als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Het moet maar 'ns afgelopen zijn met dat gepiep over de crisis. Aanpakken moeten we; niet lullen maar poetsen. Dat is ons devies. Zo krabbelde de wijnboer bij de notaris met een levenskrachtig gebaar zijn kruisje onder een koopcontract voor 25 hectare eerste klas wijngrond van collega-wijnboer en vriend Burgemeester Alain. Hierna kon het wijnboerenspaarvarkentje weliswaar de kliko in, maar een droom was verwezenlijkt. Eindelijk kon de wijnboer de idealen van zijn communistische vader in praktijk brengen.
Lees verderop tot welke roekeloze prijsverlaging dit gaat leiden!

Allons y!

 
 


In deze Slurp!

Wijnjaar 2013

Elke Grand Cru is begonnen als een druif

Elke olijfboom is begonnen als olijf

Elke eik is begonnen als een eikel

Elk schaap is begonnen als een lammetje


 

Wijnjaar 2013


vignes

Zoals bekend zeggen wijnboeren over elk wijnjaar dat het een goed wijnjaar is. Maar aan 2013 krijgen we een harde dobber.
Dat is namelijk een onmiskenbaar Klotejaar. Hagelbuien aan het begin van de zomer hebben een ravage aangericht onder de nog maar net geboren druiven.

 

Hier, op Château la Tulipe, hebben we geluk gehad. De ijsregen trof voornamelijk onze buren in Saint-Emilion en in de Entre-Deux-Mers. Onze druifjes hebben weinig schade geleden. Volgende week beginnen we met de oogst. Met een Equipe locale en een Hi Tech sorteermachine, speciaal voor dit soort noodjaren.
In de volgende Slurp! een verslag.


Elke Grand Cru is begonnen als een druif

druifje


Op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 zouden de beste wijnen van Bordeaux worden geëxposeerd. Om voor Keizer Napoleon het proeven van deze onbekende slobbertjes wat toegankelijker te maken, stelden zijn voorproevers een ranglijst op van de beste inzendingen. Zo kon de Empereur de vieze wijnen laten staan en alleen de lekkere opdrinken.
Dit heeft geleid tot de 'Grands Crus classés en 1855', inmiddels de kostbaarste wijnen op de planeet.

Die ranglijst is in honderdzestig jaar nauwelijks veranderd. Je kan je wijngaard laten volgroeien met brandnetels, je kan wijn brouwen met de smaak van geschifte kamelenmelk en het aroma van een volle vuilnisbak, je wijn blijft het predikaat Grand Cru Classé behouden. De titel Grand Cru kun je namelijk niet verliezen en het is onmogelijk om er een te worden. Maar voor mensen geldt dat gelukkig niet. In ieder mens schuilt een Grand Cru. Alleen blijft dat bij sommigen in de schaduw. Met Wilskracht, Geduld en Focus kan zelfs het kleinste druifje een Grand Cru worden.
Lees meer in dit nieuwste Slurp-boek.
Cliquez ici om Slurp Grand Cru met korting en zonder verzendkosten te bestellen.

 

SGC

Elke olijfboom is begonnen als een olijf


olijf

Wijn en olijfolie hebben veel gemeen. Beide worden geperst uit plantenvruchten, beide zijn gezond en lekker. Een druif is een wijnbommetje, een olijf een oliebommetje. Druiven en olijven worden allebei in dezelfde periode geoogst. Omdat olijven, net als druiven, na het plukken direct beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk gesorteerd, gewassen en geperst. In beide gevallen moet je om een goede kwaliteit te produceren, bezield zijn met vlammende passie. Want ook als olijf kun je een Grand Cru worden.

 

Bij wijn wordt de kwaliteit gewaarborgd door herkomstbenamingen. Bordeaux, Bourgogne, Sancerre, etc., of door druivenrassen. Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrrah, etc.
Maar hoe zit dat met olijfolie?

Cliquez ici voor de waarheid achter het olijfraadsel.


Elke eik is begonnen als een eikel


eikel

"Eikel! Stomkop! Halve zool!" Scheld jezelf na je zoveelste blunder gerust uit voor alles wat lelijk is, maar besef dat deze zeperd je fundament heeft voorzien van een extra laag beton. Want fouten maken is nooit erg. Een fout is een geschenk: je leert hoe het niet moet. En dat is immers de basis van weten hoe het wel moet.

 

Vallen en opstaan, op je bek gaan en weer opkrabbelen. Zolang je ervan leert, maakt het je wijzer. Of zoals de peilloos diepe denker Mike Tyson zegt: 'Een bot is het sterkst op de plaats waar het ooit is gebroken.'


iljaklaas

Als kind kijk je op naar een vreemde mensensoort die 'Volwassenen' heet. Ooit, denk je dan, zal ik zelf ook een Volwassene zijn. Als ik twintig ben, of dertig.
Pas later besef je dat dit moment nooit zal komen. Zelf ben ik nog steeds niet volwassen. Ik maak elke dag fouten. Hele stomme ook. En met dat 'ervan leren' valt het nog behoorlijk tegen.

 

Maar belangrijk is dat je nooit ophoudt met je te verbazen. Niet alleen over een hommel aan een bloemstengel, de smaak van een slok wijn, of het feit dat de zon opkomt, maar ook dat, als je onder de douche staat en aan een kraantje draait, daar zomaar warm water uitkomt. Blijf je verbazen. Want de dag dat je dat niet meer doet, ben je een ouwe lul geworden.


Elk schaap is begonnen als een lammetje


lammetjefilmpje Cliquez ici en beleef het mee
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici
delen  

Door onze recente wijngaardaankoop wordt de omzet groter en zullen we de prijs van onze medaillewinnende Château la Tulipe de la Garde draconisch omlaag kunnen brengen. Dan eten wij hier maar een stokbroodje minder. Mijn droom is bewaarheid: mijn allerbeste wijn voor onder een tientje. Eindelijk kan iedereen haar drinken.

franz   Franz Lampe, vinoloog verbonden aan de Wijnbeurs: "Om aan dit heuglijke feit bekendheid te geven, begonnen we met een stunt waarbij we Ilja's topwijn gigantisch in prijs verlaagden. Van € 16,45 voor € 9,95.
Tot onze verrassing kregen we daarmee zoveel bijval van wijnliefhebbers uit het hele land, dat we besloten deze superstuntprijs nog een aantal weken te prolongeren.
Dit in heerlijke tegenstelling tot de andere grote Bordeauxwijnen die hun prijzen voor deze TOP-jaargang juist allemaal verhoogden. Ons proefteam is UNANIEM: Château la Tulipe de la Garde 2010 IS veruit Dé meest koopwaardige DINER BORDEAUX van heel Bordeaux."

Cliquez ici
om te bestellen. 

Deel deze Slurp! op Facebook


Retweet deze Slurp!

   Allez, Hartelijk Santé!
sante
- Horecaondernemers: cliquez ici voor horecawijninformatie -


stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFB
youtube
SlurpShop

d