als de Slurp! niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
header

Âllo, âllo, Bonne Année!

Recht zo die gaat! In volle vaart een splinternieuw jaar in. Morgen is de eerste dag van de rest van je leven! Allez, on y va!


Ongewapend vechten
sneeuw
Aangevuurd door eekhoorns, relmuizen en andere medekasteelbewoners, waren we eind november druk in de weer geweest om voorraadkasten en houtschuren tot de nok te vullen. Terecht, want begin december sneed Moeder Natuur de navelstreng met de beschaving door. Het werd vinnig koud, maar binnen bleef het warm en behaaglijk. We namen het er goed van, aten onze buikjes rond, dronken er een mooi slokje wijn bij en lazen dikke boeken bij knapperende vuren.

zonsopgang
Maar rond Kerst was de kou uit de lucht en kon de lunch weer à l'extérieur geserveerd worden.   De zonsopgangen zagen eruit alsof we pinotage konden gaan aanplanten.

smelten
Ontwakende zonnewarmte deed in de wijngaard de rijp van de gevallen druivenbladeren smelten.

snoeien
Daardoor was het reeds vroeg in de ochtend prachtig wijngaardweer, zodat de wijnboer zich kon bezighouden met zijn favoriete buitensport: het ongewapend vechten tegen onwillige bossen druiventwijgen.



Een splinternieuw jaar

spit
Kerst en Oud & Nieuw spreidden een mantel van rust over het château.
We prikten wat kippetjes aan het spit...
  ... staken de kaarsjes aan en dekten de kasteeltafel extra feestelijk.

wijn
Er kwamen wat vrienden langs...   We trokken een wijntje open...

puur   En we dronken de aller, aller, állerlaatste fles Vin Puur. Een Château de la Garde uit het gezegende millésime 2000. Hiervan bottelden we een speciale editie voor Jonnie en Thérèse Boer van De Librije. Dat jaar had Jonnie samen met Hans van Wolde van Beluga voor onze plukkers gekookt. En wel zó hartverscheurend lekker, dat de plukkers van toen, tot op de dag van vandaag bij elke nieuwe oogst met glinsterende ogen aan ons vragen of 'les deux Chefs Hollandais' weer komen koken.
     
vuur

Onze verre buurman château La Gomerie beleefde een hete oudejaarsnacht: een brand verwoestte de chai en 50 vaten wijn.
Maar daar hadden wij op dat moment geen weet van: in een roezemoezend restaurant in de binnenstad van Bordeaux waren we druk met vergelijkend warenonderzoek van enkele uitnemende Pessac-Léognans. Waarbij de Carbonnieux glansrijk overwon. Maar noblesse oblige: zijn kurk kost € 1,20. Die van zijn buurman € 0,24.


sms
Stipt op de magische tijd ging in het restaurant het licht uit.   Zodat er internationaal over oceanen en door bergketens heen en weer ge-smst, ge-bbmt en gepingd kon worden.   Waarna we ons met een schoon geweten en vervuld van goede voornemens in een splinternieuw jaar konden storten. Morgen begint de eerste dag van de rest van ons leven.




Bacteriële oorlogsvoering

cuves   Deze wijncuves zien er smetteloos en ordentelijk beheerd uit. Maar van binnen is het een zooitje. In het donker, achter het roestvrije staal, woedt een heftig gevecht tussen miljarden bacteriën.
De ene helft wil niets liever dan het appelzuur in de wijn afbreken, terwijl de tegenpartij alles in het werk stelt om hen daarvan te weerhouden.

Het is de 'fermentation malolactique', de 2e gisting. Doordat de oogst 2010 rijk is aan alcohol kwam 'le Malo' dit jaar moeilijk op gang, maar op de laatste dag van het jaar raakten alle cuves in hun malo en kan de wijn eindelijk volwassen worden.

vaten
In de tijdloze stilte van de vatenkelder lijkt het een stuk rustiger. Maar dat is slechts schijn: terwijl de millésime 2009 nog in de vaten ligt te dommelen, hebben de tonneliers onze 'chai à barriques' reeds volgestapeld met nieuwe vaten voor de wijn van 2010. Verwarrend, al die jaartallen, want zelf zijn we alweer voorbereidingen aan het treffen voor de oogst 2011.

vaten
Zo ging de eerste dag van de rest van ons leven op aan het van krimpfolie ontdoen en omspoelen van 50 eikenhouten wijnvaten.




