als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

In deze Slurp de proeverij van de nieuwste Château La Tulipe, jaargang 2015, en een kijkje achter de scenes van Gort à la Carte, en een uitnodiging om samen met wijnboer wijn te proeven.

Allez, Bon Appetit!

 
In deze Slurp!
De Lente
Slurpen, proeven, en niet doorslikken
Vieze dingen eten voor Gort à la Carte
Uitzendschema Gort à la Carte
Online WijnproeverijDe Lente

uitzicht

De lente ontwaakte dit jaar onwillig uit haar winterslaap. De temperatuur bleef nors, en alles wat groeide keek de kat uit de boom.


vignes

Maar dat dondert niet, want ongeacht of Moeder Natuur haar teistert of verwent, een wijngaard is elke dag opnieuw wondermooi om te zien.


chateau

Onder de grond zinderde het al een tijdje van lentelust, en verdomd, precies op 1 april gebeurde het.


knop

Als pas ontpopte vlinders die voorzichtig hun vleugels ontvouwen, ontsproten aan honderdduizend wijnstokken fluweelzachte druivenblaadjes.


caro
Na een door de wijnboerenminnares met liefde bereid buitenontbijt, kunnen wijnboer en wijnboerenzoon beginnen aan de ontwikkeling van een nieuwe wijn.

 

ontbijt

iljaklaas

Helaas kan het kersverse etiket nog niet worden prijsgegeven.
Slurpen, proeven, en niet doorslikken

ets


Château La Tulipe dateert uit de late Middeleeuwen. Een tijd dat wijngaarden in de Bordeauxstreek waren onderverdeeld in kleine, werkbare perceeltjes.

In een stoffig archief op de Mairie ontdekten we oude kaarten waarop onze wijngaardjes stonden aangegeven.
Hun namen ontleend aan landschapskenmerken die er allang niet meer zijn, zoals 'Le Figuier', de vijgenboom, of 'Les Chênes', de eiken.
Gelukkig putten we nog elke dag water uit de bron waarnaar mini-wijngaard 'La Source' is genoemd, en doet 'La Tour', de uitkijktoren aan de rand van de wijngaard, nu dienst als geheim schrijftorentje voor de wijnboer.

kaart

Al die wijngaardjes, elk met een eigen microklimaat, hebben we in ere hersteld. We oogsten ze apart en vinifiëren ze gescheiden.

 

Pas na twee jaar, vlak voordat de wijn wordt gebotteld, assembleren we die tweeëndertig verschillende smaken tot één wijn die het karakter van Château La Tulipe in dat specifieke wijnjaar weerspiegelt.


klaasilja

Negen uur 's ochtends. Met de Café et croissant koud achter de knopen, moet de wijnboer aan de slurp.
'Allemachtig, Zoon,' verzucht de druivenruiter, 'Moeten we al die barriques vandaag proeven?'

 

Inderdaad. En dit betreft nog niet eens niet de finale assemblage. Vandaag is slechts de maandelijkse controle, waarbij we uit alle vaten wat wijn aftappen en samen met winemakers Bruno en Shipley proeven hoe de verschillende wijnen evolueren.


inschenken

proeven

Bedachtzaam ruiken, slurpen en natuurlijk (verplicht bij wijnproeven) moeilijk kijken.


emmer

Aan het einde van de ochtend zijn alle barriques geproefd en is het grootste deel van de uitgespogen wijn niet náást maar ín de emmer terechtgekomen.

 

En voor het geval u zich dat mocht afvragen: nee, die emmer gaat NIET terug in de vaten.


Precies op het moment dat we de wijnkelder willen verlaten en onze tongen, afgebeuld door al die hoeftrappelend jonge wijnen, in de mond liggen als een aangespoelde potvis, komt er een telefoontje.

 

SLURP chardonnay heeft een zilveren medaille gewonnen! En nog wel op het belangrijkste wijnconcours van Frankrijk, het Wijnmakers 'Concours des Oenologues Vinalies'.

chardo

Even later volgt het nieuws dat La Tulipe Prestige eveneens zilver in de wacht heeft gesleept.
Bacchus zij geloofd; al dat gezwoeg, dat beulen in de wijngaard, dat wekenlang doorbuffelen tijdens de oogst, uiteindelijk heeft het toch tot iets geleid.


bikken

Aan het einde van de dag kan de wijnboerenfamilie met een gerust hart het glas heffen. 'Helemaal niet beroerd, dat slobbertje van ons, Zoon', bromt de wijnboer tevreden.Vieze dingen eten voor Gort à la Carte

hapjes

De liefde van de Fransman voor alles wat graast, wroet, kruipt of wemelt, wordt niet bepaald door aaibaarheid, maar door eetbaarheid.

