header6
Âllo âllo, Bonjour!
Hier hete nieuwtjes uit het zinderend saaie dorp Saint Romain La Virvée, dat is omgeslagen in een poel van schuimende erotiek en woeste wellust.

Groene blaadjes aan oude stokken
Na een kort verblijf in Nederland zijn we weer terug in het Franse land. Het was een voorspoedige reis: de weg vrijwel voor ons alleen, heerlijk weer, strakblauwe lucht, knalgele koolzaadvelden en nul flitspalen.

koolzaad

Zoals gezegd: prima weertje... Na een eenvoudig wijnboerenontbijt...
KaartOntbijt
 
...kunnen we aan de slag!
plantjes Op het château bleken de oude wijnstokken al een heel eind uitgelopen; hun prille blaadjes openen zich genietend naar de eerste zonnestralen en...

...er zitten zelfs al druiven aan! Nou ja, eigenlijk bloemknopjes, die nadat ze gebloeid hebben, druifjes zullen worden.

babydruifjes

De jonge babymerlootjes, die we een paar weken geleden hebben gepoot, zijn prima aangeslagen. Op de foto hieronder zie je hoe zo'n plantje zich, bij mijn nadering, tevergeefs tracht te verschuilen achter een piquet, maar..

kleinplantje

Ik heb 'm te pakken! Hij moet op de foto.

kleinplantjevingers

Daarna kunnen we beginnen aan een pittige monsterklus: omdat morgen de inspecteurs van het predikaat 'Biologische wijn' komen controleren, moet ik handmatig honderdduizend wijnstokken voorzien van een levend slakje.

Slakje


Bidden tot de juiste God

kop

Altijd een nauwkeurig werkje, dat bidden. Voordat je 't weet zend je je smeekbeden naar het verkeerde opperwezen en zit je dus voor Jan met de korte lul te bidden.
Omdat een naderende hagelbui voor een wijnboer een kwestie van overleven, of een jaar lang geen wijn betekent, besloten wij ons gebed voor alle zekerheid te richten tot zowel Allah als God.

Iets wat ik iedereen kan aanraden, want:

hagel

Onze ene buurman werd getroffen door hagelstenen zo groot als golfballen (foto links), onze andere buurman werd geteisterd door hagelstenen zo groot als, naar eigen zeggen (en opgegeven aan de verzekering) bowlingballen, terwijl wij zelf volledig gespaard bleven. Hier en daar een geknakt bladje, maar niks van belang.
Alors, dankzij deze polytheïstische aanpak, kon het anti-hagelkanon (foto rechts) dit jaar in de schuur blijven!


Wonen in een jas van zingende vogels

Tot mijn schrik moest ik vaststellen dat men van onze korte Holland-trip op schandalige wijze misbruik heeft gemaakt; tijdens onze afwezigheid blijkt hier een enorme sexorgie te hebben plaatsgegrepen.
En dat gaat nog steeds door.
's Nachts klinkt uit de wijngaarden een oorverdovend gekwaak van duizenden neukende kikkers, het ritselt in de struiken en er klinkt gescharrel uit het zink van de dakgoten boven ons slaapkamerraam. Mussen, spreeuwen, koolmezen pimpelmezen, zwaluwen, roodborstjes; alles kwettert, piept, tjilpt en snavelt om nooit meer te stoppen.
Daar komt bij, dat die sexende natuur voor een groot deel bij ons blijkt te zijn ingetrokken.
Dat zit zo:

Koolmeesmuur

Een kasteelmuur van een paar eeuwen oud is een grote gatenkaas vol holletjes, spleetjes en mini-grotjes.
Zo'n middeleeuwse metselaar rotzooide ook maar wat an: een van de grond geraapt steentje hier, stukje dakpan daar, als 't bleef zitten werd 't tot bouwmateriaal verklaard.
Die muren zijn weliswaar een meter dik, maar niet gemetseld met cement, maar met leem. Hetgeen de vogels er dus gewoon tussenuit pikken om vervolgens fluitend alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, met ons te gaan samenwonen.
Dit alles heeft in een paar weken tijds geleid tot een muur vol piepende babyvogeltjes.
De kasteelmuur is veranderd in een immens stenen klavier, waar onder elke toets een ander vogelgeluidje weerklinkt.
Hieronder een Wijnboer/papperazzi-reportage met de tele-dichtbijlens.

