als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Allô, allô, Bonjour!

Hoe vaak zit u niet in uw eentje urenlang te klootviolen terwijl één frisse blik van een ander direct een briljant idee oplevert. Waarna u via het Olleke-Bolleke-Knol-principe samen het probleem tot een schitterende oplossing brengt. Hierover gaat deze Slurp!

Allez, à l'attaque!

 
In deze Slurp!
Lente, lente!
1+1=3
Na slurpen komt burpen
1+1=3
Topwijn bij AH

-- BONUS 2 movies --

 


Lente, lente, ik voel het aan de instrumente!

bij

Tot ver over zijn schouders duikt de honingbij in het weelderige hart van een paardebloem. Begerig grommend wroet hij zijn neus in het botergeile geel en snuift verrukt de bedwelmende geuren op: 'Grmblmmzzz... LENTE!'


regis

Alle honderdduizend wijnstokken zijn ontdaan van hun zomertwijgen. De wijngaard ligt nog in de uitslaapkamer, maar staat op punt van ontwaken.

 

Wijnreus Régis komt aan met een zak vol wilde knoflook die hij tussen de druiven heeft uitgetrokken.
'Voilà, pour ce soir!'
'Maar als ik die opeet, ga ik misschien wel dood!'
'Mais non! Au contraire! Even koken, dan bakken. Heel gezond. Hier wordt u honderd mee. Garanti!'


mimosa

Mijn nieuwe boek is af, voor mij is er in dit interbellum weinig te verhapstukken. Tijd voor 'n uitje.
We duwen de Méhari aan en pruttelen naar Bordeaux.


bordeaux

Ook in de wijnhoofdstad is het voorjaar losgebarsten. De stenen stad is veranderd in een wellustig Woodstock.


bordeaux

oesters

Tegen de avond trakteren we onszelf op een tafelvol ijsgekoeld zeefeest en een fles Pessac-Léognan, maar niet lang daarna tijgen we chateauwaarts. Morgen wacht ons de belangrijkste dag van het jaar.



1 + 1 = 3

chateau

De wijngaard van Château la Tulipe is beplant met vier druivenrassen. De twee belangrijkste zijn Merlot, 75%, en Cabernet sauvignon, 15%.

Merlot is een zachte, vroegrijpe vrouwendruif, befaamd om de fluweelzachte smaak. Haar sap is weelderig, bijna zoet soms. Om haar aroma's te beschrijven wordt door wijnschrijvers de hele groenteboer plus de bloemist uit de kast getrokken. Ik citeer: 'Zwarte bessen, frambozen, aardbeien, kersen, viooltjes, bramen, sappige vijgen en donkere pruimen.' Het is nog net geen porno.

 

Cabernet is een mannetjesputter; de rouwdouwer onder de druiven. Een druif met haar op z'n tanden en een plaat voor z'n kop. Potig, laat rijp en met een dikke schil. Hij levert een donkerkleurige tanninerijke wijn.
Om die te beschrijven moeten we naar de Primera, want naast zwarte bessen zou hij volgens deskundologen smaken naar: 'potloodslijpsel, sigarenkistjes, tabak, zoethout en pure chocolade.'


kaart

Onze wijngaard is onderverdeeld in zo'n dertig aparte perceeltjes die elk een eigen specifieke smaak geven. De oogst van elk miniwijngaardje rijpt in haar eigen vat. Het wijnjaar 2012 ligt nu opgesloten in dertig vaten. Na zo'n anderhalf jaar rijping, moeten die dertig verschillende smaken worden verenigd tot één wijn.


bruno

Yin en Yang, Rolls en Royce, Lennon en McCartney. Door twee verschillende elementen op de juiste wijze samen te voegen, kan iets ontstaan dat de oorsprong ver overstijgt.
Deze synergie geldt ook voor wijn. Wanneer je de goede druivensoorten weet te combineren, resulteert dat in een wijn die rijker van smaak is dan één van die twee afzonderlijk.

