Âllo, âllo, Bonjour! |
Voici een handvol stoffig nieuws uit een zomers Frankrijk. De hitte ligt over het château en haar wijngaarden als een dikke lome moederzeug over haar biggetjes. Het is stoffig en stil. Maar ongezien is er veel gaande... |
Dagelijks leven |
Als de zesde slag van de gebarsten torenklok van het wijndorpje Saint-Romain-La-Virvée wegebt over de vignobles, werpt de ochtendzon een koperen licht over de jonge druiventrossen. |
Eerst is er niets anders dan een tros zure groene bessen aan een tak. De tijd verglijdt, ze groeien, de zon rijpt ze, ze worden zo zoet als honing, en ze worden druiven genoemd. We oogsten ze, onttrekken het sap aan ze, en stoppen dat in vaten. Het fermenteert uit zichzelf en het wordt wijn. Niets is makkelijker. Toch is het een wonder. Maar zover is het nog niet. De komende twee weken arriveren hier 50 enthousiaste Hollandse plukkers en pluksters voor de 'vendanges vertes': de vóór-pluk waarbij de overtollige druiven worden weggeknipt. Dan zal onze oase van kasteelrust exploderen in een wervelend centrum van extreme activiteit. |
Na de controle van de wijngaarden zou de wijnboer, poëtisch geraakt door de aanblik van de jonge druifjes, niets liever doen dan met een verse George Clooneykoffie in alle rust verder tikken aan zijn nieuwe boek. | Maar helaas. Er moet opgelet worden. De Tulipe Premiumwijnen voor de restaurants blijken een onverwacht succes. Er moet een nieuwe botteling gepland worden. Dat betekent nieuwe capsules, etiketten, flessen en schroefdoppen. Bedrijfsleider Paul, winemanager Bence, Michel Rollands Bruno LaCoste voeren crisisoverleg aan de buitentafel. |
De werkzaamheden worden goed verdeeld: terwijl maître de chai en alleskunner Philippe de vloer van de plukkerseetzaal van nieuwe plavuizen voorziet... | ... is ook de Wijnboerzelf volop aan het werk. Een wijnboerenleven is snoeihard en kent nauwelijks genade: nadat de nieuwe Tulipe Premiumwijnen zijn doorgeproefd, moet ook de Tulipe voor Albert Heijn worden doorgeslurpt.
|
Door deze serieuze grotemensenarbeid lijkt de bloem der poëzie een vroege dood gestorven... | ... maar als alle belangrijke beslissingen genomen zijn, kan er ongezien toch nog een snedig zinnetje aan het groeiende manuscript worden toegevoegd. |
Nieuwe Wijnsurvivalgids |
Dat steelse getik betreft overigens niet De nieuwe Wijnsurvivalgids, want die is vorige maand vrijwel precies op tijd ingeleverd bij uitgever Bruna, weshalve hij als het meezit nu in de boekwinkels ligt. |
Het eerste exemplaar werd deze week overhandigd aan een overgelukkige Wladimir Poetin en zijn huisbeer Einstein, beiden liefhebber van goede wijn en begenadigd wijnsurvival-beoefenaar. Cliquez ici om De nieuwe Wijnsurvivalgids direct in de bus te krijgen. |
Een verleidelijk lichaam |
Blaye, een dromerig stadje aan de oever van de Gironde op zo'n 20 km afstand van ons château, wordt door de dorpsbewoners alhier omschreven als 'Een rare uithoek; een schimmig stadje aan het einde van een weg die doodloopt in een moerasgebied, bevolkt door gemelijke lieden die voornamelijk bezig zijn met het zich onderling voortplanten.' Op weg erheen passeerden we tijdens lunchtijd restaurant 'La Reigniere'. Volgens de plaatselijke legende is een 'Reigniere' een verleidelijke vrouw die, vanuit haar schuilplaats voor de kust, met haar wulpse lichaam passerende zeelieden verleidt teneinde hen in haar netten te verstrikken. Dat was met ons in ieder geval gelukt, want we stopten, parkeerden de auto en begaven ons naar de entree. |