Verse Tulipes 2010

proeven
Ik heb geluk: de volgende dag is het alwéér de eerste dag van de rest van ons leven. En nog gelukkiger: die ochtend mogen we al meteen beginnen met wijndrinken.

proeven
Reeds om 9.00 uur 's ochtends wordt er geslurpt en gespogen en zijn de neuzen van Chateaumanager Bence, Oenologue Paul, Michel Rollands winemaker Bruno en de Wijnboerzelf al vele malen in het glas verdwenen.

etikets
Ofschoon de Tulipes 2010 pas in maart bij Albert Heijn in het schap zullen verschijnen, moet er nu al flink geslurpt worden. We openen met de Tulipe Sauvignon Blanc.
De algehele oogstkwalteit van Bordeaux 2010 is beter dan in 2009. Daarom besloten Michel en Bruno om het percentage sauvignon blanc (80%) te behouden, maar de 20% semillon dit jaar terug te brengen tot 10% en aan te vullen met 10% muscadelle; een smakelijke, aromatische druif die een extra bloemig parfum van muscaatdruiven aan de wijn zal geven.

spugen
Als de eerste proefglazen zijn ingeschonken, roept Paul enthousiast: 'Acacia! Pêches blanches!' Zijn veel gebruikte reukorgaan verdwijnt in het glas als een roerdomp onder water. 'Wauw! Ça casse le nez!'
En inderdaad: zachte fruitaroma's vullen de ruimte. Vorig jaar wonnen we met de Tulipe Blanc twee gouden medailles en een zilveren. Als deze wijn nog lekkerder wordt, wat dan?
  Bij het wijnproeven in teamverband kun je gebruik maken van de zwakke momenten van de tegenstander om vlug je bevindingen te noteren. Als Bence een spuugpauze neemt, ziet de wijnboer zijn kans: zo snel als zijn vingers hem volgen kunnen, probeert hij de vlinderwolk aan geur- en smaaksensaties die hem overweldigt in woorden te vatten.

kleur
Dan volgt de dégustation van de rosé. Die is volgens Bruno wat complexer dan vorig jaar. Minder 'grenadine'. Bovendien meer glycerolen, wat vetter. Op bovenstaande foto is dat goed te zien.

kleur
Ofschoon we La Tulipe Rosé vinifiëren van 100% merlot, doen we dit jaar een experiment: Michel Rolland en Bruno vinifieerden een viertal Tulipe-rosé's in kleuren oplopend van heel licht 'Pellure d'Onion' tot aardbeiroze. Met name bij rosé is de kleur van vitaal belang. Die is binnenskeukens lastig te beoordelen, dus stappen we naar buiten en houden de glazen tegen de witte stenen van het château.

kleur
Over één ding zijn we het unaniem eens: deze wijn is te lekker. On crache pas. Dit spuug je niet uit, dit mogen we doorslikken.

spugen
Met bovenmenselijke wilsinspanning weet Bruno een slok van het roze godensap in de crachoir te spetteren. De wijnboer weet zich onbespied en kiept snel nog een ferme slok naar binnen.

schrijven
De smaak is overweldigend, maar de kleur blijkt een struikelblok. Na wijdlopige discussies wordt tegen het eind van de ochtend besloten tot een wetenschappelijke aanpak: alle voors en tegens worden genotuleerd, waarna een conclusie zal worden getrokken. Maar een consensus is ver te zoeken: de meningen vliegen uiteen als een toom kippen voor een vos.   'Le Schjloerp!' roept Bruno plotseling. 'Hoeveel lezers heeft Le Schjloerp? Waarom vraag je het niet aan hen!?' Nieuwsgierig drommen de geharde wijntijgers rond de laptop met de laatste aflevering op de Slurp-site.

lachen
Als de wijnboer hen dan ook nog een Slurp-boek overhandigt, weergalmt de kasteelkeuken van hun spontane lachsalvo's. 'We staan er zelf in! Dat móet een goed boek zijn! Met intelligente lezers die we met een gerust hart om hun mening kunnen vragen.'

kleur
knop   Aldus spijkerden we een kussensloop tegen de buitenmuur en fotografeerden de vier rosé's in daglicht. Welke moet het worden?
Cliquez ici en help ons. Geef je mening en bepaal de kleur van je eigen rosé.

Onder de inzenders verloten we de 10 gesigneerde eerste flessen rosé van het jaar.




Het geluk waarnaar wij zoeken, ligt vaak onder onze voeten

buiten
Restaurant La Fontaine. Omringd door treurigstemmende nieuwbouwsels, ligt het strak aan de Route Départementale, op een geweerschot afstand van ons château. Het tracht de aandacht van de voorbijrazende automobilisten te vangen met schreeuwerige reclameborden; een maatje te fors voor het fantasieloze bedrijfspandje, dat in een architectentermen wel 'een stijve doos' wordt genoemd. Al honderden malen zijn we er voorbij gereden, zonder dat een haar op ons hoofd eraan dacht om te stoppen.

buiten
De aankondiging 'Ouvert' wordt aan het eind van de dag niet van het bord geschroefd en geeft mogelijkerwijs een vertekend beeld van de openingstijden, maar de vermelding 'Changement propriétaire', verandering van eigenaar, deed ons de rem krachtig intrappen. Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging. Bovendien was het, ook vandaag weer, de eerste dag van de rest van ons leven.

buiten
We wendden de steven en parkeerden de wijnboerenmobiel op z'n Frans voor de deur. We waren de enige.

plafon
Een snelle blik door het venster deed ons rillen: het interieur had de gezelligheid van een crematorium.   Eenmaal binnen bleek dat het verlichtingssysteem niet misstaan zou hebben in de snijzaal van een mortuarium.

