als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Allô allô, Bonjour!
Voilà, de oogst zit erop, de wijn zit veilig in de vaten. Twee weken lang hebben bovenstaande bladeren gediend als biechtgordijn. Inderdaad, als biechtgordijn tussen de druivenplukkers: mensen die elkaar in het gewone leven zelden treffen (een cv-monteur en een advocate, een communicatieadviseuse en een koekjesbakker), zitten tijdens het plukken tegenover elkaar tussen de druiven, slechts gescheiden door het gebladerte. Bij elkaar en toch apart; door het groen schemert af en toe de glans van een oogopslag, instemmend gebrom, afkeurend gesnuif, of schallend gelach.
De optimale omstandigheden voor intieme ontboezemingen.
Bovenstaande merlotbladeren hebben in de oogstmaand zoveel vertrouwelijkheden moeten absorberen dat ze ervan zijn gaan blozen. Verder in deze nieuwe Slurp! een proeverij van vatenmakers, een kansarme wijnboer en een nieuw boek.
Vanwege ondoorgrondelijke redenen moet onze facebookpage veranderen.
Word snel vriend voordat de oude pagina verdwijnt. Cliquez ici, of ga naar www.facebook.com/iljagort
SLURP-Heroes
SLURP drinken is niet voor iedereen weggelegd. Zo hebben we gemerkt dat veel deftige wijndrinkers deze eerlijke boerenwijn te min vinden.
Om SLURP te drinken moet je dus lef hebben. En lef, dat mag gezien worden.
Daarom zouden we je willen vragen om een foto te maken van jezelf met een fles SLURP tijdens het eten. Op die manier kan de new-skool wijndrinker zich manifesteren en ontstaat er ruimte voor vrije wijntijgers: slurpers zonder poeha, zelfdenkende wijnliefhebbers die zich geen wetten laten voorschrijven.
Ga naar de Slurp Wall of Fame op onze nieuwe facebookpagina en plaats daar je foto. Je kan ook stemmen op wie jij de grootste Slurp Hero vindt. De winnaar krijgt een heerlijke doos SLURP thuisgestuurd, uiteraard vergezeld van een gesigneerd exemplaar van het nieuwe wijnboerenboek Ik slurp dus ik ben.
Allez! A l'attaque!! Cliquez ici
Slurpwijn adressen
Goed nieuws! We hebben de hand weten te leggen op een lijst met Albert Heijnvestigingen waar je SLURP! kunt vinden.
Onze wijnen rijpen op barriques, eikenhouten vaten. Die vaten worden vervaardigd door tonneliers. Een ambacht met een eeuwenlange historie. In de wijn-rangorde staan tonneliers dan ook in hoog aanzien. Artiesten zijn het, met ieder zijn eigenwijze, onbetwistbare opvatting over hoe een deugdelijk vat vervaardigd moet worden. Omdat wij er nooit precies de vinger op hebben kunnen leggen welke vaten nu het best bij onze wijn passen, vinifiëren we onze wijn in vaten van maar liefst negen tonneliers. Seguin Moreau, Nadalie, Darnajou en nog een rits anderen. Om een eind te maken aan deze overkill, besloten we om de drie tonneliers te selecteren wier barriques het best passen bij het smaakprofiel van onze wijn.
Bedrijfsleider Paul had daartoe uit elk van de negen verschillende vaten twee flessen gebotteld en onze negen tonneliers uitgenodigd om die in een blindproeverij te komen beoordelen. Een duivelse taak: negen keer dezelfde wijn, maar gerijpt in vaten van verschillende makelij. De tonneliers zouden de wijn moeten beoordelen op geur, smaak, afdronk en bewaarpotentieel. Uiteraard liepen zij daarbij het risico dat ze de tonnen van hun concurrent de hemel in zouden prijzen en daarmee zichzelf het graf in. Hoe gaan een stel keurig opgevoede dames en heren met zo'n diabolische opdracht om? Zagen ze elkaar fijntjes de poten onder de stoel vandaan? Pissen ze in elkaars glas?
cliquez op de foto voor da movie
Eén tonnelier was de onbetwiste winnaar. Een bescheiden jongeman die alle complimenten bijna blozend wegwuifde. In de volgende Slurp! een reportage vanuit zijn de werkplaats.
In Nederland mogen wij wijn leveren aan de grootste kruidenier en aan de grootste wijnimporteur. Ook aan de andere zijde van het Kanaal worden onze wijnen enthousiast geslurpt. Dat is mooi, want daardoor kunnen wij ons bekwaam personeel veroorloven. En de nieuwste vinificatierapparatuur. En op zijn tijd een nieuwe tractor. Bovendien kunnen we ons voorzien van de diensten van de beroemdste winemaker ter wereld.