Meesjes

Die brave koolmeesouders doen niks anders dan de hele dag voedsel verzamelen voor dat pasgeboren geteisem dat alleen maar de hele dag in z'n nest ligt. Af en aan vliegen ze, met allerlei wriemelends in hun snaveltjes.
Ergens hier moet zich dus een onuitputtelijk wormenreservoir bevinden, maar zeker weten doe je dat nooit.
Overmand door compassie moet ik de neiging onderdrukken om naar de hengelsportwinkel in de stad te rijden en een zak vol wurmen voor ze te kopen. Maar ik volsta met het aan een boomtak prikken van een croissant en wat geroosterde boterhammetjes.

Croissant

Kwellende vragen:
Koolmezen lijken hun leven in dienst te stellen voor hun jongen; maar wat als die zijn uitgevlogen?
Is er hulp voor koolmezen met Empty Nest Syndroom?
Hoe oud wordt een koolmees eigenlijk wel niet helemaal?
En is er opvang voor bejaarde koolmezen?

 

 


Student geslacht op wijnkasteel

Als zich, hier op Château de la Garde, wel eens nieuwsgierige toeristen aandienen, duiken we meestal weg in de vignes en drukken ons plat tegen de grond achter de wijnstruiken. Aldaar blijven we net zo lang liggen tot ze weg zijn, want ongevraagd bezoek ontvangen doen we namelijk bij voorkeur niet.
Maar af en toe, in speciale gevallen, bijvoorbeeld als het leuke mensen betreft, maken we een uitzondering.
Zoals onlangs, toen er een touringcar de oprijlaan opdraaide die maar liefst veertig wijnstudenten van de Hogere Hotelschool Leeuwarden bevatte.

rondleiding

Ze kregen een rondleiding door de wijngaard en de wijnkelders en we lieten ze wijnproeven uit de cuves, uit de vaten en uit de flessen. Helaas kwam ons dat wel op een geheel geledigd vat prijswinnende Château de la Garde 2007 te staan, want die studenten spugen geen druppel uit, en drinken alles op! Juist voor ze aan een tweede vat wilden beginnen, hebben we ze, geheel tegen onze gewoonte in, maar tot het Château zelve toegelaten, waar we het festijn hebben afgetopt met een wijnboerenlunch aan de oude plukkerstafel.

Stoelen

We hadden maar nét genoeg stoelen.

studenten
Speciaal voor gelegenheden als deze had Madame Montion, de moeder van de burgemeester, een grote bak van haar fameuze 'Terrine vigneronne' voor ons gemaakt. Zelf hadden wij gehoopt hier nog minimaal een week van te kunnen eten, maar helaas: de terrine ging schoon op.   Om de ergste honger te stillen is toen één van de studenten, die toch niet wou deugen, ter plekke geslacht en opgegeten.

Nieuwe stoelen

Omdat het bezoek van deze 40 zwaargewichten een flinke bom onder ons schamele stoelenbestand had gelegd, werd het zaak om bij een volgende golf massatoerisme wat beter voorbereid te zijn.
Noblesse oblige, dus van Ikea kan geen sprake zijn in een wijnkasteel.
Teneinde onze kasteelgasten in de juiste, woest romantische ambiance te kunnen ontvangen, togen wij derhalve naar de navel van de antiekhandel:

 

 

KampKopen

Het zigeunerkamp.
Het aanbod was ruim: we konden kiezen uit voornamelijk uit houtworm bestaande stoelen, dezelfde stoelen, maar dan enigszins opgelapt, en stoelen die werden omschreven als 'Tombé du camion'.

HondMr

Wij werden allervriendelijkst ontvangen. Men onderbrak zelfs even de pitbullgevechten om onze interieur-technische wensen aan te horen.

Uiteindelijk volgden wij het advies van monsieur Visse; een temperamentvolle flamencogitarist annex 'Rempailleur', die ons voor een vriendenprijsje een aantal prima, vers gematte stoelen met uitneembare zitting verkocht.

 

HuilenKaartje

Het contact was dusdanig warmbloedig,
dat monsieur Visse ons in zijn woonwagen uitnodigde om zijn kunstcollectie te bewonderen.

Voor de onverschrokken stoelenzoeker hierbij zijn visitekaartje met telefoonnummer.
Bonne chance!


LAATSTE NIEUWS: FLORAISON!
Toen ik afgelopen maandag wakker werd, stonden opeens al onze 100.000 druivenstokken in bloei. De ‘floraison' wordt dat hier in de streek genoemd. Het wordt elk jaar opnieuw gezien als een 'Moment Sacré' en een uitstekende reden om het glas te heffen. Nou grijpen we natuurlijk elke gelegenheid aan om dat te doen, maar deze is terecht, want de Floraison is een bepalend moment voor een goede, of een slechte oogst.
De druiven 2009 zijn geboren.

Fleuraison

Allez, Santé! Et à la prochaine!

sante

 

 

 

medailles