als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Voilà, een Slurp! vol weeggeefcadeaus, voordeelaanbiedingen en gratis wijn, nu nog gratisser.

Allez, à l'attaque!

 
In deze Slurp!
Lustopwekkende Kan
De oorsprong van Kan
De vondst van Kan
De geboorte van een wijn
 


Lustopwekkende Kan

In de vorige Slurp! verhaalden we over de beproevingen die wij moesten doorstaan in de Bastide Magdeleine in het Zuid-Franse Gémenos. We gingen op onderzoek naar de oorsprong van een lustopwekkende Kan.
Cliquez ici om deze repo terug te lezen.

 

Hieronder een verslag van de wijze waarop wij ons van deze Kan meester wisten te maken teneinde haar cadeau te schenken aan een van onze Slurpabo's.


pastiskan

Hier nog even een close up van de Provençaalse Kan (let op dat slimme duimdeukje boven het handvat voor een extra stevige grip).


De oorsprong van Kan

poterie

We volgden het spoor en ontdekten de geboorteplaats van de begeerde Kan: Poterie Ravel, waar men al sinds 1837 niets anders doet dan pottenbakken. Het gebouw is, evenals de Fransen zelf, van buiten een onkreukbare façade, van binnen een en al woeste romantiek.


potten

Na enig zoeken, ontdekken we meesterpottenbakker Ahmed.


aarde

Aardewerkbakkerij Ravel beschikt over eigen materiaalvoorziening en Ahmed is zojuist een kruiwagentje verse klei wezen scheppen.


klei

Klei, ooit afgezet door zee en rivieren, kan 65 miljoen jaar oud zijn. Bak je het in een oven op 1000 graden, dan smelten de deeltjes aaneen en wordt de klei hard. Reeds tijdens het zogeheten Matriarchaat, zo'n 30.000 jaar voor Christus, bakten mammoetjagers op die manier al beeldjes van hun moeder.
Klei, kortom, is voor de eeuwigheid.


achmed

Ahmed komt uit Iran, het voormalige Perzië, de plek waar het pottenbakken is uitgevonden.
Maar dat niet alleen: diezelfde Perzen vogelden ook uit hoe je een wilde kruipplant kon temmen om uit haar bessen een toverdrank te brouwen. Vergeleken met de levende hel waarin die regio het laatste decennium is veranderd, is het nauwelijks te geloven dat Perzen/Iraniërs zesduizend jaar lang een rijke wijncultuur hebben gekend.

 

En nog steeds, want ondanks het in 1979 ingevoerde alcoholverbod, wordt er zo'n 80 miljoen liter drank per jaar het land binnen gesmokkeld.
Word je betrapt dan gaat je hoofd eraf of krijg je 100 zweepslagen, maar goed, voor een lekker glas wijn moet je wat over hebben.
Geen wonder dus dat de Kan al millennia lang een hoofdrol speelt in het Perzische huishouden. Lees svp even dit prachtige vers van Omar Khayyam.


Het Pottenboek I

gedicht


Het Pottenboek II

OK, nog één kwatrijntje dan.

gedicht


De vondst van Kan

kan

Voorzichtig worden de verse potten gegraveerd met het beroemde logo, dan gaan ze naar buiten. Want voordat zij de oven ingaan om gebakken te worden, mogen ze een paar uurtjes voorbruinen in de Provençaalse zon.


iljakan

Plotsklaps staan we oog in oog met Kan.
Lang verhaal kort: ademloos van begeerte hebben we hem van zijn spijker gelicht, betaald en ontvoerd. En nu staat deze water- dan wel wijnkan, waaraan 30.000 jaar geschiedenis ten grondslag ligt, te popelen om verzonden te worden naar een zielsgelukkige Slurplezeres m/v.

 

Mail ons via [email protected] je oprechte motivatie waarom jij je over Kan zou willen ontfermen. Valt die bij ons in de pul, dan schenken we deze nu reeds legendarische Kan aan jou.
Meedoen kan tot 16 maart.
De geboorte van een wijn

ilja

Eén speciale witte wijn stond al heel lang op ons verlanglijstje. Vijf jaar zijn we bezig geweest om daarvoor een aantal van onze beste wijngaardpercelen op een duurzame manier voor te bereiden.
Omdat onze grondsoort, het terroir, sterke gelijkenis vertoont met die van Pessac-Léognan, stelden we ons ten doel om een bijzondere wijn te vinifiëren.

 

Een Grand Vin in de stijl van de grote Pessac-Léognans Château Carbonnieux en Château Smith Haut Lafitte. Grand Cru-wijnen waarvoor wijnschrijvers in aanbidding neerknielen: 'Verfijnde, zeer complexe wijn met een stralend smaakpalet met tonen van kruisbessen, mango en merengue. De lichte, heldere houtrijping is perfect in balans met de exceptioneel mooie structuur en zorgt voor een smakkend lekkere afdronk.'


ilja

Voilà, de spiksplinternieuwe telg van onze wijnfamilie: de millésime numéro 1 La Tulipe de la Garde Cuvée Blanc Réserve.
Het niveau van de Grand Cru's hebben wij in dit eerste jaar nog niet bereikt, maar de start is verrassend veelbelovend.

 

We zijn op zoek naar wijnliefhebbers die deze exclusieve wijn willen voorproeven. Maar dat niet alleen; indien je het vervolgtraject ook goed aflegt, nodigen we je uit om in de toekomst samen met ons de smaak van deze wijn te bepalen.


druifs

Deze millesime is een blend van rijpe Sauvignon blanc (39%), Semillion (33%) en Muscadelle (28%) druiven.
Maar in plaats van de druiven uit te persen, hebben wij ervoor gekozen om ze zachtjes te kneuzen. Van de opgevangen jus gebruikten we alleen het allerbeste, meest verse sap.

 

De fermentation vond plaats op roestvrijstalen cuves en daarna onderging de jonge wijn een lagering van drie maanden op nieuwe vaten van Frans eikenhout, de barriques.


We geven honderd flessen La Tulipe Cuvée Blanc Réserve weg!
fles

We zoeken honderd proevers die hun mening willen geven over onze nieuwe wijn.
Je hoeft helemaal geen wijnkenner te zijn, als je maar wel van goede wijn en van lekker eten houdt.
Als je bij de uitverkorenen behoort, krijg jij een van de honderd flessen millésime numéro 1 La Tulipe de la Garde Cuvée Blanc Réserve thuisgestuurd. Als je wordt geselecteerd, maak je kans om Ambassadeur Officielle du Château la Tulipe de la Garde te worden.

 

Wat moet je doen om kans te maken op 1 van de 100 flessen?

Cliquez ici of ga naar www.slurp.nu/dameblanche, vul de vragen in en stuur de antwoorden op.
Meedoen kan tot 1 maart.- advertentie -
uitverkoop


Dit zijn de winnaars van de 5 flessen Château Fatale

CF

Dit zijn de vijf gelukkigen die een gesigneerde bouteille Château Fatale krijgen thuisbezorgd:
Resi Veldhoven, Philippe Laclé, Patrick Klooté, Ingrid Zelessen en Ingrid Roets.
Mail ons even jullie adres en de fles Château Fatale komt naar je toe!
Meilleurs félicitations!

Château Fatale, de nieuwe bloedspannende thriller van Ilja Gort, verschijnt binnenkort.
Cliquez ici en reserveer vast een exemplaar van het boek.


  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
santestuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
 

SlurpShop

d