als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Allô, allô, Bonjour!
Een fonkelnieuw wijnprogramma bij AVROTROS: Gorts Wijnkwartier.
15 afleveringen van 15 minuten over de lekkerste vloeistof ter wereld en ver daarbuiten.
De eerste aflevering (a.s. vrijdag 16 feb. om 19.15) hebben we zojuist teruggekeken en ik moet zeggen: het plezier spat er vanaf.
Hoeveel flessen wijn kan ik per dag drinken? Is een kurk beter dan een schroefdop? Hoe komt er hout in de wijn? Is wijn vegetarisch? Hoeveel jaar kan ik rosé bewaren? Hoe bestrijd ik een kater?
Dagelijks wordt de wijnboer overspoeld met de meest vreemde vragen over het geestverrijkende druivennat. In Gorts Wijnkwartier geeft hij daar op zijn eigenwijze wijze antwoord op.
We gaan zo gedetailleerd mogelijk in op de onmogelijkste vragen. We maken uitstapjes naar bevriende wijnboeren, bespreken technische vragen met winemaker Bruno, of we ondervragen keldermeester Philippe tijdens een zonovergoten wijnboerenlunch.
Iedereen die van een goed glas wijn houdt, krijgt alle 'need to know' en 'nice to know' feitjes over wijn.
De 15 afleveringen van Gorts Wijnkwartier zijn allemaal opgenomen in en rond ons château in Frankrijk, de wijngaarden, de wijnkelders, de plukkerszaal en meer, met een minimale crew van slechts twee personen: regisseur Wilfred Drechsler en cameraman Nick Hartemink.
De ontspannen maar loepzuivere regie van Wilfred en de bloedmooie beelden van camerabeest Nick geven het programma een intieme, gemoedelijke sfeer.
Natuurlijk is er een glansrol weggelegd voor de wijnboerenminnares en de wijnboerenzoon.
Beiden verdienen minimaal een Oscar omdat zij erin slagen volkomen naturel zichzelf te spelen, ondanks dat ze voortdurend in de wielen worden gereden door een morsige wijnboer, die op de meest onverwachte momenten hinderlijk door het beeld banjert.
De hoofdrol evenwel wordt gespeeld door onze topacteur: Vieille vigne Jean-Claude, de alleroudste wijnstok van het dorp.
Jean-Claude levert ieder jaar opnieuw de merlot-trossen met de meeste kracht en de diepste smaak.
En die druiven, die leveren dat magische goedje, dat erotiserend elixer, die gekmakend lekkere godinnendrank waar het in dit programma allemaal om draait: WIJN!
Een hoogtepunt in Gorts Wijnkwartier is de babbelton, waarin de wijnboer reageert op goede, slimme en hilarische kijkersvragen.
Een ander hot topic is 'Schat, wanneer gaan we eten?', het 'moment suprême' waarin de wijnboerenminnares in de kasteelkeuken het diner bereidt en haar geheime recept prijsgeeft. Waarna de wijnboer daar in zijn 'schatkamertje' de lekkerste wijn van het château bij opsnort.
Dit laatste onderdeel wordt vooral door de makers zeer gewaardeerd, daar zij daarbij eindelijk zelf onbekommerd los kunnen gaan op de heerlijkheden uit de kasteelkeuken (en de kasteelkelder).
Cliquez ici voor de trailer (Cliquez op de foto hieronder)
Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici
Allez, merci beaucoup & tot vrijdag 16 februari 19.15 op NPO2.
Alvast Sante!