als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Te laat, te laat!

Gesel ons met duizend doorntakken en sleep ons naakt door de wijnflesscherven: we zijn te laat met deze Slurp! Hieronder drie smoezen die naar gelieve kunnen worden aangevinkt.

1. De wijnboer was in zijn New Yorkse hotelkamer betrapt met een kamermeisje en verblijft nu op Rikers Island.

2. Uitgeput van het onder dekking van de duisternis illegaal bevloeien van zijn uitgedroogde wijngaarden, kon de wijnboer geen tik meer uit zijn vingers krijgen.

3. Een plotseling opgekomen, volkomen krankzinnig plan, een Chateau Sing-along, vergde zoveel voorbereiding dat er vertraging ontstond.

 
 

In deze Slurp!

Zingende druivenplukkers gevraagd: Chateau Sing-along

Restaurant Abu Ghraib

De Blaffende Druif
Afl 1: Wat is eigenlijk slurpen?


Uitslag wedstrijd Kom je bij
me slurpen?

De vernieuwde SlurpShop

Medailles


Update

Het is heet hier in Bordeaux. Het regent weinig en een warm lentezonnetje heeft de druiven uitbundig doen uitlopen.
'On est trois semaines avant,' constateren de boeren met iets van trots. Alsof zij dat zelf hebben geregeld met Moeder Natuur.

  droog

Vroeg rijp
regendrup
Een langverwacht nachtelijk regenbuitje leverde slechts een krappe anderhalve millimeter druivenlevenselixer op.   Door de weldadige lente staan de wijngaarden vol in knop. Bovendien zijn ze 'Bien chargé': een rijke oogst is aanstaande. Een enkel knoppentrosje is zelfs al in bloei geraakt. 'Fleuraison precosse!', juichen de wijnboeren en dromen van blije boekhouders en langgewenste verbouwingen. Maar wij Hollanders houden de kop koel: zo vroeg in het jaar kan het immers nog alle kanten op....

paard
Sinds kort ploegen we een gedeelte van onze wijngaard niet meer met een dieselverslindende trekker, maar met het zacht grasknabbelende paard Hyacinte.   Zo zorgen Erik en zijn sterke druivenros ervoor, dat onze carbon footprint de menselijke maat niet overschrijdt.

 


Zingende druivenplukkers gezocht!
De Chateau Sing-along 2011

De Zomeroogst, de Vendanges Vertes, staat weer voor de deur. Wegens het grote succes van vorige zomer, dit jaar opnieuw met Nederlandse plukkers m/v.
Van 10 t/m 24 juli gaan we met 2 x 25 wijnliefhebbers overtollige druiventrossen afknippen.

singalong

 

Zingen maakt gelukkig
Als je tegen planten praat, groeien ze beter.
Maar als je tegen ze zingt, worden ze ook nog gelukkig. Daarom gaan we tijdens de 'Vendanges Vertes', de oogst waarbij overtollige druiven worden weggeplukt, dit jaar zingend plukken. Door deze liefdevolle aanpak zullen de druiven niet merken dat een aantal van hen wordt weggesnoeid en zal de wijn fluweelzacht en heerlijk zoet van smaak worden. Hoe mooier we zingen, hoe lekkerder de wijn. Bovendien worden ook mensen heel gelukkig van samen zingen. Een absolute win-win dus.

Daarom organiseren we van 10 t/m 16 juli een Chateau Sing-along. Geen moeite wordt daarbij gespaard: koordirigent Edwin Schimscheimer en zijn onafscheidelijke Steinwayvleugel worden ingevlogen uit Holland, er komt een opname-unit, een lichtplan en de wijnboerzelf zal uit volle borst meezingen en zijn kunsten als cajon-drummer vertonen.
Dus kun je zingen en tegelijkertijd druivenplukken, doe auditie en verwerf wellicht onsterfelijke roem
in het groot La Tulipe-druivenplukkerskoor
'Les Voix du Vin'.

Wil je komen zingen en plukken tijdens de Chateau Sing-along in week 1 (van 11 t/m 16 juli),
cliquez ici.

Wil je alleen komen plukken in week 2 (van 18 t/m 24 juli), cliquez ici.