Het bord vermeldde dat het restaurant 'ouvert' was en dat een Menu ons banksaldo met slechts 10 euro zou terugzetten. De keuze was netelig: op het gezellige voorterras waren alle plaatsen nog vrij... |
Maar ook op het achterterras waren nog enkele plekken beschikbaar. Vanwege de zomerse temperaturen besloten we ons middagmaal te gebruiken in de koelte van het interieur. |
Binnen was het niet druk. We werden verwelkomd door een pratende televisie en een dode plant. |
Dit gaf ons de tijd om even rustig te twijfelen over de keuze van het apéritief. Werd het een fraai uigerijpte Looza uit het illustere jaar 1982, een kloeke Schweppes uit 1989, of opteerden we voor een wat jeugdiger jaargang zoals de fruitige Gini uit 1993? |
We trokken een stoeltje bij, namen plaats en wachtten op de dingen die komen gingen. Na enige tijd weerklonk achter ons geritsel van kleding en schuifelende voetstapjes... |
|
|
Na de soep ruimde La Reigniere de tafel af en begon hem tot onze toenemende verbazing vol te stapelen met schalen ham, worst en paté, tomatensalade met gekookte eieren, een salade Piedmontaise, sappige meloenschijven en een schaal verse Vongole. | Enigszins kribbig omdat we zo langzaam dronken, plaatste La Reigniere een tweede fles Côte de Blaye op tafel. 'Zelf gemaakt, deze wijn! Erg lekker!' moedigde ze ons aan en schuifelde weer keukenwaarts. |
'Probeert alles en behoudt het goede'. De in dit kader door ons bestelde Tripes Meunière verspreidde een dusdanig authentiek aroma, dat de wijnboerenpet van de kop gleed. Zoon Klaas, die wijslijk had geopteerd voor de Steak Frites, wist hem met een bliksemsnelle greep uit de tripesschaal te redden. |
We sloegen het dessert, het Plateau de Fromages en de koffie (alles in den prijs van het menu) ruimhartig af, zodat La Reigniere zich op haar gemak aan het administratieve gedeelte van onze gastronomische experience kon wijden. |
Een heuse 30 euro voor 3 personen. Gratis water, gratis brood, gratis wijn en een gratis glimlach zo breed als de Gironde. Restaurant La Reigniere, Berson, 33390 Blaye. Téléphone +33 57 64 35 36 |
Nieuwe slager |
De vrouw van de slager van ons dorpje, madame Dognon, gekscherend meestal madame Cochon genoemd, doet haar naam eer aan. Het is een norse vrouw met een varkenskop en kleine ijsblauwe oogjes, die altijd klaar staat om het taaiste karbonaadje met de meeste zeentjes voor je af te snijden. Gelukkig is er onlangs een nieuwe slagersfamilie in ons dorpje neergestreken. Zo te zien hebben ze d'r zin in! |
Veiliger evenwel lijkt het volgende recept: Ga naar de visboer. Koop twee dorades. Laat die schoonmaken. Vul ze met wat kruiden uit de tuin. Mik ze op de barbie. Eet ze op met smaak, met plezier en met een lekkere wijn erbij. |
Things to try before you die |
Vendanges Vertes wil zeggen de 'groene oogst', waarbij overtollige druiven worden weggeknipt. Dit en meer, iedere dag een vers online live-verslag op www.slurp.nu/zomeroogst2010 of cliquez ici |
Win je gewicht in wijn! |
Je kan nog meedoen want de enquête loopt tot 1 augustus.
Win hiermee je eigen gewicht in wijn of 1 van de 20 gesigneerde Slurp!-boeken. |
Tulipe-Premium in de horeca |
Horeca-ondernemers, cliquez ici voor een verslag van La Tulipe Live, en cliquez ici om te bestellen. Cliquez ici voor het overzicht van de medailleregen eerste helft 2010. |
La Tulipe Premium:
|
|
Hoera! Slurp is nu ook berijkbaar voor die arme drommels die de Nedertlandser taal niet magtig
zein. |