Âllo, âllo, Bonjour! |
Hier het laatse nieuws uit een loom en warm Frankrijk. |
Het is heet |
Zó heet, dat je de zon in je hand zou willen vangen om hem wat zachter te zetten.
Dit
soort momenten vraagt van de geoefende wijndrinker middelenvrij denken. |
Het is heet: de keerzijde |
De Franse hitte is mooi. En heerlijk. Begin augustus kleurden de druiven van lentegroen naar zomers rood... |
... en daarna werden ze allemaal tegelijk paars. Op een enkele dwarse druif na, die dat verdomde en hardnekkig in zijn puberale fase bleef hangen. |
Nu gebeurt er niet veel meer in de wijngaarden. Alle trossen zijn paars geworden en afgezien van het getjirp van een krekel of het slaperige gezoem van een bij, overheerst een zomerse stilte. Badend in de warme zon hangen de druiven steeds dikker en zoeter te worden. Zich onbewust van het feit dat over twee maanden zeshonderd nijvere Hollandse vingers ze van hun luie steeltjes zullen trekken om meedogenloos wijn van ze te maken. |
Maar eind augustus werd het te gek. Al wekenlang heeft het niet of nauwelijks geregend en de druiven verkommeren. Slap en futloos hangen de bladeren ter neder. |
Verdeel en rust |
Voici onze nieuwe teamgenoot: Frédéric; metselaar, tegelzetter, tuinman, timmerman en lieve man. | Bij het plaatsnemen op de tractor geen plas regenwater meer in het stoeltje, geen moeizaam startende kasteelméhari's meer: eindelijk kan de eeuwenoude trekkerschuur worden bedankt met een mooi nieuw dak. |
Omdat er in de wijngaard momenteel weinig te doen is, helpt tractorist Régis zijn nieuwe collega een handje. | Terwijl de wijnboer na de lunch onder een boom ligt weg te dommelen, lijkt het ritmische gehamer en gezaag van steeds verder weg te klinken. |
Kippenhaat |
In de vorige Slurp (cliquez ici) brachten we een bezoek aan restaurant L'Auberge Bressane in de kip-gedomineerde stad Bourg-en-Bresse. In de keuken vroegen we meesterkok Jean-Pierre Vullin, cuisinier van de lekkerste kip ter wereld, naar het geheim achter zijn pluimveesucces. Zijn openhartigheid was ontwapenend. Hij is zich ervan bewust dat hij de beste kip van Frankrijk bereidt en waarschijnlijk van de hele wereld, maar is volledig ontspannen: 'Ik hoef geen schijn op te houden, zoals de grote sterrenchefs, dus heb ik ook niks te verbergen.' Hij trekt een keukenkastje open. 'Hier! Kijk maar in m'n keuken, kijk maar in m'n kastjes. Je mag alles zien, alles is netjes geregeld. Mijn leverancier heeft topkippen. Die lopen los in de wei, die hebben tien vierkante meter per kip. Ze kunnen hun eigen eten kiezen, krabben in de grond naar wormen, graan, af en toe een kiezelsteentje om de maag te schuren, et voilà: die kippen bereiden zichzelf, die zijn al helemaal lekker. Ik hoef ze alleen maar in de pan te slingeren!' De volgende ochtend gaan we op zoek naar Jean-Pierres leverancier, want dat wilden we wel eens meemaken: selfsupporting kippen op 10 vierkante meter per kip. |
Zo'n graanscholver lust wel een korreltje, dus het landschap wisselt tussen het goudgeel van de stoppelvelden en het malse groen van de kippenweiden. |
We kunnen onze ogen niet geloven: een complete vinexlocatie, in Nederland toch al gauw goed voor zo'n 200 eengezinswoningen, voor drie kippen! |
En wat doen die eigenwijze beesten? Die gaan met z'n allen op één vierkante meter zitten! |
'Het zijn gezelligheids-dieren,' vergoelijkt kippenboerin Martine. Ze tilt een kip van de grond en krabbelt haar knus onder de vleugels. 'Ze hebben ruimte zat, maar ze kruipen altijd bij elkaar.' | Bezorgd informeert de wijnboer naar de wijze van levensbeëindiging van deze ruimbehuisde gezelligheidsdieren. Maar een blik op de bloedbespatte laarzen van de hoender-euthanasist jaagt de gevoelige kasteelheer de stuipen op het lijf en met een lafhartig gemompeld 'Non, merci...' weet hij niet hoe snel hij zich naar zijn voiture moet spoeden. |
Terwijl de eerste tekenen van een forse kipmoeheid de kop opsteken, betreden we het dorpscafé. Helaas zijn we ook hier verre van veilig: deze dag zal hier een pluimveesoiree losbarsten. | Dit wordt te gek. Wég van dit kakelend geteisem. We slaan op de vlucht teneinde in een kipvrije omgeving op adem te komen. Maar in het ons aanbevolen stadje blijkt juist die dag een grootschalig kipfeest van start te gaan. |
