als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Voici, nieuwe avonturen uit het Zuid-Franse land waar de lente voorzichtig haar sluier laat vallen.
Ook in deze Slurp! de resultaten van het gratis wijn-avontuur, de winnaar van Kan en over een kogelregen op ons Château.

Allez, à l'attaque!

 
In deze Slurp!
Le Petit Commerce
Leven in de wijngaard 1
Leven in de wijngaard 2
Gratis wijn
Recept Wijnboerenmakreelrillette
Château Fatale
Wie ontfermt zich over Kan?
 


Le Petit Commerce

ptit commerce

Bordeaux heeft 1724 restaurants. Met kop en schouders de leukste daarvan bevindt zich in een onooglijk straatje verborgen achter de Place du Parlement.


terras

Je eet er het lekkerste wat de zee te bieden heeft.
De zon lijkt hiervan op de hoogte, want 's ochtends gaat zij op, precies aan het begin van deze steeg en 's avonds zet ze het hele straatje langdurig in een oranjegouden gloed. De keuken van onze favoriete hang out gaat derhalve alleen 's nachts een paar uur dicht.


spiegel

Le Petit Commerce bewijst dat een restaurant meer baat heeft bij verse producten en een bekwame kok, dan bij linnen tafelkleedjes en verzilverd bestek.

 

Deze plek heeft precies de juiste graad van rommeligheid, een blind paard zou zijn best moeten doen om er schade aan te richten. Maar het menu wordt elke dag vers op de spiegel geschreven.


scheermessen

De couteaux worden voorzien van een stoot verse knoflook en op de plancha gemikt. Wat knoflookboter erop en klaar. Bestel hier ijskoude Pouilly Fumé bij.

 

De oesters komen elke dag vers uit de nabije kustplaatsjes Arcachon en Cap Ferret. De kleine witte garnaaltjes worden met netten uit de Dordogne gevist. Ze zijn zo zacht, dat je ze ongepeld kunt eten.


bulots

Voor de liefhebber: Bulots (L) en Oursins (R).


caro

De écrevisses grillé met knoflook en peterselie zijn eigenlijk iets te lekker. Met ijzeren discipline weet de wijnboerenminnares zich te bedwingen om een tweede portie te bestellen.


ilja

Le Petit Commerce.
Adresse: 22, Rue Parlement Saint-Pierre, 33000 Bordeaux, Téléphone +33 5 56 79 76 58
Leven in de wijngaard 1

vignes

In weerwil van de romaniek is een wijngaard in wezen een gecultiveerd stuk landbouwgrond om zo effectief mogelijk druiven te verbouwen. Om een goed producerende druivenakker te exploiteren, wordt aangeraden de omgeving te ontdoen van alle overtollige begroeiing.

 

Zoals te zien op bovenstaande foto uit midden-Frankrijk wordt dit advies in veel wijnstreken opgevolgd. Maar door deze ontbossing worden de dieren des velds verdreven uit hun habitat.


lebois

Zoals gebruikelijk pakken wij dat op Château La Tulipe anders aan. We onderhouden dikke stroken struikgewas langs de wijngaarden waarin de dieren in alle rust kunnen schuilen, nesten bouwen, holen graven en zich naar hartelust voortplanten.

 

Zo stimuleren we de biodiversiteit en weten ons omringd door vrolijke reeën, relaxte marters, blije bijen en nijver wippende konijnen.


das

Als altijd nieuwsgierig of hij een stukje wildlife op heterdaad kan betrappen, onderzoekt de wijnboer voorzichtig het struweel. Niet wetend dat zijn bewegingen vanuit de wijngaard nauwlettend in de gaten worden gehouden.


das

Et voilà! De ingang van een uitgebreide dassenburcht; bewoond door een dassenfamilie die daar volgens Philippe al tientallen jaren woonachtig is.Leven in de wijngaard 2

mimosa

De lente heeft ontegenzeglijk haar intrede gedaan. Eerdaags zullen de wijnranken gaan uitlopen. In afwachting hiervan zoemen de eerste bijen al rond de mimosa.


bij

Bijen zijn kleine diertjes die zich zoemend door de lucht verplaatsen en zich via een nogal twijfelende route van bloem naar bloem bewegen. Op het naderen van een bij, vreest menigeen gestoken te worden, maar hiertoe bestaat geen noodzaak.

 

Bijen steken zelden. En word je toch gestoken dan gebeurt dat met charme, want louter damesbijen kunnen steken; herenbijen doen zulks niet.


bijen

Dat lijkt allemaal heel Walt Disney-achtig en niks aan de hand, maar kijk uit! Vrijwel alle gewassen op aarde kunnen alleen maar bestaan dankzij bestuiving door bijen.

 

Deze zacht gonzende bloemtoeristen zijn de motor van ons ecosysteem. Zij vervullen een cruciale rol in de voedselketen en, nog belangrijker, zij zorgen voor de bestuiving van de druivenbloesems.


bijhotel

De laatste tien jaar zijn de bijen door monocultuur en landbouwfgif aan het uitsterven. Albert Einstein zei daarover: "Als de bijen van de aarde verdwijnen, heeft de mensheid nog maar 4 jaar te leven."
Doe daarom als de wijnboer en help de bij een pootje. Plant veel bloemen en spijker je tuin vol met zogeheten 'bijenhotels'.

 

Dat hoeft helemaal niet met bovenstaande Bijen-Ritz, maar kan ook met een simpel bijen-hotelletje.


raam

Op ons Château gaat de bijenliefde zo ver dat wij een complete bijenchambre hebben ingericht.

imker

Een daad waarvoor de wijnboer elke ochtend opnieuw wordt plat gezoend door zijn enthousiast druivenbestuivers.

