als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

De druivenpluk zit erop.
De wijn zit veilig in de vaten. Dit wijnjaar 2017 was een woest gevecht. We hebben alles op alles moeten zetten om de druiven te veroveren op Moeder Natuur. De oogst is dan ook sober in getal. Maar de smaak, gekruid door bloed, zweet en tranen, lijkt beter dan ooit.

Allez, on y va!


 
In deze Slurp!
Druivenplukken 2017
Stoor nooit een Fransman tijdens het eten
Merde! Controle!
De Vulkaan
Kasteelkurkentrekker


Druivenplukken 2017

engel

Halverwege de trap naar de torenkamer woont de Kasteelengel. Al langer dan iemand zich heugen kan waakt zij daar in stenen rust over het welzijn van het château en haar bewoners. Vanaf het begin van de lente, toen de druivenbloesems ontwaakten, hebben we getracht haar te paaien door, naast de gebruikelijke smeekbedes en brandende kaarsjes, haar ook elke dag een trosje druiven in een zilveren drinknapje aan te bieden.


spinnenweb

Desondanks waren de voortekenen niet gunstig. In de stilte van de nacht weefden spinnen hun web tussen de tralies van het kasteelhek. Toen de zon opkwam en hun spinsels liet flonkeren in het ochtendlicht, waren we sprakeloos van zoveel schoonheid.

 

Maar de boeren in het dorp huiveren bij het zien van deze 'Parelkettingen des doods', zoals zij ze noemen. Volgens hen is het een voorbode die louter onheil brengt. Ze slaan snel een kruisje en spoeden zich huiswaarts.


druifs

Maar onze druiven hadden daar schijt aan.
'Pluk me! Pluk me!' lachten ze ons vanuit de wijngaard toe.
En dat deden we. Tot aan de laatste druif.


plukken

In de breekbare stilte van de ochtend plukt de wijnboer tros na tros, verzonken in gedachten, zo diep dat zij door aardse stervelingen niet te bevatten zijn.

 

"HALLOOOO!" toetert opperplukster Yvette vanuit een belendende druivenrij, 'WORDT ER NOG GEPLUKT, WIJNBOERTJE? DE OOGST MOET DEZE WEEK WEL BINNEN, JA?!'


plukken

Nadat ook de wijnboerenzoon is opgetrommeld om de dichtende druivenruiter terug op aarde te krijgen, komt er schot in de pluk.


plukken

De ene volle krat na de andere wordt naar het einde van de wijngaard gedragen, waar zij zullen worden verzameld door Tractorist Fred, die ze daarna naar de wijnkelder rijdt.


kratjes

Halverwege de ochtend gaat het hard: bij het pad langs de wijngaard stapelen de gevulde druivenkratten zich op.


shipley

'Allez Fred,' sommeert winemaker Shipley de uitgeputte tractorist, 'deze druiven graag direct naar het château, daarna stoten we door naar de wijngaard aan de overkant.'


family

Voor een vrolijke familiefoto is maar nauwelijks tijd, want...
Druivenplukken is één ding, maar daarna dienen de druifjes van hun steeltjes ontdaan te worden en gesorteerd. Dat moet handmatig, want alleen de lekkerste mogen het vat in.


table de tris

Lieveheersbeestjes, wijngaardslakken, krekels en andere bijvangst van de biologische wijnbouw, worden zorgvuldig tussen de druiven uitgevist. Ook dat gebeurt met de hand, dus een beetje druivensnuiter verliest zijn druifjes geen moment uit het oog.


chai

Daarna worden alleen de rijpste druifjes toegelaten tot de ballotageslang naar de Cuves, de gekoelde roestvrijstalen tanks waarin de gisting plaatsvindt voordat de most naar de eikenhouten Barriques wordt overgebracht.


ilja klaas

Wat een kolerebaan, denk je nu misschien, maar dat valt mee: tijdens deze fysiek zware selectie-arbeid valt er namelijk van alles te beleven. Zoals een op het nippertje uit de wijnpers geredde Mantis religiosa (bidsprinkhaan), die na kundige mond-op-mondbeademing liefdevol wordt teruggeplaatst in de wijngaard.


proeven

Af en toe zondert de wijnboer zich even af om het verse product te keuren op smaak, kleur en geur. 'Dit moet het worden, Zoon!' buldert hij tussen twee slokken door.

