driftkikker gaande. 'Ils sont fous, les Hollandais', zie je ze denken.

 

Wanneer de zoveelste gast een middeleeuws ogend chequeboek uit zijn handtas haalt en begint aan de ingewikkelde invulprocedure, besluit de wijnboer zich vast te bijten in de verrichtingen van de keukenprins.


klem

Twee uur en € 27,60 later staat de wijnboerenmobiel geheel ingebouwd. Maar daar weet de wijnboerenminnares wel wat op: met de handen voor de ogen geslagen perst zij, geheel op het geluid van schuren, krassen en bonken, haar voertuig zachtjes de drukte uit.
  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
 

gs