vloer
De vloer van harde witte tegels deed denken aan het inzamelingspunt urinemonsters van een zorgcentrum.   Gelukkig bood de volstrekt verlaten zaal wat aanspraak via een geluidloze televisie.

menu
Maar het menu was met liefde en met krullen gekalligrafeerd.
  Evenals de tafelnummerkaartjes. Maar zaten we nu aan tafel 2 of aan tafel 4?
Menu: vooraf salade met gerookte zalm; hoofd: gegrilde steak; dessert: appelkruimeltaart met slagroom; een karafje wijn en een espresso toe.
Alles inbegrepen voor, hou je vast: 12 euro. Ja, nee, je leest het goed: 12 euro!

chef
'Vous êtes Hollandais!!!?' Nadat de patron is bekomen van de ergste schrik, begint hij ons in ratelend hogesnelheidsfrans het menu van de dag uit te leggen. Daarna volgt een uitleg van de Plat du Jour, van de vis van de dag en van het dessert van de dag. Vervolgens geeft hij een tamelijk uitgebreide beschrijving van een viertal gerechten die 'buiten de kaart om' verkrijgbaar zijn en hij eindigt met een opsomming van drie verschillende desserts. 'En wat mag ik voor u noteren?' glimlacht hij tegen de suizebollende wijnboer en zijn beduusde gezelschap. Veiligheidshalve kiezen we voor het Menu du Jour.

wijn
De uiterst fruitige sauvignon blanc is van onze vriend, collega en burgemeester van ons dorpje, Alain en verzacht het leed van het eten in een kil, verlaten ziekenzaaltje.   Ook het mandje brood fleurt ons op: het bevat warempel het in Frankrijk zo schaars gezaaide Pain Complet, volkorenbrood!

vol
Dan begint de ruimte vol te stromen en wordt het interieur opgevrolijkt door een bonte reeks gasten.
Van kittige kleinlunchers tot doorgewinterde Mangeurs.

vol
Nog voor half een is er geen tafel meer vrij en is de even tevoren doodsaaie ruimte gevuld met een oorverdovend geroezemoes en gelach. Overal klinkt het geluid van bestek dat gretig tegen serviesgoed tinkelt. Kriskras tussen de tafels door snellen de patron en zijn vrouw met armen vol dampende borden en flessen wijn.

zalm
De Salade de Saumon Fumé is een feest: vers van sla en ruim van zalm, geserveerd met hartverwarmende charme. Middels een snufje paprikapoeder wordt vanaf de rand van het bord zelfs gedreigd met een vermoeden van Haute Cuisine.

vlees
Een Bavette is een van die mysterieuze Franse gerechten over welks betekenis de Fransen zelf ook in het ongewisse verkeren. In elk geval smaakte hij, evenals de huisgemaakte dikke frieten, uitstekend. Zeker nadat we van de spits van het rugbyteam aan een belendende tafel een glaasje warmbloedige Médoc kregen aangeboden.

toe
De appelkruimeltaart oogde watertandend lekker. Nochtans was de wijnboer er met bovenaardse zelfbeheersing in geslaagd zijn dessert te reserveren voor bij de koffie. Slechts op het nippertje kon hij zijn exquise nagerecht redden uit de handen van de overactieve patron.

leeg

Als bij toverslag was La Fontaine om 14.30 precies weer geheel verlaten. En verlieten wij deze wereldzaak met een voldaan knellende broekriem, een te verwaarlozen rekening en een waardevolle, stralende glimlach van la Patronne.

Restaurant La Fontaine - 280, Zone Artisanale Illot - 33240 La Lande-de-Fronsac. Tél: +33 5 57 42 06 48




Anti-Robert Parkergids

Parker
De wijnwereld in Bordeaux is krachtig wakker geschud met een stripboek. Striptekenaars Benoit Simmat en Philippe Bercovici publiceerden eind vorig jaar een 'Anti-Parkergids'. Vrij vertaald luidt de titel: De zeven zonden van het kapitaal. In het boek wordt de wijnhandel die haar prijzen laat bepalen door het puntenstelsel van de Amerikaanse 'Wineadvocat' Robert Parker, flink op de hak genomen. Ook onze eigen oenoloog Michel Rolland moet eraan geloven. Een aanrader! knop
voor meer info
knop
om te bestellen


Tulipe Premium   SlurpShop   Au secours!
eti   shop   actie
  Wil je weten hoe La Tulipe Premium voor de restaurants smaakt? Cliquez ici   Wil je een handgesigneerd exemplaar van een van de zes wijnboerenboeken? Pas de problême! Cliquez ici   Doe me een lol en neem deel aan deze actie. Anders zitten wij straks misschien een weekend lang met een stel Tokkies opgescheept!
Cliquez ici

Allez, Hartelijk Santé et à la prochaine!

lineuppremium

Slurp! 2
Levensgenieten voor gevorderden
slurp2
€ 14,95 in de boekwinkel.
Of bestel hier in onze SlurpShop!




Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig zein.
Noch nit allemal, mar we werken eran!
cliquez ici