als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier |
Allô, allô, Bonjour!
De septembermaand scheerde voorbij als een zwaluw over het water.
In een zonovergoten Provence voltooiden we de opnames voor de nieuwe televisieserie Gort à la Carte (5 november 1e uitzending), daarna wisten we op Château La Tulipe met vrouw en macht bijtijds de druiven binnen te halen.
Nadat het laatste cabernetdruifje met een zacht plonsje in het vat was verdwenen, startten we de wijnboerenmobiel en trokken noordwaarts om in de Pays Bas de promotie van ons nieuwe Slurpboek ter hand te nemen.
Allez, on y va!
|
|
|
Gort à la Carte: op de set |
Door de bezuinigingen uitgeperst tot het gaatje, huisvest Omroep Max ons in logementen van twijfelachtig allooi. De bomen groeien slechts tot halverwege de hemel en bij het ontbijt ontbreekt zowel de kaviaar als de champagne. |
Maar goed, een beetje wijnboer geeft alles voor de kunst, dus na een monnikenmaal van noten en haverkoeken, trekken de ankerman en zijn crew monter ten strijde. |
Om de hordes uitzinnige groupies te vermijden, verlaten zij het hotel via de achterzijde.
Voor hotel-diehards hier het adresse: Une autre maison, 45 Avenue Henri Rochier, Nyons.
www.uneautremaison.com
|
Onder moeizaam gekreun vecht de cameracrew zich in de achterbak van de wijnboerenmobiel, de motor slaat waarempel in één keer aan en rammelend en hoestend tijgt het vehikel op weg naar een zogeheten 'Vinaigrerie'. |
Een drabbig moeras met de kleur van oud bloed |
'Ha, wijn!' krijt de wijnboer blij en tapt zich, om een beetje wakker te worden, meteen een flinke mok in. |
|
|
Maar daar krijgt de snoeper het lid lelijk op de neus.
Proestend van pijn, zijn handen om zijn maag, strompelt hij achteruit.
Azijn!!! De nachtmerrie van iedere wijnboer! Eén azijnbacterie in de wijnkelder kan een heel vat wijn op slag veranderen in azijn! |
Pas dan valt zijn tranende blik op de wel heel wonderlijke namen waarmee de wijnvaten zijn gemarkeerd: 'Lavendel', 'Tijm' en, leest hij dat goed? 'Echalotte'? Uienwijn?! |
Dichterbij gekomen ontwaart de ridder van de Gooise matras dat de wijnvaten kennelijk een wond hebben opgelopen en slordig zijn verbonden met smoezelig verbandgaas. |
|
Voorzichtig peutert hij de bandage los en, terwijl hij neus en lippen stijf op elkaar perst tegen de ademstokkende walm, buigt hij zich voorover. |
Een drabbig moeras met de kleur van oud bloed borrelt hem zachtjes tegemoet.
'Mooi, hè?' fluistert azijnboer Raphaël vertederd. 'Verse azijn. Dat lééft...' |
|
Waar de kasteelheer zijn wijnen ter vermijding van ongewenste zuren zorgvuldig behoedt voor ook maar het geringste contact met zuurstof, zaagt Raphaël grote gaten in zijn barriques om zijn wijn zo zuur mogelijk te krijgen.
In stille verwondering observeert de wijnboer zijn afvallige vakbroeder. |
Maar de televisievedette is de beroerdste niet en even later staat hij zijn collega goedmoedig terzijde bij het bottelen van de azijnoogst 2014.