Op nog geen geweerschot afstand woont buurmanwijnboer Jean-Luc Boudin. Zijn Domaine de Pin-Pin telt 14 hectare wijngaard, die hij samen met zijn vrouw Madeleine moet zien te berappen. Jean-Luc heeft geen idee hoe hij bij een category manager van een supermarkt binnen zou moeten komen (zo hij al weet wat dat is), dus verkoopt hij zijn wijn zelf; op beurzen, op de markt en aan de klantenlijst die hij van zijn vader heeft overgenomen.
De kans dat Jean-Luc negen tonneliers uitnodigt voor een blindproeverij op zijn gazon is gering.
Maar als de grasmaaier kapot is, koopt hij een nieuwe. De oude blijft staan en dient als kattenuitkijkpost.
Ook Jean-Lucs werkplaats is wat anders georganiseerd dan die van ons.
De ijskast heeft al sinds Napoleon geen een Sorbosponsje meer gezien en het oogstafval mikt Jean-Luc gewoon op een hoop naast de binnenplaats.
De chai, waar Jean-Luc z'n wijn vinifieert, is niet voorzien van airco; de deur staat gewoon open, maar wordt wel bewaakt door Bijou, de domste waakhond van Frankrijk (zoals op de foto te zien is, kijkt Bijou standaard de verkeerde kant op).
Schatten, zijn het. Hard werken, maar nooit klagen. Hartelijk, gastvrij en met plezier in het leven.
Toch wordt hier goede wijn gemaakt, ondanks de moeizame omstandigheden waaronder dat moet.
Geen gehemeltestrelende hap uit de fluwelen pofmouw van een edelknaap, nee dat niet. Eerder een bramig soort ossenbloed. Dik, rijp en vol; een Mercedes onder de bordeaux-wijnen. Met aanhanger.
Het domaine van Jean-Luc en Madeleine ligt buiten het dorp aan de oever van de Dordogne, omgeven door haar eigen wijngaarden. Het is er warm en stil en de factor tijd lijkt er geen merkbare rol te spelen.
De luiken zouden wel een likje verf kunnen gebruiken. Maar dat zal waakpoedel Bijou aan haar reet roesten.
Schatten van mensen, een verrukkelijke plek en heerlijke wijn. Je hoeft niet tot over je oren in je slappe was te zitten om gelukkig te kunnen zijn.
Op doortocht naar Nederland kusten onze wieltjes de kostbaarste wijngrond van Frankrijk, toen het onverhoeds lunchtijd werd.
Ondanks dat we ons in een van de duurste wijnstreken ter wereld bevinden, zijn de mogelijkheden tot restauratie niet bemoedigend.
De volgende culinaire gelegenheid laat het eveneens afweten; de kunstig op het hek bevestigde hoefijzers lijken de uitbaters niet de gewenste voorspoed te hebben gebracht.
'La Régalade' betekent zoiets als 'De verwennerij'. Maar of wij hier verwend gaan worden, lijkt onzeker.
Zelfs een aperitiefje in de Zanzy-Bar zit er niet in.
Ook de overnachtingsfaciliteiten zijn weinig uitnodigend.
Gered! Routier 'Le relais des Grands Crus'. Een goed gevulde parkeerplaats wettigt het vermoeden dat we hier te maken hebben met een onvervalst 'Adresse!'.
De dagelijkse wijnconsumptie lijkt bevredigend en ook de florale nonchalance belooft veel.
Maar als wij de zaak betreden
en naar een table pour deux informeren....
... kijkt men ons aan of we van een andere planeet komen! Een Hollandais met een alpino Francais!
Gelukkig waren de voederbakken van onverdachte kwaliteit, voldeden de moules-frites aan de Brusselse norm, en waren de serveuses geselecteerd op borstomvang.
De wijn was licht en heerlijk: een ijskastkoude rode bourgogne. Vers uit het vat van de boer, waarschijnlijk uit een illegaal geoogst overquotum, maar hij smaakte er geen druppel minder om. Soepel, sappig en bessig.
En de prijs zat bij het menu (€11,40) in, evenals een kan water, het brood en een ruimhartig kaasplateau.
Het afscheid greep plaats met zo'n Franse warmbloedigheid, dat we er bijna een stuk wijnboerensnor bij inschoten.
Relais des Grands Crus - 71, Route Nationale - 21 220 Morey Saint-Denis
Téléphone: 0033 380 518 054 - Fax: 0033 380 585 062
'Ik slurp dus ik ben', vanaf
8 november in de boekhandel.
Bijna anderhalf jaar lang hebben we moeten wachten tot de Chateau la Tulipe de la Garde 2009 zichzelf rijp vond om het vat te verlaten. Terwijl zij sliep in haar eikenhouten bed, stuurden wij samples naar internationale wijnconcoursen. Zo werd deze, door Hollandse plukkers en pluksters geoogste Bordeaux Superieur, slapend rijk en vergaarde maar liefst zes medailles. Maar nu zit zij in de fles en ligt te popelen om de kelders van de Wijnbeurs te verlaten. Allez, bestel! Zolang de voorraad strekt! Als ik me niet vergis, krijg je m'n nieuwe boek (zie hiernaast) erbij cadeau.