als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header
balkAllô, allô, Bonjour!

Tegenvallers. Je doet er alles aan om ze te vermijden, maar onontkoombaar dwarsbomen ze je pad. Ze zijn verweven met het leven, als stekende bijen en zoete honing.
Toch zou je elke tegenslag, na een opluchtend potje godveren, moeten kussen. Het is immers een kans. Tegenslag dwingt je om je platgelopen paadje te verlaten en een nieuwe weg te vinden. Proberen, op je bek gaan, opstaan en leren wat werkt. Maar doorgaan, altijd doorgaan.
Was het niet de grote filosoof Mike Tyson die ons leerde: 'De winnaar is niet degene die de hardste klappen kan geven, maar degene die de hardste klappen kan incasseren.' Nou! Vooruit dan! Kom op! On y va!

 

 

 

In deze Slurp!

Malheur

Verander je zwakte in je kracht

Wijnkorting dankzij Buddah


Retweet deze Slurp

Malheur

vignes
Het is stil. Geen blad beweegt, geen vogel doet van zich horen. Zelfs de krekels hebben hun getjirp gestaakt. Roerloos, alsof zij vreest levenskracht te verspillen, ligt de wijngaard in de zon. De hitte doet de lucht boven de slaphangende druivenbladeren trillen.   Maar onder de grond is het verre van stil. Rondtastend in het duister wroeten honderdduizenden druivenwortels in de kalkbodem. Water! Water! Ragfijne haarworteltjes en dikke taaie wortels boren zich dwars door gebarsten rotsen, door fossiele kalklagen en pleistoceengrind. Dieper en dieper de aarde en de tijd in. Water! Water! Vandaag is er regen voorspeld. Maar of die komen gaat, is onzeker. Vanavond maar weer 'ns een regendans doen. Of misschien onder dekking der duisternis illegaal wat irrigeren?
Ik heb een hele lange tuinslang...

druiven
Dankzij de koude lente, onverhoeds besprongen door een loeiend hete zomer, wil dat duivelse druiventuig niet gelijkmatig rijpen. Bovenstaande tros lijkt OK, maar kijk 'ns goed, daar helemaal boven in het midden van de foto... Een keiharde, kneitergroene druif! Als tijdens de oogst dit soort onrijpe vruchtjes in het vat zouden komen, zou onze oogst 2012 een wijn opleveren die je zelfs de schoonmoeder van je ergste vijand nog niet zou willen schenken.   Maar het kan nog erger: een druiventros als een kauwgomballenautomaat. Een en dezelfde tros bestaat uit paarse, roze en groene druiven. De planten naderen het eind hun rijpheidscyclus en een deel van de druiven zal nooit meer op tijd rijp zijn.

afknippen
We zullen alle zeilen moeten bijzetten om voor elkaar te boksen dat onze 100.000 druivenstruiken tegelijkertijd rijp genoeg zijn om succesvol te kunnen oogsten. Bijvoorbeeld door nu, zo'n week of drie voor de oogst, nog meer mooie sappige druiventrossen genadeloos af te knippen en weg te gooien. Straks, tijdens de pluk, zullen we met verdubbelde vrouwkracht aan de selecteertafel, handmatig onrijpe druiven verwijderen. Maar wat we ook doen, het volume zal zeker kleiner zijn. Evenals de inkomsten. Boze boekhouders dus.
Een lelijke tegenvaller.
  "Ga niet waar de weg je leidt, maar ga waar geen pad loopt, en trek je eigen spoor."

Precies! Mooi gesproken, Ralph Emerson! Daarom gaan wij dit jaar 's NACHTS oogsten! Wanneer de maan vol is en haar zuigkracht dusdanig groot dat ze op aarde zeeën en oceanen van getijde doet veranderen, dan gaan we oogsten. Want op het moment dat de maan alle wateren naar zich toe slurpt, zuigt zij tevens het sap in de stammen van de druivenstokken omhoog. En precies als de druiven helemaal vol zitten... Páts! Dan knippen wij ze af! In het vat ermee!

vogel

Verander je zwakte in je kracht

Zijdewever Laurent Mourguet (1769-1844) uit Lyon bijvoorbeeld. Het zit hem niet mee. Heeft hij zijn zaakjes net een beetje op de rit, de bisniz gaat goed, de adelstand verlangt steeds meer zijden kleding en hij weeft zich dus suf, breekt me daar de Franse revolutie uit! Alle zijdedragers worden onthoofd en er wordt geen millimeter van het glanzende stofje meer verkocht! Even raakt de brodeloze Laurent in een dip, maar dan besluit hij monter om tandarts te worden. Papieren zijn daarvoor niet nodig: gewoon een stoel op de markt, mond open, tang erin en tanden trekken. Een stukje service die de nieuwbakken dentiste overigens gratis aanbiedt; zijn verdienmodel volgt daarna, met de verkoop van flesjes medicijn tegen de pijn.   Teneinde meer patiënten binnen te halen, timmert Laurent een poppenkast voor zijn tandartsstoel en bedenkt het karakter 'Guignol', het archetype waarop nadien alle poppenkastpoppen, ook onze Jan Klaasen, zijn gebaseerd. Guignol is bedoeld voor kinderen, maar juist volwassenen blijken dol op de rebelse teksten van die slimme, ondeugende, moedige en satanisch grappige poppenkastpop. Laurent heeft een hit.
En tot op de dag van vandaag, in een tijd die bol staat van de digitale verlokkingen, troont de poppenkast met Guignol hoog in de top tien van het Franse vermaak. Dagelijks doorkruisen honderden rondreizende poppenkasttheaters het platteland om elke week hun tenten op te slaan in weer een ander dorp.