 

Wijn assembleren is een kunst en een felbegeerd kwaliteitskenmerk waarin Frankrijk een rijke geschiedenis heeft.
Sinds de aankoop van mijn château neem ik er zelf aan deel en dat valt niet mee. Het mengen van druivensoorten is een delicaat tovenaarswerk dat jarenlange ervaring en schildpaddengeduld vergt.


bb

Je drinkt maar één fles per dag, dus die moet deugen. Met een gerust hart moet je er je geliefde en je allerbeste vrienden mee kunnen verwennen. Daarom moet wijn staan als een huis. Evenals een bouwwerk, moet zij worden geconstrueerd.

 

Daartoe onderzoeken we van elk vat afzonderlijk de bouwstenen: structuur, tannines, zuren, geur, kleur, fruitigheid, complexiteit en smaak.


spugen

wijzen



filmpje Cliquez ici voor een filmimpressie
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici



Na slurpen komt burpen

borden

Na zo'n pyrrusoverwinning mag er gegeten worden.


philippe

Al die chateauvogels hebben ieder zo hun eigen specialiteit, weshalve de wijnboer kan volstaan met de slurpvoorziening.


tafel

vlees

Entrecôte vigneron: een sappig stuk Blonde d'Aquitaine, geroosterd boven een gloeivuurtje van wijnstokken, bestrooid met wilde knoflook uit de wijngaard.


brood

Na de plateau de fromages serveert chateausecretaresse Dominique haar zelfgebakken Cannelées, de spécialité de la region.
Al met al een rijkvoorziene dis, maar één element mag hierbij niet onvermeld blijven; de locomotief van elke Franse maaltijd...



filmpje Cliquez ici om aan te schuiven
(Cliquez op de foto hieronder)
pijl  
  Als het filmpje hapert of onscherp is, cliquez ici




1+1=3

boulangerie

Fransen kunnen niet zonder stokbrood. Begin vorige eeuw verorberde een beetje Fransman er drie per dag. Tegenwoordig doet men het wat rustiger aan, maar die 66 miljoen Fransen eten samen altijd nog zeven miljoen kilometer stokbrood per jaar op.


napoleon   Stokbrood is uitgevonden op bevel van Napoleon. 'Merde!' viel de keizer uit tegen zijn keukenmeester. 'Honderdduizend man heb ik op de been. Die moeten allemaal eten. Elke dag opnieuw. Maar die karrenvrachten ronde broden die we bij elke veldtocht mee moeten slepen, gek word ik daarvan! Kan dat niet anders?!'
Keukenmeester Jean-François bakte daarop zijn broden in de vorm van een stok. Zodat iedere soldaat zijn eigen brood in een broodschede aan zijn riem kon meedragen.

arbeiders   Voor het onstaan van de baguette zijn overigens meerdere verklaringen, waarvan ik deze de mooiste vind:

Ten behoeve van de ondergrondse werkzaamheden voor de bouw van de Métro in Parijs werden groepen arbeiders uit alle streken van Frankrijk geronseld. Licht ontvlambare rabouwen, met het mes los in de zak. Destijds een accessoire waarzonder geen mens van huis ging; waar anders moest je de steenharde ronde broden mee aan plakken krijgen.
Helaas sneden de metrogravers, tijdens de gevechten die regelmatig onderling uitbraken, met diezelfde messen ook elkaar aan plakken. Iets wat de vordering van de metrobouw niet bespoedigde.

