als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header
"Het eiland waar het begin en het eind van Italië samenkomen"


Allô, allô, Buongiorno!

Aanstaande vrijdag wordt de op één na laatste uitzending van Gort over de Grens uitgezonden.
We zijn in het zuidelijkste gedeelte van de laars op het 'Eiland der deugdzaamheid', zoals het door de bewoners wel spottend wordt genoemd. Ik vrees, maar vertel dat alsjeblieft niet verder, dat dit een van mijn favoriete reportages is.

Vrijdag 26 mei om 20.25 bij Avrotros op NPO2.

Allez, andiamo!

 
Afl 5: Sicilië
Het eiland der deugdzaamheid
Wijn van de Etna
Catania: de vismarkt
Filmpje: loop mee over de vismarkt
Palermo
Corleone
Kaart
Uitzenddata
Teruglezen en terugkijken

Het eiland der deugdzaamheid

still

In deze aflevering reizen we naar Sicilië. Een eiland dat een warm plekje in mijn hart heeft vanwege haar dramatische historie, haar veelzijdige culinaire cultuur en natuurlijk de verrukkelijke wijn.


koffie

We beginnen de dag met een Italiaanse cappuccino. Want Mama mia, wat is de koffie in dit land hemeltergend lekker. We kunnen er geen genoeg van krijgen en slurpen wel vijf van die schuimige monnikskappen op een dag.

 

En als iemand dan ook nog de vraag stelt die je in Palermo niet moet stellen: 'Heeft u misschien een koekje bij de koffie?' gaat het pas echt fout: 'Neeee! Niet doen! Dit is té lekker!'
Wijn van de Etna

lava

We maken een reportage in een wijngaard die, letterlijk, onder de rook van de Etna ligt. Wijnboer Marco maakt hier, op de flanken van een vuurspuwende berg, een huiveringwekkend mooie wijn.

 

Als ik hem vraag of hij het niet gevaarlijk vindt, dansen op de rand van de vulkaan, lacht hij: 'Integendeel! We dansen van vreugde elke keer als hij uitbarst! Die vulkanische as schenkt ons de vruchtbaarste grond van Italië. Dat maakt onze wijn uniek!'


kratteb

Als we bij Marco's domein aankomen, is de druivenpluk in volle gang. De druiven hangen erbij alsof ze gefilmd moeten worden, wat ook zo is. De smaak is zoet als de zomer zelf en ik prop er handenvol van in m'n mond. Dat kan, want Marco's wijngaard is 100 procent biologisch.


snor

De vulkaanwijn is helder karmozijnrood en heeft de smaak van wilde bosaardbeitjes en framboosjes. In een blindproeverij zou ik deze wijn stellig als een kostbare Bourgogne kwalificeren.

 

'Scusi, scusi, Marco, ik weet het, tijdens een wijnproeverij hoor je de wijn netjes uit te spugen, maar met jouw wijn krijg ik dat niet voor elkaar: te lekker. Veel te lekker. Ach, kijk nou, de inhoud van m'n glas is per ongeluk verdampt. Is er misschien nog een klein drupje?'
Catania: de vismarkt
viskraam

In Catania gaan we naar de vismarkt, (waar het vanwege de versheid van de vis helemaal niet naar vis ruikt).
Bekijk hieronder het filmpje van dit spektakel en wees getuige van het eeuwenoude, doch immer aktuele adagium: 'Wie het hardst schreeuwt, verkoopt de meeste vis'.

filmpje Cliquez ici en loop mee over de vismarkt van Catania
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez iciPalermo

dag
nacht

markt

Als de dag ten einde loopt, begeven we ons naar 'La Vucceria', de beroemde avondmarkt van Palermo. Op een plein vol rokerige kraampjes maak ik een keuze uit de tientallen Siciliaanse streekgerechten. Te beginnen met een bordje halfverbrande kalfsdarm.


boksne

Ik boks een rondje met een bokser die acht keer kampioen van Italië was èn kampioen van Europa. Tegenwoordig traint hij, geheel op eigen initiatief, straatjochies in de bokssport om ze zelfrespect bij te brengen en ze daarmee uit handen van de Mafia te houden.


IJs

In een meer dan honderd jaar oude ijssalon in Palermo ontmoet ik Meester IJsmaker Giuseppe. Hij laat zien hoe hij de originele 'Gelato Siciliano' samenstelt.

 

Dat valt niet mee, want de ijsmeester wordt scherp in de gaten gehouden door zijn werkgever, die wel graag reclame voor zijn zaak wil maken, maar dan weer niet wil dat zijn goed bewaarde ijsgeheimen op straat komen te liggen.

Corleone
corleone

We trekken het binnenland in naar het geboortedorp van The Godfather. Een slaperig gehucht, waar ogenschijnlijk niets aan de hand is. Maar de kopstukken van de organisatie wiens naam we hier maar beter niet hardop uitspreken, maken daar nog altijd deel uit van het straatbeeld.

 

Ik ontmoet een dappere jonge vrouw, een meisje eigenlijk nog, die haar leven riskeert in haar strijd tegen die organisatie. Maar ze doet het met een lach en zonder een spoor van angst en daarmee schoot zij een pijl diep in mijn hart.


zee

Zelf vind ik dit misschien wel de mooiste aflevering die we gemaakt hebben. Maar goed, ik moet hem nog terugzien. Vrijdag weet ik meer.
Vrijdagavond 20.30 op NPO2 bij Avrotros.


De route
kaart

Uitzenddata
uitzenddata


Teruglezen en terugkijken

Alle uitzendingen van Gort over de Grens zijn na afloop terug te kijken via Uitzending Gemist. De bijbehorende SlurpSpecials kan je ook teruglezen. Cliquez hieronder.

piemonte

Over Barolo; de oudste vrouw Emma Morano; Gianfranco, de tuinman die de cipres van de Boromeos in leven heeft gehouden; de geheimen van de ultieme cappuccino in Turijn, truffeljagen in Monchiero en truffelpasta eten bij Marco.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 1.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 1.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.


piemonte

Naar de kapper in Milaan; Amarone drinken in Valpolicella; op zoek bij de rooie koeien waar de beste parmezaanse kaas van wordt gemaakt en pasta Bolognese koken met Maria in Parma.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 2.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 2.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.


piemonte

Op zoek naar het eeuwige leven: ik drink Vin Santo in Montepulciano; wordt gezegend in Rome, ga daar naar de schervenberg en duik in het dolce vita-archief van een echte paparazo; en ontsluier het geheim van een dorp van honderdjarigen.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 3.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 3.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.


piemonte

Op zoek naar La Familglia, de hoeksteen van de Italiaanse samenleving. Ik ga naar Napels, bezoek daar een bruiloft, eet daar een historische pizza, en vaar vervolgens naar het vlakbijgelegen paradijs: Procida, waar ik ga vissen met Maria en op bezoek ga bij een wijnboer die van de levante-druif hele bijzondere wijn maakt.
Teruglezen? Cliquez ici voor de SlurpSpecial afl 4.
Terugkijken? Cliquez ici voor Gort over de Grens afl 4.

De trailer nog eens kijken? Cliquez ici.  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante

stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

 
mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

 
volg ons
FByoutube
twittertwitter