header

Âllo, âllo, Bonjour!

Hier het laatse nieuws uit een loom en warm Frankrijk.
De tijd gaat traag als stroop; er lijkt nog minder te gebeuren dan normaal.
Maar onderhuids is er van alles gaande.
Allez, on y va...


Het is heet
heet

Zó heet, dat je de zon in je hand zou willen vangen om hem wat zachter te zetten.

zon

Dit soort momenten vraagt van de geoefende wijndrinker middelenvrij denken.
Out of the box en in the frigde: de rode wijn een uurtje of twee in de ijskast en daarna in een emmer met ijs.
Rode wijn hoeft namelijk helemaal niet altijd op kamertemperatuur. Op een warme zomeravond is een koel glas rouge aanmerkelijk lekkerder dan zo'n halflauwe klets. Probeer maar.

 
tulipe

Het is heet: de keerzijde
druifs
De Franse hitte is mooi. En heerlijk. Begin augustus kleurden de druiven van lentegroen naar zomers rood...

druifs
... en daarna werden ze allemaal tegelijk paars. Op een enkele dwarse druif na, die dat verdomde en hardnekkig in zijn puberale fase bleef hangen.

druifs

Nu gebeurt er niet veel meer in de wijngaarden.

Alle trossen zijn paars geworden en afgezien van het getjirp van een krekel of het slaperige gezoem van een bij, overheerst een zomerse stilte. Badend in de warme zon hangen de druiven steeds dikker en zoeter te worden. Zich onbewust van het feit dat over twee maanden zeshonderd nijvere Hollandse vingers ze van hun luie steeltjes zullen trekken om meedogenloos wijn van ze te maken.

droog

Maar eind augustus werd het te gek. Al wekenlang heeft het niet of nauwelijks geregend en de druiven verkommeren. Slap en futloos hangen de bladeren ter neder.
'Baasje, baasje,' lijken zij te lispelen. 'We lijden dorst... Geef ons water...'
Maar druiven irrigeren is verboden in Bordeaux. Met lede ogen moeten we toezien hoe sommige van onze geliefde druivenstruiken het loodje leggen. De bladeren bruin verdord, de rijpe druiven verdroogd aan de tros. Nimmer zal hun wijn onze lippen beroeren.



Verdeel en rust
frederic
Voici onze nieuwe teamgenoot: Frédéric; metselaar, tegelzetter, tuinman, timmerman en lieve man.  

Bij het plaatsnemen op de tractor geen plas regenwater meer in het stoeltje, geen moeizaam startende kasteelméhari's meer: eindelijk kan de eeuwenoude trekkerschuur worden bedankt met een mooi nieuw dak.

dak
Omdat er in de wijngaard momenteel weinig te doen is, helpt tractorist Régis zijn nieuwe collega een handje.  

Terwijl de wijnboer na de lunch onder een boom ligt weg te dommelen, lijkt het ritmische gehamer en gezaag van steeds verder weg te klinken.
De werkzaamheden zijn weer eens goed verdeeld.



Kippenhaat

In de vorige Slurp (cliquez ici) brachten we een bezoek aan restaurant L'Auberge Bressane in de kip-gedomineerde stad Bourg-en-Bresse. In de keuken vroegen we meesterkok Jean-Pierre Vullin, cuisinier van de lekkerste kip ter wereld, naar het geheim achter zijn pluimveesucces.

Zijn openhartigheid was ontwapenend. Hij is zich ervan bewust dat hij de beste kip van Frankrijk bereidt en waarschijnlijk van de hele wereld, maar is volledig ontspannen: 'Ik hoef geen schijn op te houden, zoals de grote sterrenchefs, dus heb ik ook niks te verbergen.' Hij trekt een keukenkastje open. 'Hier! Kijk maar in m'n keuken, kijk maar in m'n kastjes. Je mag alles zien, alles is netjes geregeld. Mijn leverancier heeft topkippen. Die lopen los in de wei, die hebben tien vierkante meter per kip. Ze kunnen hun eigen eten kiezen, krabben in de grond naar wormen, graan, af en toe een kiezelsteentje om de maag te schuren, et voilà: die kippen bereiden zichzelf, die zijn al helemaal lekker. Ik hoef ze alleen maar in de pan te slingeren!'