'Dit wordt een goed azijnjaar,' lacht Raphaël. |
Zelden hebben onze wijngaarden zich op een zachtmoediger manier van hun druiven laten ontdoen dan dit jaar. Elke dag opende met een mystiek filmische ochtendnevel die zich oploste in gefilterd zonlicht uit een allengs blauwer wordende hemel. |
Deze oogst verrichten we met een oogstmachine en met onze eigen equipe en geholpen door vrienden uit het dorp. De trossen worden afgeknipt en voorzichtig in kratjes gevlijd, zodat de druiven intact blijven en er geen voortijdige gisting ontstaat. Dan worden de kratten naar de wijnkelder getrekkerd. |
Daar worden de druiven geïnspecteerd op blaadjes, takjes en afgeknipte plukkersvingers. |
Omdat druivensteeltjes te veel wrange tannines bevatten mogen die niet mee het vat in. Derhalve gaan de trossen eerst in de 'Egrappoir', de ontsteelmachine. |
Losgezongen van hun steeltjes rollen de vrije druiven op de 'Table de Tri', de sorteertafel. |
Omdat onze druiven biologisch worden geteeld, zijn zij geliefd bij allerhande wijngaardbewoners.
Om te vermijden dat onze wijn een te hoog proteïnegehalte krijgt, worden deze vineuze asielzoekers uitgewezen en op de kruiwagen gezet, terug naar hun habitat. |
Alleen de allermooiste druifjes mogen het vat in. Maar nog geen eikenhout, eerst moet het druivensap gisten en wijn worden. Dat gebeurt in 'Cuves', tanks van roestvrij staal. Hiermee kunnen we de most koelen en/of verwarmen. |
|
Wijnboerin Yvette is belast met de 'Remontage'.
Om te snappen wat dit is: cliquez ici en leer meteen hoe wijn wordt gemaakt. |
|
Cliquez ici om mee te oogsten
(Cliquez op de foto hieronder) |
Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot rond de 30 °C, dus wordt de Table du midi zorgvuldig in een schaduwrijk hoekje van de kasteelbinnenplaats gemanoeuvreerd. |
|
Cliquez ici om aan te schuiven
(Cliquez op de foto hieronder) |
Ondanks dat we ons qua wijnconsumptie bij de lunch kranig weten te beheersen, valt het hervatten van de druivenpluk niet licht. Maar het werk moet gedaan, de oogst moet binnen; we buffelen door tot de zon besluit het andere deel van de planeet te gaan beschijnen.
Maar allejezusnogantoe! Wat smáákt dán die Cassoulet au Confit de Canard met een fles Saint-Emilion! |
|
|
Recept voor cassoulet
Koop bij de Auchan een blik La Belle Chaurienne, draai dat open, mik het in de pan, warm het op en trek die wijn open.
Bon ap!
|
Bestel een ingestraald boek! |
Nadat de oogst naar volle tevredenheid was voltooid, hadden we de tijd om ons nieuwste Slurpboek voor te leggen aan Maître de Chai Philippe.
Een moment van cruciaal belang, want ofschoon de Nederlandse taal niet machtig, wijst Philippes loepzuivere plattelandsmagnetisme feilloos de weg tussen raak of mis. |
|
Et voilà, het bewijs. Dit boek verlicht uw leven. Cliquez ici en bestel een door keldermeester Philippe ingestraald en door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar. |
|
|
Dit nieuwste boek, Slurp à la Gort, heeft als thema 'Tijd' en hoe die te verlengen door je activiteiten te verbreden, gezonder te leven en altijd de lekkerste wijn te kiezen.
Uitgeverij Carrera zegt het zo: "Gort biedt een verrassend kijkje achter de schermen van zijn bourgondisch bestaan en neemt de lezer mee naar de mooiste plekken van Frankrijk. Hij slurpt in een wijnpaleis in de Provence, geniet van de schokkende gebeurtenissen in een gruwelrestaurant in Les Landes, en wordt door een tochtige koe op de horens genomen in Normandië."
Wees er snel bij en bestel NU een door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar voor uzelf, uw vrouw, uw vriendin, uw vriend of uw huisdier. Of voor alle vijf.
Cliquez ici om een exemplaar te bestellen!
Cliquez ici om een gesigneerd en ingestraald exemplaar te bestellen! |
|
Allez, veel leesplezier en Hartelijk Sante!
|
|
|
Deel deze Slurp! op Facebook
|
|
|
|
|
SlurpShop
|
|
|
|
|