 

Maar de nijvere wijngaardbijtjes doen nog meer voor hun weldoener: ze zorgen ervoor dat hij samen met zijn équipe een wijn kan maken, waar je al na de eerste slok diep en laag van gaat zoemen.


stickertje

PS Onze La Tulipeflessen hebben een nieuwe look: de medaillestickers hebben we er afgehaald en vervangen door een gedichtje.Gratis wijn

flessen

We wilden Slurplezers een voorproefje geven van onze nieuwe witte wijn dus stuurden we vorige maand honderd flessen La Tulipe Cuvée Blanc Réserve de wereld in. Hieronder een paar reacties.

Mooie heldere kleur, groene tint in de kleur. Blijft mooi aan het glas plakken (mooie tranen aan het glas na walsen!).
Geur: abrikoos, Mango, hint van gras. Smaak:citurs, boterbabbelaar (Muscadelle?), vanille, hout, hele mooie frisse zuren.
Mooi vettig, perfect in balans. Heerlijke witte wijn voor zomaar of bij speciale gelegenheden!

- Rosa Hornung

 

Nu al een weelderige dame. Door zijn fruit en heerlijke soepele afdronk is dit een wijn die zeker een verdere kennismaking waard is.
In combinatie met maaltijden is zij een perfect gezelschap die zeker iets aan het samenzijn met goede vrienden toevoegt.
De combinatie van fruitigheid met de lichte houtgeur maakt dat zij een spannende dame is die veel in haar mars heeft!

- Sander Boden

Vol, zeer vriendelijk, fruitig, fris, aromatisch, lijmt lekker in de wangen. Wat steviger gerechten kan-ie prima aan (=belangrijk criterium voor mij). Kortom: vurrukkulluk! (sorry Campert)
- John Croezen


gerechten

Een kleine greep uit de toegezonden wijnselfies: Stefan Scheffer en familie, Tim Obbink en John Croezen.

Cliquez ici om La Tulipe Cuvée Blanc Réserve te bestellen.


recept

Zelf eten wij bij de Cuvée Blanc Réserve het liefst een:
Wijnboerenmakreelrillette.

Nodig, voor 4 personen:

4 makreelfilets, gestoomd of vers.
Crème fraiche, 1 rode ui, mayonaise, limoen, kappertjes

Doen:

0) Koop 4 vers gestoomde makreelfilets, zonder huid. Als je die niet kan vinden, koop dan 2 verse makrelen, laat ze fileren door de visboer en stoom ze gaar in een stoompan.

1) Pluk de makreel los, haal de graatjes eruit. Prak ze in diep groot bord.

 

Snipper de rode ui en doe die erbij. Voeg toe een paar schepjes crème fraiche. Niet teveel, indien nodig kan je later altijd nog wat toevoegen. Verder een lepel Franse mayonaise, een beetje verse limoensap, snufje zwarte peper.
Prak alles flink door elkaar.

3) Dan in een potje duwen, flink aandrukken en afgedekt in de ijskast zetten.

4) Twee uur voor het serveren uit de ijskast halen, dan is-ie lekker smeuiig.

5) Serveren met geroosterd brood en kappertjes.

6) Leuk maken met een bloempje uit de tuin, een garnaal, een uiring of alles wat je maar kan bedenken.


Château Fatale
cover

Het gebeurt niet elke dag dat je je geliefde Château vol met kogelgaten moet schieten. Maar het was het waard: op 20 april a.s. gaat Château Fatale in 1474 boekhandels in roulatie.
Lezend Nederland moet dus nog een maand wachten.

 

Maar Slurplezers niet!
Vijf handgedrukte zogeheten 'leesexemplaren' stellen we ter beschikking aan onze diehard slurpers.


cover

Mail je motivatie naar [email protected] en maak kans op één van deze vijf unieke uitgaven.
Na lezing ventileer je je ongezouten mening op de sociale media. Prijs deze wijnthriller juichend de hemel in, of fakkel haar af tot op de grond, maakt niet uit, zolang je je oordeel maar vrijmoedig de wereld in tettert. Er is immers geen betere reclame dan slechte reclame!? Allez, à l'attaque!

 

PS
Maak je geen zorgen als je niets van ons hoort. We zijn nog steeds aan het bijkomen van het mailbombardement na onze gratis wijn-actie, dus over deze Château Fatale-boeken mailen we niet terug.


Cliquez ici en reserveer vast een exemplaar van het boek.

Cliquez ici en reserveer een gesigneerd exemplaar van het boek.Wie ontfermt zich over Kan?
kan

In de vorige Slurp! deden we een oproep om met een vlammende motivatie een adoptieverzoek in te dienen voor Kan.
We werden overweldigd door een mailvloed van 2.967 reacties.
Toen we bijkwamen en begonnen te lezen, werd het nog erger: er bleken hartverwarmende, ontroerende en inspirerende schrijfsels te zijn ingezonden! Literair werk van Ako-prijsniveau!

 

Bij zo'n overdonderende kwanti- en kwaliteit wordt kiezen, zelfs voor een door weer en wind gelooide wijnboer, een helse opgave en geheel onmogelijk.
Een blinde greep door notaris Winkelman Droogmaaier bracht uiteindelijk uitkomst: Kan wacht een warm onthaal bij Elsbeth Kamphuis. Félicitations!


  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
 

gs