Kippenfrutsels... | ... zelfgekleide kippenasbakken... | ... dashbordkleefkippen... |
De plaatselijke sneltekenares staat er op ons te portretteren. Maar wat zij ook probeert, onder haar pennenstreken ontstaan louter kippenwrochtsels. Uiteindelijk krijgen we de twee die volgens haar onze trekken het meest realistisch weergeven. |
Kippenkleedjes, kippenschorten en kippenkussens. Het is alsof we ronddolen in een boze droom. |
Rond een kooi met twee slaperige kippen drommen fotograferende toeristen samen alsof het George Clooney en Angelina Jolie zijn, die hier achter het gaas zitten. | Opeens wordt de kippengekte ons te veel. Overmand door een spontane afkeer van alles wat kakelt, tokt of kraait, besluiten tot een snelle lunch en dan vlug weg van hier. Gespannen nemen we plaats op het terras van café Prunelle en bestellen de crêpe maison. |
Maar dan wordt eens te meer bewezen dat de goddeloze zijn lot niet kan ontlopen; want waarmee blijkt de crêpe maison gevuld? |
Visita Italiana |
Onze Italiaanse vriend en collega-wijnboer Salvatore belde op. Helemaal uit Sardinië: of zijn zoon Domenico in de schoolvakantie bij ons kon komen werken. |
Toen op zondagochtend 10.24 een zilveren streep in de hemel de nadering van onze mediterrane gast aankondigde, staken we nog de vlag uit. Zijn binnentreden was groots en meeslepend en ging gepaard met warmbloedig Zuid-Europees temperament. Maar nadat de stofwolken van zijn aankomst waren nedergedaald en er aangepakt zou gaan worden, bleek onze gast zekere reserves te koesteren. Vanwege het verouderingseffect van UV-straling, wenste onze achttienjarige logé liever niet in de vignobles te arbeiden. Ook het door ons geprojecteerde schilderwerk liet hij liever aan zich voorbijgaan. Maar bij het betreden van onze houtloods verbrak een brede glimlach zijn nobele trekken. |
'Hakkè!' riep hij verheugd, terwijl hij de bijl greep. 'Hakkè! Koed voor die body! Moescoelè!' |
Domenico's hakdrift verstoorde de kasteelrust dusdanig dat Chantal, de illegaal door ons uit Bresse geïmporteerde kip, volledig van slag raakte en haar eieren niet meer in haar leghok, maar her en der in het wild begon te deponeren. |
Na een week had onze Italiaanse kostganger een soort Mount Everest gekloofd; een berg brandhout die de kasteeltorens in hoogte schier overtrof. |
Voor zijn Pasta al Pesto wist Dom bij buurvrouw Elisabeth de volledige oogst basilicum 2010 los te lullen. Maar zijn hoofdgerecht kwam van minder dichtbij. Hiervoor moesten we naar de Italiaanse traiteur in de grote stad; Dom had zich in het hoofd gezet dat hij ons zou laten kennismaken met een van de hoogtepunten van de Cuccina Italiana. |
Gelukkig bleken de door Dom gewenste stierenballen ruim voorradig en bovendien in de aanbieding: voor €2,80 kregen we een zak vol. Voor de thuisblijvers hieronder het recept. |
Recept Pasta al Pesto con Testicoli |
De Pasta De Pesto Doe daar een hand pijnboompitten, een paar tenen knof en een plens olijfolie bij. Zet de blender op 'On'. Na een paar minuten herrie heb je echte zelfgemaakte Italiaanse pesto. |
De Ballen Salute e buon appetito! |
Château la Tulipe de la Garde?
Na jaren van martelende aarzeling, hebben we besloten om de naam intact te laten, maar één enkel woordje toe te voegen. |
Er blijkt in Frankrijk een hele rits chateaus te bestaan, die Château de la Garde heten. Waaronder een die wijn produceert waar je je voeten nog niet in zou willen wassen. |
Wijn voor weinig |
De oogst is op handen en teneinde de nieuwe wijn te kunnen herbergen, moeten de wijnboeren hun kelders leeg maken. Grote wijnen voor kleine prijsjes. Carrefour bijvoorbeeld, biedt een uitstekende Lussac-Saint-Émilion aan voor €4,34 met bij 6 flessen, 2 flessen gratis. Maar ook de Grand Cru's en hun tweede wijnen zijn aantrekkelijk geprijsd: Les Fiefs de la Grange, een van mijn persoonlijke favorieten, voor €13,95. Château Carbonnieux 2007 voor 24 piek. Allez, ga je nog en vacance, zorg dan voor wijnruimte in de kofferbak.
Cliquez ici voor een overzicht van Carrefour |
Druivenplukken |
Win je gewicht in wijn! |
Literaire mars |
Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!
|
De nieuwe wijnsurvivalgids. |
Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig
zein. |