Voor een indruk: bekijk hier het verslag van de Zomeroogst 2010.

voor de oproep, klik op de foto hieronder

filmpjepijl

Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici


Restaurant Abu Ghraib

buiten
Aangevuurd door het knorren van onze maagjes hielden we halt bij Bar Restaurant Auberge St. Michel.
Het oogde wat ontvolkt, maar er brandde licht dus we besloten er de lunch te gebruiken.
Dat hadden we niet moeten doen.

petanque
Dat het menu slechts 11 euro zou vergen, stemde tevree. Wellicht kwam het daardoor, dat het feit dat het euroteken twee omineuze duivelshoorntjes droeg, ons ontging.   We moesten dezelfde richting op als voor de Tennis en de Petanque. Een niet ongevaarlijke vermenging van sporten, waarbij men licht het risico loopt een smash te slaan met een Jeu de boulesbal.

11euro
Verdere bewegwijzering voerde ons langs veelbelovende florale nochalance, die duidelijk maakte dat de uitbater geen tijd verdeed aan uiterlijk vertoon, maar zich volledig focuste op het voeren van een consciëntieuze haute cuisine.   Het restaurant bleek ouvert en we zouden de verschuldigde 11 euro mogen voldoen via Visa.
Tot zover leek ons aanstaande lunchfestijn zich voorspoedig te ontrollen.

troep
De ontdekkingsreis naar de ingang voerde langs de achterzijde van het restaurant, waarvan de architectuur in de gebruikelijke losse, Franse stijl was gehouden.   Ook uit de personeelsingang van de cuisine sprak de zelfverzekerde nonchalance die de Fransen zo kenmerkt.

trap
Maar ondanks de achteloze sfeer liet men hier niet met zich sollen: een lastige klant was met trap en al naar beneden geflikkerd!

gat
Gelukkig. Daar was de Entree. Kennelijk zo schaars bezocht, dat mussen vlak naast de deur in alle rust een nestje hadden kunnen bouwen.

feest
Binnen was het - volgens de aankondiging - Feest.   Maar helaas van korte duur. Als de serveuse het Menu du jour presenteert, moet de wijnboer, die overtuigd vegetariër is, constateren dat het aanbod uit louter vleesgerechten bestaat.
soep
Als de verontruste kasteelheer middels gebarentaal informeert naar de aard van de amuse, draait de serveuse de kaart om en toont de zijde voor zwakbegaafden.
De moed zinkt de overmoedige gourmet
in de schoenen: 'Rillettes de grenouilles', vleespasta van gemalen kikkers!
  Deze lunch kan niet anders dan calamiteus verlopen. Vertwijfeld bidt de wijnboer tegelijkertijd tot God, Allah, Vishnu en Saint Vincent, beschermheilige der wijnboeren.

lichtuit
Maar zoals zo vaak in ogenschijnlijk hopeloze situaties, strijkt de reddende engel op zijn schouder neer: in de keuken wordt één frituurpan teveel aangezet, en het licht valt uit!   Maar nét als de wijnboer onder de mantel der duisternis het restaurant wil uitsluipen, floepen de TL-buizen weer aan.

lichtaan
De ongelukkige druiventeler blijkt niet de enige die dit restaurant wil verlaten: de servetten verheffen zich eveneens uit de glazen...   ... en ook de planten tijgeren richting deur in een poging te ontsnappen.

sleutels
Sommige groeisels zijn op de verwarming geklommen en verdringen elkaar voor de stoffige vensters. Wég! Wég van hier!   De wijnboer is echter gespot; hij wordt scherp in de gaten gehouden. Zijn autosleutels voor het grijpen en toch zo ver weg...

sorti
Als er bij wijze van voorgerecht een bord vol dubieuze 'charcuterie' op tafel wordt gezet, breekt er iets in de kasteelheer en geknakt als een gevallen vogel begint hij zijn testament te maken.   Hoopvol blikt de wijnboer naar de haperende verlichting; elke spier gespannen om bij de eerstvolgende stroomuitval op te springen en naar de deur te stormen.   Helaas, het licht blijft aan. Elke uitweg is afgesloten. Zelfs een ontsnappingstunnel is een hopeloze zaak.

bestek
Bij het zien van het hoofdgerecht ('Crottes de chien à la plancha') wordt het de geplaagde druivenridder teveel. Hij brengt zijn bestek in stelling om zich middels een trefzekere Harakiri uit zijn lijden te verlossen.

gasten
Maar dan wordt het dessert geserveerd: Tropicana-ijs in papegaaienbekers! Verrast gemompel klinkt van de belendende tafels. Ook de druiventeler fleurt op. Enige tijd is slechts het getik van lepels tegen plastic en smakkende geluiden hoorbaar. Dan schuift de cliëntèle simultaan het tropische serviesgoed van zich af.
Men is voldaan, het is een heerlijke lunch geweest...

vogels
Auberge Saint Michel 33126 St. Michel/Fronsac. Téléphone:: 00 33 5.57.24.98.31
De Blaffende Druif, Aflevering 1: Wat is eigenlijk slurpen?

Op onze oproep tot kennisdeling ontvingen we een aantal opmerkelijk slimme vragen. Met name Duco Brongers, Ad Mulder, Mart de Wolf, Art Pickert, Trijntje Mulder, Carina van der Grijn, Dochter Vicky (8) van Michiel van Pelt, Jeroen van der Schaal, Lilian Pietersma, Jeroen van der Schaal en Benny Mulder, wisten het de wijnboer behoorlijk moeilijk te maken. Hun vragen zullen worden opgenomen en beantwoordt in het volgend jaar te verschijnen wijnboerenboekje De blaffende druif.
De mooiste vraag evenwel kwam van
Theo van den Berge: 'Wat is eigenlijk slurpen?' Beoordeel het antwoord in onderstaand griezelfilmpje.

voor Aflevering 1, cliquez op de foto

filmpjepijl

 

Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici

Heb je ook een wijnvraag, mail 'm naar [email protected]

Cliquez ici voor een overzicht van alle afleveringen.Kom je bij bij me slurpen? De uitslag   La Tulipe de la Garde Premium
De slurpwedstrijd heeft honderden enthousiaste reacties opgeleverd. Uit de vele goede inzendingen trokken wij geblinddoekt de winnaar: Merel uit Gouda. Zij en haar man zullen komende zomer ontvangen worden op Château la Tulipe de la Garde om een weekend lang door de wijnboerzelf en zijn naasten bandeloos verwend te worden. Winnares Merel is inmiddels op de hoogte gesteld en heeft ons laten weten dat wij "Geen spijt zullen krijgen van onze uitnodiging." We zijn benieuwd!  

eti Cliquez ici


De SlurpShop

De SlurpShop is helemaal opgekekt: nieuw behang, een andere winkelbel, te veel om op te noemen.
Maar het allerbelangrijkste: je kunt bij ons nu ook rechtstreeks exclusieve WIJN bestellen!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste aanbiedingen, ga naar www.slurpshop.nl of cliquez ici
.

voor de trailer van de SlurpShop, cliquez op de foto

filmpjepijl

shop


Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici.Gefeliciteerd Nederlandse druivenplukkers!

Voor de druivenplukteams 2009/2010 even een update van de medailles waarmee men onze wijnen in 2011 heeft bekroond. O.a. jullie enthousiasme en druivenliefde hebben geleid tot een pak medailles van Parijs tot London: tien in totaal, en we zijn nog maar op de helft van het jaar.

medailles
Voila, hier zijn ze:
Chateau la Tulipe de la Garde 2009

Silver medal:
Challenge International du Vin Bordeaux
Chateau la Tulipe de la Garde 2010

Gold medal:
Concours General de Paris

medailles
La Tulipe Prestige
2008


Commended:
London International Wine Challenge
Silver Medal:
Concours de Bruxelles
La Tulipe de la Garde rose 2010

Silver medal:
Concours General de Paris
Silver medal:
Concours de Bruxelles
Commended:
Decanter London
La Tulipe de la Garde blanc 2010

Silver medal:
Concours de Bruxelles
Bronze Medal:
Decanter London
La Tulipe de la Garde rouge 2010

Commended:
Decanter London

Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

sante

lineuppremium

 

 

 

Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden
slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!


stuur deze Slurp door

doorsturen

cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons

twitterFBhyves
youtube
SlurpShop

sjop