Dan volgt een mooi staaltje probleemoplossend denken: Ingenieur Fulgence Bienvenue verbood niet het bezit van messen, maar vroeg een bakker om brood te bakken dat je kon breken, zodat de messen in de bestekla konden blijven.
Om die reden snijden puristen een baguette nooit met een mes, maar breken het in stukken, zoals dat ooit is bedoeld.

nummer

In Frankrijk is een perfect gebakken stokbrood een zaak van staatsbelang.
Zo streden onlangs de 187 beste bakkers van Parijs om de 'Grand Prix de la Meilleure Baguette'.
Vijftig van hen werden er direct uitgebonjourd. Het brood dat zij bakten was te kort, of te lang, te dik of te dun. Dat soort dingen luistert nauw en Fransen zijn daar onverbiddelijk in. Af door de zijdeur dus.


regels

jury

Een vijftienkoppige jury beoordeelde de stokbroden op smaak, geur, knapperigheid en uiterlijk.


winnaars

Het kampioenschap stokbroodbakken werd gewonnen door de 24-jarige Antonio Teixeira. Naast de erepalm en 4000 euro, mag hij een jaar lang de baguettes leveren aan het 'Palais de l'Elysée', het Franse regeringspaleis. U vermoedde het wellicht al door de naam, maar Antonio Teixeira, de beste stokbroodbakker van Parijs (en dus van Frankrijk) is een Portugees.

 

Ook de winnaar van het jaar daarvoor kwam niet uit Frankrijk. Ridha Khadher vertrok op vijftienjarige leeftijd uit Tunesië om in Frankrijk het bakkersvak te leren. Voilà, een staaltje 1 + 1 = 3. Voeg aan stokbrooddeeg een portie wilskracht toe en je kunt als Portugees, als Tunesiër of als wat dan ook, 66 miljoen Fransen verslaan.


Adresse: Antonio Teixeira, 'Aux délices du palais', 60 boulevard Brune, 14e arr. Paris
Adresse: Ridha Khadher, 'Au Paradis du Gourmand', 156 rue Raymond Losserand, 14e arr. Paris



Château la Tulipe de la Garde - aoc Bordeaux Supérieur

Als je een watertandend lekkere wijn hebt, die zo'n beetje alle medailles wint die er te winnen zijn, maar die moeilijk tot niet verkrijgbaar is, tja... Maar wanneer Albert Heijn zo'n wijn opneemt in haar assortiment, dan wordt 1 + 1 opeens 3!


LG2011

De millésime 2011 is een assemblage van Merlot 86%, Cabernet sauvignon 10% en Cabernet franc 4%.
De wijn onderging een houtrijping van 11 maanden op barriques van nieuw Frans eikenhout. Deze Grand Vin is rond, vol, krachtig en rijk aan geur- en smaak-associaties.

 

Maar wijn is een levend natuurproduct en opgesloten in haar fles is zij afgesloten van zuurstof. Ontkurk haar dus twee uur voor het serveren en laat de wijn rustig wakker worden. Op deze wijze assimileren de aroma-moleculen met zuurstof. Als u de wijn daarbij ook nog slurpend drinkt, zal zij volledig tot haar recht komen en zullen de diepe fruittonen en het zachte eikenhout mooi met elkaar versmolten blijken.
Maar wat u ook doet, drink deze robijnrode Bordeaux Supérieur uitsluitend met aandacht en met mensen van wie u houdt. En geniet van elke slok.


11,99

FT
Cliquez ici voor Fiche Technique plus techno klimaat info

Goede wijn moet je slurpen - zo proef je haar optimaal. Slurpen doe je zo:

slurples



You can't judge a book by looking at the cover

Klopt, maar niettemin doet u dat wel. U judged heel erg by the cover, we werden bedolven onder de reacties, waarvoor een welgemeend Grand Merci.
Deze vier gaan door naar de volgende ronde. Hieruit gaan we, samen met de uitgever, de beste kiezen. U hoort van ons.


covers




  Allez, Hartelijk Santé!
sante






  Deel deze Slurp! op Facebook

Retweet deze Slurp!

 



stuur deze Slurp door

doorsturen
cliquez ici
gratis Slurpabonnement
mannetje
cliquez ici
sign up for English Slurp!
engesl
cliquez ici
stop Slurp
no
cliquez ici
Slurp archief

cliquez ici voor de vorige Slurps

cliquez ici for the
the English Slurp!Archive

mail ons

Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren?

[email protected]

volg ons
twitterFB
youtube
SlurpShop

d

X