Allô, allô, Bonjour! In deze Slurp de proeverij van de nieuwste Château La Tulipe, jaargang 2015, en een kijkje achter de scenes van Gort à la Carte, en een uitnodiging om samen met wijnboer wijn te proeven. |
|
De Lente |
De lente ontwaakte dit jaar onwillig uit haar winterslaap. De temperatuur bleef nors, en alles wat groeide keek de kat uit de boom. |
Maar dat dondert niet, want ongeacht of Moeder Natuur haar teistert of verwent, een wijngaard is elke dag opnieuw wondermooi om te zien. |
Onder de grond zinderde het al een tijdje van lentelust, en verdomd, precies op 1 april gebeurde het. |
Als pas ontpopte vlinders die voorzichtig hun vleugels ontvouwen, ontsproten aan honderdduizend wijnstokken fluweelzachte druivenblaadjes. |
|
Helaas kan het kersverse etiket nog niet worden prijsgegeven. |
Slurpen, proeven, en niet doorslikken |
Château La Tulipe dateert uit de late Middeleeuwen. Een tijd dat wijngaarden in de Bordeauxstreek waren onderverdeeld in kleine, werkbare perceeltjes. In een stoffig archief op de Mairie ontdekten we oude kaarten waarop onze wijngaardjes stonden aangegeven. Hun namen ontleend aan landschapskenmerken die er allang niet meer zijn, zoals 'Le Figuier', de vijgenboom, of 'Les Chênes', de eiken. Gelukkig putten we nog elke dag water uit de bron waarnaar mini-wijngaard 'La Source' is genoemd, en doet 'La Tour', de uitkijktoren aan de rand van de wijngaard, nu dienst als geheim schrijftorentje voor de wijnboer. |
Al die wijngaardjes, elk met een eigen microklimaat, hebben we in ere hersteld. We oogsten ze apart en vinifiëren ze gescheiden. |
Pas na twee jaar, vlak voordat de wijn wordt gebotteld, assembleren we die tweeëndertig verschillende smaken tot één wijn die het karakter van Château La Tulipe in dat specifieke wijnjaar weerspiegelt. |
Negen uur 's ochtends. Met de Café et croissant koud achter de knopen, moet de wijnboer aan de slurp. |
Inderdaad. En dit betreft nog niet eens niet de finale assemblage. Vandaag is slechts de maandelijkse controle, waarbij we uit alle vaten wat wijn aftappen en samen met winemakers Bruno en Shipley proeven hoe de verschillende wijnen evolueren. |
Bedachtzaam ruiken, slurpen en natuurlijk (verplicht bij wijnproeven) moeilijk kijken. |
Aan het einde van de ochtend zijn alle barriques geproefd en is het grootste deel van de uitgespogen wijn niet náást maar ín de emmer terechtgekomen. |
En voor het geval u zich dat mocht afvragen: nee, die emmer gaat NIET terug in de vaten. |
Precies op het moment dat we de wijnkelder willen verlaten en onze tongen, afgebeuld door al die hoeftrappelend jonge wijnen, in de mond liggen als een aangespoelde potvis, komt er een telefoontje. |
SLURP chardonnay heeft een zilveren medaille gewonnen! En nog wel op het belangrijkste wijnconcours van Frankrijk, het Wijnmakers 'Concours des Oenologues Vinalies'. |
Even later volgt het nieuws dat La Tulipe Prestige eveneens zilver in de wacht heeft gesleept. |
Aan het einde van de dag kan de wijnboerenfamilie met een gerust hart het glas heffen. 'Helemaal niet beroerd, dat slobbertje van ons, Zoon', bromt de wijnboer tevreden. |
Vieze dingen eten voor Gort à la Carte |
De liefde van de Fransman voor alles wat graast, wroet, kruipt of wemelt, wordt niet bepaald door aaibaarheid, maar door eetbaarheid. |
Die vrolijke Fransen verorberen dagelijks met achteloze vanzelfsprekendheid schapenhersens, varkenssnuiten en varkenshoefjes. |
Een van de populairste gerechten in deze categorie is de 'Andouillette', een worst van varkenspens met de geur van een in verregaande staat van ontbinding verkerend kadaver. |
Een zinnig mens zou er nog geen tien meter bij in de buurt komen, maar Fransen smullen ervan en bij heel veel restaurants prijkt dit culinaire erfgoed dan ook op het menu. (PS. Let op de ventilator op de linker foto. Die staat daar niet voor niets.) |
Er bestaan zelfs heuse 'Confréries de l'Andouillette', die maandelijks bijeenkomen om in gezamenlijkheid te genieten van deze penetrante meurworstjes. |
Om te onderzoeken of ik zelf inmiddels Fransman genoeg ben, onderwerp ik mij voor het televisieprogramma Gort à la Carte aan de ultieme test: kan ik dit schimmige onderdeel van de Cuisine Française doorstaan? Ben ik bij machte daadwerkelijk een Andouillette op te eten? |
De moeilijkheidsgraad wordt ingezet op haar hoogste punt: de wei in met een biologische varkenshouder. Heb je eenmaal gehugd met zo'n volledig ontspannen knuffelbeest dat daar de hele dag heerlijk ligt te slobberen, te badderen en scheten te laten, dan is de gedachte om zo'n bourgondische knorbaron op te eten lichtjaren ver weg. |
Maar regisseur Richard kent geen mededogen. 'We volgen het script,' beslist hij als we voor de uitgestalde Charcuterie staan. 'Waar wil je mee beginnen: een stukje neus, een hapje oor of een hoefje?' |
Met ontroerend enthousiasme prijst de Maître Charcutier zijn producten aan. 'Ik zou beginnen met een hapje oor,' besluit hij. 'Zo 's ochtends na de koffie is dat het lekkerst.' |
Hoe dit gaat aflopen onthul ik niet, maar de grootste beproeving moest nog komen: De Andouillette... (denk hier de muziek van 'Jaws' bij). |
Om met John Wayne te spreken: 'Some things a man has to do alone.' |
Gort à la Carte - nieuw seizoen! |
Zes nieuwe afleveringen van het populaire televisieprogramma Gort à la Carte popelen om door u gezien te worden. Gloedvolle uitzendingen over het meest bijzondere dat Culinair Frankrijk te bieden heeft en reportages over wijnboeren die watertandend lekkere wijn maken. |
Elke maandagavond op 19.25 op NPO 2 met herhalingen op zaterdagmiddag om 16.00. |
Wijnproeven samen met de wijnboer? |
Meedoen? |
Deel deze Slurp! op Facebook |
Retweet deze Slurp! |
Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé! |
|
|
|
|
|
|
|
|