De volgende ochtend gaan we op zoek naar Jean-Pierres leverancier, want dat wilden we wel eens meemaken: selfsupporting kippen op 10 vierkante meter per kip.

graan
Zo'n graanscholver lust wel een korreltje, dus het landschap wisselt tussen het goudgeel van de stoppelvelden en het malse groen van de kippenweiden.
groen
 
kippen
We kunnen onze ogen niet geloven: een complete vinexlocatie, in Nederland toch al gauw goed voor zo'n 200 eengezinswoningen, voor drie kippen!

kippen
En wat doen die eigenwijze beesten?
Die gaan met z'n allen op één vierkante meter zitten!
boeren
'Het zijn gezelligheids-dieren,' vergoelijkt kippenboerin Martine. Ze tilt een kip van de grond en krabbelt haar knus onder de vleugels. 'Ze hebben ruimte zat, maar ze kruipen altijd bij elkaar.'  

Bezorgd informeert de wijnboer naar de wijze van levensbeëindiging van deze ruimbehuisde gezelligheidsdieren.
'Pas de soucis!' lacht kippenleverancier Jean-Marie. 'Dat gaat allemaal "très humain!" Kom maar even mee naar de schuur...'

Maar een blik op de bloedbespatte laarzen van de hoender-euthanasist jaagt de gevoelige kasteelheer de stuipen op het lijf en met een lafhartig gemompeld 'Non, merci...' weet hij niet hoe snel hij zich naar zijn voiture moet spoeden.
Op naar de bewoonde wereld voor een koel glas witte Macon Villages.


borden
Terwijl de eerste tekenen van een forse kipmoeheid de kop opsteken, betreden we het dorpscafé. Helaas zijn we ook hier verre van veilig: deze dag zal hier een pluimveesoiree losbarsten.   Dit wordt te gek. Wég van dit kakelend geteisem. We slaan op de vlucht teneinde in een kipvrije omgeving op adem te komen. Maar in het ons aanbevolen stadje blijkt juist die dag een grootschalig kipfeest van start te gaan.

frutsels
Kippenfrutsels... ... zelfgekleide kippenasbakken... ... dashbordkleefkippen...

meisje
De plaatselijke sneltekenares staat er op ons te portretteren. Maar wat zij ook probeert, onder haar pennenstreken ontstaan louter kippenwrochtsels.
Uiteindelijk krijgen we de twee die volgens haar onze trekken het meest realistisch weergeven.
frutsels
Kippenkleedjes, kippenschorten en kippenkussens. Het is alsof we ronddolen in een boze droom.

toerist
Rond een kooi met twee slaperige kippen drommen fotograferende toeristen samen alsof het George Clooney en Angelina Jolie zijn, die hier achter het gaas zitten.  

Opeens wordt de kippengekte ons te veel. Overmand door een spontane afkeer van alles wat kakelt, tokt of kraait, besluiten tot een snelle lunch en dan vlug weg van hier. Gespannen nemen we plaats op het terras van café Prunelle en bestellen de crêpe maison.


Maar dan wordt eens te meer bewezen dat de goddeloze zijn lot niet kan ontlopen;
want waarmee blijkt de crêpe maison gevuld?
crepe

Visita Italiana

Onze Italiaanse vriend en collega-wijnboer Salvatore belde op. Helemaal uit Sardinië: of zijn zoon Domenico in de schoolvakantie bij ons kon komen werken.
Zoals gewoonlijk zonder lang nadenken, gingen we akkoord. Leuk; een achttienjarig brok levend Italië in huis.
Nou, dat hebben we geweten.

lucht

Toen op zondagochtend 10.24 een zilveren streep in de hemel de nadering van onze mediterrane gast aankondigde, staken we nog de vlag uit.

Zijn binnentreden was groots en meeslepend en ging gepaard met warmbloedig Zuid-Europees temperament. Maar nadat de stofwolken van zijn aankomst waren nedergedaald en er aangepakt zou gaan worden, bleek onze gast zekere reserves te koesteren.

Vanwege het verouderingseffect van UV-straling, wenste onze achttienjarige logé liever niet in de vignobles te arbeiden. Ook het door ons geprojecteerde schilderwerk liet hij liever aan zich voorbijgaan. Maar bij het betreden van onze houtloods verbrak een brede glimlach zijn nobele trekken.

hakken

'Hakkè!' riep hij verheugd, terwijl hij de bijl greep. 'Hakkè! Koed voor die body! Moescoelè!'
Helaas bleek onze gast van het type dat alleen maar kan functioneren onder grote publieke belangstelling.
Dus moesten wij erbij blijven staan en bewonderend toezien hoe hij met zwellende spieren blok na blok kloofde. Telkens als we weg wilden lopen, riep hij ons terug: 'Moejekaikè! Moejekaikè!'

ei hout

Domenico's hakdrift verstoorde de kasteelrust dusdanig dat Chantal, de illegaal door ons uit Bresse geïmporteerde kip, volledig van slag raakte en haar eieren niet meer in haar leghok, maar her en der in het wild begon te deponeren.