bord
Een belendend stadje ziet geel en rood van de lantaarnpaalposters. Als de rondrijdende spreekstalmeester gaat lunchen, laat hij zijn megafooninstallatie aan staan, zodat de teksten over het verlaten plein blijven schetteren: "Allo, âllo, publique! Grand spectacle! Le monde merveilleux de Guignol! Dimanche après-midi 17.00 heures! Venez nombreux!"

tent
In de trillende hitte is Theatre Guignol neergestreken op een vrijwel schaduwloos terrein achter de spoorlijn. De stilte wordt verscheurd door oorverdovende mokerslagen. Terwijl de voorhamer keer op keer rakelings langs haar blonde hoofd suist, babbelt cassière, pauzepoes en verloofde van tentknecht Fredo, onverstoorbaar met haar vriendin.

zora
Oermoeder Zora, in haar afwezigheid ook wel La Bomba genoemd, heeft minder vertrouwen in Fredo's bouwkundig inzicht: 'Je kan die tent niet vastmaken aan mijn wieldop, eikel!' snerpt de explosieve zigeunerin vanuit de deuropening.

rijden
Eindelijk is het zondagmiddag. Met kloppend hart stuurt de kasteelheer zijn wijnboerenmobiel richting feestterrein.

vlaggen
Teneinde zich van een goede plaats te verzekeren, is hij stipt een uur voor aanvang aanwezig.

hond
Oudergewoonte is de wijnboer van zins zonder te betalen het theater binnen te sluipen. Op zoek naar een opening in het zeil scharrelt hij rond de tent.   Maar juist als de druiventeler denkt een gratis entree te hebben ontdekt, schiet poppenkasthond Nitro tevoorschijn. Keffend als het laatste oordeel springt het diertje voor de geschrokken kasteelheer op en neer.   Het helse kabaal doet oermoeder Zora, belast met de kaartcontrole, uit haar siësta ontwaken. Wantrouwig fronsend rijst ze uit haar stoel.

binnen
Snel mengt de wijnboer zich tussen een troepje kinderen. In gebukte houding weet hij ongezien de tent binnen te glippen. Binnen duwt hij de kinderen opzij en verzekert zich begerig van een mooie plaats.

poppenkast
Het doek gaat op, de voorstelling gaat beginnen! Maar als de wijnboer zich gereedmaakt om optimaal te gaan genieten, wordt zijn blik verduisterd. Pal voor zijn neus laat een dame van imposante afmetingen zich in een lege stoel zakken en beneemt de beduusde flessentrekker het zicht.

stoeltjes
Snel schiet de wijnboer naar voren en wurmt zich in een van de gereserveerde kinderplaatsjes. Ademloos volgt hij de capriolen van Guignol en Gnafron.

lamp
Plotseling gaat het poppenkastgordijn met een ruk dicht. Het tentzeil wordt opengeslagen en oermoeder Zora stuift naar binnen. 'Een indringer!' brult de woedende zigeunerin. 'Er is een indringer in de zaal!' Met een groot model zaklantaarn boven haar hoofd geheven, laat ze de lichtstraal over het publiek spelen. 'Waar zit ie!? Waar zit die schurk!?'   In de tent ontstaat grote opschudding. Zora's zoon Seth komt uit de kast en tracht per microfoon de rust te herstellen. Op dreigende toon kondigt hij aan dat de voorstelling NIET wordt hervat tenzij de illegale bezoeker zichzelf onmiddellijk aangeeft.

kassa
Met flauwe uitvluchten als 'Ik dacht dat het gratis was' en 'Ik heb bijna helemaal geen geld', tracht de kasteelheer zich eruit te draaien. Maar Zora is onverbiddellijk. 'Wees blij dat je er zo afkomt, mannetje!' gromt zij tussen haar gouden tanden. 'Hup! Naar de kassa met jou!'
Er zit niets anders op, met hangende schouders meldt de druiventeler zich bij de caisse...

Moraal
Met zijn houten handen deelde Guignol ook deze voorstelling weer heel wat klappen uit. Maar incasseren deed hij er nog veel meer. En zo overwon de onsterfelijke deugniet wederom alle tegenslagen.


Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg
(Buddah)

Ook Meestervinoloog Franz Lampe van de Wijnbeurs, een onderneming die haar bedrijfsvoering gemeenlijk grondvest op wat rationelere overwegingen, is tot dit inzicht gekomen.

Na een meditatie in de tempel van Han kwam hij tot de conclusie dat ware rijkdom schuilt in het delen van hetgene wat je liefhebt. Spontaan besloot de wijnkeizer zijn kostbaarste bezit, zijn privévoorraad La Tulipe Rosé Gariguettes, ter beschikking van onze Slurplezers te stellen. Wat een geluk.

Cliquez ici
voordat hij zich bedenkt!
  rose


 

Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!

 


Leuk boek

Lekkere wijn

Gaaf shirt

boek
slurp   shirt

Nu in de boekhandel,
of beter nog:
bestel een door de
Wijnboerzelf gesigneerd
exemplaar!

Eindelijk, hij zit in de fles: geplukt door Hollandse
handen en 18 maanden gerijpt op Frans eikenhout, Chateau
la Tulipe de la Garde 2010.

Binnenkort leverbaar

Het T-shirt voor de vrouw van de
wereld en de man met karakter.
Draag dit exclusieve shirt en iedereen
ziet direct dat men te maken heeft
met iemand die niet met zich laat
sollen. Zero tolerance! No mercy
(in het Frans: Non merci).
Alleen goede wijn.
En anders maar bier.

bestel hier reserveer hier bestel hier


Horecaondernemers, cliquez ici voor La Tulipe PremiumAllez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
sante

LGLGGBDRtulipeslurppremiumstuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFBhyves
youtube
SlurpShop