Allô, allô, Bonjour! Voici, nieuwe avonturen uit het Zuid-Franse land waar de lente voorzichtig haar sluier laat vallen. |
|
Le Petit Commerce |
Bordeaux heeft 1724 restaurants. Met kop en schouders de leukste daarvan bevindt zich in een onooglijk straatje verborgen achter de Place du Parlement. |
Je eet er het lekkerste wat de zee te bieden heeft. |
Le Petit Commerce bewijst dat een restaurant meer baat heeft bij verse producten en een bekwame kok, dan bij linnen tafelkleedjes en verzilverd bestek. |
Deze plek heeft precies de juiste graad van rommeligheid, een blind paard zou zijn best moeten doen om er schade aan te richten. Maar het menu wordt elke dag vers op de spiegel geschreven. |
De couteaux worden voorzien van een stoot verse knoflook en op de plancha gemikt. Wat knoflookboter erop en klaar. Bestel hier ijskoude Pouilly Fumé bij. |
De oesters komen elke dag vers uit de nabije kustplaatsjes Arcachon en Cap Ferret. De kleine witte garnaaltjes worden met netten uit de Dordogne gevist. Ze zijn zo zacht, dat je ze ongepeld kunt eten. |
Voor de liefhebber: Bulots (L) en Oursins (R). |
De écrevisses grillé met knoflook en peterselie zijn eigenlijk iets te lekker. Met ijzeren discipline weet de wijnboerenminnares zich te bedwingen om een tweede portie te bestellen. |
Le Petit Commerce. |
Leven in de wijngaard 1 |
In weerwil van de romaniek is een wijngaard in wezen een gecultiveerd stuk landbouwgrond om zo effectief mogelijk druiven te verbouwen. Om een goed producerende druivenakker te exploiteren, wordt aangeraden de omgeving te ontdoen van alle overtollige begroeiing. |
Zoals te zien op bovenstaande foto uit midden-Frankrijk wordt dit advies in veel wijnstreken opgevolgd. Maar door deze ontbossing worden de dieren des velds verdreven uit hun habitat. |
Zoals gebruikelijk pakken wij dat op Château La Tulipe anders aan. We onderhouden dikke stroken struikgewas langs de wijngaarden waarin de dieren in alle rust kunnen schuilen, nesten bouwen, holen graven en zich naar hartelust voortplanten. |
Zo stimuleren we de biodiversiteit en weten ons omringd door vrolijke reeën, relaxte marters, blije bijen en nijver wippende konijnen. |
Als altijd nieuwsgierig of hij een stukje wildlife op heterdaad kan betrappen, onderzoekt de wijnboer voorzichtig het struweel. Niet wetend dat zijn bewegingen vanuit de wijngaard nauwlettend in de gaten worden gehouden. |
Et voilà! De ingang van een uitgebreide dassenburcht; bewoond door een dassenfamilie die daar volgens Philippe al tientallen jaren woonachtig is. |
Leven in de wijngaard 2 |
De lente heeft ontegenzeglijk haar intrede gedaan. Eerdaags zullen de wijnranken gaan uitlopen. In afwachting hiervan zoemen de eerste bijen al rond de mimosa. |
Bijen zijn kleine diertjes die zich zoemend door de lucht verplaatsen en zich via een nogal twijfelende route van bloem naar bloem bewegen. Op het naderen van een bij, vreest menigeen gestoken te worden, maar hiertoe bestaat geen noodzaak. |
Bijen steken zelden. En word je toch gestoken dan gebeurt dat met charme, want louter damesbijen kunnen steken; herenbijen doen zulks niet. |
Dat lijkt allemaal heel Walt Disney-achtig en niks aan de hand, maar kijk uit! Vrijwel alle gewassen op aarde kunnen alleen maar bestaan dankzij bestuiving door bijen. |
Deze zacht gonzende bloemtoeristen zijn de motor van ons ecosysteem. Zij vervullen een cruciale rol in de voedselketen en, nog belangrijker, zij zorgen voor de bestuiving van de druivenbloesems. |
De laatste tien jaar zijn de bijen door monocultuur en landbouwfgif aan het uitsterven. Albert Einstein zei daarover: "Als de bijen van de aarde verdwijnen, heeft de mensheid nog maar 4 jaar te leven." |
Dat hoeft helemaal niet met bovenstaande Bijen-Ritz, maar kan ook met een simpel bijen-hotelletje. |
Op ons Château gaat de bijenliefde zo ver dat wij een complete bijenchambre hebben ingericht. |
Een daad waarvoor de wijnboer elke ochtend opnieuw wordt plat gezoend door zijn enthousiast druivenbestuivers. |
Maar de nijvere wijngaardbijtjes doen nog meer voor hun weldoener: ze zorgen ervoor dat hij samen met zijn équipe een wijn kan maken, waar je al na de eerste slok diep en laag van gaat zoemen. |
PS Onze La Tulipeflessen hebben een nieuwe look: de medaillestickers hebben we er afgehaald en vervangen door een gedichtje. |
Gratis wijn |
We wilden Slurplezers een voorproefje geven van onze nieuwe witte wijn dus stuurden we vorige maand honderd flessen La Tulipe Cuvée Blanc Réserve de wereld in. Hieronder een paar reacties. Mooie heldere kleur, groene tint in de kleur. Blijft mooi aan het glas plakken (mooie tranen aan het glas na walsen!). |
Nu al een weelderige dame. Door zijn fruit en heerlijke soepele afdronk is dit een wijn die zeker een verdere kennismaking waard is. |
Een kleine greep uit de toegezonden wijnselfies: Stefan Scheffer en familie, Tim Obbink en John Croezen. Cliquez ici om La Tulipe Cuvée Blanc Réserve te bestellen. |
Zelf eten wij bij de Cuvée Blanc Réserve het liefst een: |
Nodig, voor 4 personen: Doen: |
Snipper de rode ui en doe die erbij. Voeg toe een paar schepjes crème fraiche. Niet teveel, indien nodig kan je later altijd nog wat toevoegen. Verder een lepel Franse mayonaise, een beetje verse limoensap, snufje zwarte peper. |
Château Fatale |
Het gebeurt niet elke dag dat je je geliefde Château vol met kogelgaten moet schieten. Maar het was het waard: op 20 april a.s. gaat Château Fatale in 1474 boekhandels in roulatie. |
Maar Slurplezers niet! |
Mail je motivatie naar [email protected] en maak kans op één van deze vijf unieke uitgaven. |
PS |
Cliquez ici en reserveer vast een exemplaar van het boek. |
Wie ontfermt zich over Kan? |
In de vorige Slurp! deden we een oproep om met een vlammende motivatie een adoptieverzoek in te dienen voor Kan. |
Bij zo'n overdonderende kwanti- en kwaliteit wordt kiezen, zelfs voor een door weer en wind gelooide wijnboer, een helse opgave en geheel onmogelijk. |
Deel deze Slurp! op Facebook |
Retweet deze Slurp! |
Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé! |
|
|
|
|
|
|
|
|