 

Na een week had onze Italiaanse kostganger een soort Mount Everest gekloofd; een berg brandhout die de kasteeltorens in hoogte schier overtrof.
Om deze overwinning op de natuur te vieren zou Domenico, wiens naam wij onderling al afkortten tot Dom, voor ons een echte Italiaanse maaltijd bereiden.

basilicum
Voor zijn Pasta al Pesto wist Dom bij buurvrouw Elisabeth de volledige oogst basilicum 2010 los te lullen.
Maar zijn hoofdgerecht kwam van minder dichtbij. Hiervoor moesten we naar de Italiaanse traiteur in de grote stad; Dom had zich in het hoofd gezet dat hij ons zou laten kennismaken met een van de hoogtepunten van de Cuccina Italiana.
 

Gelukkig bleken de door Dom gewenste stierenballen ruim voorradig en bovendien in de aanbieding: voor €2,80 kregen we een zak vol.

Voor de thuisblijvers hieronder het recept.


Recept Pasta al Pesto con Testicoli

pasta

 

 

De Pasta
Kook een pan spaghetti.

De Pesto
Vraag de buurvrouw om een grote mand versgeplukte basilicum. Prop die (zonder de mand) in de blender.

Doe daar een hand pijnboompitten, een paar tenen knof en een plens olijfolie bij. Zet de blender op 'On'.

Na een paar minuten herrie heb je echte zelfgemaakte Italiaanse pesto.

De Ballen
Koop een zak stierenballen. Was ze schoon en zink ze af in kokend water.
Diep ze na 3 minuten op. Maak een incisie over de volle lengte van de bal en verwijder het vlies. (Weersta hierbij de neiging om de benen samen te knijpen.)
Snij de ontblote bal in plakken (idem).
Haal de balplakken losjes door de bloem en leg ze in een sissend hete koekenpan met een laagje olijfolie.
Beide balkanten knapperig bakken.
Beetje z & p, en op de dampende spaghetti vlijen.
Fles Rosso di Montalcino opentrekken.

Salute e buon appetito!


Château la Tulipe de la Garde?

lagardes

 

Na jaren van martelende aarzeling, hebben we besloten om de naam intact te laten, maar één enkel woordje toe te voegen.
Vanaf 2010 heet ons kasteel: Château la Tulipe de la Garde.

 

Er blijkt in Frankrijk een hele rits chateaus te bestaan, die Château de la Garde heten. Waaronder een die wijn produceert waar je je voeten nog niet in zou willen wassen.
Dit leidt tot allerlei vervelende misverstanden op wijnconcoursen, in wijngidsen en op internet.
Maar ja, de naam van een Château veranderen dat al sinds 1200 na Chr. zo heet, kan dat wel?
Of brengt dat, zoals bij een schip, rampspoed en ongeluk?

logo


Wijn voor weinig

carrefour

 

De oogst is op handen en teneinde de nieuwe wijn te kunnen herbergen, moeten de wijnboeren hun kelders leeg maken.
Dat betekent feest voor de wijnliefhebber, want de komende weken barsten bij de grote Franse Supermarché's de jaarlijkse Foires aux Vins los.

Grote wijnen voor kleine prijsjes. Carrefour bijvoorbeeld, biedt een uitstekende Lussac-Saint-Émilion aan voor €4,34 met bij 6 flessen, 2 flessen gratis.

Maar ook de Grand Cru's en hun tweede wijnen zijn aantrekkelijk geprijsd: Les Fiefs de la Grange, een van mijn persoonlijke favorieten, voor €13,95. Château Carbonnieux 2007 voor 24 piek.

Allez, ga je nog en vacance, zorg dan voor wijnruimte in de kofferbak.

Cliquez ici voor een overzicht van Carrefour

www.guideduvin.com/foires-aux-vins

http://foireauxvins.carrefour.fr/liste



Druivenplukken
cliquez ici

Win je gewicht in wijn!
cliquez ici

Literaire mars
cliquez ici

La Tulipe Premium
cliquez ici



Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

lineup


De nieuwe wijnsurvivalgids.
Totaal herziene versie, voorzien van
nieuwe verhalen, nieuwe inzichten
en nieuwe wijnen.
wijnsurvivalgids
€ 10,- in de boekwinkel.
Of bestel hier.



Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici