Te laat, te laat! Gesel ons met duizend doorntakken en sleep ons naakt door de wijnflesscherven: we zijn te laat met deze Slurp! Hieronder drie smoezen die naar gelieve kunnen worden aangevinkt. |
|
Update Het is heet hier in Bordeaux. Het regent weinig en een warm lentezonnetje heeft de druiven uitbundig doen uitlopen. |
Vroeg rijp |
Een langverwacht nachtelijk regenbuitje leverde slechts een krappe anderhalve millimeter druivenlevenselixer op. | Door de weldadige lente staan de wijngaarden vol in knop. Bovendien zijn ze 'Bien chargé': een rijke oogst is aanstaande. Een enkel knoppentrosje is zelfs al in bloei geraakt. 'Fleuraison precosse!', juichen de wijnboeren en dromen van blije boekhouders en langgewenste verbouwingen. Maar wij Hollanders houden de kop koel: zo vroeg in het jaar kan het immers nog alle kanten op.... |
Sinds kort ploegen we een gedeelte van onze wijngaard niet meer met een dieselverslindende trekker, maar met het zacht grasknabbelende paard Hyacinte. | Zo zorgen Erik en zijn sterke druivenros ervoor, dat onze carbon footprint de menselijke maat niet overschrijdt. |
Zingende druivenplukkers gezocht! |
De Zomeroogst, de Vendanges Vertes, staat weer voor de deur. Wegens het grote succes van vorige zomer, dit jaar opnieuw met Nederlandse plukkers m/v. |
Zingen maakt gelukkig Daarom organiseren we van 10 t/m 16 juli een Chateau Sing-along. Geen moeite wordt daarbij gespaard: koordirigent Edwin Schimscheimer en zijn onafscheidelijke Steinwayvleugel worden ingevlogen uit Holland, er komt een opname-unit, een lichtplan en de wijnboerzelf zal uit volle borst meezingen en zijn kunsten als cajon-drummer vertonen. |
Wil je komen zingen en plukken tijdens de Chateau Sing-along in week 1 (van 11 t/m 16 juli), cliquez ici. Wil je alleen komen plukken in week 2 (van 18 t/m 24 juli), cliquez ici. Voor een indruk: bekijk hier het verslag van de Zomeroogst 2010. |
voor de oproep, klik op de foto
hieronder |
Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici
|
Restaurant Abu Ghraib
|
Aangevuurd door het knorren van onze maagjes hielden we halt bij Bar Restaurant Auberge St. Michel.
Het oogde wat ontvolkt, maar er brandde licht dus we besloten er de lunch te gebruiken. Dat hadden we niet moeten doen. |
Dat het menu slechts 11 euro zou vergen, stemde tevree. Wellicht kwam het daardoor, dat het feit dat het euroteken twee omineuze duivelshoorntjes droeg, ons ontging. | We moesten dezelfde richting op als voor de Tennis en de Petanque. Een niet ongevaarlijke vermenging van sporten, waarbij men licht het risico loopt een smash te slaan met een Jeu de boulesbal. |
Verdere bewegwijzering voerde ons langs veelbelovende florale nochalance, die duidelijk maakte dat de uitbater geen tijd verdeed aan uiterlijk vertoon, maar zich volledig focuste op het voeren van een consciëntieuze haute cuisine. | Het restaurant bleek ouvert en we zouden de verschuldigde 11 euro mogen voldoen via Visa. Tot zover leek ons aanstaande lunchfestijn zich voorspoedig te ontrollen. |
De ontdekkingsreis naar de ingang voerde langs de achterzijde van het restaurant, waarvan de architectuur in de gebruikelijke losse, Franse stijl was gehouden. | Ook uit de personeelsingang van de cuisine sprak de zelfverzekerde nonchalance die de Fransen zo kenmerkt. |
Maar ondanks de achteloze sfeer liet men hier niet met zich sollen: een lastige klant was met trap en al naar beneden geflikkerd! |
Gelukkig. Daar was de Entree. Kennelijk zo schaars bezocht, dat mussen vlak naast de deur in alle rust een nestje hadden kunnen bouwen. |
Binnen was het - volgens de aankondiging - Feest. | Maar helaas van korte duur. Als de serveuse het Menu du jour presenteert, moet de wijnboer, die overtuigd vegetariër is, constateren dat het aanbod uit louter vleesgerechten bestaat. |
Als de verontruste kasteelheer middels gebarentaal informeert naar de aard van de amuse, draait de serveuse de kaart om en toont de zijde voor zwakbegaafden. De moed zinkt de overmoedige gourmet in de schoenen: 'Rillettes de grenouilles', vleespasta van gemalen kikkers! |
Deze lunch kan niet anders dan calamiteus verlopen. Vertwijfeld bidt de wijnboer tegelijkertijd tot God, Allah, Vishnu en Saint Vincent, beschermheilige der wijnboeren. |