 

Bedaard proeft de wijnboerenzoon van het pas geoogste druivensap. 'Dat komt goed, Snorrie,' bromt hij tevreden. 'Dat gaat helemaal goedkomen...'


equipe

Aan het einde van de dag kunnen we moe maar tevreden met z'n allen op de foto: dag 01 van de druivenoogst 2017 zit erop. Met onze eigen kleine equipe hebben we het 'm gelapt. Maar wel fijn dat we morgen versterking krijgen van een twintigtal potige pluksters en plukkers uit het dorp.
Stoor nooit een Fransman tijdens het eten

shirts

Als na een lange ochtend buffelen de kasteelbel luidt voor het Repas de midi, vallen de druivenplukkers erop aan als een troep uitgehongerde tijgers.

 

Op het moment dat zij de eerste hap aan hun vork prikken, springt de wijnboerenminnares, zoals altijd blind voor alle wetten van timing of relevantie, overeind: 'Kijk eens! Speciaal voor deze oogst heb ik nieuwe t-shirts laten maken! Ik heb er voor jullie allemaal eentje, in je eigen maat!' Hoopvol blikken haar stralende Noordzeeogen in het rond.


shirts

Maar in plaats van juichende bijval valt er een stilte, die door het contrast met de verbale explosie van de wijnboerenminnares nog dieper lijkt. Hij wordt pijnlijk geaccentueerd door het getik van het bestek tegen de borden en de hap-, slik- en kauwgeluiden van de équipe.
'Bonne idée...' wordt hier en daar met volle mond gemompeld.

 

Maar dan moet je niet bij de wijnboerenminnares wezen: bruisend van levenslust gooit zij er nog een schepje bovenop: 'Die opdruk is het etiket van onze nieuwe Chateauwijn! En ik heb ook damesmodellen laten maken!' kraait zij verheugd. 'Mooi, hè?'
Hier en daar wordt beleefd geknikt. 'Oui, oui, très spéciale...'
Maître de Chai Philippe en winemaker Shipley zijn verdiept in hun discussie over het alcoholpercentage van de wijn, Yoann en Frédéric gniffelen over de hoeveelheid binnengehaalde druiven.


shirts

Dan schiet de wijnboer zijn liefje te hulp: 'Wil je niet eerst even wat eten, Liefje?' Zijn sonore stemgeluid brengt rust aan tafel.
'Hele mooie shirts,' bromt de wijnboerenzoon in zijn baard terwijl hij nog een rondje vegetarisch vlees serveert.
'Magnifique,' beaamt Philippe. 'Iemand nog Haricots verts?'

 

Gelukkig is kasteelsecretaresse Dominique in haar nopjes met haar op maat gemaakte Chateau-shirt, en de rest van de équipe (nadat zij de maaltijd hebben afgetopt met een Plateau de Fromages) eveneens.
Merde! Controle!

confrerie

Op de ochtend van de zesde dag van de druivenpluk klinkt vanaf het pad naar het dorp plotseling koperen hoorngeschal. Lichtelijk verontrust spoeden Père et Fils zich naar de stoet wonderlijk uitgedoste figuren die nadert over de heuvel. De Bordeaux inquisitie? Staan de wijnboer en zijn zoon op het punt te worden onthoofd wegens overtreding van de Franse wijnwet?


secateur

Het valt mee, maar ook tegen: het betreft een onaangekondigde controle door de raadsleden van de 'Confrèrie des Vins de Bordeaux Supérieur'.
Of de wijnboer maar even wil laten zien dat hij weet hoe hij op de traditionele Bordeaux-wijze druiven moet oogsten. Zijn opdracht: "Knip zes manden rijpe Merlotdruiven schadevrij af, in vijftien minuten."