 

Die vrolijke Fransen verorberen dagelijks met achteloze vanzelfsprekendheid schapenhersens, varkenssnuiten en varkenshoefjes.


andouillette

Een van de populairste gerechten in deze categorie is de 'Andouillette', een worst van varkenspens met de geur van een in verregaande staat van ontbinding verkerend kadaver.

 

Een zinnig mens zou er nog geen tien meter bij in de buurt komen, maar Fransen smullen ervan en bij heel veel restaurants prijkt dit culinaire erfgoed dan ook op het menu. (PS. Let op de ventilator op de linker foto. Die staat daar niet voor niets.)


confrerie

Er bestaan zelfs heuse 'Confréries de l'Andouillette', die maandelijks bijeenkomen om in gezamenlijkheid te genieten van deze penetrante meurworstjes.
En toch, lieve slurpers, geef ik u het volgende ter overweging: als je vlees wilt eten (wat ik u van harte afraad), en daartoe een levend wezen moet slachten (wat ik u eveneens van harte afraad), is het dan niet beter om dat dier, zoals de Fransen doen, helemáál op te eten? En niet alleen de mooie stukjes en de rest van het dier tot kattenvoer te degraderen?

 

Om te onderzoeken of ik zelf inmiddels Fransman genoeg ben, onderwerp ik mij voor het televisieprogramma Gort à la Carte aan de ultieme test: kan ik dit schimmige onderdeel van de Cuisine Française doorstaan? Ben ik bij machte daadwerkelijk een Andouillette op te eten?


varkens

De moeilijkheidsgraad wordt ingezet op haar hoogste punt: de wei in met een biologische varkenshouder. Heb je eenmaal gehugd met zo'n volledig ontspannen knuffelbeest dat daar de hele dag heerlijk ligt te slobberen, te badderen en scheten te laten, dan is de gedachte om zo'n bourgondische knorbaron op te eten lichtjaren ver weg.


proeven

Maar regisseur Richard kent geen mededogen. 'We volgen het script,' beslist hij als we voor de uitgestalde Charcuterie staan. 'Waar wil je mee beginnen: een stukje neus, een hapje oor of een hoefje?'

 

Met ontroerend enthousiasme prijst de Maître Charcutier zijn producten aan. 'Ik zou beginnen met een hapje oor,' besluit hij. 'Zo 's ochtends na de koffie is dat het lekkerst.'


picknick

Hoe dit gaat aflopen onthul ik niet, maar de grootste beproeving moest nog komen: De Andouillette... (denk hier de muziek van 'Jaws' bij).
Aan de houdingen van de cameracrew op de foto, die doen denken aan de beelden van gestold gips in het Pompeiimuseum, is te zien dat ook bij hen de spanning tot ondraaglijke hoogte is opgelopen.

 

Om met John Wayne te spreken: 'Some things a man has to do alone.'
Het dramatische einde van dit experiment is te zien op maandag 11 april om 19.25 op NPO2. Bon Appétit.

Herhaling zaterdagmiddag 16 april om 16.00.Gort à la Carte - nieuw seizoen!

Zes nieuwe afleveringen van het populaire televisieprogramma Gort à la Carte popelen om door u gezien te worden. Gloedvolle uitzendingen over het meest bijzondere dat Culinair Frankrijk te bieden heeft en reportages over wijnboeren die watertandend lekkere wijn maken.

 

Elke maandagavond op 19.25 op NPO 2 met herhalingen op zaterdagmiddag om 16.00.

Cliquez ici voor het uitzendschema en meer info: www.slurp.nu/tv

wterOLP

Wijnproeven samen met de wijnboer?

Dat kan! Via het wereldwijde internet kunt u meeslurpen met de wijnboerzelf en zijn minnares. Zij vanuit hun wijnkelder in Bordeaux en u thuis vanuit uw fauteuil. Het wordt een interactieve online wijnproeverij / wijnworkshop, dus u kunt uw eerlijke mening geven, zeuren, piepen en knorren en daarbij een boel kennis opsteken over wijn en wijnmaken.

Deze keer proeven we de La Tulipe rosé en de Slurp rosé, dus haal die vast in huis en zorg dat u op tijd klaarzit voor de computer.
Zaterdag 23 april om half zes 's middags is het Slurptime!

 

Meedoen?

Meld je aan via www.tulipe.nl/wijnproeven of kijk op www.ah.nl/tulipe  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!  Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
sante
stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
FByoutube
twitter
gs