als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier |
Allô, allô, Bonjour!
Voilà, een verse Slurp met nieuws over de wijnoogst 2014, uitgelekte beelden van de komende uitzending van Gort à la Carte en een nieuwe techniek voor lezen onder water.
Allez, on y va!
|
|
|
Niets dan tevreden wijnboerengezichten in de Bordeauxstreek. 'C'est un bonne année!' hoor ik om me heen, 'dit is de mooiste oogst sinds vier jaar!'.
Helemaal mee eens, want ook bij ons is dit de beste oogst sinds 2009. Een rijke kwaliteit en een mooi volume. Leg de kurkentrekker maar vast klaar! |
Buitenaardse materie bedreigt wijnkasteel |
Alarm! Een kwak nondescript buitenaards protoplasma is geland in de wijngaard en balt zich daar nu samen om ons kasteel over te nemen! |
Het valt mee, dit is 'Lie' en dat zit zo: nadat de druiven zijn geoogst, worden ze in hun geheel, dus zonder ze te persen, overgebracht naar roestvrijstalen cuves. |
In zes weken tijd verandert het druivensap in wijn, die vervolgens wordt overgeheveld in 'barriques', vaten van eikenhout. |
|
De ontzielde druivenhulsjes blijven achter in de cuves. |
Wijnreus Régis harkt de schilletjes uit de cuves, en dan pas, als de oogst allang voorbij is, wordt er plaatsgemaakt voor het symbool van de wijnoogst, de Wijnpers. |
De schillen zijn de grootste leverancier van tannines, die nodig zijn om de wijn z'n kracht en bewaarpotentieel te geven, maar te hard persen zou teveel van dat wrange goedje opleveren.
Gelukkig stelt deze digitaal gereguleerde wijnpers ons in staat de druivenjasjes uit te persen met een voorzichtigheid als waren zij tedere rozenblaadjes. De wijn sijpelt tussen de duigen van de pers door in het reservoir waarna deze zogeheten Vin de Presse wordt opgeslagen in barriques waar het elf maanden rijpt en lekker wordt. |
|
Ondanks als die omzichtigheid is deze Vin de presse nog altijd zeer tanninerijk, we bewaren haar daarom gescheiden van de overige wijn. Pas volgend jaar, bij de assemblage, voegen we een zorgvuldig te bepalen hoeveelheid ervan toe aan de Château la Tulipe 2014. |
 |
Als na zo'n week of twee alle druivenschilletjes zijn geperst, wordt de wijnpers gereinigd en kan hij weer in winterslaap tot de volgende oogst in 2015. |
|
Maar waar gaan die uitgeperste schilletjes dan heen?
Voor het antwoord Cliquez ici |
Woensdag 19 nov. TV Gort à la Carte: |
'Het geheim van de Croissant' |
Mijn gedroomde ontbijt bestaat uit de krant, een kop koffie, een knapperige croissant en een zonnig terrasje.
Van deze vier parameters - krant, koffie, terras, croissant - is de laatste het lastigste. Vreemd, want dagelijks worden er in Frankrijk 65 miljoen croissants gebakken.
Maar het verwarrende is dat die 65 miljoen croissants elke dag anders zijn. |
|
Zo biedt de boulangerie in ons dorpje de ene dag rondborstige, fraai gekromde halvemaantjes, terwijl dezelfde bakker de daarop volgende dag een bakblik vol kaarsrechte witte deegkogels zijn vitrine in schuift.
En dat gebeurt niet alleen in ons nietige wijnboerendorpje, nee, dit fenomeen heb ik waargenomen in stad en land, van Parijs tot Perpignan. Het lijkt wel of in heel Frankrijk niemand weet hoe je een fatsoenlijke croissant bakt. |
de vette slappe-hap-croissant |
|
de kleurloze ik-smaak-naar-niks-croissant |
|
de gestreepte kijk-mij-eens-croissant |
de schuldbewuste ik-ben-eigenlijk-veel-te-klein-croissant |
|
de vormloze wat-ben-ik-eigenlijk?-croissant |
|
de moddervette ik-ga-jouw-aorta-blokkeren-croissant |
de doodenge ik-ga-JOU-opeten!-croissant |
|
de halfverkoolde
eet-mij-niet-croissant |
|
de angstige ik-ben-helemaal-geen-croissant-croissant |
de kaarsrechte droge-doos-croissant |
|
de fantasieloze, keurig nette
ik-heb-geen-pik-croissant |
|
de apetrotse kijk-mij-'ns-met-m'n-pik-croissant |
Kortom, een panklaar onderwerp voor een aflevering van Gort à la Carte. |
Per Méhari inspecteerden we de graanschuur van Frankrijk, La Normandie. |
We genoten van de croissants van een bakkeres, zo aanstekelijk vrolijk dat we een week lang om haar heen bleven hangen. |
|
We analyseerden hoogstpersoonlijk het zoutgehalte van het gras voor de Beurre d'Isigny, een bijzondere boter die zijn zoute smaak krijgt doordat de koeien gras eten waar de zeewind overheen blaast. |
Uiteindelijk leert Christophe Cressent, beste bakker van Frankrijk, de wijnboer hoe je de perfecte croissant bakt. |
Waarna de eerste wijnboerencroissants ter wereld aan het publiek worden aangeboden en de wijnboer voor deze prestatie de Gouden Eikel krijgt uitgereikt. |
Dankzij een revolutionaire nieuwe techniek kunt u, als een van de eersten ter wereld, ons nieuwe wijnboerenboek ook in bad, onder de douche of onder water lezen. |
 |
Cliquez ici voor een demonstratiefilmpje
(Cliquez op de foto hieronder) |
 |
|
Dit nieuwste boek, Slurp à la Gort, heeft als thema 'Tijd' en hoe die te verlengen door je activiteiten te verbreden, gezonder te leven en altijd de lekkerste wijn te kiezen.
Uitgeverij Carrera zegt het zo: "Gort biedt een verrassend kijkje achter de schermen van zijn bourgondisch bestaan en neemt de lezer mee naar de mooiste plekken van Frankrijk. Hij slurpt in een wijnpaleis in de Provence, geniet van de schokkende gebeurtenissen in een gruwelrestaurant in Les Landes, en wordt door een tochtige koe op de horens genomen in Normandië."
Wees er snel bij en bestel NU een door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar voor uzelf, uw vrouw, uw vriendin, uw vriend of uw huisdier. Of voor alle vijf.
Cliquez ici om een exemplaar te bestellen!
Cliquez ici om een gesigneerd exemplaar te bestellen! |
|
Allez, veel leesplezier en Hartelijk Santé!
 |
|
|
Deel deze Slurp! op Facebook
|
|
|
|
|
SlurpShop
|

|
|
|
|