 

Onbevreesd als immer stort de kasteelheer zich op zijn taak, en warempel: vijftien minuten en evenzoveel 'Merdes' later, heeft hij zes druivenmandjes tot de rand gevuld.
Met strakke blik inspecteren de keurmeesters zijn oogst.
'Hm,' bromt de Maître Vigneron met duidelijke tegenzin, 'ik moet het toegeven: niet slecht.' Binnenmonds mompelt hij er achteraan: '...voor een Hollandais...'
'Ik maak even een foto van zijn wijngaarden,' zegt zijn confrère. 'Dan kunnen we thuis natellen of hij zich aan de maximumopbrengst per hectare heeft gehouden.'


hotte

De overwinningsroes van de wijnboer is echter van korte duur. Een volgende, nog zwaardere opdracht hangt hem boven de pet: als 'Hottist' met dertig kilo druiven op zijn rug een rondje om de wijngaard. Dit keer krijgt hij slechts tien minuten.


s

Tot ieders verbazing blijkt ook dit bepaald niet malse parcours een eitje voor de dichtende druivenruiter.
Bij terugkomst wordt hij verwelkomd door de Grand Maître zelf.
'Mes félicitations, confrère,' begroet die hem onder de indruk. 'Ja, u hoort het goed: ik noem u 'confrère', want u hebt ons inwijdingsrite bovengemiddeld doorstaan. Bij deze benoem ik u en uw zoon, met plezier en met trots, tot leden van onze Confrèrie des Vins de Bordeaux Supérieur!'


De Vulkaan, de nieuwste Frankrijkroman

vulkaan

 

De nieuwe Frankrijkroman 'De Vulkaan' kreeg laaiend enthousiaste reacties en schoot omhoog in de bestsellerlijst. Het boek beleefde inmiddels zijn vierde druk en is weer volop leverbaar.

Cliquez ici om een door de wijnboerzelf gesigneerd exemplaar te bestellen.  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante

- advertentie -

Kasteelkurkentrekker

kurkentrekker

Het openmaken van een fles wijn is het belangrijkste moment van de dag.
Hierbij dienen risico's volledig te worden uitgesloten. Met deze heavy duty Kasteelkurkentrekker kan dit.
De Kasteelkurkentrekker is uitgevoerd in roestvrij edelstaal en ingelegd met hoogwaardig polycarbonaat. De anti-sliplaag op het handvest zorgt voor een klemvaste greep tijdens het ontkurken. De verchroomde spiraalpenetrator is gesmeed volgens de NASA-norm en waarborgt een kurkextractie met een trefzekerheid van 0,003 micron.

 

Bovendien is de Kasteelkurkentrekker in één simpele handbeweging uitklapbaar, waarna hij direct gebruiksgereed is, paraat voor het ontkurken van welke fles dan ook.
Na gebruik is hij inklapbaar, waardoor hij onzichtbaar kan worden meegedragen in zowel zomer- als winterkleding.
De Kasteelkurkentrekker is veilig tot een diepte van 1.254 meter onder water en tot een hoogte van 12.500 meter boven zeeniveau. Er kunnen probleemloos 5.894 flessen wijn per dag mee worden opengetrokken. Hij is derhalve een betrouwbare levensgezel waarmee je eeuwigdurend wijnplezier kunt beleven.

Alvast Santé!


De Kasteelkurkentrekker is bestemd voor de professionele wijndrinker. Hij is niet te koop in New York, Parijs of Tokyo, maar uitsluitend verkrijgbaar in het winkeltje van Dominique bij Château la Tulipe in het dorpje Saint-Romain-la-Virvée.
Voor trouwe Slurplezers evenwel, hebben wij de hand weten te leggen op enkele exemplaren.
€ 14,95 - Cliquez ici om te bestellen.

* Met een Grand Merci aan Victor Mids voor het kromgebogen glas op de foto. Zien hoe dat ging? Cliquez ici.  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
twittertwitter
gs