Maar zoals zo vaak in ogenschijnlijk hopeloze situaties, strijkt de reddende engel op zijn schouder neer: in de keuken wordt één frituurpan teveel aangezet, en het licht valt uit! | Maar nét als de wijnboer onder de mantel der duisternis het restaurant wil uitsluipen, floepen de TL-buizen weer aan. |
De ongelukkige druiventeler blijkt niet de enige die dit restaurant wil verlaten: de servetten verheffen zich eveneens uit de glazen... | ... en ook de planten tijgeren richting deur in een poging te ontsnappen. |
Sommige groeisels zijn op de verwarming geklommen en verdringen elkaar voor de stoffige vensters. Wég! Wég van hier! | De wijnboer is echter gespot; hij wordt scherp in de gaten gehouden. Zijn autosleutels voor het grijpen en toch zo ver weg... |
Als er bij wijze van voorgerecht een bord vol dubieuze 'charcuterie' op tafel wordt gezet, breekt er iets in de kasteelheer en geknakt als een gevallen vogel begint hij zijn testament te maken. | Hoopvol blikt de wijnboer naar de haperende verlichting; elke spier gespannen om bij de eerstvolgende stroomuitval op te springen en naar de deur te stormen. | Helaas, het licht blijft aan. Elke uitweg is afgesloten. Zelfs een ontsnappingstunnel is een hopeloze zaak. |
Bij het zien van het hoofdgerecht ('Crottes de chien à la plancha') wordt het de geplaagde druivenridder teveel. Hij brengt zijn bestek in stelling om zich middels een trefzekere Harakiri uit zijn lijden te verlossen. |
Maar dan wordt het dessert geserveerd: Tropicana-ijs in papegaaienbekers! Verrast gemompel klinkt van de belendende tafels. Ook de druiventeler fleurt op. Enige tijd is slechts het getik van lepels tegen plastic en smakkende geluiden hoorbaar. Dan schuift de cliëntèle simultaan het tropische serviesgoed van zich af.
Men is voldaan, het is een heerlijke lunch geweest... |
Auberge Saint Michel 33126 St. Michel/Fronsac. Téléphone:: 00 33 5.57.24.98.31 |
De Blaffende Druif, Aflevering 1: Wat is eigenlijk slurpen? |
Op onze oproep tot kennisdeling ontvingen we een aantal opmerkelijk slimme vragen. Met name Duco Brongers, Ad Mulder, Mart de Wolf, Art Pickert, Trijntje Mulder, Carina van der Grijn, Dochter Vicky (8) van Michiel van Pelt, Jeroen van der Schaal, Lilian Pietersma, Jeroen van der Schaal en Benny Mulder, wisten het de wijnboer behoorlijk moeilijk te maken. |
Hun vragen zullen worden opgenomen en beantwoordt in het volgend jaar te verschijnen wijnboerenboekje De blaffende druif.
De mooiste vraag evenwel kwam van Theo van den Berge: 'Wat is eigenlijk slurpen?' Beoordeel het antwoord in onderstaand griezelfilmpje. |
voor Aflevering 1, cliquez op de foto
|
Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici
Cliquez ici voor een overzicht van alle afleveringen. |
Kom je bij bij me slurpen? De uitslag | La Tulipe de la Garde Premium | |
De slurpwedstrijd heeft honderden enthousiaste reacties opgeleverd. Uit de vele goede inzendingen trokken wij geblinddoekt de winnaar: Merel uit Gouda. Zij en haar man zullen komende zomer ontvangen worden op Château la Tulipe de la Garde om een weekend lang door de wijnboerzelf en zijn naasten bandeloos verwend te worden. Winnares Merel is inmiddels op de hoogte gesteld en heeft ons laten weten dat wij "Geen spijt zullen krijgen van onze uitnodiging." We zijn benieuwd! |
De SlurpShop is helemaal opgekekt: nieuw behang, een andere winkelbel, te veel om op te noemen.
voor de trailer van de SlurpShop, cliquez op de foto |
Als het filmpje niet goed te zien is, cliquez ici. |
Gefeliciteerd Nederlandse druivenplukkers! Voor de druivenplukteams 2009/2010 even een update van de medailles waarmee men onze wijnen in 2011 heeft bekroond. O.a. jullie enthousiasme en druivenliefde hebben geleid tot een pak medailles van Parijs tot London: tien in totaal, en we zijn nog maar op de helft van het jaar. |
Voila, hier zijn ze: |
Chateau la Tulipe de la Garde 2009 Silver medal: Challenge International du Vin Bordeaux |
Chateau la Tulipe de la Garde 2010 Gold medal: Concours General de Paris |
La Tulipe Prestige 2008 Commended: London International Wine Challenge Silver Medal: Concours de Bruxelles |
La Tulipe de la Garde rose 2010 Silver medal: Concours General de Paris Silver medal: Concours de Bruxelles Commended: Decanter London |
La Tulipe de la Garde blanc 2010 Silver medal: Concours de Bruxelles Bronze Medal: Decanter London |
La Tulipe de la Garde rouge 2010 Commended: Decanter London |
Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
|
Slurp! 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|